Βιβή Αποστόλου: "Το μυθιστόρημα επέλεξε εμένα όχι εγώ αυτό"


Η συγγραφέας Βιβή Αποστόλου είναι ανήσυχο πνεύμα, όπως 
καταδεικνύουν και οι σπουδές της σε πολλαπλά αντικείμενα. Η συγγραφή όμως δεν παύει να είναι η μεγάλη της αγάπη. Το 2023 κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο, με τίτλο «ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ», από τις εκδόσεις «Λυκόφως». Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες για να μας μιλήσει γι' αυτό, αλλά και για τα νέα της συγγραφικά βήματα.
Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Αποστόλου, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Επαναστατική, πνεύμα ελεύθερο, αγαπώ τη ζωή και πάνω από όλα ταξιδευτής του κόσμου.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Η συγγραφή είναι για μένα μία μορφή επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό που μέσα από αυτήν μπορείς να εκφράσεις τις σκέψεις σου, τα πιστεύω και τα ιδανικά σου.

Θεωρείτε ότι ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται την ανάγκη του γράφοντος να ικανοποιήσει πρωτίστως τις προσωπικές του ανάγκες ξεγύμνωσης του εαυτού του κι έπειτα τις αναγνωστικές απαιτήσεις του αποδέκτη του έργου;

Αυτό πιστεύω ότι είναι αλληλένδετο και η επιτυχία του συγγραφέα είναι να ταυτιστούν οι ανάγκες του συγγραφέα με τις απαιτήσεις του αναγνώστη.

Οι άνθρωποι με την ολοένα κι αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Το κοινό που διαβάζει βιβλία πιστεύω ότι είναι σταθερό. Όσο και αν το διαδίκτυο μπαίνει στην καθημερινότητα μας, όλο και πιο πολύ αυτοί θα συνεχίσουν να αναζητούν τη μυρωδιά του βιβλίου.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Έμπνευση για εμένα μπορεί να είναι ένα όνειρο. Μία στιγμή της καθημερινότητας που για άλλον περνάει απαρατήρητη για μένα μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη έμπνευση. Ακόμα και ένα τοπίο ή μία προσωπικότητα.

Δέχεστε επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Όχι τόσο επιρροές όσο σκέψεις και συναισθήματα.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το μυθιστόρημα κι όχι με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος;

Το μυθιστόρημα επέλεξε εμένα όχι εγώ αυτό. Το μυθιστόρημα μπλέκει τη φαντασία με την πραγματικότητα. Τον ιδεατό κόσμο με τον αληθινό. Αυτό είναι κυρίως που με ενθουσιάζει και μου δίνει έμπνευση να μην σταματώ να γράφω.

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων συγγραφέων και πιο συγκεκριμένα των νέων; Τι πιστεύετε;

Θέλει προσπάθεια γενικότερα ως νέα συγγραφέας να πείσεις το αναγνωστικό κοινό να σε εμπιστευτεί είτε ζεις στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, όπως όλα άλλωστε τα νέα ξεκινήματα.
Πιστεύω όμως ότι με υπομονή και επιμονή όταν αγαπάς αυτό που κάνεις στο τέλος η προσπάθειά σου δικαιώνεται.


Το 2023 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά σας με τίτλο «ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ», από τις εκδόσεις «Λυκόφως». Ένα αρκετά ελκυστικό εξώφυλλο το κοσμεί και μια περιπετειώδης ιστορία το καθιστά άκρως ενδιαφέρον, μια γεύση της οποίας θα λάβει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το οπισθόφυλλό του. Από πού εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ένα βράδυ καθώς προσπαθούσα να κοιμηθώ άκουσα έναν θόρυβο. Ήταν σαν βήματα. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μέσα σε λίγη ώρα είχα σχεδόν ολοκληρώσει την ιστορία στο μυαλό μου.

Πείτε μας περισσότερα πράγματα για την υπόθεση του βιβλίου σας.

Όλα ξεκινούν την εποχή του Απαρχάιντ στην Αφρική όπου οι φυλετικές διακρίσεις ακόμα υπάρχουν. Οι λευκοί είναι οι άρχοντες της χώρας και οι έγχρωμοι προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να επιζήσουν παρακαλώντας τους για ένα κομμάτι ψωμί. Η τιμιότητα και η ηθική δυστυχώς δεν είναι προνόμιο των πολλών αλλά των λίγων. Οι πλούσιοι αν και μορφωμένοι, αγράμματοι στους τρόπους και στην συμπεριφορά.
Η Εσμεράλντα η ηρωίδα μας θύμα της φτώχειας και των φυλετικών διακρίσεων στάθηκε τυχερή όταν στον δρόμο της συνάντησε τον πλούσιο κύριο Σμιθ. Η τύχη της όμως ήταν μόνο στην αρχή, γιατί μετά μετατράπηκε σε έναν εφιάλτη χωρίς γυρισμό.
Όμως ακόμα και τη νύχτα υπάρχουν αστέρια που φωτίζουν τον δρόμο σου. Κάπως έτσι και στη δική μου ιστορία η ηρωίδα μου αν και βουτηγμένη στο σκοτάδι βρίσκει φωτεινά σημεία να πιαστεί.
Θα καταφέρει να ξεφύγει ή θα μείνει στο σκοτάδι που της επεφύλασσε η μοίρα της;

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο για το βιβλίο σας;

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ήταν αυτά που δημιούργησαν όλα τα άσχημα συναισθήματα. ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ήταν και αυτά που την απελευθέρωσαν από τις φοβίες της, της έδωσαν δύναμη και κουράγιο να απελευθερωθεί από αυτά και να καταλάβει ότι όλα στη ζωή έχουν δύο όψεις.

Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου σας στο οποίο καθρεφτίζονται εμφανώς στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητας σας;

Δεν θα έλεγα ότι καθρεπτίζονται στοιχεία του χαρακτήρα μου με κάποιον από τους ήρωες του βιβλίου μου. Εν μέρει ίσως.

Υπάρχουν μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας αυτό η προορίζεται καθαρά και μόνο για ψυχαγωγία;

Υπάρχουν πολλά μηνύματα που θέλω να περάσω και νομίζω το καταφέρνω μέσα από αυτή την ιστορία. Η ηθική, η τόλμη, η ανιδιοτέλεια είναι αρχές και αξίες που πρέπει να είναι οδηγός στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Κυρίως σε ενήλικες, αλλά και σε ένα ώριμο εφηβικό κοινό με προβληματισμούς και ανησυχίες.

Ποιες κριτικές έχετε λάβει μέχρι τώρα από τους αναγνώστες για το βιβλίο σας; Σας ικανοποιούν ή όχι;

Είναι άκρως ικανοποιητικές κάτι το οποίο με ενθάρρυνε να συνεχίσω να γράφω.


Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Όπως προανέφερα στο ξεκίνημα ενός νέου συγγραφέα τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Σε κάθε περίπτωση είναι άκρως τιμητικό να σε επιλέξει ένας εκδοτικός οίκος και να σου δοθεί έτσι η ευκαιρία να σε γνωρίσει ο κόσμος. Φυσικά ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλλει στην αναγνώριση σου από το αναγνωστικό κοινό και στην προβολή σου.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Έχω ήδη δύο έργα στην αναμονή, το ένα είναι υπό έκδοση και το άλλο και αυτό με τη σειρά του θα βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων αργότερα.

Αυτό τον καιρό γράφω ένα ακόμα μυθιστόρημα διαφορετικό από τα άλλα.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Θετική σκέψη.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Δεν θέλω να είμαι ξύπνια γιατί δεν θέλω να σκέφτομαι, να θυμάμαι, να έρχονται εικόνες στο μυαλό μου. Δεν μπορώ να τις ελέγξω. Με βασανίζουν, με κάνουν και νιώθω ένοχη, τιποτένια, ακόμα και εδώ μέσα. Πώς μπόρεσα να αφήσω να περάσει τόσος καιρός! Η πραγματική φυλακή δεν είναι αυτή εδώ που ζω αλλά αυτή που έζησα…

Προσπάθησα να κρύψω τη δυστυχία μου, να χαμογελώ, όσο και αν τα μάτια μου ήθελαν να κλάψουν. Έσφιγγα τα χείλη μου για να μην ουρλιάξω, δεν κοιμόμουν γιατί φοβόμουν μήπως δεν ακούσω τα βήματα...

Κυρία Αποστόλου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.


Βιογραφικό:

Η Βιβή Αποστόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ανήσυχο πνεύμα από μικρή όπως καταδεικνύουν και οι σπουδές της σε πολλαπλά αντικείμενα: marketing, management, διαφήμιση, φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο του Καμερίνο και μετέπειτα ιταλική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Θεωρεί τον εαυτό της πολίτη του κόσμου καθώς για πολλά χρόνια εργαζόταν ως ιπτάμενη συνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία και με το κλείσιμό της στον δημόσιο τομέα. Μιλάει δύο γλώσσες, αγγλικά και ιταλικά, και τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή που αποτελεί τη μεγάλη της αγάπη. Έχει έναν γιο και κατοικεί στο Λαγονήσι.
Το πρώτο της έργο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αέναον ως ebook με τίτλο «Η λύτρωση». Δεύτερη έκδοση ebook με τίτλο «ΕΞΙΛΕΩΣΙΣ» URL: https://www.ebooks4greeks.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια