Βαγγέλης Μπέκας: "Στοχεύω τόσο στην ψυχαγωγία, όσο και στο στοχασμό του αναγνώστη"


Ο Βαγγέλης Μπέκας ασχολείται με τη συγγραφή και τη
σεναριογραφία. Με ένα αρκετά πλούσιο συγγραφικό έργο στο ενεργητικό του, με βραβεύσεις και ενεργή συμμετοχή σε λογοτεχνικά σωματεία, έχει ήδη χαράξει τη δική του πορεία στα γράμματα και τον πολιτισμό μας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το έβδομο μυθιστόρημά του «Γένεσις» από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», για το οποίο θα μας μιλήσει σήμερα στις Τέχνες στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Μπέκα, είστε σεναριογράφος και συγγραφέας. Ποια ιδιότητα σας εκφράζει περισσότερο και γιατί; Αν και απολαμβάνω και τις δύο πλευρές της δημιουργικής διαδικασίας, η ιδιότητα του συγγραφέα με εκφράζει περισσότερο.

Μέσω της συγγραφής μυθιστορημάτων, μπορώ να εξερευνώ βαθιά ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα, δημιουργώντας κόσμους και χαρακτήρες που αντικατοπτρίζουν τις πολύπλοκες σχέσεις και τις σύγχρονες προκλήσεις. Η σεναριογραφία προσφέρει μια διαφορετική οπτική αφήγηση, την οποία εκτιμώ, επίσης. Καλύπτει άλλες καλλιτεχνικές ανάγκες του είναι μου.

Τι είναι αυτό που σας ωθεί να εκφράζεστε μέσω της συγγραφής;

Η ανάγκη να κατανοήσω και να διηγηθώ τις πολύπλοκες πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Μέσω της συγγραφής, μπορώ να θέσω ερωτήματα και να προκαλέσω σκέψεις στους αναγνώστες, γιατί όχι να ανοίξω κι ένα διάλογο, γύρω από τον ανεξέλεγκτο καλπασμό της Τεχνητής Νοημοσύνης και πως αυτό επηρεάζει τη ζωή μας. Αναφέρομαι, προφανώς, στο τελευταίο μου μυθιστόρημα.

Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς;

Η καθημερινότητα και οι ανθρώπινες σχέσεις, οι προσωπικές εμπειρίες και οι επιστημονικές εξελίξεις είναι βασικές πηγές έμπνευσης του τελευταίου μου βιβλίου. Επιπλέον, η ανάγνωση μυθιστορημάτων, η θέαση ταινιών και σειρών, τα ταξίδια. Όμως το σημαντικότερο όλων είναι μάλλον η παρατήρηση της κοινωνικής πραγματικότητας .

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε στο χαρτί;

Ήταν μεγάλο γεγονός της ζωής μου, όταν συνειδητοποίησα διαβάζοντας και ερευνώντας τις αλλαγές που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στη ζωή μας.

Οι άνθρωποι διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Νομίζω ότι παρά την άνοδο των ψηφιακών μέσων, το βιβλίο εξακολουθεί να αποτελεί μια αναντικατάστατη πηγή γνώσης και ψυχαγωγίας. Οι αναγνώστες αναζητούν βαθύτερες ιστορίες και αυθεντικά συναισθήματα που μόνο η λογοτεχνία μπορεί να προσφέρει. Όμως δεν ξέρω αν αυτό θα κρατήσει για πολύ ακόμα. Δεν είμαι σίγουρος.

Είστε μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Να υποθέσουμε ότι η αστυνομική λογοτεχνία είναι το είδος που σας συναρπάζει περισσότερο και ως απλός αναγνώστης αλλά και ως συγγραφέας;

Με ενδιαφέρει οι ιστορίες που γράφω να έχουν αγωνία, μυστήριο και ατμόσφαιρα, πέρα από την ανάπτυξη των χαρακτήρων και των σχέσεων. Δανείζομαι τεχνικές της αστυνομικής λογοτεχνίας και της αναμιγνύω με άλλα είδη. Και στο ΓΕΝΕΣΙΣ προσπάθησα να κάνω κάτι πρωτότυπο.

Έχετε βραβευτεί από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας για τα μεγάλου μήκους σενάριά σας «Το 13ο υπόγειο» και «Η χύτρα». Νιώθετε πως με τον τρόπο αυτό ανταμείβεται η πολύτιμη προσφορά σας στον ελληνικό πολιτισμό;

Τα βραβεία δεν είναι αυτοσκοπός. Απλώς βοηθάνε.

Ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;

Μα δεν είναι μόνο ένα.

Ποιο βιβλίο σας θα συστήνατε να διαβάσουν οπωσδήποτε οι αναγνώστες;

«Η σκιά της σκιάς» του Ταίμπο 2, αν τους αρέσουν τα αστυνομικά και «Η αισθηματική αγωγή» του Φλωμπέρ, αν προτιμούνε κάτι κλασικό. Και πολλά ακόμα αλλά ας μείνουμε σε αυτά.


Τον Νοέμβριο του 2024 κυκλοφόρησε το έβδομο μυθιστόρημά σας με τίτλο «Γένεσις» από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Αγωνία. Τα πρώτα σχόλια είναι ενθουσιώδη, αλλά για να δούμε… Ξέρω βέβαια ότι δεν πρόκειται να αρέσει σε όλους. Ο καθένας έχει το γούστο του.

Πείτε μας περισσότερα πράγματα για το περιεχόμενο του βιβλίου σας. Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης πιάνοντας το βιβλίο αυτό στα χέρια του;

Το «Γένεσις» είναι ένα μυθιστόρημα που εξερευνά τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη κοινωνία μέσα από μια πρωτότυπη αστυνομική πλοκή. Οι αναγνώστες θα βυθιστούν σε έναν κόσμο όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και κατασκευάσματος γίνονται σταδιακά δυσδιάκριτα, ενώ οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα και προκλήσεις που αναγκάζουν τον καθένα να επανεξετάσει τις αξίες του.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας;

Από το περιεχόμενο του βιβλίου. Όταν διαβάσουν το μυθιστόρημα οι αναγνώστες, θα καταλάβουν. Δεν χρειάζεται να τους το εξηγήσω. Θα πω μόνο ότι ο τίτλος είναι πολυσήμαντος.

Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου σας το οποίο δεν είναι απλά προϊόν μυθοπλασίας αλλά υπαρκτό πρόσωπο;

Όλα τα πρόσωπα έχουν κάτι από την πραγματική ζωή. Μπολιάζω το πραγματικό και το φανταστικό συνέχεια.


Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας μέσω του βιβλίου σας αυτού; Καθαρά και μόνο στην ψυχαγωγία του αναγνώστη, ή θέλετε να περάσετε και κάποια μηνύματα με έμμεσο ή άμεσο τρόπο;

Στοχεύω τόσο στην ψυχαγωγία, όσο και στο στοχασμό του αναγνώστη. Ήθελα να δημιουργήσω μια ιστορία που θα κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία, αλλά και να θέσω ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση, την ηθική της τεχνολογίας και τις συνέπειες των επιλογών μας.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Αν θεωρείτε ότι οι έφηβοι πρέπει να διαβάζουν ιστορίες με εγκλήματα, γιατί όχι. Άλλωστε ο θάνατος είναι μες στη ζωή και μπορούν να δουν στο διαδίκτυο ό,τι θέλουν. Το ΓΕΝΕΣΙΣ θα τους προβληματίσει γενικότερα.

Μιλήστε μας για το εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Ψυχογιός»;

Η συνεργασία με τις εκδόσεις «Ψυχογιός» είναι εξαιρετική. Είναι επαγγελματίες.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Έχω ήδη να επεξεργάζομαι νέες ιδέες αν και είναι ακόμα νωρίς για να αποκαλύψω περισσότερα.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Ελπίζω αυτά που περιγράφω στο βιβλίο να μην συμβούν ποτέ.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

Βεβαίως, σας παραθέτω ένα σύντομο απόσπασμα:

«Είναι σπουδαία η αλήθεια. Καθαρτική. Τι θα ήταν όμως χωρίς εκείνους που την κρύβουν, εκείνους που έχουν μυστικά; Εκείνους που σαν ταχυδακτυλουργοί μπορούν να σε παραπλανήσουν, να σε ξεγελάσουν, να υποδυθούν. Κι εξάλλου, μην ξεχνάς, οι μεγάλοι δε λένε τα πάντα στα παιδιά. Οι μεγάλοι κρύβουν την αλήθεια για να μην πληγώσουν, να μη σε θυμώσουν, να μεγαλώσουν όπως πρέπει τα παιδιά.

Μόνο οι μεγάλοι που μένουν παιδιά λένε πάντα την αλήθεια και η μητέρα της Δήμητρας έχει γεράσει από μικρή. Έτσι έπρεπε. Έτσι της είχαν επιβάλει. Και να που τώρα έχει δει και η Δήμητρα ένα μέρος της αλήθειας. Στην πόρτα του πατρικού ή στον καθρέφτη. Διότι κλώνος της μητέρας θα γινόταν κι εκείνη, αν δεν είχε πάει στη σχολή χορού εκείνο το βράδυ

Το μοιραίο.

Η ελευθερία των ανθρώπων είναι σχετική».

Κύριε Μπέκα, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι 
κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.


Βιογραφικό:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ είναι συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχουν εκδοθεί ακόμα έξι μυθιστορήματά του, τελευταία από τα οποία είναι το ΜΑΥΡΟ ΦΥΛΑΧΤΟ, Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ και τα ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΠΕΛΜΑΤΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια