MasterClass 13o Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF - Masterclass Εργαστήρια

 


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου  και ώρα  15:00  

Κωνσταντίνος Τηλιγάδης

Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Καθηγητής στο

Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Master Class-WorkShop

BlackBox Theater  Cinema 

Μπούσγου 22Β  Πεδίο του Άρεως

 

Τίτλος  "Αναδρομή στην Τέχνη του Animation, οι Τεχνικές, οι Πρωτοπόροι και οι Καινοτομίες" 

Μια αναδρομή στην πολυδιάστατη τέχνη του animation όπως εξελίχθηκε μέσα από καινοτόμες θεματικές,  τεχνικές και αισθητικές προσεγγίσεις και πως αυτό δημιούργησε περιεχόμενο με μια νέα οπτικοακουστική αφήγηση ορόσημο για το κοινό στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από τις πρώτες μέρες του παραδοσιακού 2D animation με πρωτοπόρους όπως η Lotte Reiniger, ο Walt Disney, μέχρι τους συγχρόνους δημιουργούς τα στούντιο παραγωγής Disney, Pixar όπως συνέβαλαν και αυτά στη διαμόρφωση της κινηματογραφικής βιομηχανίας προσφέροντας ταινίες αριστουργήματα που καθόρισαν πρότυπα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Πως το animation βοήθησε την εξεληξη στις σύγχρονες τεχνολογίες το CGI το VR, και το ΑΙ animation. Καθώς πως όλα αυτά συνεχίζουν να τροφοδοτούν και να επηρεάζουν τη σύγχρονη ψυχαγωγία αναδεικνύοντας τη δυναμική του animation ως μέσο τέχνης και αφήγησης. 

Ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης είναι ακαδημαϊκός και εικαστικός καλλιτέχνης με πολυετή εμπειρία στον χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης. Με ειδίκευση στις ψηφιακές εικαστικές τέχνες και το animation, έχει συμβάλει τόσο στη θεωρητική όσο και στη πρακτική διάσταση του πεδίου του. Ως ακαδημαϊκός, επικεντρώνεται στην προώθηση της δημιουργικής σκέψης και της καλλιτεχνικής έκφρασης, ενώ ως καλλιτέχνης, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις με έργα που εξερευνούν την αισθητική και τη σύγχρονη τεχνολογία. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από την καινοτομία, την ποιότητα και την αγάπη για την τέχνη


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου  και ώρα  16:30  

Δημήτρης Αγαθόπουλος

εικαστικός καλλιτέχνης και ερευνητής των Νέων Μέσων

διδάσκων, επί συμβάσει, στην ΑΣΚΤ και στο ΠαΔΑ

Master Class-WorkShop

BlackBox Theater  Cinema 

Μπούσγου 22Β  Πεδίο του Άρεως 

Τεχνητή Νοημοσύνη και Νέα Μέσα 

Η ομιλία εξερευνά τη δυναμική σύνδεση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) με τα Νέα Μέσα, εστιάζοντας στις δημιουργικές της εφαρμογές στον χώρο της τέχνης. Ξεκινώντας με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, θα παρουσιαστούν παραδείγματα πρωτοπόρων καλλιτεχνών που χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για την επέκταση των ορίων της δημιουργικότητάς τους. Στόχος της παρουσίασης είναι να αναδειχθεί πώς η ΤΝ έχει εξελιχθεί από αναλογικές προσεγγίσεις στην κινούμενη εικόνα και την ψηφιακή δημιουργία, φωτίζοντας τη μετάβαση από τις πρώτες πειραματικές μεθόδους σε σύγχρονες τεχνικές που διαμορφώνουν ένα σημαντικό μέρος της τέχνης των Νέων Μέσων. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν δημιουργίες και εργαλεία που έχει αναπτύξει ο Δημήτρης Αγαθόπουλος, προσφέροντας μια προσωπική ματιά στις δυνατότητες και τους περιορισμούς αυτής της τεχνολογίας. 

Ο Δημήτρης Αγαθόπουλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης και ερευνητής των Νέων Μέσων. Σπούδασε Ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Διδάσκει ως συμβασιούχος ακαδημαϊκός υπότροφος με αυτοδύναμη διδασκαλία στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και ως διδάσκων επί συμβάσει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η καλλιτεχνική του πρακτική επικεντρώνεται στη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και πολιτισμού, με έργο που περιλαμβάνει 3D sculpting/modeling, expanded animation, AI-driven Art, οπτικοακουστικές αφηγήσεις μέσω βίντεο και ήχου, τεχνολογίες Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR), VR cinema, δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων μέσω τρισδιάστατης σάρωσης και φωτογραμμετρίας, χαρτογραφημένη προβολή, ψηφιακή σκηνογραφία και ζωγραφική.Ενδεικτικά, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη XV Biennale de la Méditerranée («Symbiosis?», Θεσσαλονίκη - Ρώμη), στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Δήμου Θεσσαλονίκης, στο ONED Art/Experimental Film Festival (Πεκίνο - Τουλούζη) και στο Artiade Olympics of Art (Νέα Υόρκη). 

https://www.dimagathopoulos.com/

https://www.instagram.com/dimagathopoulos

https://www.facebook.com/dim.agathopoulos


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου  και ώρα  16:00  

Δημήτρης Αθανίτης, Master Class

BlackBox Theater  Cinema 

Μπούσγου 22Β  Πεδίο του Άρεως 

«Κινηματογραφική Υποκριτική»

Πως οδηγείται ένας ηθοποιός στην μαγική διαδικασία που είναι το γύρισμα μιας ταινίας; Μέσα από ποιες προϋποθέσεις, με ποιο τρόπο, από ποιους δρόμους; Και τελικά πόσο απαιτητική αλλά και πόσο γενναιόδωρη είναι η κινηματογραφική υποκριτική;

Ο Δημήτρης Αθανίτης μιλά για το πιο ιδιαίτερο μέρος ενός κινηματογραφικού έργου.

 

Δημήτρης Αθανίτης

Ο Δημήτρης Αθανίτης είναι σκηνοθέτης, μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Με 11 ταινίες μεγάλου μήκους, 60 διεθνή βραβεία, προβολές των ταινιών του σε περισσότερες από 40 χώρες, αναφορές και αναλύσεις του έργου του στη διεθνή βιβλιογραφία, έχει μια ιδιαίτερη θέση στον Ελληνικό κινηματογράφο.

Έχει οδηγήσει πολλούς ηθοποιούς σε κορυφαίες, βραβευμένες ερμηνείες, όπως Λένα Κιτσοπούλου «Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο» (1997), Γιάννη Στάνκογλου «Invisible» (2015), Αλεξάνδρα Καζάζου «Μάδεια» (2022), Αλεξάνδρα Αϊδίνη «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» (2012). Άλλες ταινίες του «Αντίο Βερολίνο» (1994), «2.000+1 Στιγμές» (2000), «Η Πόλη Των Θαυμάτων» (2005), «Λαβύρινθος» (2019), «Η Περιπέτεια Του Βλέμματος» (2023).

 www.athanitis.eu

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια