Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γραφτεί ένα παραμύθι, ολιγοσέλιδο και περιεκτικό ταυτόχρονα, που να περικλείει μέσα του όλο το νόημα της ζωής του ανθρώπου; Πόσο εύκολο ή δύσκολο επίσης είναι το παραμύθι αυτό να απευθύνεται όχι στα μικρά παιδιά, μα κυρίως στους μεγάλους, που έχουν, λανθασμένα δυστυχώς, την εντύπωση πως τα γνωρίζουν όλα; ¨Ο κύριος Τίποτα στη χώρα του «Πουθενά»¨ γράφηκε για να ταράξει τα θολωμένα νερά της αλαζονείας και της έπαρσης του ανθρώπου, αλλά και για να ανατρέψει τα δεδομένα της γνώσης του με έναν πολύ διαφορετικό, πρωτότυπο οπωσδήποτε, απόλυτα ανατρεπτικό, βαθιά διεισδυτικό και αυστηρά διδακτικό τρόπο.
Ο συγγραφέας Θανάσης Λάλας με το νέο του πνευματικό διαμαντάκι, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2024 από τις εκδόσεις «Αρμός», παρουσιάζει ένα παραμύθι φαντασίας για μεγάλους, που στο περιεχόμενό του περικλείει όλη τη γνώση του κόσμου. Πραγματικό και φανταστικό, δύο αντίπαλα στρατόπεδα κόσμων με κοινό παρονομαστή τους τον άνθρωπο, συμπορεύονται για το καλό του, με σκοπό να του εξασφαλίσουν μια διέξοδο σωτηρίας με το όνομα «Ευτυχία». Επίπονο και κοπιαστικό σαν επίτευγμα, μα ίσως τελικά όχι και τόσο απελπιστικά ακατόρθωτο. Αυτό υποστηρίζει ο συγγραφέας Θανάσης Λάλας με έναν τρόπο ιδιαίτερα τολμηρό, αρκετά συναρπαστικό και καθηλωτικό, πολλές φορές καυστικό και εξολοκλήρου συμβολικό, με διάθεση εξομολογητική και ματιά διεισδυτική και απόλυτα αποκαλυπτική.
Σε ένα βιβλίο λίγων μόλις σελίδων επιχειρεί να ορίσει το τίποτα, το πουθενά, τη σημασία του λίγο και του πολύ, της άγνοιας και της φαντασίας, της τέχνης και της τέχνης της ζωής. Τι σημαίνουν οι λέξεις και ποιο το πραγματικό τους νόημα;
Τίποτα αποκαλείται ο κάποιος που επιχειρεί να κάνει κάτι στην χώρα του Πουθενά, στη χώρα όπου η μοναξιά κυριεύει την ψυχή του, βασανίζει τον νου του και τον οδηγεί με τη βία στην παραίτηση. Στη χώρα όπου η άγνοια επιμένει να αδειάζει το μέσα του, οδηγώντας τον στην αδράνεια της πράξης ή αντίθετα στην έπαρση του τίποτα και στην αλαζονεία. Ώσπου η φαντασία διεισδύσει στο είναι του αποφασιστικά, ποτίσει τα σωθικά του με τόλμη και οδηγήσει το χέρι του στην καρδιά της τέχνης και τη σκέψη του στην τέχνη της ζωής. Τότε ακριβώς τα πάντα αλλάζουν ολοκληρωτικά.
Η φαντασία πολιορκεί το απόλυτο τίποτα και ο παρορμητισμός οδηγεί στη δημιουργία του κάτι. Η τέχνη της ζωής ποτίζει με τα χρώματά της τον λευκό καμβά της χώρας του Πουθενά, ώστε να θριαμβεύσει έπειτα η έμπνευση, να εξελιχθεί σε δημιουργία, για να αποτυπωθεί τελικά η στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη ως υπαρκτή εικόνα στην ιστορία.
Η δύναμη της τέχνης επηρεάζει την τέχνη της ζωής και παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων, που σηματοδοτεί μια νέα αρχή στον κόσμο, πιο ουσιαστική και πιο αληθινή, μέσα από την οποία καθίσταται πιο διακριτός ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης. Μπορεί να κατακτηθεί το κάτι, μόνο όταν απεγκλωβιστεί από την απραγία της η θέληση, όταν η φαντασία καθοδηγήσει την επιμονή και την προσπάθεια. Τότε μόνο δύναται να θεωρηθεί εφικτή η κατάκτηση του ονείρου, του ανέλπιστου, του ουτοπικού.
Ο επαναπροσδιορισμός της ζωής και του τρόπου που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τα πράγματα γύρω του αποτελεί και το κλειδί μιας πορείας στον κόσμο πιο φωτεινής, πιο ζωντανής και ουσιώδης, πιο γνωστικής κι αληθινής, πιο ευτυχισμένης.
¨Ο κύριος Τίποτα στη χώρα του «Πουθενά»¨ είναι ένα παραμύθι με πολλά και σημαντικά νοήματα, που διαβάζεται κυριολεκτικά απνευστί και αξίζει οπωσδήποτε να διαβαστεί!
Ας είναι καλοτάξιδο και καλοδιάβαστο!
Περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο: εδώ
0 Σχόλια