Βιβλιοκριτική: "Φανούρης, ένας μικροσκοπικός γίγαντας" της Γαρυφαλλιάς Μόσχοβα | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Γαρυφαλλιά Μόσχοβα
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Πετρόχειλος
ISBN: 978-960-7234-30-8
Λιανική Τιμή: 12,00 €
Εκδόσεις: Ηράκλειτος


Είναι δυνατόν δύο εχθροί να γίνουν ποτέ καλοί φίλοι; Η ζωή πολλές φορές έχει αποδείξει πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο και ότι όλα μπορούν να συμβούν ακόμα κι αν φαινομενικά αυτό αποτελεί προϊόν φαντασίας και πλάνης. Μα όταν όντως συμβαίνει στην πραγματικότητα, πέρα από ευχάριστη έκπληξη δημιουργεί και ανέλπιστη χαρά στους ανθρώπους. Και όχι άδικα.

Με μια ανάλογη ευχάριστη και θαυμάσια έκπληξη θα έρθει σε επαφή ο αναγνώστης του νέου βιβλίου της συγγραφέως Γαρυφαλλιάς Μόσχοβα, η οποία θα του προκαλέσει ανέλπιστη χαρά, αφού το ίδιο ακριβώς θα αισθανθεί και ο πρωταγωνιστής ήρωάς της, την ιστορία του οποίου θα αφηγηθεί με έξυπνο τρόπο και αρκετά γλαφυρό. Φυσικά το βιβλίο δεν απεικονίζει την πραγματική ζωή με τα ελαττώματά της, αντίθετα έναν κόσμο φαντασίας και ονείρου, μια μυθοπλασία δηλαδή, αλλά αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το βιβλίο για το οποίο γίνεται αναφορά είναι παραμύθι. Φέρει τον τίτλο «Φανούρης, ένας μικροσκοπικός γίγαντας» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηράκλειτος». Πρωταγωνιστής του είναι ο Φανούρης, άλλωστε το μαρτυρεί και ο τίτλος του. Ποιος όμως είναι ο ήρωας αυτός;

Ο Φανούρης είναι ένας ευγενέστατος και καλόκαρδος ποντικός, ο οποίος ζει ελεύθερος σε έναν κάμπο έχοντας ως σπίτι του μία τρύπα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει ως μόνιμη κατοικία του. Για παρέα του έχει τα διάφορα ζώα της φύσης, μα ο κολλητός του είναι ένας και συγκεκριμένα ένα ρακούν, ο Πάκι. Κι ενώ κάτι τέτοιο φαινομενικά δείχνει αδύνατον να συμβαίνει πραγματικά, να είναι δηλαδή φίλοι μεταξύ τους δύο ζώα εκ των οποίων το ένα αποτελεί το θήραμα του άλλου, η ιστορία του βιβλίου παρουσιάζει το αντίθετο. Άλλωστε στα παραμύθια όλα μπορούν να συμβούν με τη βοήθεια της μαγείας και της χρυσόσκονης.

Το περίεργο της ιστορίας είναι ότι ενώ τραυματίζεται στο πόδι του το ρακούν, ένα μαγικό ραβδί εμφανίζεται ως η σωτηρία του. Για την ακρίβεια, εμφανίζεται μπροστά στον Φανούρη ζητώντας του να κάνει μία και μοναδική ευχή για να εκπληρωθεί άμεσα από το ίδιο, όποια κι αν είναι αυτή. Εκείνος δε σκέφτεται τον εαυτό του, προς έκπληξη του αναγνώστη, παρά μόνο την κατάσταση της υγείας του φίλου του. Γι’ αυτό και ζητάει από το ραβδί να τον κάνει γρήγορα καλά για να συνεχίσουν έπειτα να παίζουν ανέμελα οι δυο τους στους κάμπους και τα βουνά και να διασκεδάζουν.

Το αν εκπληρώνεται η ευχή του Φανούρη στο τέλος και ποια είναι η συνέχειά της θα το μάθει ο αναγνώστης διαβάζοντας την ιστορία του βιβλίου. Αυτό το οποίο αξίζει να επισημανθεί ωστόσο είναι το μεγαλείο της ψυχής του κεντρικού ήρωα, ο οποίος στη μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής του απαντά με καλοσύνη, αγάπη και ανιδιοτέλεια.

Ο μικρός αναγνώστης είναι έτοιμος πια να λάβει το μήνυμα της συγγραφέως. Η χαρά για να παραμείνει χαρά πρέπει να μοιράζεται. Ο ατομικισμός δεν εξασφαλίζει ποτέ την ευτυχία στον κόσμο, ούτε η συνεχής επιδίωξη περισσότερων υλικών αγαθών από αυτά που κρίνονται αρκετά για να διατηρήσουν τη ζωή όμορφη και ανθρώπινη. Πάνω απ’ όλα τα πλούτη της γης στέκεται η ψυχή και τα αγνά της αισθήματα.

Το μήνυμα του βιβλίου πλέον παίρνει κι άλλες διαστάσεις. Αν η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι υγιής, τότε είναι σε θέση να τους οδηγεί στην ευτυχία και την πληρότητα. Αν κάτι όμως στο εσωτερικό της χωλαίνει για οποιονδήποτε λόγο, τότε κανένα υποκατάστατο αυτής δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό που δημιουργείται εξαιτίας της έλλειψής της και της φθοράς. Κι έτσι το κενό διαρκώς μεγαλώνει και οδηγεί τις σχέσεις των ανθρώπων και τον ίδιο τον άνθρωπο στην καταστροφή.

Η συγγραφέας, ούσα εκπαιδευτικός, γνωρίζει πολύ καλά πώς να καλλιεργεί καθαρές συνειδήσεις και υγιή πρότυπα στα παιδιά. Το παραμύθι της καταρρίπτει λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα, δυναμώνει την αξία της φιλίας στον άνθρωπο και αναδεικνύει την προσφορά και την ανιδιοτέλεια ως τα μόνα προσόντα που κουβαλώντας τα στη ζωή του εκείνος κατακτά τελικά την πολυπόθητη ευτυχία του και την εσωτερική του γαλήνη.

Το παραμύθι της Γαρυφαλλιάς Μόσχοβα υπηρετεί τον έμμετρο λόγο, γεγονός που καθιστά την αφήγηση της ιστορίας της πιο ευχάριστη και πιο ρυθμική. Έχοντας ήδη δοκιμαστεί στην ποίηση, μια και το 2023 κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή, η απόπειρά της αυτή δεν εκπλήσσει τον αναγνώστη. Το παραμύθι της επίσης συνοδεύεται και από ένα τραγούδι με τίτλο «Φανούρης» σε στίχους και μουσική της ίδιας, το οποίο ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να ακούσει σκανάροντας το barcode τραγουδιού που φιλοξενείται στο βιβλίο με το κινητό του τηλέφωνο.

Την ιστορία του Φανούρη ακολουθούν έπειτα ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, που βοηθούν ακόμα περισσότερο στην κατανόηση του κειμένου και στην υιοθέτηση των μηνυμάτων που αυτό τους περνά είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος η υπέροχη εικονογράφηση του παραμυθιού δια χειρός Κωνσταντίνου Πετρόχειλου, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στο περιεχόμενο του έργου και φυσικά κλέβει την προσοχή του μικρού αναγνώστη με τον πλούσιο χρωματισμό της αλλά και την ακριβή αναπαράσταση του ευρέως φάσματος των χαρακτήρων και των καταστάσεων μέσα στις οποίες κινούνται και δρουν από την αρχή μέχρι και το τέλος του βιβλίου.

Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το νέο της βιβλίο με την ευχή να είναι καλοτάξιδο και καλοδιάβαστο!

Συστήνεται ανεπιφύλακτα προς ανάγνωση!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια