Ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος έφυγε από τη ζωήO συγγραφέας Κυριάκος Κανελλόπουλος έφυγε χθες, 25 Μαΐου, από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών.

Γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βιβλιοθηκονομία. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος στη Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών (1952-1985), όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της, αφού ίδρυσε και την Παιδική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού τουσχολείου.
Τον απασχόλησε ιδιαίτερα η βιβλιοθηκονομία, στη μελέτη της οποία αφιέρωσε πολλά θεωρητικά και πρακτικά έργα. Η βιβλιογραφία υπήρξε γι’ αυτόν το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος, στο οποίο επικέντρωσε και ανέπτυξε τις φιλέρευνες διαθέσεις του, που χαρακτηρίζουν ουσιαστικά όλο το συγγραφικό του έργο.
Ήταν ο συντάκτης πολλών βιβλιογραφιών και θεωρητικών έργων. Μελέτησε τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα σε συσχετισμό με τη γενική λογοτεχνία. Τον εξερεύνησε βιβλιογραφικά με κεντρικό έργο του το Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 1995).
Τα βιβλία του ξεπερνούν τα εξήντα και περιλαμβάνουν ακόμη λογοτεχνικά, χιουμοριστικά, μελέτες και έρευνες φιλολογικές, μεταξύ των οποίων είναι το «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα», του οποίου την 3η έκδοση βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών με το μεγάλο φιλολογικό της βραβείο το 2006.
Η φωτογραφία αποτέλεσε μία ακόμη δραστηριότητα στην οποία διακρίθηκε, με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε διεθνείς.
Από το 1961 συνεργαζόταν με ελληνικά και ξένα επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά σε θέματα της αρμοδιότητάς του, από το 1975 με την εφημερίδα «Η Καθημερινή» ως βιβλιοκριτικός και βιβλιογραφικός παρουσιαστής των νέων εκδόσεων.
Ήταν σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών, οργανωτής συνεδρίων, ιδρυτικό και μέλος Δ.Σ. λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων.