Έκθεση: Carpets 2 | Βασίλης ΚαρακατσάνηςΈναρξη έκθεσης: Τρίτη 26 Μαΐου 2020
Διάρκεια έως: Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Σεβόμενοι τις συμβουλές των γιατρών για την πρόληψη και διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια. Η έκθεση θα ξεκινήσει σύμφωνα με την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξής της και θα μπορείτε να μας επισκεφτείτε στις ώρες λειτουργίας της Art Prisma Gallery.

Η Art Prisma Gallery στον Πειραιά παρουσιάζει τον Βασίλη Καρακατσάνη, μέσα από την ατομική του έκθεση, με τίτλο “Carpets 2”. Είναι η δεύτερη κατά σειρά ατομική του έκθεση που φιλοξενείται στην Art Prisma και η 94η στο βιογραφικό του εικαστικού. Η σειρά “Carpets 2” από το 2016 με αφετηρία την Αθήνα έως σήμερα, έχει μία διαδρομή παρουσιάσεων, στην Κύπρο, Δανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Art Athina, Art Thessaloniki, Affordable Art Fair Milan, World Art Dubai International Art Fair και πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Τα έργα αφορούν την εικαστική προσέγγιση του εικαστικού Βασίλη Καρακατσάνη, στην “ιδιόρρυθμη” οικογένεια Abd Al Aziz, που με έδρα τη Βηρυτό και με δραστηριότητα σε διάφορες πόλεις, ειδικά της Μεσογείου, εμπορεύεται “μαγικά” χαλιά, σε ανθρώπους που έχουν το κουράγιο να ταξιδέψουν μαζί τους, ζώντας τη ψευδαίσθηση ή την πραγματικότητα. Τα μέλη της οικογένειας είναι διασκορπισμένα σε διαφορετικές πόλεις, κρατώντας έτσι την αυτοτέλεια της προσωπικής τους ζωής, επηρεάζοντας τους αγοραστές ο καθένας, με τη δυναμική του ή χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους, σαγήνης ή μαγείας.

Στην κατοχή τους υπάρχουν χαλιά με προφητικές παρακαταθήκες και μαγικές ιδιότητες. “Ιπτάμενοι μεταφορείς”, που σε υποχρεώνουν στην αποκρυπτογράφηση τους, μιας & ο ρόλος τους είναι η μεταφορά μας σε ένα κόσμο, γαλήνης και ασφάλειας από το κακό.

Σήμερα, για τον Βασίλη Καρακατσάνη, τα “Carpets 2”, δεν είναι τίποτε άλλο, από την οριζόντια διατομή, των περισσότερων προσεγγίσεων του, όλα τα χρόνια της δουλειάς του, με κλειδί τελικά το ύφασμα, υλικό που κυριάρχησε στη ζωγραφική του προσπάθεια, τόσο σαν στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και με σαφέστατη βιωματική σχέση.

Μετά από 30 περίπου χρόνια, ο Καρακατσάνης επανέρχεται με ένα θέμα που τον έχει απασχολήσει στο παρελθόν, αλλά με άλλο κίνητρο. Το 1991 στη Galerie Titanium ο Βασίλης Καρακατσάνης σε συνεργασία με την Μάγια Τσόκλη, παρουσίασε τα “Carpets 1”. Έργα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, που με θεματολογία τα χαλιά προσέγγισαν την εφαρμογή τυπωμένων έργων του σε ύφασμα και τη δημιουργία γυναικείων ρούχων από την Τσόκλη, με μια επίδειξη-συνομιλία, στο χώρο της γκαλερί.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Βασίλης Καρακατσάνης (γ.1957, Αθήνα) ζει & εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκθέσει (ατομικές εκθέσεις) στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Ινδονησία, Ισημερινό, Τουρκία, Δανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα & Γερμανία παρουσιάζοντας το προσωπικό του εικαστικό λεξιλόγιο, αντλώντας θεματικές ενότητες κυρίως από βιωματικές εμπειρίες και από την παρατήρηση του οικείου κόσμου που τον περιβάλλει. Οργανώνει συχνά τις συνθέσεις του με θεατρική αντίληψη και ανάγει το καθημερινό αντικείμενο σε δομικό στοιχείο των έργων του. Χρησιμοποιεί καθαρή και πλούσια χρωματική κλίμακα με ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις, μεταπλάθοντας με εικαστικές παρεμβάσεις αυτούσια στοιχεία του υπαρκτού και βιωματικού του χώρου και διερευνώντας με ευαισθησία τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.

Υπεύθυνη Art Prisma Gallery: Νατάσσα Θωμάκου
Ώρες λειτουργίας: Τρ. Πεμ. Παρ: 10:30-15:00 & 17:30-21:00 | Τετ. Σαβ: 10:30-15:00 | Κυρ. Δευτ : κλειστά
Art Prisma Gallery
Κουντουριώτου 187, Πειραιάς 18535
T: +30-2104296790, F:+30-2104296079
artprisma@hotmail.com
www.galleryartprisma.gr