Βιβλιοκριτική για τη μελέτη "Γεωγραφικός Οδηγός-Ταξιδεύοντας στις 193 χώρες του κόσμου" του Μπάμπη Μπίζα | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς



Συγγραφέας: Μπάμπης Μπίζας
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 332



«Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι. Όσο ταξιδεύεις, ανακαλύπτεις». Μπάμπης Μπίζας
Από τα αρχαία χρόνια το ταξίδι ήταν μια διαδικασία αυτογνωσίας μέσα από ένα ανοιχτό ορίζοντα γνώσης. Η έλξη της περιπέτειας, της ανακάλυψης, ο νόστος, η χαρά της επιστροφής, ήταν έννοιες φορτισμένες με έντονο συμβολισμό και αντιστοιχούσαν σε ουσιαστικές βαθιές ανθρώπινες ανάγκες. Το ταξίδι δεν αρχίζει από τη στιγμή που ξεκινάμε και δεν τελειώνει όταν φτάνουμε στο τέρμα. Αρχίζει από το όνειρο, το παραμύθι, από τη στιγμή που χαράζουμε πορεία, από τότε που αρχίζει και η αναμονή. Και δεν τελειώνει όσο ξεδιπλώνουμε την ταινία της μνήμης μας και μεταφερόμαστε αδιάκοπα εκεί. Τα ταξίδια είναι πάντα αξεπέραστα, καθώς ανοίγουν ένα ατέρμονο διάλογο με τους ανθρώπους, τους τόπους και τη ζωή. Μέρος του εσωτερικού κόσμου, ο εξωτερικός. Παρασύρεται από τη δίνη των εντυπώσεων που αφήνουν πίσω τους οι δρόμοι, οι θάλασσες, τα ουράνια. Ταξιδεύουμε με τη χαρά του ταξιδιού. Για την κίνηση. Άλλωστε η τάση της ύλης του κόσμου, από τα αιμοσφαίρια μέχρι τους πλανήτες , είναι η περιφορά, η αέναη περιπλάνηση γύρω από ένα κέντρο. Έτσι και του πνεύματος. Μερικές φορές έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις και την ίδια σου την πατρίδα, την πόλη και τη γειτονιά ακόμη σαν μια ξένη χώρα. Το βλέμμα αλλάζει, ξεβολεύεται. Οι πόροι της φαντασίας ανοίγουν έτσι, όπως λέει και η Έμιλι Ντίκινσον, σε παρασύρουν στην επικράτεια μιας άλλης αντίληψης του οράν.  Ένα ταξίδι εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων αρχίζει από ένα μοναδικό βήμα. Το ζήτημα είναι να σε κυριεύει το πάθος της αναζήτησης.
Ο Αρτινός Μπάμπης Μπίζας είναι ταξιδιωτικός συγγραφέας και αρθρογράφος, διοργανωτής ταξιδιών. Για πολλά χρόνια εργάστηκε σαν αρχηγός ελληνικών τουριστικών γκρουπ στο MANOS TRAVEL και αργότερα σαν Διευθυντής προγραμματισμού ταξιδιών στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία της Ελλάδας.Το επάγγελμά του τον έφερε σταδιακά σε όλες τις χώρες του κόσμου, στις πολυάριθμες αυτόνομες περιοχές και υπερπόντιες κτήσεις και μάλιστα για παραπάνω από μία φορά.Ταξιδεύει 45 χρόνια, πάνω από 300 μέρες τον χρόνο, ανακαλύπτοντας νέες γωνιές στις χώρες που έχει επισκεφθεί  στο παρελθόν. Κατά κοινή παραδοχή γνωρίζει τον κόσμο καλλίτερα από κάθε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη. Αυτό τον ενθάρρυνε να γράψει τον «Γεωγραφικό Οδηγό» για να ξεκαθαρίσει το πιο κοινό ερώτημα: Πόσες χώρες υπάρχουν στον κόσμο; Με το βιβλίο αυτό μπαίνει ένα τέλος σε αυτή τη σύγχυση. Ο αναγνώστης θα βρει επιτέλους με εύκολο και πρακτικό τρόπο, όχι μόνο ποιες ακριβώς είναι οι χώρες του κόσμου, αλλά και λίγα λόγια για τα αξιοθέατα που έχει η κάθε μια από αυτές. Κάτι σαν Γεωγραφία και Ταξιδιωτικός Οδηγός μαζί.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι και δεν φιλοδοξεί να γίνει σχολική γεωγραφία, ούτε να υποκαταστήσει τους εξειδικευμένους αναλυτικούς οδηγούς ανά χώρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θεωρείστε το κάτι σαν εγχειρίδιο του Καλού Ταξιδιώτη.
Κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από σημαντικές ιστορίες που αφουγκράζονται τον ρυθμό της ζωής στις χώρες όλου του κόσμου, αυτής που τρέχει και αυτής που έτρεξε ήδη αφήνοντας ζωντανά τα ίχνη της.  Αντικείμενα, δρόμοι, άνθρωποι, ζώα, πουλιά,  μνήμες και μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια, ποτάμια και θάλασσες, λίμνες και ακρωτήρια, πάγοι και έρημοι, χωριά και πολιτείες, το παρόν και το μέλλον, όλα είναι στοιχισμένα στην ύπαρξή τους, μέσα στις διαστάσεις τους και τις σημασίες τους που κράτησαν ή διεκδικούν, όλο ένα τοπίο, ένας τόπος, όλος ο κόσμος .
Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει 193 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ. Στον Γεωγραφικό Οδηγό του Μπάμπη Μπίζα θα έχουμε σαν άξονα τις 193 χώρες του ΟΗΕ.
Ο Πλανήτης μας έχει 5 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική , Ωκεανία) και την Ανταρτική.
Ο Μπάμπης Μπίζας, ο αποκαλούμενος «Ιπτάμενος Ολλανδός», «Γκουρού των Ξεναγών», «Έλληνας Φιλέας Φιγκ», θα μας ταξιδέψει:
στην Ωκεανία που απαρτίζεται μόνο από 14 νησιά -14 χώρες και τα εδάφη: Νησιά Κουκ και Νιούε, που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ,
στην Αφρική με τις 54 χώρες και κάποια εδάφη, στεριανά ή νησιώτικα, που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ,
στην Ασία, τη μεγαλύτερη ήπειρο στον πλανήτη, που απαρτίζεται μόνο από 43 χώρες, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και την Ταϊβάν, το Κουρδιστάν του Ιράκ και την Παλαιστίνη,
στην Αμερική, με τα 35 κράτη και άλλα τόσα υπερπόντια εδάφη, επαρχίες και αυτόνομες επικράτειες,
στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει 47 χώρες και 9 που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ και 2 ημιαυτόνομα εδάφη που διοικούνται από τη Δανία (Γροιλανδία και Φερόες Νήσοι),
στην Ανταρτική, που είναι ακατοίκητη και δεν ανήκει σε κανέναν (Η Ανταρτική περιλαμβάνει, εκτός από την στεριά, και όλα τα περιφερειακά νησιά που βρίσκονται νότια του 60ο παράλληλου του νότιου ημισφαιρίου),
και τέλος στην Αρκτική, που δεν είναι «ήπειρος». Είναι η περιοχή της Άρκτου. Είναι η περιοχή της Γης κάτω από τον αστερισμό της Άρκτου. Στην Αρκτική βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος, που είναι το νοητό σημείο στην παγωμένη επιφάνεια του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 90ο βόρειο γεωγραφικό πλάτος. Από κάτω βρίσκονται 3.000 μέτρα θαλάσσιας αβύσσου.
Αυτός είναι ο κόσμος μας…
Σκόπιμα ο συγγραφέας επέλεξε στο βιβλίο φωτογραφίες από κάθε χώρα που δεν είναι στερεότυπες. Δεν θα δούμε ούτε πύργο του Άϊφελ, ούτε άγαλμα της Ελευθερίας, αλλά ασυνήθιστα αξιοθέατα και πλήθος φωτογραφιών.
Ο χάρτης του κόσμου μόνο στο πνεύμα και την ψυχή του ταξιδιώτη γίνεται να απλωθεί πλατιά σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση. Ο ταξιδιώτης μόνο, ελεύθερος, με δική του πυξίδα,  ρίχνεται στην περιπέτεια της αναζήτησης της ιστορίας του, γοητεύεται από την επαφή με το άγνωστο, ενθουσιάζεται με τον πλούτο άλλων δρόμων, άλλων ουρανών, άλλων ανθρώπων, διψάει να τους ερμηνεύσει βαθύτερα και γι΄ αυτό φεύγει  με ένα αίσθημα πληρότητας, αλλά ίσως και απώλειας και λύπης.
Ο Μπάμπης Μπίζας γύρισε όλο τον κόσμο και στο πιο απομακρυσμένο και απρόσιτα σημείο του, έφτασε, ταξιδεύοντας 45 χρόνια, στο τέλος του τέλους του κόσμου!!!
«Η περιουσία μου δεν είναι ακίνητα, είναι ταξίδια και βιώματα… Αν δεν βγεις στο δρόμο να συναντήσεις πραγματικούς ανθρώπους και να κάνεις χειραψία μαζί τους, τι νόημα έχει ο προορισμός;»   Μπίζας Μπίζας
Τι του έχει μείνει από αυτά τα 45 χρόνια;  «Η Νέα Υόρκη ως αγαπημένος προορισμός, η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν, η συναρπαστική διαδρομή στα χνάρια της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το εύκρατο κλίμα και η πολυμορφία των τοπίων στην Ελλάδα, αλλά και ο πιο χαρούμενος λαός, που βρίσκεται στο νησί Σάο Τομέ της Αφρικής - ενώ ζουν υπό το όριο της φτώχειας, δεν τους βλέπεις ποτέ σκυθρωπούς, γιατί είναι ευτυχισμένοι με τα λίγα».
Ποιες χώρες αγαπήσατε περισσότερο και γιατί; «Η μισή μου καρδιά στη Ναμίμπια βρίσκεται. Και η άλλη μισή στα Τεπούι, τα τραπεζοειδή βουνά της Βενεζουέλας. Ο λόγος για τη Ναμίμπια είναι η ανθρώπινη αμεσότητα και η αυθεντικότητα των αρχέγονων φυλών Χίμπα στα σύνορα με την Αγκόλα. Οι γυναίκες αφρικανές καλλονές, γυμνόστηθες ντυμένες με δέρματα και με στολίδια φτιαγμένα από κέλυφος αυγών κροκοδείλου. Η Βενεζουέλα στην περιοχή της Κανάιμα φιλοξενεί μερικά από τα πιο εξωκόσμια τοπία με τα προϊστορικά τραπεζοειδή βουνά,  που υψώνουν τις κατακόρυφες πλαγιές τους 2000 μέτρα πάνω από τα κεφάλια μας. Ένα υπερθέαμα που μόνο η Ανταρκτική μπορεί να το συναγωνιστεί».

Πρόκειται για Αριστούργημα.
Καλό Ταξίδι!! Bon Voyage!!

Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Μπίζας γεννήθηκε το 1954 στην Άρτα. Μεγάλωσε και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και κάπου εκεί ξεκίνησε η σχέση του με τα ταξίδια.
Τον έχουν αποκαλέσει «Ο Έλληνας Φιλέας Φογκ», «Ο Έλληνας που κατέκτησε τους 2 πόλους», «Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου». Είναι μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας (
Russian Geographic Society), μιας από τις αρχαιότερες του είδους της στον πλανήτη – ιδρύθηκε από τον Τσάρο Νικόλαο Α’ το 1845. Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Μπίζας ξεκίνησε από την Άρτα μια πορεία που ούτε κι αυτός δεν μπορούσε αρχικά να φανταστεί. Μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί και τις 195 χώρες (έθνη) του κόσμου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει αλλάξει πάνω από 40 διαβατήρια και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες (το 2004) ως ο μοναδικός που είχε ταξιδέψει και στις 194, τότε, χώρες του πλανήτη. Άλλα βιβλία του:  «Πασών των Ρωσιών» και «Ρωσία». Για τον Μπάμπη έχουν γράψει και μιλήσει δεκάδες έγκριτα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ. Ίσως ο πληρέστερος άνθρωπος στον κόσμο…πληροφορίες; : charbiz@otenet.gr, charbizas@gmail.com ,www.babisbizas.com, f/b Charalampos babis Bizas. Παραγγελίες των βιβλίων του TRAVEL BOOKSTORE, Σόλωνος 71, Αθήνα 10679 ,τηλ. 210 3616943