Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "7 Άστρα-Η ιστορία μου" του Ηλία Παυλιδάκη | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Ηλίας Παυλιδάκης
Έτος έκδοσης: 2019
Σελ.: 144


Ο νεαρός Νίκος διαβάζει το ημερολόγιο που του άφησε ο παππούς του. Εκεί μέσα έμαθε διάφορους τρόπους, για να γίνει καλύτερος άνθρωπος .
Του δίδαξε ο παππούς του, επτά τρόπους για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, και τους ονόμασε   «7 άστρα»: να προσέχει την υγεία του, να έχει πίστη, να κάνει πράγματα που αγαπά, να επιμένει, να είναι έντιμος, να προσφέρει και τέλος να διασκεδάζει. Υγεία, πίστη, αγάπη, επιμονή, εντιμότητα, προσφορά. Απίστευτες πνευματικές δυνάμεις! Με αυτές μπορεί να επιτύχει στους στόχους του, αλλά και σαν άνθρωπος. Όλα αυτά θα τον κάνουν επιτυχημένο και σπουδαίο, αλλά όχι ευτυχισμένο. Είναι περίεργο πράγμα η πραγματική ευτυχία!
 Μετά από όλα αυτά τα μαθήματα, ο Νίκος  ανακοινώνει στους γονείς του, ότι θα πάει στην Ινδία να συναντήσει κάποιους   φωτισμένους δασκάλους.
Ο Νίκος πάει στην Ινδία, για να ενδυναμώσει την πίστη του και να γίνει κυρίαρχος του πνεύματός του. Εκεί θα βρει δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της ζωής, την αγάπη και τον θάνατο.
Επειδή ο Νίκος δε διακατέχεται από πάθη, θα ζητήσει από τον δάσκαλό του και σοφό καθοδηγητή του ό,τι πιο απλό υπάρχει: Μόνο να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Δεν ζητάει ούτε χρήμα, ούτε δόξα, ούτε αθανασία.
Τότε ο δάσκαλος, που τον μυεί στα μυστικά της ζωής, θα σηκώσει μια πέτρα και θα χτυπήσει ένα πέτρινο βιβλίο. Το βιβλίο θρυμματίζεται και αποκαλύπτεται ένα χρυσό βιβλίο με σκαλισμένο ένα άστρο.
-Ο θρύλος, λέει ο δάσκαλος, μας αναφέρει ότι ο Θεός το έκανε το βιβλίο από πέτρα και ζήτησε από τον πρώτο δάσκαλο του ναού να μην ανοιχτεί, μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα έρθει ο εκλεκτός για να ζητήσει το πιο απλό πράγμα: να γίνει καλύτερος άνθρωπος.
Ο δάσκαλος γονάτισε μπροστά στον Νίκο και του είπε :
-Εγώ δεν μπορώ να σε διδάξω τίποτα, μόνο ο ίδιος ο Θεός. Αυτός θα σε καθοδηγήσει.
Πήρε το βιβλίο και του το έδωσε.
Το αγόρι του είπε :
-Δάσκαλε, δεν είμαι αυτός που ψάχνετε! Σηκωθείτε επάνω! Εγώ είμαι απλώς ένα παιδί! Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο! Πάρτε πίσω το βιβλίο σας!
-Οι γραφές δεν κάνουν λάθος. Έχε πίστη, είπε
Με μια κίνηση ο δάσκαλος άνοιξε το βιβλίο, το οποίο είχε μία μόνο χρυσή σελίδα με σκαλισμένα γράμματα.
-Τώρα, Νίκο, είπε ο δάσκαλος, θα σου διαβάσω τι λέει:
 Να με αγαπάτε με όλη την ψυχή, το πνεύμα και το σώμα σας.
Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σας, μην την αναζητάτε σε χίλια μέρη γύρω σας.
Να δώσετε φως στο μέλλον, πρώτα στην καρδιά σας και μετά στους άλλους ανθρώπους.

Όσες ιστορίες κι αν γράφτηκαν, γράφονταν ή θα γραφούν, καμία δε θα έχει μεγαλύτερη αξία για εσένα από τη δική σου. Χρησιμοποιώντας τα 7 άστρα και τη γνώση του παρελθόντος σου, θα φωτίσει το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, απλές ιστορίες ανθρώπων θα λάμψουν. Γράφοντας κι εμείς με τη σειρά μας τη δική μας ιστορία, θα απελευθερωθούμε και θα φωτίσουμε τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας.
Ποια είναι η δική σου ιστορία;
Το βιβλίο  «7 Άστρα -Η ιστορία μου» από τις 141 σελίδες έχει 123 λευκές σελίδες και περιμένει τη δική σου ιστορία.
 Ας γράψουμε όλοι εμείς, οι αναγνώστες, μια ιστορία, με πλούσιο περιεχόμενο, πολλά νοήματα και δυνατές σκέψεις  για μια καλύτερη και ευτυχισμένη  ζωή, για έναν καλύτερο κόσμο και ας  στείλουμε αυτό το βιβλίο, με τη χειρόγραφη ιστορία του καθενός μας, στον συγγραφέα Ηλία Παυλιδάκη.
Λένε, ότι το πιο δύσκολο στον αναστοχασμό είναι να περιγράψεις με λέξεις το συναίσθημα. Γι΄ αυτό και το κείμενο της ιστορίας σου θα διατηρεί ελεγχόμενο την εσωτερική θερμοκρασία του. Το συναίσθημα ορίζεται από το αυτοβιογραφικό περίσσευμα που παραμονεύει. Ελευθερωθείτε και φωτίστε τις σκοτεινές πλευρές του εαυτούς σας. Δεχτείτε τη σαρωτική αίσθηση, ότι η ζωή σε κατακλύζει από παντού.  Αυτοαναλυθείτε. Αναθεωρείστε. Εξιστορείστε. Ξεσπάστε. Λύστε τους παλιούς λογαριασμούς σας  μέσω της γραφής. Εκτονώστε την ευαισθησία σας. Χαιρετήστε  το φως που υπάρχει μέσα σας . Δώστε φως στο μέλλον σας. Εισέλθετε στην αφηγηματική χρονοκάψουλα . Η σκουληκότρυπα  προς το παρελθόν σας κρύβει το «μυθολογικό» υλικό, που πρέπει να αναδιαταχθεί. Θυμηθείτε ότι μόνο οι ιδέες μας μπορούν να ταξιδέψουν στον χρόνο. Μίλησε, μνήμη (Ναμπόκωφ).  Ανακαλύψτε το ερμηνευτικό κλειδί για να πορευτείτε με αγάπη, πίστη και ελπίδα. Απομακρυνθείτε από τον φόβο, τις τύψεις και τη θλίψη. Τραγουδήστε ένα πολυφωνικό τραγούδι για την ζωή, την υγεία, την ευτυχία, την ομορφιά, την εντιμότητα, την προσφορά .  Αναδείξτε τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή.  Δεν πρέπει στην ιστορία σας να κάνετε  διδασκαλία ή καταγγελία. Προσπαθήστε να ακούσετε ήχους από τις λέξεις και φωνές από τα γεγονότα της ζωής σας. Θυμηθείτε ότι είμαστε όσα έχουμε ξεχάσει. Αλλά ορισμένες φορές είμαστε και όσα καταφέρνει να μας θυμίσει ότι ξεχάσαμε, η αφήγηση  των άλλων.
Θυμηθείτε, ότι ο μέσος και απλός άνθρωπος , κάτω από ορισμένες συνθήκες και συγκυρίες , είναι αυτός που ανυψώνεται, αυτός που καταφέρνει να υπερβεί την κοινοτοπία του για έναν καλύτερο κόσμο. Ο απλός άνθρωπος συμπυκνώνει όλα τα αρχέτυπα που στοιχειώνουν τη ζωή μας και έχει μέσα του ένα ωραίο,δυνατό και μεγάλο, που τον διαπνέει.
Η δική σας  ιστορία, η απλή σας ιστορία,  μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!!
Όλα αυτά που θα γράψετε, πρέπει να τα χαρίσετε ατόφια και ανέγγιχτα στον συγγραφέα-παρατηρητή Ηλία Παυλιδάκη .
O Ηλίας Παυλιδάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1983 και ζει στο Κάτω Βαρσαμόνερο του νομού Ρεθύμνου. Δε γνωρίζει καλή γραμματική και ορθογραφία, λόγω της δυσλεξίας του.  Έχει εργαστεί ως αυτοκινητιστής, ναυαγοσώστης, πωλητής κοσμημάτων, αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανένα από αυτά τα επαγγέλματα, γιατί όλα τα έκανε με αγάπη και το καθένα τού δίδαξε κάτι διαφορετικό.
Άλλα  βιβλία του  είναι:  « 7 Άστρα – Ο Μαθητής» και « 7 Άστρα-Το ημερολόγιο».