Εργαστήρι Φωτογραφίας: Εισαγωγή στη Φωτογραφία Πορτραίτου


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Ιουνίου

Εργαστήρι Φωτογραφίας με τον φωτογράφο Θάνο Τσάκωνα

“ Εισαγωγή στη φωτογραφία Πορτραίτου ”
Ο ταλαντούχος φωτογράφος Θάνος Τσάκωνας προσκαλεί τους λάτρεις της φωτογραφίας σ΄ένα εργαστήρι που θα δώσει άλλο φως στις λήψεις μας. Ηθοποιοί, influencers, εικαστικοί, ερασιτέχνες φωτογράφοι ή φωτογράφοι στο ξεκίνημα μας, η λήψη πορτραίτου είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους. Τί θέλουμε να πούμε μέσα απ΄το έργο μας και πώς θα το εκφράσουμε; Ποιά είναι τα κατάλληλα μέσα και ποιές οι τεχνικές που θα μας διευκολύνουν; Πώς θα διαχειριστούμε σωστά και αποτελεσματικά τις πηγές φωτισμού και τα διάφορα φωτογραφικά εξαρτήματα;
Στη διάρκεια των δύο 3ώρων sessions που θα γίνουν την Παρασκευή 26/6 και τo Σάββατο 27/6 στο Modus Vivendi bKK στα Βριλήσσια, θα επικεντρωθούμε στην χρήση και τον έλεγχο του φωτός στη φωτογραφία πορτραίτου, με σκοπό την περαιτέρω εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη φωτογραφική μηχανή (φακοί, ρυθμίσεις κάμερας) και την χρήση των τεχνητών και φυσικών φωτιστικών πηγών (διαφορετικές πηγές φωτός, αξεσουάρ). Το σεμινάριο αυτό που δίνει μεγάλη έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, απευθύνεται σε ανθρώπους ήδη εξοικειωμένους με τις βασικές τεχνικές γνώσεις της φωτογραφίας και ιδιαίτερα με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις της.
◆ Ένας τολμηρός εργάτης της φωτογραφίας !
Θάνος Τσάκωνας
Art direction / Photography / Visual Arts
Ο Θάνος Τσάκωνας γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, εκτός όμως από τη μητρόπολη κρύβει και μια μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια και ιδιαίτερα για το “νησί”. Ο Άη Στράτης τον καλεί συχνά πνευματικά, σωματικά αλλά και φωτογραφικά, είναι ένα σημείο αναφοράς συναισθηματικά και ιστορικά γι΄αυτόν, ένας τόπος, ο οποίος μαζί με την Αθήνα, τον έπλασε ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη. Από το 2002 ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της Φωτογραφίας, ως φωτογράφος στις παραστατικές τέχνες, στη φωτογραφία πορτραίτου, στην καλλιτεχνική φωτογραφία, στη φωτογράφηση έργων τέχνης αλλά και στη διαφημιστική φωτογραφία. Εώς σήμερα έχει εργαστεί σε δεκάδες έντυπα και διαδικτυακές πλατφόρμες, ενώ έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες σε όλα τα πεδία. Η σχέση του με την Τέχνη είναι ωστόσο, πολύπλευρη αφού έχει ασχοληθεί και με τη μουσική, το street art, τη ζωγραφική.
Η εμπειρία του πάνω στο πορτραίτο ξεκινάει το 2004. Τότε ξεκίνησε την μακρόχρονη συνεργασία του με το δημιουργικό γραφείο D-Tales και με κάποιους από τους σημαντικότερους φωτογράφους εντύπων, κυρίως για φωτογραφήσεις πορτραίτων καλλιτεχνών και διασήμων, αλλά και φωτογραφίσεις μόδας, editorials, συνεντευξεις κλπ. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ μέσα απ΄τον φακό του έχει αποτυπώσει ανθρώπους, τοπία και στιγμές από την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες του και θα διαπιστώσει όχι μόνο έναν ποιητικό ρεαλισμό, αλλά και τον τεράστιο ρόλο που παίζει το φως για εκείνον. Μέσα από την εμπειρία του στη παραγωγη της εικόνας, την θεωρία και την τεχνική της φωτογραφίας, εμπνεύστηκε τους τρεις βασικούς άξονες που δομούν το εν λόγω workshop.
Παρέχεται πιστοποιητικό Παρακολούθησης
Κόστος Ομαδικού Σεμιναρίου : 120 Ευρώ
Κόστος Ατομικού Μαθήματος : 300 Ευρώ (ημερομηνία κατόπιν συνεννόησης με τον εισηγητή)
Infos & κρατήσεις θέσεων : kraterosmodusvivendi@gmail.com ή τηλεφωνικώς στα 2106892276/ 6981806728

◆◆ Αναλυτικό Πρόγραμμα του εργαστηρίου :
1 - Development department. Εισαγωγή στη φωτογραφία πορτραίτου
Για μια βαθύτερη κατανόηση της φωτογραφίας και της σωστής λήψης πορτραίτου, πολύ σημαντικές κρίνονται οι γνώσεις γύρω από τις εικαστικές τέχνες, από τη ζωγραφική, τη γλυπτική κοκ. Γνωρίζοντας τα έργα σημαντικών δημιουργών, την έρευνα και τη μελέτη γύρω από αυτά, γινόμαστε ταυτόχρονα καλύτεροι δημιουργοί και πιο αξιόπιστοι συνεργάτες για τους γύρω μας στο πλαίσιο των εφαρμοσμένων τεχνών.
Απο την Camera obscura και τον Daguerre στο Παρίσι, τον Eugene Delacroix και την καλοτυπία του Talbot, από τον Alfred Stieglitz στην Julia Margaret Cameron και τον Richard Avedon στους σύγχρονους φωτογράφους πορτραίτων David Bailey, Juergen Teller, Annie Leibovitz, Steve McCurry, θα κάνουμε μια σύντομη μελέτη στην ιστορία του πορτραίτου, ενώ και κατα τη διάρκεια του workshop θα αναφερθούμε και σε διάφορους άλλους καλλιτέχνες.
2 - Lights department. Θεωρία και πρακτική τεχνητού φωτισμού
Εδώ στοχεύουμε στην απόκτηση γενικής γνώσης του φωτιστικού εξοπλισμού και των παρελκόμενων, της συντήρησης του εξοπλισμού, στην απόκτηση τεχνικών γνώσεων πάνω στη διαμόρφωση του φωτισμού και την τοποθέτηση του σύμφωνα με τις ανάγκες της δουλειάς μας. Τέλος, σκοπός του εργαστηρίου είναι η καλή κατανόηση της ποιότητας φωτισμού, η αντιληπτική ικανότητα και η προσαρμογή στις διαφορετικές συνθήκες.
Η ύλη εδώ περιλαμβάνει τα εξής :
- Διαμόρφωση φωτισμού και φωτιστικών πηγών με soft box, χοάνες, honeycomb, barn doors, reflectors, diffusers.
- Κατανόηση ποιότητας φωτισμού : σκληρό - μαλακό φως, lowkey - high key κ.α
- Κατανόηση σχέσης φωτισμού, φωτομέτρηση και αναλογίες φωτισμού : Side (Short), 3 point κ.α
3 - Camera department. Ρυθμίσεις κάμερας, φακοί
Στόχος του workshop είναι μια γενική γνώση χειρισμού των διαφορετικών φωτογραφικών μηχανών, από φιλμ 35mm, 120, Polaroid, κάμερες Medium format, ψηφιακές πλάτες, DSLR, mirrorless, κινητά τηλέφωνα, οτιδήποτε μπορεί να καταγράψει εικόνα, θα πρέπει να γνωρίζουμε να το χειριζόμαστε. Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι γνώσεις μας στη επιλογή κατάλληλου φακού, στη χρήση του φωτόμετρου, όπως και στις ρυθμίσεις WB. Κατανοώντας τις ρυθμίσεις και τα μενού των φωτογραφικών μηχανών εκμεταλλευόμαστε τις άπειρες δυνατότητες που μας δίνει ένα εργαλείο όπως η φωτογραφική μηχανή.
Η ύλη εδώ περιλαμβάνει :
- Κατάλληλες ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής, ταχύτητα, διάφραγμα, ISO.
- Δημιουργικές ρυθμίσεις όπως Rear Curtain Sync, Slow sync flash, Freeze Motion κ.α.
-Επιλογή κατάλληλου φακού.
χρήση του φωτόμετρου.
- Η χρωματική θεωρία και ισορροπία λευκού.
4 - Δημιουργική άσκηση πάνω στο Πορτραίτο
Εδώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν και να πειραματιστούν πάνω στο πορτραίτο και τον φωτισμό του και φεύγοντας θα λάβουν ένα αντίγραφο της δουλειάς τους μαζί με την πιστοποίηση παρακολούθησης τους.
* Το workshop δεν περιλαμβάνει χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμμάτων διαχείρισης φωτογραφικών αρχείων, ούτε την επεξεργασία φωτογραφιών, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στη λήψη της φωτογραφίας. Με την ολοκλήρωση του, οι συμμετέχοντες θα έχουν κατανοήσει τα βασικά βήματα για την καλύτερη φωτογράφιση πορτραίτων και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.
* Οι συμμετέχοντες δεν απαιτείται να έχουν φωτογραφικό εξοπλισμό μαζί τους.
* Ο κύκλος σεμιναρίων θα συνεχιστεί με θέμα τη ληψη και επεξεργασία πορτραίτου.
☆☆☆ Σας ενημερώνουμε ότι το Modus Vivendi bΚΚ κρατά πολύ υπεύθυνη στάση και έχει μεριμνήσει για την ασφάλεια και την άνεση των επισκεπτών του. Γι΄αυτό έχουμε λάβει ειδικά μέτρα πρόληψης :
◆ Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διενεργείται απολύμανση του χώρου.
◆ Διαθέτουμε αντισηπτικό υγρό κατά την είσοδο σας στο χώρο μας, αλλά και στις τουαλέτες.
◆ Ο χώρος αερίζεται διαρκώς.
◆ Πολλές απ΄τις εκδηλώσεις μας έχουν προβλεφθεί να διεξάγονται στην όμορφη αυλή μας, για να νιώθουν οι επισκέπτες μας πιο άνετα και ασφαλείς.
◆ Έχουμε θέσει ανώτατο όριο επισκεπτών και τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας. ☆☆☆