Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Ο Απεσταλμένος" της Ματίνας Γιαννοπούλου | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


  Ο Απεσταλμένος | Εκδόσεις iWrite
                                                                                                                  Συγγραφέας: Ματίνα Γιαννοπούλου
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 144
Εκδόσεις: Πηγή

                                                                            Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μου έως τώρα δεν είχα διαβάσει λογοτεχνία του φανταστικού. Άλλωστε στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται δημοφιλής στους αναγνώστες. Με αφορμή όμως το βιβλίο της Ματίνας Γιαννοπούλου γνώρισα κι αυτό το είδος της λογοτεχνίας, που, ομολογώ, δεν με άφησε αδιάφορη. Ας διαβάσουμε, όμως, αρχικά τι θεωρούμε λογοτεχνία του φανταστικού. Πρόκειται για ένα είδος που έχει δική του φόρμα γραφής και δικά του χαρακτηριστικά σημεία. Το «φανταστικό» αφορά γεγονότα που ενώ περιγράφονται να συμβαίνουν, στην πραγματικότητα αυτό θεωρείται αδύνατον.  Το βιβλίο της Ματίνας Γιαννοπούλου εντάσσεται δικαιολογημένα σ’ αυτό το είδος της λογοτεχνίας, καθώς η ιστορία που περιγράφεται στις σελίδες του, έχει να κάνει με έναν ήρωα με υπερφυσική προσωπικότητα, ξεχωριστή και αναλλοίωτη στο χρόνο.
Ο «Απεσταλμένος» είναι ένα φανταστικό, αλλά ταυτόχρονα ρομαντικό μυθιστόρημα, με ένα τέλος που αφήνει στον αναγνώστη μια γλυκόπικρη γεύση. Μιλάει για την αγάπη, αυτό το πραγματικό συναίσθημα, που συναντά κανείς μια φορά στη ζωή του, που δε λογαριάζει κινδύνους και περιπέτειες, και που όμως κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για το αίσιο τέλος του. Το τίμημα της αγάπης είναι αρκετά βαρύ, ένα τίμημα που καλείται να πληρώσει η κεντρική ηρωίδα του έργου, η Έιντζελ.
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε δύο χρονικές περιόδους. Ξεκινά σε χρόνο ενεστώτα, ξάφνου γυρνά πίσω στο μακρινό παρελθόν και στο τέλος επιστρέφει ξανά στο παρόν για να ολοκληρώσει το παζλ της ερωτικής περιπέτειας.  Έντονα περιγράφονται τα στοιχεία της φύσης, ενώ σχεδόν φυσιολογικά δομούνται τα φανταστικά γεγονότα που ξετυλίγουν το υπεράνθρωπο χαρακτήρα του δευτεραγωνιστή Πάτρικ. Αυτό είναι που κάνει και το βιβλίο αυτό αξιόλογο, αφού καταφέρνει να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία του σελίδα.
Στο βιβλίο αυτό συγκρούονται οι δύο αντίθετες δυνάμεις, το καλό και το κακό. Το καλό έχει ιδιαίτερη ομορφιά, όμως το κακό έχει δικαιολογημένα λόγο ύπαρξης και γι’ αυτό δημιουργεί έναν προβληματισμό και μια μελαγχολία στον αναγνώστη. Το καλό, στο πρόσωπο της Έιντζελ, νικιέται για λίγο, αλλά στο τέλος το κακό, ο Πωλ, υποχωρεί και σ’ αυτό συμβάλουν φανταστικά γεγονότα με την επιβλητική παρουσία του Πάτρικ, που έρχονται να προασπίσουν και να αναδείξουν την ομορφιά της αγάπης.
 Οι ήρωες, ξεχωριστοί χαρακτήρες ο καθένας απ’ αυτούς, μας παρουσιάζονται καλοδουλεμένοι, καθώς η περιγραφή τους από τη συγγραφέα κατορθώνει να εισχωρήσει ως ζωντανή εικόνα στο μυαλό του αναγνώστη, ο οποίος και περιπλανιέται μαζί τους.
Ο «Απεσταλμένος» είναι ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο φαντασίας, μόλις 144 σελίδων, τοποθετημένο σε χώρο εκτός ελληνικής πραγματικότητας, με γρήγορη ροή και πυκνό νόημα. Η αφήγηση του γίνεται σε τρίτο πρόσωπο και η γραφή της συγγραφέως είναι μεστή και άκρως περιγραφική. Αν και πρόκειται για μια πρωτόλεια απόπειρα της συγγραφέως, θεωρώ ότι το τόλμημά της να διεισδύσει στο χώρο του φανταστικού τη δικαίωσε, καθώς καταφέρνει με το δικό της αφηγηματικό τρόπο να παρουσιάσει αληθοφανή την ιστορία της και γι’ αυτό να την κάνει ξεχωριστή. 

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου
«Κάτι την άγγιξε στο πόδι και πριν προλάβει να φωνάξει, δυνατά χέρια την τράβηξαν μέσα στο νερό. Τα χείλη του έκλεισαν πάνω στα δικά της σ’ ένα υποβρύχιο φιλί. Όταν αναδύθηκαν, δεν υπήρχε ίχνος φιλίας και παιχνιδιού στα μάτια τους, μόνο πάθος.»
Η ιστορία που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία αγάπης. Γεννήθηκε μ’ ένα βλέμμα, εξελίχθηκε εξαιτίας ενός εγκλήματος που έφερε κοντά τους δύο νέους και τελείωσε γιατί η ανεξήγητη φύση κάποιων πραγμάτων δεν τους άφησε επιλογή.
Όλοι έχουν έναν «φύλακα άγγελο». Δεν τον συναντούν σχεδόν ποτέ. Σχεδόν…
Η αγάπη όμως δεν ρωτάει, δεν εξαρτάται από τον χρόνο, κάποτε νικάει και κάποτε νικιέται, αλλά πάντα έχει την ίδια βαθιά ένταση όσο και αν κρατήσει…»

Βιογραφικό
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη Λακωνίας. Σπούδασε στο ΤΕΙ Καλαμάτας/Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά η επαγγελματική της κατεύθυνση στράφηκε αλλού. Με έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες από νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τη ζωγραφική.
Έχει στο ενεργητικό της πολλές ομαδικές εκθέσεις, αλλά και μία ατομική. Το αναγνωστικό της ενδιαφέρον πάντα κινούνταν στο μυστηριακό και φανταστικό πεδίο, το οποίο πιστεύει ότι δίνει ενδιαφέρον στη ζωή μας.
Βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση για την επόμενη καλλιτεχνική δημιουργία και ετοιμάζει πάντα κάτι καινούργιο είτε στη συγγραφή, είτε στη ζωγραφική. Μένει στην Πρέβεζα με την οικογένειά της. Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο της σύγγραμμα που μοιράζεται με το αναγνωστικό κοινό.