6ο Φεστιβάλ της Άμμου, στην παραλία Κομμός, στο Ηράκλειο


6ο Φεστιβάλ της Άμμου στην παραλία Κομμός στο Ηράκλειο
Παρασκευή 21 - Σάββατο 22 Αυγούστου- Κυριακή 23 Αυγούστου

Το Φεστιβάλ της Άμμου
Δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ της Άμμου σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands.gr - ένα αυτοσχέδιο λογοτεχνικό φεστιβάλ με αναγνώσεις ποιημάτων και διηγημάτων, αφηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.
Το φεστιβάλ της Άμμου είναι μια διοργάνωση που βασίζεται στον αυθορμητισμό όσων συμμετέχουν. Αυτοσχεδιάζουμε στον τρόπο που θα γίνει, στον τρόπο που θα διαβαστούν τα κείμενα, στην μουσική και στο παραδοσιακό μας πάρτυ στην άμμο. Κοινό μας σημείο η αγάπη για τη γραφή αλλά αυτή είναι μόνο μια αφορμή για να φτιάξουμε μια μεγάλη παρέα που γιορτάζει στην άμμο ενός νησιού τις τελευταίες μέρες κάθε καλοκαιριού.
Στηρίζεται μόνο στον αυθορμητισμό μας!
Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Σε μερικές υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά με σκοπό να υπάρχει μια μικρή αποζημίωση για τους καλλιτέχνες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας χωρίς να προσδοκούν κανένα «κέρδος». Οι διοργανωτές του φεστιβάλ δεν είχαν ούτε και θα έχουν ποτέ την παραμικρή υλική απολαβή από αυτό. Μας αρκεί ότι δημιουργούμε κάτι μοναδικό κάθε καλοκαίρι!
Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2015 στην παραλία του Άη Γιάννη στο νησί της Γαύδου και συνεχίσαμε το καλοκαίρι του 2016 στην παραλία του Σαρακήνικου της Γαύδου. Το 2017 ανεβήκαμε στο Αιγαίο και διοργανώσαμε το φεστιβάλ στα Κουφονήσια. Στις 25 και 26 Αυγούστου διαβάσαμε κείμενα στο Κουφονήσι και στο Κάτω Κουφονήσι, διοργανώσαμε έκθεση ζωγραφικής στη Χώρα και μουσική συναυλία στην άμμο και τις δύο μέρες. Παράλληλα έγινε και παρουσίαση βιβλίων. Οι συγγραφείς των διηγημάτων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και με το κοινό και να συμμετέχουν σε workshop της άμμου με συγγραφείς που έχουν ήδη εκδώσει βιβλία τους στις Παράξενες Μέρες.
Το 2018 το φεστιβάλ έγινε στη Χιβαδόλιμνη της Μήλου την Παρασκευή 31 Αυγούστου και το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου. Δημιουργήσαμε έκθεση φωτογραφίας στην άμμο ενώ μας συντρόφεψε η μουσική από το συγκρότημα των Εράν από το Ηράκλειο.
Το 2019 το φεστιβάλ έγινε δεκτό στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα φεστιβάλ της Ευρώπης Festivals for Europe κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να διεθνοποιήσουμε τη διοργάνωση και να καλέσουμε συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Το 5ο φεστιβάλ έγινε στις 23 και 24 Αυγούστου στην παραλία Ποσείδι στη Χαλκιδική.
Τα κείμενα που διαβάστηκαν στα φεστιβάλ έγιναν βιβλία όπως η συλλογή «Αμμογραφήματα» από το πρώτο φεστιβάλ, Από το τρίτο φεστιβάλ τα κείμενα εκδόθηκαν στη συλλογή «Μικρές επαναστάσεις» το φθινόπωρο του 2017. Στο τέλος του 2018 κυκλοφόρησε η συλλογή κειμένων από το 4ο φεστιβάλ με τίτλο: «Μια μέρα σαν κι αυτή», ενώ από την Χαλκιδική κυκλοφόρησε το 2019 η συλλογή με τίτλο: «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι».
Tο 2020 το φεστιβάλ επιστρέφει στην Κρήτη, στην παραλία Κομμός στο Ηράκλειο.