Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Ελέφαντες με τιράντες" του Γιώργου Δ. Λεμπέση | Γράφει ο Κώστας ΤραχανάςΣυγγραφέας: Γιώργος Δ. Λεμπέσης
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 48
Για παιδιά από 3 ετώνΣτους πρόποδες του όρους Πινέλο, στο μακρινό Χρωματιστάν, απλώνεται σαν πολύχρωμη θάλασσα η πεδιάδα των χρωμάτων! Μικρές και μεγάλες ροζοκόκκινες λιμνούλες, ψηλά και χαμηλά πρασινοκίτρινα λοφάκια, πελώρια και τοσοδούλικα χρωματιστά λουλούδια, στρουμπουλά και λεπτά πορτοκαλομώβ θαμνάκια είναι μερικά από τα όμορφα στοιχεία αυτής της πεδιάδας.
Το πιο αξιοθαύμαστο, όμως, είναι ότι εκεί ζουν οι μοναδικοί ελέφαντες με τιράντες! Οι προστάτες των χρωμάτων ολόκληρου του κόσμου! Ο Μπάμπου με τη δύναμη του μπλε, η Μούμου με την ταχύτητα του κόκκινου και ο Κίνγκο με τα φτερά του κίτρινου είναι πάντα έτοιμοι να σώσουν τα χρώματα από κάθε απειλή και να τα διατηρήσουν όμορφα και λαμπερά.
Ώσπου μια μέρα έρχεται ένα μήνυμα για τους ελέφαντες με τις τιράντες: «Ελάτε γρήγορα στους κήπους του Μπογιάτι. Τα λουλούδια άρχισαν να χάνουν το χρώμα τους και η παραγωγή μπογιάς έχει σταματήσει. Τα χρώματα κινδυνεύουν».
Αν οι ελέφαντες με τις τιράντες δεν σώσουν τα λουλούδια και τις μπογιές, οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς μπογιές και τα πάντα θα γίνουν άχρωμα.
Θα μπορέσουν οι ελέφαντες με τις τιράντες να βρούνε τον χρωματοφάγο;
Πώς θα μπορέσουν να φτιάξουν καινούργια χρώματα;
Είναι τελικά οι ελέφαντες με τις τιράντες προστάτες και φύλακες των χρωμάτων;
Το βιβλίο αυτό είναι ένα παραμύθι γεμάτο χρώμα, χιούμορ και μηνύματα για την υπεράσπιση του καλού και τη δύναμη της συνεργασίας. Ένα καταπληκτικό παραμύθι που θα χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους χρωματιστά χαμόγελα.
Χαρούμενες χρωματοδιακοπές και καλό καλοκαίρι!!!

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης γεννήθηκε το 1981 κάτω από μια τεράστια αμυγδαλιά. Μεγάλωσε σε μια πολύχρωμη πόλη με χωματένιους δρόμους και γιγάντιες χελώνες. Σε ηλικία 8 ετών μπήκε σ’ ένα μυστήριο ρέμα κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Στέλνει τις ιστορίες του μέσω ταχυδρομικών αερόστατων, ενώ υπάρχουν φήμες ότι ζει στη Χώρα των Περασμένων Περαστικών (εκεί όπου πάνε όλα τα χαμένα πράγματα) και ότι επισκέπτεται τα παιδιά με το όνομα «Φανταστικός Lebee».Έχει αποσπάσει Βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας και Βραβείο Κοινού για τα διηγήματά του «4 σελίδες» και «Πρώτη πτήση», ενώ έχει ψηφιστεί δυο φορές στις «Πένες της χρονιάς» μέσα στους δέκα καλύτερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας όλων των εποχών.Θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας στο ενεργητικό του 7 μπεστ σέλερ, 12 διηγήματα για ενηλίκους και μεταφράσεις σε αγγλικά και αραβικά. Το δημοφιλές παραμύθι του Ψαρόσουπα έχει ανέβει 4 φορές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, ενώ μια φορά ανέβηκε το έργο του Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου. Επιπλέον, έχει συνυπογράψει με τον αδελφό του τη μουσικοθεατρική παράσταση Όσα λέν’ οι τοίχοι, στην οποία συμμετείχαν το Τρίφωνο, η Λιάνα Κανέλλη, η Ελένη Γερασιμίδου κ.ά. (2011).Έχει κάνει τη θεατρική διασκευή του παραμυθιού της Κατερίνας Μαρκαδάκη. Το σπάταλο τερατάκι, σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, ενώ έγραψε για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου και των Public Cyprus το παραμύθι Το κομμάτι για το project «Το βιβλίο των σχολείων», όπου συμμετείχαν 1.200 μαθητές.Έχει υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου παιδικού φεστιβάλ στην Ελλάδα, Town For Kids (2008-2009), και του The Christmas Factory της Star Kid (2014), με προσέλευση που ξεπέρασε συνολικά τους 250.000 θεατές. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του: ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΟΛΥΒΙ, ΟΙ ΑΝΩΗΡΩΕΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ, ΠΑΣΧΑΛΟΣΟΥΠΙΤΣΑ, ΟΙ ΑΝΩΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΣΑΧΛΑΜΑΡΙ, ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ 3: ΒΡΑΣΙΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΑΚΟΥ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΒΥΘΟΣΧΟΛΕΙΟ, ΒΥΘΟΥΓΕΝΝΑ, ΨΑΡΟΣΟΥΠΙΤΣΑ 1 & ΨΑΡΟΣΟΥΠΙΤΣΑ 2, ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ, ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ 2: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΤΑΠΑ», Θ’ ΑΥΓΟ και ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ.