Πάνος Παντελούκας: "Πιστεύω στο κοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα"



Επηρεασμένος από το πάθος του γι' αυτό το είδος της λογοτεχνίας, μας συστήνεται και ο ίδιος ως συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος. Μιλάμε για τον Πάνο Παντελούκα, που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο "Έγκλημα στο Πότζο", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Βακχικόν".

                                                                                                                                                                                     Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Βιογραφικό:
Ο Πάνος Παντελούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Μεγάλωσε στο Μαρούσι και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Δίκαιο στη Βρέμη της Γερμανίας. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 2004. Ομιλεί πέντε γλώσσες και είναι συγγραφέας ενός νομικού βιβλίου στα γερμανικά (2007), το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τίτλο “Menschenrechte”. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Tina Spinelli και έχει δύο παιδιά. Τα βιβλία, το σινεμά, η μουσική, τα ταξίδια, ο αθλητισμός, οι συλλογές και ο εθελοντισμός είναι τα βασικά του ενδιαφέροντα. Είναι λάτρης της Ιταλίας, της δεύτερης πατρίδας του. H αστυνομική νουβέλα Έγκλημα στο Πότζο αποτελεί το πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο.

Ένας άνθρωπος με πλούσιο βιογραφικό και αξιόλογες σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, που ασκεί εδώ και πολλά χρόνια μαχόμενη δικηγορία, που έχει γράψει ήδη ένα νομικό βιβλίο, γιατί στρέφεται στη λογοτεχνία;

Ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας. Σας απαντώ μετά από σκέψη ότι η στροφή στη λογοτεχνία δεν έγινε τώρα ξαφνικά. Στο μυαλό και στην  καρδιά μου υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια. Ήταν και είναι μία συνύπαρξη του εσωτερικού και του μυαλού μου. Από τη μία οι καταιγιστικοί ρυθμοί της μαχόμενης δικηγορίας και από την άλλη ο στοχασμός και η ηρεμία μαζί με την φλόγα που σε καίει όταν γράφεις ένα βιβλίο.

Το πρώτο σας λογοτεχνικό βιβλίο είναι το «Έγκλημα στο Πότζο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν». Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με γρήγορη και καλά δομημένη πλοκή, στην οποία δε λείπει, φυσικά, η αγωνία και το μυστήριο. Το ερώτημά μου είναι, γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε ειδικά με το αστυνομικό μυθιστόρημα;

Για εμένα πάντα το πρώτο είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα. Έτσι μεγάλωσα και ταξίδεψα, με Σιμενόν, με Καμιλλέρι, με Άγκαθα Κρίστι, με Κόναν Ντόυλ. Οι βιβλιοθήκες στο σπίτι μου είναι γεμάτες με κλασσικούς. Ήταν μάλλον λογικό.

Έχετε δεχθεί επιρροές από όλους αυτούς τους κλασικούς συγγραφείς που αναφέρατε;

Φυσικά! Όταν έχεις ινδάλματα αυτούς, σε επηρεάζουν και στη σκέψη και λίγο στο γράψιμο. Στο βιβλίο μου υπάρχει σκηνή προς το τέλος που θυμίζει τον Πουαρό εν δράσει, αλλά δεν αποκαλύπτω άλλα..χαχα.

Θεωρείτε ότι το βιβλίο σας ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αναγνωστών που θα θελήσουν να το διαβάσουν;

Το ελπίζω. Οι πρώτες εντυπώσεις και τα τηλεφωνήματα που δέχτηκα έτσι δείχνουν. Αυτό που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι ότι διαβάζεται «μονορούφι» και σε κρατάει σε μία αδιάκοπη ένταση.

Ας μείνουμε λίγο ακόμα στο βιβλίο σας, καθώς θα ήθελα εσείς ο ίδιος, ως συγγραφέας, να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό.

Το βιβλίο είναι ένα κράμα αστυνομικού μυστηρίου και αρχαίας ιστορίας με προεκτάσεις στα κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων νέων της Νότιας Ιταλίας και όχι μόνο (ανεργία, έλλειψη διεξόδων, εύκολο χρήμα, μαφία).  Πρωταγωνιστής είναι ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολη, Οράτσιο Σπινέλλι. Φίλος καλός του επιθεωρητή της τοπικής αστυνομίας και σταθερά αρωγός του στην εξιχνίαση ειδεχθών και μυστήριων εγκλημάτων. Μοναχικός, μεθοδικός, έμπειρος, πιστός σύντροφος, γεμάτος ευαισθησίες και λάτρης της καλής κουζίνας.  

Η υπόθεση, όπως είπατε, διαδραματίζεται στην Ιταλία, η οποία αποτελεί, ουσιαστικά, τη δεύτερη πατρίδα σας. Αυτός τελικά είναι και ο λόγος που οδήγησε την ιστορία σας εκεί;

Ο λόγος είναι ότι σχεδόν όλο το βιβλίο το σκέφτηκα εκεί και το έγραψα και κατά ένα μεγάλο μέρος εκεί. Σε έναν τόπο υπαρκτό και παράλληλα τόπο έμπνευσης.

Σκοπεύετε το βιβλίο σας να μεταφραστεί και στα ιταλικά;

Θα το ήθελα πολύ. Ίσως η σύζυγός μου αν βρει τον χρόνο (είναι φιλόλογος και μεταφράστρια) να το κάνει για τις εκδόσεις Βακχικόν. Θα ήταν υπέροχο.

Θα δούμε τον κεντρικό σας ήρωα και σε άλλες αστυνομικές περιπέτειες;

Ο κεντρικός ήρωας ήδη βρίσκεται στη δεύτερη περιπέτειά του, καθώς δεν σας κρύβω ότι ξεκίνησα πάλι το γράψιμο!

Να φανταστώ ότι και οι επόμενες ιστορίες σας θα διαδραματίζονται στην Ιταλία;

Όχι μόνο! Η Ιταλία θα είναι το εφαλτήριο του πρωταγωνιστή. Αλλά ο κόσμος και ειδικά η Ευρώπη τον συναρπάζουν και ταξιδεύει.

Έχετε σκεφτεί οι ιστορίες σας να γίνουν κάποτε σενάριο; Συνηθίζεται άλλωστε στις μέρες μας πολύ.

Διαβάζοντας Μαιγκρέ και Μονταλμπάνο, σίγουρα μετά βλέπεις και τις αντίστοιχες ταινίες και αυτό σε συναρπάζει. Το έχω ονειρευτεί κι εγώ.

Εμπνέεστε καθόλου από τον εργασιακό σας χώρο για να γράψετε τις ιστορίες σας;

Ναι, κάποιες νομικές υποθέσεις μου δίνουν «στοιχεία» και για λογοτεχνικές φωτοβολίδες, όπως τις λέω, μέσα στην πλοκή της ιστορίας.

Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε και με άλλα λογοτεχνικά είδη ή θα παραμείνετε αφοσιωμένος στο αστυνομικό μυθιστόρημα;

Θα ήθελα να μείνω αφοσιωμένος σε αυτό που μου αρέσει και με εκφράζει περισσότερο. Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ.

Επιλέξατε τις εκδόσεις «Βακχικόν» στο ξεκίνημά σας. Θεωρείτε ότι παίζει ρόλο ένας καλός εκδοτικός οίκος για την προώθηση ενός βιβλίου;

Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο τρόπος που οι εκδότες και η ομάδα τους σε αγκαλιάζουν, αν μιλάς την ίδια γλώσσα, αν σου λύνουν τα χέρια με όλα τα ζητήματα που ο συγγραφέας αδυνατεί να χειριστεί, αν σε ηρεμούν και σε προωθούν προς τον αναγνώστη με σεβασμό και με ενθουσιώδη τρόπο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το «Βακχικόν».

Στο βιβλίο σας κάνετε λόγο, όπως είπατε, και για τα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους σύγχρονους νέους της Νότιας Ιταλίας, τα οποία θεωρείτε πως ευθύνονται για την εγκληματικότητα στην περιοχή. Γιατί κάνετε αυτό το άνοιγμα στην ιστορία σας, δεδομένου ότι πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα και όχι για ένα βιβλίο κοινωνικού προβληματισμού;

Διότι πιστεύω ακράδαντα στο κοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Αυτό του Σιμενόν και του Καμιλλέρι, είμαι κοντά σε αυτή τη σχόλη θα έλεγα. Όσο διαφορετικοί και να είναι μεταξύ τους, έχουν πάντα την κοινωνία με τα προβλήματά της μέσα στις αστυνομικές ιστορίες μυστηρίου τους. Αυτό εκφράζει και τον δικό μου τρόπο σκέψης και γραφής.  

Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες σας;

Να είναι «υπομονετικοί» στις πρώτες κρίσεις τους και να αγαπήσουν τον Σπινέλλι ! ΈΡΧΟΝΤΑΙ κι άλλα!

Πού μπορεί κανείς να βρει το βιβλίο σας;

Στο βιβλιοπωλείο του «Βακχικόν»:
Διεύθυνση: Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3637867
E-mail: info@vakxikon.gr, Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα 
Και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας κατόπιν παραγγελίας φυσικά.

Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη με μια ευχή σας για το μέλλον.

Εύχομαι ολόψυχα το μέλλον να έχει πολύ περισσότερο αληθινές και υπαρκτές διαπροσωπικές επαφές, συναντήσεις, συζητήσεις, στοχασμό και διάβασμα βιβλίων παρά συνέχεια sms, κινητά και έναν ψεύτικο κόσμο μοναξιάς και δήθεν ευτυχίας. Εύχομαι να είναι οι νέοι πιο υπομονετικοί, να κάνουν συμβιβασμούς στην καθημερινότητα, να μάθουν να συγχωρούν και να χαμογελούν πιο συχνά. Και να ψάχνουν την ανιδιοτελή φιλία και αγάπη στον πλησίον τους.