Παράταση έκθεσης «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην Τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» στη Θεσσαλονίκη


Παράταση έκθεσης
«Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην Τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας»
έως τις 21 Φεβρουαρίου 2021
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

Παρατείνεται έως τις 21 Φεβρουαρίου 2021 η έκθεση με τίτλο «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην Τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεχίζονται οι ξεναγήσεις κάθε Πέμπτη στις 12:30, με σχετική, απαραίτητη δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 589143, ή στο reception.modern@momus.gr).
Στην έκθεση, κείμενα λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά βρίσκονται σε διάλογο με έργα ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα, σε μια αμφίδρομη διαλεκτική σχέση με πολύ λεπτά διαχωριστικά όρια. Το ουτοπικό πνεύμα της ρωσικής πρωτοπορίας, ένα ειδοποιό χαρακτηριστικό που συνοδεύει το καλλιτεχνικό αυτό φαινόμενο σχεδόν σε κάθε του πραγμάτευση, εντοπίζεται σε πολλές πτυχές της τέχνης της περιόδου από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του 1930 στη Ρωσία. Αρκετά νωρίτερα και από την πρώτη επαναστατική εξέγερση του 1905, συγγραφείς και διανοούμενοι διαφόρων καταβολών πρότειναν μια ουτοπική - για την εποχή και το ιστορικό πλαίσιο - εκδοχή της κοινωνίας του μέλλοντος, προσβλέποντας είτε στην πνευματική, είτε στην πολιτική, είτε στην επιστημονική αναβάθμιση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο καλλιτέχνης Μιχαήλ Ματιούσιν συνομιλεί με τον μαθηματικό και φιλόσοφο Πιοτρ Ουσπένσκι για την Τέταρτη Διάσταση, ο εισηγητής του Σουπρεματισμού Καζιμίρ Μαλέβιτς σχεδιάζει τους πλανήτες του την ώρα που ο επιστήμονας και πρωτοπόρος της αστροναυτικής Κονσταντίν Τσιολκόφσκι μιλά για ταξίδια προς ένα άλλο σύμπαν, και η ομάδα του “Ηλεκτρο-οργανισμού” φέρνει τον ηλεκτρισμό ως παράγοντα οργάνωσης στην τέχνη, όπως ο Λένιν αντίστοιχα στην οικονομία.
Η σκέψη, οι πειραματισμοί, οι θεωρίες και οι ουτοπικές ιδέες των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας αναδεικνύονται μέσα από τα έργα και το πλούσιο αρχειακό υλικό της ιστορικής αυτής περιόδου από τη Συλλογή Κωστάκη.


Επιμέλεια: Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός Τέχνης, Προϊσταμένη Τμήματος συλλογών,  MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη