Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Βακχικόν | Δεκέμβριος 2020

 


ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


Ξηρή εποχή

Συγγραφέας: Γκαμπριέλα Μπάμπνικ
Μεταφραστής: Γιώργος Γκούμας
Εξώφυλλο: Huper by Joshua Earle (Unsplash.com)
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-638-195-9
Σελίδες: 304

Περιγραφή

Η Άννα, εξήντα δύο χρόνων, αψηφώντας τις συμβάσεις, εγκαταλείπει τη ζωή της συζύγου και της μητέρας στη Λιουμπλιάνα και γνωρίζει τον Ισμαήλ, έναν εικοσιεπτάχρονο από την Μπουρκίνα Φάσο, ο οποίος μεγάλωσε στον δρόμο· μέρος όπου πολλές φορές υπέστη κακοποίηση. Τους ενώνουν η μοναξιά, η τραγική παιδική ηλικία και ο Χαρματάν, η ξηρή εποχή κατά την οποία ούτε η φύση ούτε ο έρωτας μπορούν να ανθήσουν. Η Άννα σύντομα συνειδητοποιεί ότι το χάσμα μεταξύ τους δεν δημιουργείται από το χρώμα της επιδερμίδας ούτε από τη διαφορά της ηλικίας τους, αλλά, κυρίως, από τις διαφορετικές αντιλήψεις και κουλτούρες τους. Το σεξ δεν νικά τη μοναξιά, και καταπιεσμένα μυστικά από το παρελθόν αναδύονται, σε έναν κόσμο που φαντάζει πολύ πιο σκληρός και, ταυτόχρονα, πιο αθώος από τον δικό της.

Η Ξηρή εποχή: Ο ασυνήθιστος έρωτας του Χαρματάν, είναι ένα μυθιστόρημα έξυπνα γραμμένο, με εναλλάξ αφηγήσεις και από τις δύο πλευρές της σχέσης, με μαγικό ρεαλισμό, αλλά και θραύσματα από την αφρικανική πολιτική πραγματικότητα. Η Σλοβένα Γκαμπριέλα Μπάμπνικ δεν ακολουθεί την πεπατημένη σχετικά με τις προσδοκίες που έχουμε συνήθως από συγγραφέα μιας μικρής χώρας της κεντρικής Ευρώπης. Mε παγκόσμια οπτική, καταπιάνεται με τα θέματα του ρατσισμού, του ρόλου της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και τη μοναξιά του ανθρώπου.

Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015

*

Η Γκαμπριέλα Μπάμπνικ (Gabriela Babnik, 1979) είναι Σλοβένα συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια. Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας στη Λιουμπλιάνα. Αφότου έζησε για ένα διάστημα στη Νιγηρία, επέστρεψε στη Σλοβενία για το μεταπτυχιακό της στη σύγχρονη νιγηριανή λογοτεχνία. Το πρώτο της μυθιστόρημα Δέρμα από βαμβάκι (2008), κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα από την Ένωση Σλοβένων Συγγραφέων, ενώ το επόμενο βιβλίο της Στο ψηλό χορτάρι (2010), ήταν υποψήφιο για το σλοβενικό Βραβείο Kresnik. Το τρίτο μυθιστόρημά της Ξηρή Εποχή (2012), κέρδισε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν υποψήφιo για τα Βραβεία Kresnik και International Dublin Literary Award, μεταφράστηκε σε δεκαπέντε γλώσσες και συγκαταλέγεται στα περισσότερο μεταφρασμένα βιβλία του θεσμού EUPL της Ε.Ε. Έκτοτε έχει γράψει ακόμη δύο μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων, έργα για το ραδιόφωνο, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ένωσης Σλοβένων Συγγραφέων και της έχουν απονείμει το βραβείο Josip Stritar για την προσφορά της στην κριτική της λογοτεχνίας. Ζει με την οικογένειά της μεταξύ Λιουμπλιάνας και Ουαγκαντουγκού (Μπουρκίνα Φάσο).

Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη του Slovenian Book Agency




Ο μάγος του λούνα παρκ

Συγγραφέας: Γελένα Λένγκολντ
Μεταφραστής: Γιώργος Γκούμας
Εξώφυλλο: Jusdevoyage (Unsplash.com)
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Διηγήματα
ISBN: 978-960-638-188-1
Σελίδες: 164 

Περιγραφή

Ο Μάγος του Λούνα Παρκ περιλαμβάνει ιστορίες για την αγάπη που έχει βρει ανταπόκριση αλλά και γι’ αυ τήν που είναι ανεκπλήρωτη, ιστορίες για πράγματα που είναι ορατά στην καθημερινή ζωή, και ιστορίες για αξίες που σπάνια γίνονται αντιληπτές. Η αφήγηση αλλάζει διάφορες μορφές, καθώς μεταπηδάει από τον ωμό ρεαλισμό στη φαντασία, το θρίλερ, το μυστήριο του εγκλήματος και τον ερωτισμό.

Η Γελένα Λένγκολντ, περιγράφοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων της, συχνά δημιουργεί διαλόγους με χαρακτήρες από την παγκόσμια λογοτεχνία ή με αναγνωρίσιμα σύμβολα του μοντέρνου πολιτισμού. Στις ιστορίες της, οι αναμνήσεις, τα συ ναισθήματα και τα προαισθήματα είναι εμποτισμένα
με μια ηρεμία που αποδέχεται το πεπρωμένο, ακόμα και αν καταβάλλονται προσπάθειες αυτό να αλλάξει. Επιπλέον, ο ερωτισμός ως φυσικό συστατικό της ανθρώπινης ζωής, ως εσωτερική τάση που αποτελείται από δύο αχώριστα μέρη –το σώμα και το μυαλό– δίνει πνοή σε πολλές ιστορίες της συλλογής.

Στον Μάγο του Λούνα Παρκ, η Λένγκολντ παρατηρεί με οξυδέρκεια τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής και τις ανεπαίσθητες συναισθηματικές μεταβολές.

Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011

*

H Γελένα Λένγκολντ (Jelena Lengold, Σερβία, 1959) έχει εκδώσει δεκαέξι βιβλία: οχτώ ποιητικές συλλογές, έξι συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα. Η δουλειά της περιλαμβάνεται σε ανθολογίες ποίησης και πεζογραφίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει λάβει διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και συντάκτης του πολιτιστικού ρεπορτάζ για το Ράδιο Βελιγράδι. Εργάστηκε επίσης ως συντονίστρια στον τομέα της Διαχείρισης Συγκρούσεων στην Ακαδημία Ανθρωπιστικών Σπουδών Nansenskolen στη Νορβηγία. Ζει στο Βελιγράδι και από το 2011 έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τύπου της Σερβίας.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ



Να μ' αγαπάς

Συγγραφέας: Λία Νικολάου
Εξώφυλλο: Thomas Eakins (The Wrestlers)
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία
ISBN: 978-960-638-187-4
Σελίδες: 254

Περιγραφή

Σε κοίταζα με μάτια που άστραφταν από χαρά, όση ώρα κοιμόσουν γαλήνια. Ήσουν υπέροχος, έτσι ελεύθερος από προβλήματα, καλέ μου, ίσως κι από όνειρα. Ολόγυμνος… ποθητός… Ένα μαρμάρινο άγαλμα, ικανός να θεραπεύσεις με την αγλαόμορφη εικόνα σου όσα μακρινά με είχαν πληγώσει στη ζωή.

Παρατηρούσα το στήθος σου να πάλλεται με μικρές, ήσυχες αναπνοές. Τα μακριά σου δάχτυλα τινάζονταν ελαφρά στο άγγιγμα του αέρα που έμπαινε από το παράθυρο. Παράξενα ένιωσα αναγνωρίζοντας εκείνη την ώρα πως ήσουν εσύ που πάντα ονειρευόμουν από παιδί.

Ο Αλέξανδρος γράφει ένα γράμμα με αποδέκτη τον σύντροφό του Πάνο και, ταυτόχρονα, μας μεταφέρει την προσωπική τους ιστορία. Μέσα από τα ταξίδια της μνήμης, στην κοινή τους διαδρομή αλλά και στα όσα έζησαν πριν συναντηθούν, μαθαίνουμε για τις διαφορετικές όψεις του έρωτα, τα στερεότυπα της κοινωνίας, τους φόβους και τις μύχιες σκέψεις που βασανίζουν τον νου όλων των ανθρώπων.

Το Να μ’ Αγαπάς είναι μια λυρική, ερωτική επιστολή που αποσκοπεί στη διαχείριση της απώλειας και στην έκφραση της αληθινής αγάπης· μια ιστορία για την αφοσίωση και την ολοκληρωτική παράδοση· μια κατάθεση ψυχής που μας δείχνει τον τρόπο ώστε να ανακαλύψουμε τον δρόμο για την ευτυχία.

*

Η Λία Νικολάου, κατά κόσμον Λία Νικολάου Ματζούνη, γεννήθηκε το 1974 στον Βόλο, όπου και συνεχίζει να ζει. Φοίτησε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, ενώ διδάχθηκε τη σύγχρονη «τέχνη» του χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και ασχολήθηκε με το web design και την κατασκευή ιστοσελίδων. Φοράει το σώμα γυναίκας από σύμπτωση και συγγράφει ακολουθώντας την απόλυτη κλίση της. Το Να μ’ Αγαπάς είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.



Το άβατο: Η ματωμένη γη

Πληροφορίες
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Καψοκόλης
Εξώφυλλο: Daniel Jensen (Unsplash.com)
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία
ISBN: 978-960-638-186-7
Σελίδες: 334

Περιγραφή

Σήμερα κλείνω τα πενήντα δύο μου και είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί πραγματικά μιας και, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, έφτασε το τέλος μας. Πεντακόσιες δεκαεφτά χιλιάδες άνθρωποι! Τόσοι επέζησαν από τον φονικότερο πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε είκοσι χρόνια πριν και δεν ήταν μεταξύ μας… Το μέρος όπου καταφύγαμε αρκετοί από εμάς το ονομάσαμε Άβατο, καθώς πιστεύαμε πως ήταν απλησίαστο ή απρόσιτο. Η κανονική του ονομασία πριν ξεσπάσουν όλα αυτά ήταν Σταθμός 8, ένα λιμάνι της Βοστόνης στην πολιτεία της Μασαχουσέτης.

2… μ.Χ. Οι εννιά ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου καλούνται να λύσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη. Η απόφαση που παίρνουν οδηγεί άθελά τους την ανθρωπότητα στην καταστροφή της. Οι λίγοι που επέζησαν παραμένουν κλεισμένοι σε μια βάση, το Άβατο, και προσπαθούν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μάθουν γιατί οδηγήθηκαν εκεί, στο τέλος τους. Εκτός από το άγνωστο, μια νέα απειλή εμφανίζεται, ένα νέο «είδος», που θέλει να κυριαρχήσει στη Γη. Ονομάζονται Σκοτεινοί και ήρθαν για να μείνουν και όχι για να συνυπάρξουν.

*

Ο Αλέξανδρος Καψοκόλης γεννήθηκε το 1978 στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Καστέλλα. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την υδατοσφαίριση. Διακρίθηκε τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α1, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Το 2005 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ το 2020 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα. Από το 2018 εργάζεται ως χειρουργός οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Το Άβατο: Η ματωμένη γη αποτελεί το πρώτο του μυθιστόρημα.

ΠΟΙΗΣΗ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Περπατώντας στους αμμόλοφους

Συγγραφέας: Κατερίνα Ρουντσενκόβα
Μετάφραση: Στέργια Κάββαλου, Ανδρονίκη Δημητριάδου, Ανδρέας Αντωνίου
Εξώφυλλο: Στράτος Προύσαλης
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Ποίηση απ' όλο τον κόσμο
ISBN: 978-960-638-194-2
Σελίδες: 46

Περιγραφή

Πρόλογος: Λίλια Τσούβα

Η συλλογή Περπατώντας στους αμμόλοφους αποτελεί κατάθεση προσωπικών βιωμάτων, αλλά και καταβύθιση σε υπαρξιακά ή διανθρώπινα προβλήματα. Τα ποιήματα, συνήθως ολιγόστιχα, με ελάχιστη στίξη, άτιτλα μερικές φορές, αποπνέουν την αγωνία για το πέρασμα του χρόνου και τη διαδικασία της φθοράς. Εκφράζουν επίσης την οδύνη της ερωτικής ματαίωσης και της ανθρώπινης ασυνεννοησίας. Περιέχουν ρεαλιστικά, αλλά και υπερρεαλιστικά, όπως και ρομαντικά στοιχεία. Η ποιήτρια επιστρατεύει όλη την παλέτα των εκφραστικών μέσων και στήνει ένα σκηνικό παραμυθένιο. Ο αναγνώστης μαγεύεται από τη δύναμη του ποιητικού λόγου και την εσωτερικότητα.

Ναι, ζω μέσα στο πιάνο,
όμως δεν χρειάζεται
να έρθεις και να με επισκεφθείς.

*

Η Κατερίνα Ρουντσενκόβα (Kateřina Rudčenková, 1976) είναι Τσέχα ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας. Έχει κερδίσει τα Βραβεία Hubert Burda (2003) και Magnesia Litera (2014) για την ποίησή της, και το Β’ Βραβείο Alfréd Radok (2006) για θεατρικό της έργο. Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, σλοβένικα, ελληνικά, γαλλικά, κ.ά.) και έχουν περιληφθεί σε διάφορες διεθνείς ανθολογίες.

Η έκδοση υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας.


Χρονοπαγίδα

Συγγραφέας: Αλιές Γιελένκο
Μετάφραση: Αγγελική Δημουλή
Εξώφυλλο: Gabriel (Unspash.com)
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Ποίηση απ' όλο τον κόσμο
ISBN: 978-960-638-184-3
Σελίδες: 70

Περιγραφή

O Γιελένκο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει να καταθέσει μια ποίηση πλούσια σε προβληματισμούς, κυρίως φιλοσοφικούς, ηθικούς, αλλά και γλωσσικούς και φέρνει μια ποίηση που είναι μοντέρνα, αλλά που πατά γερά στα θεμέλια της σλοβενικής ποιητικής παράδοσης.

Δεν διδάσκω στον γιο μου την υπομονή,
αλλά την αγάπη. Οι όροι

ανακατεύτηκαν με το άγιο νερό
και έλαβαν τελείως διαφορετικούς ορισμούςˑ

η αγάπη είναι ανυπόμονη, τουλάχιστον αυτό
λέει η κυρία με το κίτρινο φόρεμα,

εκείνη που κάθεται στην πρώτη σειρά στον καθεδρικό της πόλης
σιγοπίνοντας κρασί ανακατεμένο με ψιλοκυβίνη.

Ακόμα ο σκύλος μου προσπαθεί να πιάσει
τη γάτα του γείτονά μου με τη μαύρη ουράˑ

ωστόσο, αν κλείσεις τα μάτια σου, βλέπεις τη μητέρα φύση
με ολότελα διαφορετικό φως χωρίς εκείνη.

*

O Αλιές Γιελένκo (Aleš Jelenko) γεννήθηκε το 1986 και είναι Σλοβένος ποιητής και πεζογράφος. Ίδρυσε το λογοτεχνικό φεστιβάλ στο Σλοβένσκε Κονίτσε και εξέδωσε το περιοδικό Spirala. Τα έργα του δημοσιεύονται στα περισσότερα λογοτεχνικά έντυπα της χώρας του (Literatura, Sodobnost, Poetikon, Mentor, Apokalipsa κ.ά.), ενώ κάποια απ’ αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα κροατικά, τα σέρβικα και τα ουγγρικά. Έχει βραβευτεί για την ποίησή του στη Σλοβενία και στο εξωτερικό, κι έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, μια συλλογή διηγημάτων και δύο επιστημονικά βιβλία. Το 2018 είχε περιληφθεί στην Ανθολογία νέων Σλοβένων ποιητών (μτφρ. Αγγελική Δημουλή, εκδόσεις Βακχικόν)

Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη του Slovenian Book Agency.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ



Λυρικά ελάχιστα

Συγγραφέας: Νίκος Βλαχάκης
Εξώφυλλο: Βασίλης Καλαντζής
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Ελληνική ποίηση
ISBN: 978-960-638-190-4
Σελίδες: 60

Περιγραφή

Ανακεφαλαίωνα
τις σιωπές του ορίζοντα
στη νηνεμία νότιων θαλασσών
σαν αντήχηση της αιωνιότητας,
έτσι θαρρούσα…

*

Ο Νίκος Βλαχάκης γεννήθηκε στο χωριό Βρύσες Μεραμπέλλου Κρήτης (Δημ. Αγ. Νικολάου) το 1967. Σπούδασε Φιλοσοφία, Δημόσια Διοίκηση και Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική. Εργάζεται ως Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας υπηρετήσει στις ελληνικές πρεσβείες, σε διάφορες πόλεις στο εξωτερικό (Τίρανα, Βρυξέλλες, Σόφια, Βουδαπέστη, Βερολίνο) με κάθε μια από τις οποίες έχει συνδέσει και κάποια ποιητική του συλλογή. Με την ποίηση ασχολείται από τα εφηβικά του χρόνια, έχοντας διακριθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς για νέους. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί στα αγγλικά, βουλγαρικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και αραβικά σε περιοδικά όπως το Literaturni Balkani της Σόφιας, στο γαλλόφωνο καναδικό περιοδικό Le Crachoir de Flaubert, στο περιοδικό του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Variations 24 (συν-δημιουργία με τη Στέλλα Κόκκαλη) καθώς και στην αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου Al Araby Al Jadeed. Έχει λάβει μέρος στα διεθνή ποιητικά Φεστιβάλ του Medellin και του Pasto της Κολομβίας, ενώ έργο του συμπεριλήφθηκε στη διεθνή πολύγλωσση έκδοση για την προστασία των δέντρων του πλανήτη με τίτλο Arbolarium. Τα Λυρικά Ελάχιστα είναι η τέταρτη ποιητική του συλλογή και αποτελείται από 100+1 στιχουργήματα. Γράφτηκαν σε 101 μέρες σαν ιδεογράμματα σε νοτισμένα παράθυρα.



Εμφάνεια

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Σύρμος
Εξώφυλλο: Άνα Ζουμάνη
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Ελληνική ποίηση
ISBN: 978-960-638-189-8
Σελίδες: 54


Περιγραφή

Μην τους πολεμάς
κατά πρόσωπο
θα σε νικήσουν

Κρύψου

Είναι τόσοι πολλοί
οι περιπατητές του νερού

Μην τους αγγίξεις

Όταν άπειρο κι ελάχιστο ενωθούν
το δεύτερο συνθετικό πάντοτε
θριαμβεύει

*

Ο Κωνσταντίνος Σύρμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου και ζει. Ασχολείται με τη συγγραφή και την αρθρογραφία. Το 2012 συμμετείχε στιχουργικά στον δίσκο Σε τόπους που δεν ξέρω ενώ το 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Το μπλε τετράδιο. Η Εμφάνεια είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.



Φυγή στο ανέφικτο

Συγγραφέας: Χρήστος Ντικμπασάνης
Εξώφυλλο: Jr Korpa (Unsplash.com)
Χρονολογία: Νοέμβριος 2020
Είδος: Ελληνική ποίηση
ISBN: 978-960-638-185-0
Σελίδες: 84


Περιγραφή

Αγωνίστηκα για λάθος υποθέσεις
Επένδυσα βιαστικά
σ’ έναν πλανήτη που δε μου ανήκει
Την υγεία μου χάλασα τ’ όνομά μου
Τα νιάτα μου σύρθηκαν αιμόφυρτα
στη μέση του δρόμου
Ανάμεσα από σαρκοφάγα φυτά
κι ανήλεα βαλτοτόπια
το τέλος των άπιαστων ονείρων μου προείδα

Τώρα στα προπύλαια των εξήντα μου χρόνων
ζω σ’ έναν απόμερο πλανήτη του σύμπαντος
Ψηλαφώ τις μνήμες ηρωικών μαχών
κι ημερών γεμάτων φωτιά και προσδοκία
για ένα μέλλον εξαγνισμένο

Ονειρικός ταξιδευτής απόμακρος καταμεσής του δρόμου

*

Ο Χρήστος Ντικμπασάνης είναι καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μελετητής των θρησκειών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, όπου και τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Θρησκειολογία και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Από το 1989, χρονιά που εργάστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό της συμπρωτεύουσας, αρθρογραφεί τακτικά στον ειδικό, κυρίως, τύπο και έχει διατελέσει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης (Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Θ.). Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά: Γεύση, Επιστήμη & Τεχνολογία, Βιβλίο & Μedia, Information, Tουριστική Αγορά, Γαιόραμα, Εδώ Ελλάδα (περιοδικό για την ομογένεια, όπου διετέλεσε και αρχισυντάκτης), Τρίτο Μάτι, Ανιχνεύσεις, Άβατον, Strange, Μυστική Ελλάδα, Ζενίθ κ.ά.

Γράφει ποίηση, δοκίμια και μελέτες. Ποιήματά του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Επίσης, έχει συμπεριληφθεί στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Χάρη Πάτση. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και βιβλία: Ο Υπομνήμων (ποιήματα) 1984, Απόδραση στην Πολιτεία του Ανθρώπου (μελέτη) 1986, Θρύψαλα Από Πράσινο Γαλαξία (ποιήματα) 1991, Συναυλία στην Άκρη της Νύχτας (ποιήματα) 1994, Οφιολατρεία -Η Λατρεία του Μεγάλου Φιδιού (δοκίμιο) 2002, Η Αναρρίχηση του Τείχους (ποιήματα) 2002, Ηθοκυβερνητική: Ο Δρόμος προς τον Μετάνθρωπο (δοκίμιο) 2003, Απόκρυφος Αδάμ: Ο Άνθρωπος των Γνωστικών Κειμένων στο Πέρασμα των Χρόνων (δοκίμιο) 2003, Τέρατα και Δράκοι (δοκίμιο) 2011, Η Αποστροφή και το Προσκύνημα -Τα Ποιήματα του Χάους (ποιήματα) 2011, Ζώα-θεοί, Ζώα Ιερά (δοκίμιο) 2012, Νόγκα -Το Ξύπνημα του Εφιάλτη (μυθιστόρημα) 2017. Έχει συμμετάσχει με κείμενά του στα συλλογικά έργα: Ιστορία του Μέλλοντος, Ο Μαγικός Κόσμος των Ονείρων, Τα Μυστήρια του Χρόνου, Παράδεισος και Κόλαση, Μυστικά της Διατροφής, Ο Άγνωστος Μέγας Αλέξανδρος, Μυστική Τεχνολογία κ.ά.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) με έδρα την Αθήνα και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Ε.Λ.ΘΕ.). Η ζωή και το έργο του εμπνέονται πάντα από τη μεγάλη αγάπη του προς τον άνθρωπο, τη φύση, την ανθρωπολογία, τη μυθολογία και ιδιαίτερα την έρευνα της ιστορίας των θρησκειών και των άλλων κλάδων της θρησκειολογίας. Επιπλέον έχει τιμηθεί μέσα στο 2003 με τρία σημαντικά βραβεία: το βραβείο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, τον Α΄ Έπαινο στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης, που διεξήχθη στο Μόναχο και τον Α΄ Έπαινο στον Η΄ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού», που διεξήχθη στο Κιλκίς από την Μ.Κ.Ε. «Τέχνη» και το Υπουργείο Πολιτισμού.

*

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Ιακώβου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια