ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΣΠΕΚ: Τριήμερο Ψηφιακό Φεστιβάλ Πολιτισμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου


Το ετήσιο 3ήμερο Φεστιβάλ Πολιτισμού 2020 του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, θα λάβει χώρα μεταξύ 17 και 19 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδας 21:30, σε ψηφιακή προβολή με τη χρήση της πλατφόρμας ZOOM, ως τηλεδιάσκεψη, σε απευθείας ζωντανή, διαδικτυακή μετάδοση μέσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και στη συνέχεια μέσα από το αντίστοιχο κανάλι YouTube αλλά και τον διεθνή διαδικτυακό κόμβο www.culturalassociation.org.  Θα συμμετέχουν εκλεκτές και διεθνούς φήμης προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και συναφών επιστημών. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Τμήμα Μακεδονίας – Θράκης, της Πρεσβείας – Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Χορηγός είναι ο Κύπριος γλύπτης, Φίλιππος Γιαπάνης.


Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, 21:30

«Βραβείο Επιστήμης ΣΠΕΚ» στον Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, HΠA, Δημήτριο Ψάλτη (και παρ’ ολίγο Νομπελίστα για το 2020)


Αναλυτικότερα:

  • Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, 21:30, «Βραβείο Επιστήμης ΣΠΕΚ» στον Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα,HΠA, Δημήτριο Ψάλτη (και παρ’ ολίγο Νομπελίστα για το 2020)

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ΣΠΕΚ στα πλαίσιο δράσεών του απονέμει από το 2020 και κάθε χρόνου, ‘Βραβείο Επιστήμης’ στον λαμπρό επιστήμονα που με το έργο του διάνοιξε μεγάλους ορίζοντες στην επιστήμη και στη γνώση και έγινε  πρότυπο να τον ακολουθούν νεότεροι, προς όφελος του κόσμου και της Ανάπτυξης. Υποψήφιοι για το Βραβείο Επιστήμης του ΣΠΕΚ είναι Έλληνες, Κύπριοι ή Ομογενείς επιστήμονες. Για την αξιολόγηση τους και την απονομή του Βραβείου στον άριστο κάθε χρόνο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ δίδει εντολή σε αυτόνομη Κριτική Επιτροπή η οποία που με βάση δοσμένα και επιστημονικώς αποδεκτά κριτήρια προτείνει τους υποψήφιους, μελετά τα επιτεύγματα τους και ψηφίζει τον επικρατέστερο της χρονιάς, με ευθυκρισία και αντικειμενικότητα.

Η 1η Κριτική Επιτροπή, είναι οκταμελής, με 2 Συμβούλους, με τριετή θητεία 2020-2022, και απαρτίζεται από τους ακόλουθους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες/ ειδικούς:

Πρόεδρος: Δρ Στράτος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης.

Αντιπρόεδρος : Δρ Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Frederick, πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (2011-13), Μηχανολόγος Μηχανικός.

Μέλη

Δρ. Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ.

Δρ Πέτρος Μ. Καρεκλάς, πρώην Γενικός Διευθυντής των Υπουργείων: α) Παιδείας και Πολιτισμού, β) Άμυνας, γ) Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Προήδρευσε των Επιτροπών για την ίδρυση των Πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΑΝΟΙΚΤΟY ΠΑΝ. ΚΥΠΡΟΥ. Είναι εκ των ιδρυτικών μελών και Επίτροπος του Ερευνητικού Ιδρύματος ‘Ινστιτούτο Κύπρου’. Δήμαρχος Κυθραίας. Οικονομολόγος.

Δρ Πάνος Ραζής, Καθηγητής Φυσικής, Πανεπ.Κύπρου, Επιστημονικός Εκπρόσωπος Κύπρου στο CERN, Μέλος European Strategy, τ.Πρόεδρος Δ.Ε. Ανοικτού Παν/μίου.

Βάσος Αριστοδήμου, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Δ/ντής της εταιρείας πληροφορικής NETinfo Plc.

Δρ Ανδρέας Αθηενίτης, Καθηγητής Μηχανολογίας, Concordia University, Καναδάς.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Μαθηματικός, Καθηγητής ΜΙΜ (Ε.Ε., Ενέργεια, Στατιστική), Πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου και Ινστιτούτου Ερευνών ‘ΚΤΙΣΙΣ’ και γραμματέας της Επιτροπής.Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, 21:30


«Βραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ» ισότιμα στη Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην Καθηγήτρια – Ελληνίστρια Natalia Moreleόn, από το Μεξικό.

Το ‘ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ’, που καθιερώνει απ’ το 2020 ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου,  έχει κύριο σκοπό να δικαιώσει την Προσωπικότητα (σε Ελλάδα, Κύπρο και Αλλοδαπή) που με το έργο της, παιδαγωγικό, κοινωνικό ή πολιτισμικό, διαπαιδαγώγησε και ευεργέτησε την Κοινωνία και τον Άνθρωπο – παιδί, νέο, αδύναμο συνάνθρωπο, δημότη–  έδωσε καθ’ όλο τον βίο της παράδειγμα στον απανταχού Ελληνισμό και στις νέες γενεές και προήγαγε το επίπεδο ζωής υπέρ του Ανθρώπου και της Πολιτείας. 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ‘ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ’

Επίτιμος Πρόεδρος: Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Μουσικοσυνθέτης, Μαέστρος, Ιππότης Τεχνών Γαλλίας.
Η Επιτροπή είναι οχταμελής και έχει την ακόλουθη σύνθεση για τη διετία 2020-22.

Πρόεδρος: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Προγραμμάτων σε ΜΜΕ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Φίλιας, Αν. Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αθήνα, Κέρκυρα). 

Άλλα Μέλη της Επιτροπής
Δρ Κλείτος Ιωαννίδης (Κύπρος), Πρόεδρος Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, φιλόσοφος, συγγραφέας.
Δρ Τίτος Χριστοφίδης, Ιατρός, συγγραφέας, πρ. Υφυπ. παρά των Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ιάκωβος Γαριβάλδης, (Αυστραλία), ΟΑΜ, Συγγραφέας, Ηλεκτρονικός Μηχανικός – IBM Cert Solutions Expert UAppDevAdm, Πρ. Συνδέσμου Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού Βικτώριας / Αυστραλίας.
Φανή Αθανασιάδου, ποιήτρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια.
Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ερευνήτρια, συγγραφέας.
Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, συγγραφέας, επιστήμονας, Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, Πρόεδρος της ΕΛΚ.


Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020, 21:30

«Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» ισότιμα α) στον Τίτο Πατρίκιο, Ελλαδίτη ποιητή και δοκιμιογράφο και β) στον Ανδρέα Ονουφρίου, Κύπριο μυθιστοριογράφο και διηγηματογράφο.

Η ‘Βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του’ από τον ‘Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου’, έχει σκοπό να δικαιώσει τον λογοτέχνη εκείνον που με το πρωτοποριακό, καίριο, εμπνευσμένο και ποιοτικό έργο του, καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, προήγαγε και εμπλούτισε αποτελεσματικά τα Ελληνικά Γράμματα και τον Διεθνή Πολιτισμό. 

Σύνθεση Μελών Επιτροπής Βράβευσης, 2019, 2021

Η Επιτροπή είναι επταμελής με την ακόλουθη σύνθεση για τη διετία 2019-2021.

Πρόεδρος: Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, πρώην Καθηγητής ΑΕΙ Κύπρου. 

Αντιπρόεδρος: Δρ Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ., ποιήτρια, δοκιμιογράφος, κριτικός.

Μέλη της Επιτροπής

Δρ Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δρ Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αθήνα και Κέρκυρα).

Δρ Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Κύπρου, Πανεπ. Αιγαίου.

Δρ Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ποιήτρια, Επιμελήτρια Ποιητικής Στήλης, σε Λογοτεχνικό Περιοδικό.

Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Πρόεδρος Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, ποιητής, κριτικός.

Δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Καθηγ. Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός.


Λίγα Λόγια για τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» (ΣΠΕΚ) ιδρύθηκε  από την Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, εκ Θεσσαλονίκης φιλόλογο, λογοτέχνη, παραγωγό προγραμμάτων πολιτισμού και τον Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη συγγραφέα, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, πρ. Καθηγητή Πανεπιστημίων Κύπρου και Πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου για να θέσει βάσεις, για την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού, την προαγωγή της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας σε Ελλάδα Κύπρο και Ομογένεια, για να προστατεύσει τη Γλώσσα, και την Άυλη Κληρονομιά. Για τον σκοπό αυτό συνεργούν μέλη του ΣΠΕΚ επιστήμονες, άνθρωποι του λόγου και της τέχνης και σύμβουλοι σε 30 περίπου χώρες.
Το Όραμα του ΣΠΕΚ, είναι να στηρίξει και να προωθήσει Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα ως περιουσία και μέσο αυτογνωσίας και ανάπτυξης Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων. Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δομήσει βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια δράσης, ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για επίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες προς κοινούς στόχους.
Οι Σκοποί του ΣΠΕΚ είναι πολλαπλοί: να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς και επιστήμονες σε κοινές δράσεις, να προασπίζεται και να προάγει διεθνώς τα οικουμενικά ιδεώδη του Ελληνισμού, τα Ελληνικά Γράμματα, τη Γλώσσα, τις Τέχνες, την Άυλη Κληρονομιά. Ενεργεί πολλαπλά με Ανθολογίες, Λογοτεχνικές σειρές, Μελέτες Συνέδρια, Φεστιβάλ, ψηφιακό Αναγνωστήριο, πορτρέτα, τηλεοπτικές συνεντεύξεις

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια