Κατερίνα Ντίνου: "Αξιώνω το δώρο της ζωής μόνο δημιουργώντας"

 


Ένα κορίτσι πλασμένο από νότες, βάζει την μουσική στην ζωή της από πολύ μικρή ηλικία και την κάνει αυτόματα τρόπο ζωής και τρόπο έκφρασης. Αυτοδίδακτη δημιουργός, ακουμπά σε χορδές και σε στίχους τις σκέψεις της και τις κάνει τραγούδια. Μ’ ένα αξιόλογο και πολύχρονο ενεργητικό στον χώρο της μουσικής, με πληθώρα συνεργασιών και προσωπικών άλμπουμ έρχεται και σήμερα να μας παρουσιάσει ένα ακόμη μουσικό αριστούργημά της. Η κυκλοφορία του καινούριου της τραγουδιού είναι γεγονός. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε «Τα ιερά και όσια», σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου και μουσική του Βαγγέλη Μαχαίρα, προπομπός της δισκογραφικής δουλειάς που κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο με τίτλο «Επιθυμία». Εμείς την φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες για να μοιραστούμε μαζί της τις σκέψεις της και την αγάπη της για την τέχνη της μουσικής!

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη

Κατερίνα, καλώς ανταμώσαμε.. 

Η μουσική μπήκε στην ζωή σου από πολύ μικρή ηλικία. Πότε και πώς αντιλήφθηκες ότι ο δρόμος της μουσικής είναι αυτός που θα ’θελες να περπατήσεις; 

Τόσο νωρίς που οι μνήμες μου πριν απ' αυτή τη συνειδητότητα είναι ελάχιστες. Μεγάλωσα με μια οικογένεια που η αγάπη για τη μουσική ξεχείλιζε. Τόσο, που από τα παιδικά μου χρόνια έγινε τρόπος έκφρασης και η κάθε μνήμη είναι συνδεδεμένη με ένα τραγούδι. Ωστόσο ήταν το όνειρο τότε κι όχι το «επάγγελμα» κι ας τραγουδούσα συνεχώς. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στη φαρμακευτική σχολή, μετά το πτυχίο και την άδεια, τότε μόνο η απόφαση ήταν οριστική. Αυτός θα ήταν ο μόνος δρόμος. 

Είσαι αυτοδίδακτη σε ότι αφορά την μάθηση μουσικών οργάνων απ' όσο γνωρίζουμε. Πόσο εύκολο ήταν αυτό να συμβεί στην ηλικία που ήσουν τότε; 

Όταν έπιασα στα χέρια μου την πρώτη μου κιθάρα φώτισε ο κόσμος μου. Σα να βρήκαν τα χέρια μου το ταίρι τους. Ήμουν μόλις έντεκα χρόνων και σε λιγότερο από μήνα έπαιξα σε κόσμο θυμάμαι. Με τον αδερφό μου πάντα δίπλα μου, με το μπουζούκι του και την υπέροχη φωνή του, στην πλατεία του χωριού μου, ένα γραφικό χωριό της Σκοπέλου, τη Γλώσσα, ήταν η πρώτη μας μικρή παράσταση. Τα πρώτα αγαπημένα μου τραγούδια βγήκαν στην κιθάρα απλά, σα να έψαχναν έναν τρόπο να τα κάνω δικά μου. Μελετούσα συνεχώς. Είχα βρει στην κιθάρα μου τον συνταξιδιώτη μου στη ζωή.


Κατερίνα, εκτός από την ερμηνεία, ασχολείσαι και με τη στιχουργική. Πόσο εφικτό είναι για έναν στιχουργό να μεταφέρει τις σκέψεις του σε ένα χαρτί και να τις κάνει τραγούδι; 

Αυτό γίνεται αυτόματα, ταυτόχρονα με ένα δυνατό συναίσθημα, σα να μου ζητάει εκείνο να αποτυπωθεί, σα να μεγαλώνει όταν γίνει στίχος. Ο καθένας έχει τον τρόπο του να καταγράφει μέσα στο χρόνο τα σημάδια του. 

Από το βιογραφικό σου μαθαίνουμε ότι έχεις μια πληθώρα συνεργασιών στον χώρο της μουσικής. Θα ήθελες να μας μιλήσεις γι' αυτές; Είναι κάποια που ξεχωρίζεις; 

Δισκογραφικά έχω συνεργαστεί με τον Γιάννη Σπανό, τον Μίμη Πλέσσα, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Φίλιππο Περιστέρη, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Γιάννη Νικολάου, τον Θοδωρή Παπαδόπουλο και στον καινούργιο δίσκο μου με τον Βαγγέλη Μαχαίρα και τον Δημήτρη Λέντζο. Σε ζωντανές εμφανίσεις με πολλούς και σημαντικούς ερμηνευτές, όπως και με τους συνθέτες που προανέφερα. Δεν ξεχωρίζω κάποια συνεργασία από μια άλλη, για τον λόγο πως η καθεμία στο χρόνο που έγινε ήταν γεμάτη από έντονα συναισθήματα, για ξεχωριστούς κάθε φορά λόγους. 

Με μια σύντομη αναδρομή στην μέχρι τώρα πορεία σου στην μουσική θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας τις δημιουργίες σου. 

«Γιορτή» και «Στ´ ανοιχτά της ψυχής» με μουσική του Φίλιππου Περιστέρη 
«Ιστορία» με μουσική του Νίκου Κουρουπάκη και ερμηνεία του Παντελή Θαλασσινού 
«Σα να φταίω εγώ» με μουσική του Γιάννη Σπανού 
«Νύχτα σε καθρέφτη» με μουσική του Γιώργου Αλουπογιάννη 
«Σε λίγο ξημερώνει» ( ή «και μένω εδώ») με μουσική του Θοδωρή Παπαδόπουλου 
«Άλλαξα» με μουσική του Μίμη Πλέσσα 
«Τ´ οργανάκι» με μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη 
«Έλα να με βρεις» με δική μου μουσική 


Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε το καινούργιο σου τραγούδι, «Τα ιερά και όσια», σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου και μουσική του Βαγγέλη Μαχαίρα, προπομπός της δισκογραφικής δουλειάς σου που κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο με τίτλο «Επιθυμία». Πες μας λίγα λόγια γι' αυτή. 

Τραγούδια αληθινά, λόγος άμεσος κι αυθεντικός από έναν σπουδαίο ποιητή, μουσική που αναδεικνύει τη δύναμη των στίχων με τον πιο ιδανικό τρόπο από έναν εξαιρετικό συνθέτη, τραγούδια που ταιριάζουν απόλυτα με τον ψυχισμό μου και τον τρόπο που έχω να ερμηνεύω τις στιγμές, τραγούδια που δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο του δίσκου. Μια επιθυμία ζωής. 


Κάποιοι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κάποιος την αγάπη και τον έρωτα είναι μέσα από την μουσική. Εσύ συμφωνείς με αυτό; Θα ακούσουμε από σένα να υμνείται το μεγαλείο του έρωτα στις μουσικές σου; 

Ο έρωτας είναι μουσική. Σου συγκλονίζει το είναι, έτσι όπως κάνει μια μελωδία του Χατζιδάκι. Η αγάπη είναι το πιο τρυφερό άκουσμα, σαν ένα παιδικό νανούρισμα. Πώς αλλιώς μπορούν τέτοια συναισθήματα να εκφραστούν στην έκτασή τους αν δεν τα κάνεις μουσική; Πώς μπορούν να κορυφωθούν όταν δεν εκφράζονται μελωδικά; Η αρμονία του έρωτα και της αγάπης είναι από μόνη της η έμπνευση να την αποτυπώσεις σε μουσικές, στίχους και τραγούδια. 

Κρύβουν κάποια προσωπική ιστορία τα τραγούδια σου; Τι είθισται να αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα, τόσο για την σύνθεση όσο και για την στιχουργική; 

Όσα έχω γράψει, αυτά που έχω εκδώσει κι όλα όσα έχω κρατημένα είναι βιωματικά. Κάτι σαν καταγραφή της αντίδρασης που έχει η ψυχή στα ερεθίσματα της φύσης, του έρωτα, της απώλειας ,της καθημερινότητας, της ζωής. Αγαπώ τον άνθρωπο, τη φύση και την τάξη που κρύβει η σιωπή, εκεί μέσα ακούς τα πιο έντονα μηνύματα. 

Την αγάπη σου για την μουσική την μοιράζεσαι με τον κόσμο και μέσα από το ραδιόφωνο κάνοντας μια εκπομπή κάθε Σάββατο απόγευμα στον ιντερνετικό σταθμό joy radio. Πες μας, αν θέλεις, λίγα λόγια και γι' αυτή σου την ενασχόληση.

Η πρόταση για μια εκπομπή στο ραδιόφωνο είχε επαναληφθεί αρκετές φορές. Τώρα όμως η ανάγκη μου για επαφή με τον κόσμο, που λείπει στους καιρούς που ζούμε, με έκανε να το δω αλλιώς και να το δοκιμάσω. Τελικά αυτή η επαφή, που ορίζει εξαρχής η μουσική, πραγματοποιείται μ’ έναν τρόπο που έχει τη δική του μαγεία και με συναρπάζει. Τα παιδιά που απαρτίζουν το πρόγραμμα του joy είναι μια ανοιχτή αγκαλιά και τελικά χαίρομαι που το τόλμησα. 


Το ραδιόφωνο, ομολογουμένως, αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας. Για σένα πόσο σημαντικό είναι αυτό το «μοίρασμα» με το κοινό σου; 

Είναι ένας άλλος τρόπος να καταργούνται οι αποστάσεις και η μουσική παίζει τον πρώτο ρόλο. Το μοίρασμα με τους ανθρώπους είναι πάντα για μένα το ζητούμενο. Τα τραγούδια πρέπει να δίνονται, να μοιράζονται σε ψυχές, να ακουμπάνε ευαισθησίες, να ανοίγονται αυτόματα δρόμοι που μας ενώνουν, μας εκφράζουν και μας ελευθερώνουν τα συναισθήματα. 

Φτάνοντας προς το τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω γενικότερα πώς αντιμετωπίζει η Κατερίνα μια τέχνη που φιμώνεται από τις συγκυρίες και αν αυτό μπορεί να γίνει λόγος που θα σε κάνει να τα παρατήσεις. 

Πόσο πιστή θα ήμουν σ´ αυτό που μου δίνει ζωή και πόσο συνεπής απέναντι σ´ εκείνους τους ανθρώπους που ανοίγουν τις καρδιές τους στη φωνή μου και στα τραγούδια μου, αν έστω για μία στιγμή περνούσε από το μυαλό μου η πιθανότητα της παραίτησης... Κι αν τώρα η τέχνη φιμώνεται, είναι η ίδια πολύ πιο δυνατή από κάθε απαγόρευση ή κακή συγκυρία. Ακόμα και η ίδια η απαγόρευση, αποτυπώθηκε με τον πιο ουσιαστικό και δυναμικό τρόπο στην ιστορία του ανθρώπου και των δεινών του, μέσα από την τέχνη. 

Τι να περιμένουμε να δούμε από την Κατερίνα στο προσεχές διάστημα; Σταματάς ποτέ να δημιουργείς; 

Περιμένω τις ζωντανές εμφανίσεις κι ανυπομονώ να επικοινωνήσω τα καινούργια μου τραγούδια με την αμεσότητα των ζωντανών παραστάσεων. Υπάρχουν κι άλλα στο μυαλό για τα επόμενα βήματα, όμως αυτό που τώρα κυριαρχεί σαν αναγκαιότητα είναι η επιστροφή στις συναυλίες και η επαφή με τους ανθρώπους μέσα από τον μαγικό κόσμο των τραγουδιών. Όσο για τη δημιουργία είναι τρόπος ζωής και όσο υπάρχει ζωή, νιώθω πως αξιώνω το δώρο της μόνο δημιουργώντας. 

Που μπορεί κάποιος να σε βρει; 

LINK: 
Instagram #katerinadinou 

Που μπορεί κάποιος να βρει τα τραγούδια της «Επιθυμίας»; 

Το cd kυκλοφορεί σε φυσικό προϊον: https://bit.ly/3n1zA07
Tα τραγούδια μπορούν να τα βρούν και στις ψηφιακές πλατφόρμες 

Επίσης στο youtube, μπορεί να δει και το video clip του τραγουδιού 
«Κάθε Σαββάτο»: 


Σε ευχαριστούμε θερμά και σου ευχόμαστε να πορεύεσαι με υγεία και επιτυχία, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική! 

Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ για την παρουσίαση και τις όμορφες ερωτήσεις σας. 
Καλές γιορτές! 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: 

Η Κατερίνα Ντίνου είναι ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκόπελο. Φύση καλλιτεχνική, δημιουργική, ευαίσθητη, ξεκίνησε να μαθαίνει μόνη της κιθάρα σε ηλικία μόλις 11 ετών. Από παιδιά ακόμη, μαζί με τον αγαπημένο της αδερφό Γιώργο, επίσης μουσικό, ξεκινούν τις δικές τους μικρές παραστάσεις στο νησί τους και αυτό γίνεται σιγά σιγά τρόπος ζωής. Από τότε ήταν σίγουρη ότι η μουσική θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της. 

Τελείωσε την Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισε τις καλλιτεχνικές της εμφανίσεις, ενώ σπούδαζε. Όταν πήρε το πτυχίο της, ήρθε μια σημαντική μουσική πρόταση από την Αθήνα. 

Στην πρωτεύουσα εμπλούτισε τις εμπειρίες της κάνοντας ποιοτικές εμφανίσεις με κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές όπως οι Γιάννης Σπανός, Μίμης Πλέσσας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Βίκυ Μοσχολιού, Γλυκερία κ.ά. Παράλληλα, τελειοποίησε την τεχνική της φοιτώντας στο Ωδείο Αττικής. Έχει κάνει επίσης εξαιρετικές συνεργασίες με τους Κώστα Μακεδόνα, Παντελή Θαλασσινό ο οποίος τραγούδησε στίχους της, Γιάννη Σαββιδάκη, Νίκο Ζιώγαλα, Αντώνη Μιτζέλο, Γιάννη Νικολάου κ.ά. 

Ο πρώτος προσωπικός της δίσκος ήρθε το 2002, με τίτλο «Φως Αυγούστου». Τραγούδια του Φίλιππου Περιστέρη σε στίχους των Χρίστου Ξένου, Πάνου Παπαγιαννόπουλου και της ίδιας. 

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε σε CD single το «Σ’ αναζητώ» (μουσική: Γιάννης Σπάνος, στίχοι: Αλέξης Αλεξόπουλος) σε διασκευή του Γιώργου Αλουπογιάννη, μαζί με το τραγούδι «Στ’ ανοιχτά της ψυχής». Και τα δύο αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και το κοινό. Ιδίως το «Σ’ αναζητώ» αποθεώθηκε με την ερμηνεία της Κατερίνας. 

Το 2004 κυκλοφόρησε ο δίσκος της με τίτλο «Σε όνειρο ζω», όπου ο Γιάννης Σπανός της εμπιστεύτηκε τέσσερα καινούρια τραγούδια του και γράφει μουσική σε στίχους της όπως και ο Νίκος Ζιώγαλας. Ο δίσκος εμπεριέχει και τα ντουέτα «Νίκος και Κατερίνα» με το Νίκο Ζιώγαλα και «Χωρισμός» με το Γιώργο Αλουπογιάννη. 

Για ένα χρονικό διάστημα η Κατερίνα απουσίασε από το χώρο της μουσικής για προσωπικούς λόγους. Επανήλθε το 2013 με το δίσκο «Σε λίγο ξημερώνει» , σε συνθέσεις του Θοδωρή Παπαδόπουλου και στίχους των Σμαρώ Παπαδοπούλου, Ανθούλας Αθανασιάδου και της ίδιας 

Ο πέμπτος της δίσκος με τίτλο «4» κυκλοφορεί το 2016, όπου ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας ενορχηστρώνει 12 τραγούδια του και τη συνοδεύει παίζοντας πιάνο. Η σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών έφερε ως καρπό το ολοκαίνουριο τραγούδι «Άλλαξα», με μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους της ίδιας. 

Έχει επίσης κυκλοφορήσει τα ψηφιακά single: 

-«Έλα να με βρεις», μια εξ ολοκλήρου δική της δημιουργία σε στίχους και μουσική. Η ενορχήστρωση είναι του Αντώνη Μιτζέλου με τον οποίο συνεργάστηκε και επί σκηνής. 
-«Κυριακή γιορτή», ένα τραγούδι σε στίχους της συγγραφέα Άννας Γαλανού και μουσική του Γιάννη Νικολάου, με τον οποίο επίσης συνεργάστηκε σε μουσικές σκηνές 
-«Τ’ οργανάκι» σε στίχους της δικούς της και μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη. 

Το 2020 κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο ο δίσκος της «Επιθυμία» σε μουσική Βαγγέλη Μαχαίρα και στίχους Δημήτρη Λέντζου. Ένας κύκλος τραγουδιών με σύγχρονα λαϊκά τραγούδια γραμμένα για τη φωνή της Κατερίνας. 

Η Κατερίνα Ντίνου κάνει live εμφανίσεις σε επιλεγμένες μουσικές σκηνές, όπου με τη χαρισματική φωνή της, τη μοναδική ερμηνεία της και την επιβλητική σκηνική της παρουσία, ταξιδεύει αυθεντικά το κοινό στο ελληνικό τραγούδι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια