Θανάσης Μακρής: "Η ζωγραφική για μένα είναι τρόπος έκφρασης, αλλά και ψυχοθεραπεία"



Ο Θανάσης Μακρής είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος, ο οποίος από μικρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική στο εργαστήρι του πατέρα του, γνωστού Λαρισαίου ζωγράφου. Εδώ και αρκετά χρόνια, λοιπόν, τα πινέλα και οι καμβάδες έγιναν τα μέσα που τον βοήθησαν να εκφράζεται. Πέραν της ζωγραφικής, δραστηριοποιείται και σε άλλους χώρους και έχει βάλει στην ζωή του πολύ ενεργά και τον προσκοπισμό. Σήμερα έχουμε την χαρά να τον φιλοξενούμε στις Τέχνες και να συνομιλούμε μαζί του. 

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Θανάση, καλώς βρεθήκαμε! Θα ήθελα για αρχή να σε ρωτήσω πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στον κόσμο της ζωγραφικής; Πότε κατάλαβες ότι έχεις ταλέντο πάνω στη ζωγραφική; 

Καταρχήν ο πατέρας μου είναι ζωγράφος και αυτός με δίδαξε τα μυστικά της ζωγραφικής και με έβαλε να ταξιδέψω σε αυτόν τον κόσμο. Από μικρός είμαι με ένα πινέλο στο χέρι. Μεγάλωσα μέσα στο εργαστήρι του πατέρα μου. 

Η ζωγραφική για σένα είναι τρόπος έκφρασης ή κάτι άλλο; 

Για εμένα η ζωγραφική είναι οπωσδήποτε τρόπος έκφρασης, αλλά και ψυχοθεραπεία. 



Έχεις σπουδάσει την τέχνη την ζωγραφικής ή είσαι έμφυτο ταλέντο; Γενικότερα, πιστεύεις ότι υπάρχουν έμφυτα ταλέντα ή μπορεί κάποιος μέσω των σπουδών να γίνει ένας καλός ζωγράφος; 

Έχω σπουδάσει επάνω στην ζωγραφική στην καλών τεχνών στο Λέτσε της Ιταλίας, αλλά, όπως σου είπα, το είχα από μικρός. Υπάρχει το ταλέντο και οι σπουδές είναι η εξέλιξή του. 

Υπήρξαν κάποια κινήματα- ρεύματα καλλιτεχνικά που επηρέασαν το ύφος των έργων σου; 'Έχεις αγαπημένους ζωγράφους που ακολουθείς τα βήματά τους; 

Ναι, υπήρξαν κατά καιρούς κάποια ρεύματα, που με επηρέασαν, όπως με επηρέασαν και οι εξελίξεις στη ζωή μου. Ένας από τους αγαπημένους μου ζωγράφους που ακολουθώ τα βήματά του είναι ο πατέρας μου.


 
Ποια είναι τα θέματα που προτιμάς να απεικονίζεις στους πίνακές σου; 

Μου αρέσει να απεικονίζω θέματα από τη ζωή μας. 

Τα έργα σου έχουν κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το οποίο, βλέποντάς το κάποιος θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν δικό σου πίνακα; 

Ναι, έχουν. 

Από το βιογραφικό σου μαθαίνουμε ότι ζωγράφος είναι και ο πατέρας σου. Σε επηρέασε αυτό το γεγονός ώστε να θελήσεις να ασχοληθείς με τη ζωγραφική; 

Ναι, όπως σου είπα και προηγουμένως, το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει. 


Γνωρίζουμε ότι ασχολείσαι και με τον προσκοπισμό. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια και γι' αυτή σου την ενασχόληση; 

Στον Προσκοπισμό είμαι από το 1995, από Λυκόπουλο, και τώρα, ως στέλεχος του προσκοπισμού, απλώς μου αρέσει να βοηθάω τους συνανθρώπους μου. Μου αρέσει να προσφέρω εθελοντικά. Μου αρέσουν τα παιδιά, γιατί ο προσκοπισμός είναι παιδαγωγική κίνηση. Επίσης είμαι εθελοντής διασώστης στην ομάδα διάσωσης ΕΟΔΥΑ.


Μια ακόμη σου δραστηριότητα είναι η ενασχόληση σου με κάποια καλλιτεχνικά σάιτ σαν διαχειριστής, αλλά και σαν αρθρογράφος, καθώς και το ότι κάνεις μια εκπομπή στο ραδιόφωνο. Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια και γι' αυτό. 

Τα σάιτ που ασχολούμαι είναι καλλιτεχνικά. Θέλω να προωθώ την τέχνη μέσω αυτών των σελίδων. Το ραδιόφωνο είναι των προσκόπων. Εγώ απλώς το δημιούργησα στην πρώτη καραντίνα και γενικά άρεσε η κίνηση σε πολλούς. 



Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πεις που μπορεί κάποιος να δει δικά σου έργα. 

Τα έργα μου μπορείτε να τα δείτε στην προσωπική μου ιστοσελίδα 

Και στο Facebook : Athanasios Makris | Facebook


Και στο Youtube:



Σε ευχαριστούμε θερμά για την συζήτηση και σου ευχόμαστε όλα σου τα καλλιτεχνικά βήματα να είναι πάντα επιτυχημένα! 




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: 

Ο Θανάσης Μακρής είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας του Απόστολου και της Δέσποινας Μακρή, έχει ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Πάρη. Γεννήθηκε, το 1986, και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου από μικρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική στο εργαστήρι του πατέρα του, γνωστού Λαρισαίου ζωγράφου. Ο Θανάσης είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Lecce στην Ιταλία, Accademia Belle Arti di Lecce, όπως και ο αδελφός του. Έχει επιτύχει να εργάζεται στον τομέα των σπουδών του, έχοντας στο ενεργητικό του συμμετοχές τόσο σε ατομικές, όσο και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και την Ιταλία. Επιπλέον έχει διδάξει ζωγραφική σε τμήματα ενηλίκων μέσω προγραμμάτων της Νομαρχίας, Ν.Ε.Λ.Ε., καθώς και σε άτομα με ειδικές και νοητικές ανάγκες, διαφόρων ηλικιών στο κέντρο ημέρας της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. Αγαπημένα θέματά του είναι τοπία της φύσης και ο άνθρωπος στην τέχνη, με αποκορύφωμα την απεικόνιση γυναικείων μορφών. Σήμερα εργάζεται στις λέσχες πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων ως καθηγητής εικαστικών και παραδίδει μαθήματα σε τμήματα παίδων, εφήβων και ενηλίκων, επίσης στην εταιρεία βρεφικών επίπλων ΗΡΑ bebe με την ειδικότητα του ζωγράφου. Έργα του υπάρχουν σε συλλογές τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ακόμα έχει φιλοτεχνήσει αγιογραφίες, τοιχογραφίες, οροφογραφίες, αλλά και ολόκληρα παιδικά δωμάτια. Ένας ακόμα χώρος στον οποίο έχει επιμεληθεί την αισθητική του είναι η εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Λαρίσης καθώς εκτός από την τέχνη του, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι ο προσκοπισμός τον οποίο υπηρετεί με απόλυτη αφοσίωση επί σειρά ετών και πλέον είναι ένα αξιόλογο στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις που έχει λάβει είναι οι ακόλουθες:
-1999, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής και δίπλωμα σε πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες αρχαίου δράματος και σύγχρονου θεάτρου.
-Δεκέμβριος 2000, οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση σε ηλικία μόλις 14 ετών στο «Χατζηγιάννειο» πνευματικό κέντρο Λαρίσης.
-2007, συμμετείχε σε ομαδική έκθεση με τίτλο «Artisti Fuori» στη Σχολή Καλών Τεχνών του Lecce της Ιταλίας.
-2008, συμμετείχε σε ομαδική έκθεση με τίτλο «Primavera Arte» στο Lecce της Ιταλίας.
-2009, συμμετείχε στα «Θεοφίλεια», στη 13η Πανθεσσαλική Έκθεση Αυτοδίδακτων Ζωγράφων στο «Αρχοντικό Ζαφειρίου» Δήμου Ιωλκού, Βόλος. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους πραγματοποίησε άλλη μια ατομική έκθεση με τίτλο «Χρωματικές Αναζητήσεις» στο «Χατζηγιάννειο» πνευματικό κέντρο Λαρίσης.
- 2010, συμμετείχε στα «Θεοφίλεια», στη 14η Πανθεσσαλική Έκθεση Αυτοδίδακτων Ζωγράφων στο «Αρχοντικό Ζαφειρίου» Δήμου Ιωλκού, Βόλος.
-2010, συμμετείχε σε έκθεση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ευρώπης «736 Ideas 4 a dream» στο πολιτιστικό κέντρο Konvent de San Agusti της Βαρκελώνης.
-2013 – 2014, σ’ αυτό το χρονικό διάστημα που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία φιλοτέχνησε πίνακες με πολεμική θεματολογία και συνέβαλε στην καλλoπισμό της μονάδας του.

Αν δεν μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τα έργα του έχετε τη δυνατότητα να τα δείτε επισκεπτόμενοι τις εξής ιστοσελίδες: www.equilibriarte.org/athanasiosmakris

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια