Πέτρος Βελούδας: "Η ποίηση νοηματοδοτεί τη ζωή μου"


Ο Πέτρος Κυριάκου Βελούδας είναι ένας ακόμη εργάτης της τέχνης της ποιήσεως. Την υπηρετεί με πολλή αγάπη, αλλά και πάθος, μεγαλώνοντας συνεχώς το ποιητικό του έργο. Σήμερα έχουμε την χαρά να τον φιλοξενούμε στις Τέχνες για να μιλήσουμε για τα δικά του ποιητικά εγχειρήματα.

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη

Πέτρο, καλώς βρεθήκαμε. Θα ήθελα να μου πιες για αρχή, πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στον κόσμο της ποίησης και της συγγραφής;

Καταρχήν σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να σας μιλήσω για τον μεγάλο μου έρωτα, την ποίηση. Αυτή λοιπόν η τέχνη του συγγραφικού λόγου, την υπηρετώ από πολύ μικρή ηλικία. Πρέπει να σας πω ότι πρώτη φορά που πήρα χαρτί και στυλό και άρχισα να γράφω ήμουν μόλις δέκα ετών. Τότε άρχισε να ξεδιπλώνεται από μέσα μου αυτό το ταξίδι στον κόσμο των λέξεων. Ήταν, ασφαλώς, ένας τρόπος εξωτερίκευσης συναισθημάτων και θέασης με ποιητική οπτική μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Αυτή η ψυχοπνευματική ανάγκη με ώθησε να γράψω τα πρώτα πρωτόλεια ποιηματάκια μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τα είχα συγκεντρώσει όλα, περίπου δεκαπέντε ποιηματάκια, και στο εξώφυλλο του τετραδίου έγραψα τον τίτλο της ανέκδοτης αυτής παιδικής μου ποιητικής συλλογής. Τα τιτλοφόρησα ...ΠΟΙΗΜΑΤΑ "ΚΟΘΟΡΝΟΣ". Μη με ρωτάτε γιατί αλλά μου άρεσε σαν λέξη. Αργότερα μού άρεσε περισσότερο όταν έμαθα την προέλευσή της και αν δεν με απατά η μνήμη μου σχετίζεται με τις ψηλές μπότες που φορούσαν οι ηθοποιοί στις αρχαίες τραγωδίες. Το τετραδιάκι αυτό με τα πρώτα μου στιχάκια το είχα κλειδωμένο στο κομοδίνο, στο κρεββάτι μου δίπλα, γιατί δεν ήθελα, ίσως επειδή ντρεπόμουν, ίσως επειδή σκεφτόμουν πως αν το διαβάσουν, θα το σχολίαζαν. Σκέψεις που ταλαιπωρούσαν τότε ένα αθώο παιδικό μυαλουδάκι!. Αυτή η πρώτη μου συστολή, ντροπή να μην τα δημοσιοποιήσω προς τα έξω ουσιαστικά και ας μοιάζει αντιφατικό, ήταν το έναυσμά για την μετέπειτα πορεία μου στο ποιητικό γίγνεσθαι.


Τι είναι η γραφή για εσένα; Μια ανάγκη έκφρασης απλά ή κάτι παραπάνω;

Όντως η ποίηση είναι η εξωτερίκευση του ψυχικού μου κόσμου, μια ανάγκη αποτύπωσης στο άψυχο χαρτί που γίνεται έμψυχο μέσω των λέξεων, μια ανάγκη αποτύπωσης του σύγχρονου Κοινωνικού "γίγνεσθαι". Γράφω για να μιλήσω για αξίες αδήριτες στον χρόνο. Εκφράζομαι μέσω λέξεων και εικόνων της σύγχρονής πραγματικότητας. Αυτή η επικοινωνία με τον αναγνώστη που νιώθω πως συνδιαλέγομαι μαζί του με συμβολικό κάποιες φορές τρόπο, είναι η ποίηση για μένα. Σαν μια ανάσα ή σαν ένα τρυφερό χάδι του ανέμου. Θαρρώ πώς ποτέ μου δεν θα μπορέσω να ζήσω. Είναι για μένα, ας μου επιτραπεί η φράση, η καρδιά η λογοτεχνική που πάλλεται μέσα στα στήθια μου και όσο ζω και υπάρχω εν τέλει θα.. συνυπάρχω με την  ποίηση. Μέχρι να αποχαιρετίσω τον μάταιο τούτο κόσμο η έμπνευση και η καταγραφή ποιημάτων πάντα θα με ακολουθεί.

Ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάς περισσότερο και γιατί;

Την ποίηση, αναμφισβήτητα αυτήν κυριολεκτικά λατρεύω! Ποίηση είναι ¨"η μουσική της ψυχής" έλεγε ο Πώλ Βαλερύ, αυτήν αγάπησα, διάβασα, έγραψα, ονειρεύτηκα, ερωτεύτηκα... Μέσα της αισθάνομαι μια εσωτερική αναγέννηση και γαλήνη, το είναι μου. Θαρρώ πώς καθρεφτίζει ένα κομμάτι του εαυτού μου. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος συναισθημάτων, συγκινήσεων. Βρίσκεται μπροστά μου και γλυκαίνει με την αρμονικότητα τόσο του ελεύθερου όσο και του παραδοσιακού στίχου, νοηματοδοτεί την ζωή μου.

Υπάρχει κάποιος λογοτέχνης που θαυμάζεις; Κάποιος που σε επηρέασε να θέλεις να ακολουθήσεις τον δρόμο της συγγραφής;

Σαφέστατα με επηρέασε και ταυτόχρονα τους αγάπησα πολύ, αρχικά ο Ελύτης μέσα από τις ποιητικές εικόνες που υμνούν την θάλασσα, τον ήλιο, αν και μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου θα έλεγα πως άσκησε περισσότερο ο Νίκος Εγγονόπουλος που ως γνωστόν ήταν εκφραστής του υπερρεαλισμού στην χώρα μας. Από ξένους ποιητές θαυμάζω τον Απολλιναίρ, τον Έλιοτ, τον Νερούδα, τον Ελυάρ.


Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να μιλήσουμε για την πρώτη σου ποιητική συλλογή "ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ". Από πόσα ποιήματα αποτελείται και ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται;

Η πρώτη μου ποιητική  συλλογή με τον τίτλο "Παράλληλες πολιτείες" περιλαμβάνει κάπου γύρω στα πενήντα ποιήματα ελεύθερου και παραδοσιακού στίχου. Πραγματεύεται την ανθρώπινη υπαρξιακή αγωνία, αναφέρεται στον έρωτα, μιλάει για την φύση, τη μοναξιά και την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Όχι πως ο άνθρωπος δεν έχει ανθρώπινες κοινωνικές ή τρυφερές διαπροσωπικές επαφές, όμως έχω την αίσθηση πώς οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινής ρουτίνας τον έχουν επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και αγχώνεται για το... παραμικρό. Θα φανεί αστείο αυτό που θα σας πω, βαριέται μέχρι και να πεί χαμογελώντας μια καλημέρα... μισή την λέει, πολλές φορές και... κατσούφικα! Τέλος, στο πρώτο μου ποιητικό βιβλίο την πρώτη μου "κατάθεση ψυχής" όπως θα την ονόμαζα κάνει αναφορά και στην έννοια και την αναζήτηση της ευτυχίας στις μέρες μας και στο τι μας κάνει άραγε πραγματικά ευτυχισμένους. Τα απλά τα λιτά και τα απέριττα πράγματα ταπεινή μου γνώμη μας δίνουν την ευτυχία!

Ποιος ήταν ο λόγος που θέλησες να προχωρήσεις στην έκδοση ενός βιβλίου;

Η απάντηση είναι απλή. Όσο μοναχική κι αν φαντάζει η συγγραφή ενός βιβλίου, τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση νιώθει ο συγγραφέας όταν τελειώνοτας το βιβλίο του επικοινωνεί ουσιαστικά με τον αναγνώστη. Το γεγονός που με ώθησε να εκδώσω βιβλίο ήταν ότι ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις, τους προβληματισμούς μου, με το αναγνωστικό κοινό.

Θεωρείς ότι οι άνθρωποι διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας; Για ποιους λόγους κατά την άποψή σου θα πρέπει να διαβάζουν οι άνθρωποι βιβλία;

Θεωρώ ότι υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που διαβάζει αρκετά, λατρεύει την ανάγνωση, επισκέπτεται βιβλιοθήκες, ακόμη και στο ίντερνετ διατάζει αυτά τα e-books. Υπάρχει και η μερίδα ανθρώπων που δεν ενδιαφέρεται για το διάβασμα. Δεν ανήκει πιθανόν στα ενδιαφέροντα τους, επιλογή τους είναι. Κατά την άποψή μου καλό είναι να διαβάζουν οι άνθρωποι, κυρίως λογοτεχνικά βιβλία, γιατί θα βυθιστούν στην μαγεία της εξευρεύνησης νέων τόπων και τοπίων. Διευρύνονται οι πνευματικοί τους ορίζοντες και ενεργοποιείται με τέρψιν η φαντασία.


Πόσο εύκολο είναι, πιστεύεις, για έναν άνθρωπο να αποτυπώσει στο χαρτί τις σκέψεις του και όσα ενδόμυχα ίσως τον τρώνε;

Ταπεινή μου γνώμη είναι πως η έμπνευση είναι ο κύριος παράγοντας, καθώς και οι συγκινησιακές-συναισθηματικές καταστάσεις που ωθούν ένα άνθρωπο να καθίσει και να γράψει. Η έμπνευση έρχεται  ξαφνικά σε ανύποπτο χώρο και χρόνο και ωθεί τον άνθρωπο να αποτυπώσει ό,τι βιώνει και ό,τι, όπως πολύ σωστά είπατε, τον απασχολεί μέσω της δημιουργικής ποιητικής-λογοτεχνικής γραφής. Εκείνος αισθάνεται εσωτερική ψυχοπνευματική ανακούφιση. Πρέπει όμως να υπάρχει έμπνευση, πηγές έμπνευσης για να δοθεί το εναρκτήριο έναυσμα... και το χαρτί και η πέννα παίρνουν κυριολεκτικά.... "φωτιά". Συνεπώς, όσο δύσκολο αρχικά μοιάζει να αρχίσει κανείς να γράφει γίνεται, αρκεί πρώτα να σκύψει στον έσω ψυχισμό του και να βγάλει στην επιφάνεια ως πνευματικός σκαπανέας αυτό που θέλει .

Έχεις προχωρήσει και στην μελοποίηση κάποιων στίχων. Μίλησέ μου γι' αυτά;

Βεβαίως, να αναφερθώ και στην έτερη ιδιότητά μου ως στιχουργός. Εκτός από ποιήματα γράφω και στίχους που προορίζονται για τραγούδι. Διαφέρουν από τα ποιήματα γιατί έχει ιδιαίτερες τεχνικές το στιχούργημα για μελοποίηση. Διαθέτει έναν πρόλογο του κυρίως θέματος, που καλείται κουπλέ και ο επαναλαμβανόμενος στίχος είναι το ρεφρέν. Ήρθα σε επαφή με έμπειρους συνθέτες που τους εντυπωσίασε ο στίχος μου και έτσι τα έκαναν τραγούδια. Αρκεί να αναφέρω ενδεικτικά κάποιους τίτλους τραγουδιών μου, όπως να μου ορκιστείς, αναμνήσεις, στου πιοτού την μοναξιά.

Πώς θα ήθελες να σε βρει το μέλλον;

Καταρχήν να έχω υγεία, το πολυτιμότερο  αγαθό στον άνθρωπο, Να βρίσκομαι παρέα για καφέ με καλούς φίλους, με συγγενείς και με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Ο Θεός να τους χαρίζει πάντοτε υγεία και αναφέρομαι στην μητέρα μου, την αδερφή μου και τα ανίψια μου που τους υπερ-λατρεύω! Φυσικά, να νικηθεί ο φονικός ιός  της πανδημίας για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα της ζωής μας δίχως απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Κάτι τελευταίο που τριγυρίζει στο μυαλό μου είναι να εκδώσω κάποιο νέο μου ποιητικό βιβλίο.

Πού μπορεί να βρει κάποιος το βιβλίο με τα ποιήματα σου;

Πλέον, μιας και στην πρώτη έκδοση του βιβλίου μου τύπωσα περιορισμένα αντίτυπά για να τα δίνω σε καλούς φίλους, υπάρχουν μόνο κάποια στην βιβλιοθήκη μου. Όποιος επιθυμεί να του το στείλω ταχυδρομικώς με αφιέρωση, με μεγάλη μου χαρά!

Πέτρο, σε ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη συζήτηση που κάναμε. Σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική.

Και εγώ σας ευχαριστώ να είστε πάντα καλά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Πέτρος Κυριάκου Βελούδας γεννήθηκε το έτος 1977 στο Αγρίνιο της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι καθηγητής και τώρα πραγματοποιεί σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου ως παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Πραγματοποίησε ανθρωπιστικές σπουδές στον τομέα του Ελληνικού πολιτισμού στο ανοικτό πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι ενεργό-τακτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών, της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνών. Ασχολήθηκε και με την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα με τα κοινά της πόλης του, αφού διετέλεσε την πενταετία 2014-2019 δημοτικός σύμβουλος-αναπληρωτής πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγρινίου. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του λαογραφικού μουσείου Αγρινίου. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε Αγγλικά, Γαλλικά και απαγγέλθηκαν σε ποιητικά συνέδρια στην Τυνησία. Είναι βραβευμένος ποιητής (3ος έπαινος  στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό των λογοτεχνικών βραβείων LARRY NIVEN  και των εκδόσεων συμπαντικές διαδρομές το 2018 με το ποίημά του "ο τελευταίος σερίφης", βράβείο συμμετοχής στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης που διοργάνωσε η καλλιτεχνική ένωσις Ulysses το 2017, βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης των εκδόσεων "το κοράλλι" που βραβεύθηκαν από τους 1000 συμμετέχοντες Έλληνες ποιητές μόνο οι 150 μεταξύ αυτών και ο ίδιος με το διακριθέν ποίημα του "ΑΠΟΣΤΑΣΗ"  που εκδόθηκε σε εντυπη ανθολογία από τις εκδόσεις "το κοράλλι" τέλη Σεπτέμβρη του 2020, συμπεριλαμβάνεται ο ίδιος και το λογοτεχνικό του έργο στην πανελλήνια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια των σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών, εκδόσεις κέφαλος. Βραβεύθηκε το 2019 σε πανελλήνιο διαγωνισμό πεζογραφίας με διήγημά του. Τέλος, εργάστηκε κατά το παρελθόν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στην πόλη του σαν ραδιοφωνικός παραγωγός. Σε εφημερίδες του Αγρινίου, δημοσιεύονται ποιήματά και χρονογραφήματά του (εφημερίδες της πόλης του όπως ΜΑΧΗΤΗΣ, ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΠΑΛΜΟΣ, ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ,ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ.)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια