Μανταλένα Μαρία Διαμαντή: "Η «πένα» είναι ίσως ο μόνος φίλος που είναι πάντα εκεί και δεν σε προδίδει"


Στην σημερινή μας καλεσμένη από πολύ μικρή της άρεσε να γράφει για να αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της πάνω στο χαρτί κι έκανε τη γραφή έναν σπουδαίο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Με δυο βιβλία να την συντροφεύουν στην συγγραφική της πορεία, η Μανταλένα Μαρία Διαμαντή έρχεται σήμερα να μας μιλήσει για τους λόγους που την γοήτευσαν οι λέξεις και έγινε φίλη τους καλή, για τα βιβλία της, για την δημοσιογραφία και την αρθρογραφία.
Η Μανταλένα μας ανοίγει τις πόρτες του συγγραφικού της κόσμου και μας ξεναγεί σ' αυτόν..
Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Αν και νεαρή στην ηλικία, γνωρίζουμε ότι το μικρόβιο της συγγραφής σε κυρίευσε νωρίς. Πώς ξεκίνησε λοιπόν για σένα αυτό το ταξίδι στον χώρο του βιβλίου;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω για να αποτυπώνω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Μου αρέσει να ετοιμάζω μεγάλα αφιερώματα για σπουδαίες προσωπικότητες, να μελετώ σπουδαία λόγια μεγάλων προσωπικοτήτων - παλιότερων και νεότερων -. Κάποια στιγμή θέλησα να συγκεντρώσω κάποιες ρήσεις που να τις ενώνει ένας συνδετικός κρίκος. Εμπνευσμένη από αυτές, κι έχοντας πολλά ενθαρρυντικά σχόλια αναγνωστών μου, γεννήθηκε η ιδέα ενός βιβλίου με επτά λέξεις που έχουν σημαδέψει τη δική μου καρδιά, αλλά νομίζω ότι μας αγγίζουν όλους: έρωτας, αγάπη, προδοσία, θλίψη, μητρότητα, ελπίδα, ευτυχία. Οι «7 λέξεις που σημάδεψαν την καρδιά μου». Το ταξίδι της συγγραφής είναι ιδιαίτερα γοητευτικό και ήμουν βέβαιη ότι δεν θα σταματούσε στο πρώτο βιβλίο... Ένα χρόνο αργότερα- μέσα Δεκέμβρη του 2020- κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο μου: «Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας». Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο με μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη ιστορία όπου γίνεται μια «κατάδυση» στα μεγάλα γεγονότα ή «καταστάσεις» των τελευταίων 110 χρόνων που μας οδήγησαν στο σημερινό «παρόν».


Η συγγραφή αποτέλεσε για σένα έναν τρόπο έκφρασης ή κάτι άλλο; Ποια ήταν εκείνα τα συναισθήματα που έκαναν την πένα σου να «χορεύει»;

Όπως είπα ήδη, η συγγραφή για εμένα είναι ένας τρόπος να αποτυπώσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου. Να εκφράσω όλα όσα με προβλημάτισαν ή συνεχίζουν να με προβληματίζουν, να καταγράψω ό,τι θεωρώ σημαντικό κι ενδιαφέρον, τόσο για εμένα όσο και για τους αναγνώστες μου. Η «πένα» είναι ίσως ο μόνος φίλος που είναι πάντα εκεί και δεν σε προδίδει.

Σε επηρέασαν κάποιοι λογοτέχνες στην συγγραφική σου πορεία; Θαυμάζεις κάποιον ιδιαίτερα; Αγαπάς κάποιο είδος γραφής;

Ήμουν ανέκαθεν «βιβλιοφάγος» κι έτσι έχω μελετήσει κορυφαίους λογοτέχνες. Ανάμεσά τους ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, o Βασίλης Βασιλικός, ο Fyodor Dostoyevsky, o William Shakespeare, o Oscar Wilde, o Milan Kundera, o Ernest Hemingway, o Friedrich Nietzsche, o Charles Dickens, ο George Orwell. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποιον γιατί τους θαυμάζω απεριόριστα όλους για το έργο τους. Tα τελευταία χρόνια λόγω των παιδιών μου διαβάζουμε μαζί πολλά παιδικά βιβλία. Την πρώτη φορά που διαβάσαμε την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Dickens είδα στα μάτια τους μια λάμψη, ένα ενδιαφέρον που δεν έχω ξαναδεί για άλλο βιβλίο. Καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κερδίζεις το ενδιαφέρον των παιδιών, θαύμασα τον Dickens ακόμα περισσότερο.

Τι αποτελεί συνήθως έμπνευση για την Μανταλένα; Τι κεντρίζει την προσοχή σου; Τι ερεθίζει το βλέμμα σου;

Όσον αφορά στα βιβλία, πηγή έμπνευσής μου είναι κυρίως τα παιδιά μου. Επιθυμία μου είναι ό,τι γράφω να μπορεί να τους προσφέρει γνώσεις, γόνιμους προβληματισμούς, απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που θα έχουν όσο μεγαλώνουν.
Τόσο στα βιβλία όσο και στην αρθογραφία, προσεγγίζω ό,τι αγγίζει το μυαλό και την ψυχή μου, με συναίσθημα, λαμβάνοντας υπόψιν μου τους διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες που μας κυριεύουν.


Και κάπως έτσι, προχωράς στην έκδοση του πρώτου σου βιβλίου που φέρει τον τίτλο «Οι 7 λέξεις που σημάδεψαν την καρδιά μου». Ήταν σκοπός σου να περάσεις κάποια, ενδεχομένως, μηνύματα μέσα από αυτό το βιβλίο;

Το μήνυμα που θέλω να περάσω στους αναγνώστες μου είναι να βλέπουν τη ζωή με αισιοδοξία, παρά τα όποια εμπόδια, προβλήματα, τις όποιες δυσκολίες κι αποτυχίες. Δεν υπάρχουν τέλειες ζωές ούτε έχει νόημα να τις «ζηλεύουμε»… Καθένας μας κάτι κουβαλάει μέσα του που τον έχει πονέσει ή δυσκολέψει… Αυτό που έχει σημασία είναι από ό,τι δυσάρεστο αντιμετωπίζουμε να παίρνουμε μαθήματα που θα μας βοηθήσουν στη συνέχεια. Να συνειδητοποιήσουμε τα λόγια του Μάρκου Αυρήλιου: «H ευτυχία στη ζωή μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεών μας.»

Ποια από τις 7 λέξεις που χρησιμοποιείς στο βιβλίο σου είναι για σένα πιο σημαντική από τις άλλες και γιατί; Μήπως η κάθε μια τους κουβαλάει το δικό της βάρος;

«Οι εφτά λέξεις» που επέλεξα είναι αλληλένδετες, ενώ αν μια από αυτές δεν έχει «σημαδέψει» με τον δικό της τρόπο τη ζωή μας, ίσως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις άλλες. Ωστόσο, θεωρώ ότι η μητρότητα μου άνοιξε μια πόρτα σε μοναδικά συναισθήματα που δεν ήξερα ότι υπήρχαν.


Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το δεύτερο βιβλίο σου είναι πια ένα ενδεδυμένο από σελίδες γεγονός και φέρει τον τίτλο «Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας». Πες μας λίγα λόγια για αυτή την πρόσφατη έκδοση.

"Ο άγγελος και το κουτί της Πανδώρας", από το εξώφυλλο ήδη, μοιάζει με ένα παιδικό βιβλίο, στην πραγματικότητα είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μεγάλους και κυρίως στους γονείς, που θα έπρεπε να το διαβάσουν στα παιδιά τους.
Γι’ αυτό το λόγο λέω ότι απευθύνεται σε παιδιά από 9 έως 99 ετών...
Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα χωριό των Δελφών, το μακρινό 1910. Ο εντεκάχρονος Άγγελος και η μικρή αδελφή του, η οκτάχρονη Θεώνη, σε μια από τις καθημερινές εξορμήσεις τους ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες κουτί. Το Κουτί της Πανδώρας!
Με μαγικό τρόπο εμφανίζεται μπροστά τους η Πυθία, η περίφημη μάντισσα της αρχαιότητας, και τους αποκαλύψει το περιεχόμενό του. Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσουν τα δυο παιδιά όταν δουν μπροστά τους μέσα από φωτογραφίες - οι οποίες πέφτουν από το κουτί και οι οποίες είναι όλες συνδεδεμένες με παιδιά από το κάθε γεγονός και κατάσταση;
Α` Παγκόσμιος Πόλεμος, Ισπανική γρίπη, Μικρασιατική καταστροφή, Γκουέρνικα, Β` Παγκόσμιος Πόλεμος, Περλ Χάρμπορ, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, Πόλεμος στο Βιετνάμ, Εισβολή στην Κύπρο, Τσερνόμπιλ, Έιτζ, Πτώση του τείχους του Βερολίνου, Παιδιά της Μπιάφρα, Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (Δίδυμοι Πύργοι), Καταστροφή στο Δάσος του Αμαζονίου, Κλιματική αλλαγή, Τσουνάμι στην Ινδονησία, Ρατσισμός και Εκφοβισμός (bullying), Έκρηξη στο Λίβανο, Κορονοιός (Covid-19) που ακόμα γράφει ιστορία. Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω... Αναφέρομαι σε σημαντικές έννοιες, σε σπουδαίες προσωπικότητες που έπαιξαν το ρόλο τους στη διαμόρφωση του σημερινού κόσμου, αλλά και σε ρήσεις που συνδέονται με το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου.


Ποιος ήταν ο λόγος που επέλεξες το παραμύθι σαν είδος λογοτεχνίας να ασχοληθείς; Θα ήθελες μέσα από τα γραφήματά σου να έρθεις πιο κοντά στα παιδιά, να τα διαπαιδαγωγήσεις, ίσως, μέσα από αυτό το έργο;

Όπως καταλαβαίνεις, δεν πρόκειται για ένα παραμύθι, αλλά για μια ιστορία που αποτελείται από αληθινά γεγονότα - τα πιο σημαντικά των τελευταίων 110 ετών. Στην αρχή του βιβλίου μου γράφω μια αφιέρωση: «Στο γιο μου και την κόρη μου, που με κάνουν να ονειρεύομαι μαζί τους...
Στα παιδιά όλου του κόσμου που δεν πρέπει να πάψουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο...
Στους μεγάλους που θα κάνουν τα πάντα για να τους το προσφέρουν...» Τα παιδιά μου, λοιπόν, αλλά και τα παιδιά όλου του κόσμου, οι μεγάλοι που νοιάζονται για αυτά, είναι εκείνοι στους οποίους αφιερώνεται αυτό το βιβλίο.

Αν σε ρωτούσε ένα παιδί για ποιον λόγο να διαβάσω αυτό το βιβλίο, τι θα του απαντούσες;

«Το σήμερα είναι το χθες του αύριο.» είναι η τελευταία πρόταση του βιβλίου μου. Αν με ρωτούσε ένα παιδί για ποιο λόγο να διαβάσει τον «άγγελο και το Κουτί της Πανδώρας» θα το ρωτούσα: «θέλεις να μάθεις τι μας οδήγησε στο “σήμερα”; Την αλήθεια;» Αν μου απαντούσε θετικά, θα του εξηγούσα ότι μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα μάθει όλα όσα χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος για να γράψει τις νέες σελίδες της ιστορίας με αγάπη, καλοσύνη, εντιμότητα, δικαιοσύνη.


Αφήνοντας στην άκρη, για λίγο την συγγραφή, θα ήθελα να αναφερθούμε στην δημοσιογραφία και την αρθογραφία. Θα ήθελες να μας μιλήσεις και γι' αυτή σου την ενασχόληση;

Από το 2016 είμαι δημοσιογράφος στο διαδικτυακή περιοδικό klik του εκδότη Άρη Τερζόπουλου, όπου ετοιμάζω συνεντεύξεις και αφιερώματα για κορυφαίες προσωπικότητες. Επιπλέον, γράφω προσωπικές θέσεις σε ψυχολογικά και άλλα θέματα που λίγο πολύ μας απασχολούν όλους.

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα βιβλία σου;

Το βιβλίο μου είναι διαθέσιμο στα περισσότερα βιβλιοπωλεία. Για πιο άμεση παραλαβή μπορεί να το παραγγείλει μέσα από το Link που ακολουθεί (την ιστοσελίδα των εκδόσεων).

https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/o-aggelos-kai-to-kouti-tis-pandwras

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτό το διάστημα; Κάνεις παύσεις από τη δημιουργία;

«Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας» κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα, οπότε αυτήν την περίοδο επιθυμώ να απολαύσω το ταξίδι του...

Σε ευχαριστούμε πολύ! Καλή επιτυχία σε όλα τα συγγραφικά σου βήματα!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Μανταλένα - Μαρία Διαμαντή γεννήθηκε στην Αθήνα ένα χιονισμένο πρωινό του Ιανουαρίου.
Σπούδασε Οικονομικά στο American College of Greece - Deree College, δημοσιογραφία και μουσική παραγωγή στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με MBA στο Athens Laboratory of Business Administration. Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά. Έχει εργαστεί σε αεροπορική και ναυτιλιακή εταιρεία.
Είναι λάτρης της κλασικής μουσικής και του πιάνου. Από πολύ μικρή της αρέσει να γράφει για να αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Βραβεύτηκε σε λογοτεχνικό διαγωνισμό της Società Dante Alighieri. Διάφορα κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό Τύπο.
Τα τελευταία χρόνια είναι δημοσιογράφος στο διαδικτυακό περιοδικό klik του εκδότη Άρη Τερζόπουλου, όπου ετοιμάζει συνεντεύξεις (Σεμίνα Διγενή, Σταμάτης Κραουνάκης, Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πατούλης, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης κ.ά.), αφιερώματα για κορυφαίες προσωπικότητες (Μάνος Χατζιδάκις, Έρνεστ Χέμινγουει, Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Μίλαν Κούντερα κ.ά.) και γράφει προσωπικές θέσεις σε θέματα ψυχολογίας και άλλα που λίγο πολύ μας απασχολούν όλους.
Θεωρεί πως οι καλύτεροι «δάσκαλοι» για τη συναισθηματική της ανάπτυξη είναι ο γιος της και η κόρη της.
Τον Ιούνιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο «7 λέξεις που σημάδεψαν την καρδιά μου» από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.
Τον Δεκέμβριο του 2020 εκδόθηκε το λογοτεχνικό της βιβλίο «Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας» από την Ελληνοεκδοτική.

Επικοινωνία με τη συγγραφέα:

www.facebook.com/madalena.diamanti
www.klik.gr/gr/el/writers/mantalena-maria-diamanti/





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια