Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "ΔΡΑΧΜΑΝ, Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑΣ" του Γιώργου Μαυρίδη | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφέας: Γιώργος Μαυρίδης
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 26
Εκδόσεις: Φυλάτος

                                                                             Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

Τι είναι αυτό που έντονα χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία; Η οικονομική της εξαθλίωση που σταδιακά προκαλεί εμφανή αναστάτωση στις ηθικές αξίες, η μιζέρια, η αλληλοεξόντωση, η απομόνωση, η καχυποψία. Και τι είναι αυτό που στέκεται απέναντί της αρνούμενο να την υπηρετήσει και να την αποδεχθεί; Μα φυσικά το χιούμορ. Γιατί το χιούμορ είναι αυτό που έχει τη δύναμη να εμψυχώσει τον άνθρωπο και να τον διασκεδάσει, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις κακουχίες της ζωής του, όποιες κι αν είναι αυτές, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Το χιούμορ στη ζωή μας δίνεται με πάρα πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι τα κόμικς, η σειρά βιβλίων που συνοδεύονται από ασπρόμαυρα ή έγχρωμα σχέδια, που αφηγούνται ιστορίες ποικίλου περιεχομένου και δημοσιεύονται είτε ως σειρά επεισοδίων σε εφημερίδες και περιοδικά είτε ως μεμονωμένη ιστορία σε αυτοτελείς εκδόσεις.

Στις μέρες μας θα λέγαμε ότι τα κόμικς παίζουν το ρόλο που έπαιζαν παλαιότερα τα παραμύθια δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εικόνα. Στόχος  τους είναι να διασκεδάσουν τον αναγνώστη και να οξύνουν τη φαντασία του αδιαφορώντας για τον βαθύτερο προβληματισμό του. Άλλωστε, δεν είναι αυτός ο στόχος τους. Παρόλα αυτά, επιμένουν να προβάλλουν σοβαρά κοινωνικά θέματα, αλλά με τρόπο χιουμοριστικό που οπωσδήποτε δεν περνάνε απαρατήρητα στους ενήλικες. Στο χέρι τους είναι αν θα προβληματιστούν περισσότερο ή θα επιλέξουν να σταθούν σε μια απλή ανάγνωση της ιστορίας. Η πλοκή του είναι απλή και ξεκάθαρη. Το καλό παλεύει ενάντια στο κακό.

Ο Γιώργος Μαυρίδης στην πρώτη του συγγραφική προσπάθεια συστήνει τον εαυτό του ως συγγραφέα κόμικς. Το βιβλίο του έχει τον τίτλο «ΔΡΑΧΜΑΝ, Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑΣ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ.

Ο ΔΡΑΧΜΑΝ (το καλό) είναι, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, άνεργος και για το λόγο αυτό ανήμπορος  να διαχειριστεί τη ζωή του με αξιοπρέπεια. Συγκατοικεί μαζί με τη μητέρα του και τη γάτα του. Ως προστάτης της οικογένειάς του επιχειρεί να εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτήν. Η επιθυμία του, ωστόσο, δεν γίνεται πραγματικότητα, καθώς, αν και υπερήρωας, αυτό που μόνο μπορεί να κάνει είναι να εμφανίζει από πάνω του δραχμές, οι οποίες όμως σήμερα είναι παντελώς άχρηστες. Αδυνατώντας να βρει την οποιαδήποτε δουλειά που να του ταιριάζει βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης (το κακό). Και ενώ η αγωνία του για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων της οικογένειάς του συνεχώς αυξάνεται, η αστεία συμπεριφορά της μητέρας και της γάτας του απέναντί του έρχονται να διασκεδάσουν την ατμόσφαιρα και να προκαλέσουν το γέλιο στον αναγνώστη.

Μια σύντομη αυτοτελή και ευκολοανάγνωστη ιστορία, με σύντομους διαλόγους και απολαυστικές εικόνες, με φανταστικούς ήρωες ενός φανταστικού κόσμου που αναμφίβολα αξίζει να εξερευνήσουμε. Ο ήρωάς της, εκπροσωπώντας έναν χαρακτήρα που συχνά συναντούμε στην πραγματική ζωή, συμβολίζει τον άνθρωπο που πασχίζει για το μεροκάματο και που αγωνιά για το αν θα καταφέρει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της καθημερινότητάς του. Έτσι γίνεται περισσότερο οικείος στον αναγνώστη και περισσότερο αγαπητός. Το σαρκαστικό χιούμορ της μητέρας και της γάτας του έρχεται να δώσει μια ευχάριστη νότα στο κείμενο και να προκαλέσει το αυθόρμητο γέλιο. Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τον ήρωα Δράχμαν, συμπάσχει μαζί του και συμμερίζεται την αγωνία του. Η καλή αίσθηση του χιούμορ βοηθά στην εκτόνωση των δυσάρεστων καταστάσεων και στην καλύτερη και πιο ευχάριστη ροή της ιστορίας.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί απλό λεξιλόγιο που αφομοιώνεται εύκολα από τους αναγνώστες μικρής ηλικίας στους οποίους περισσότερο απευθύνεται, αν και όχι μόνο. Η ιστορία του αποτελεί μια πολλή καλή άσκηση ανάγνωσης για τα μικρά παιδιά που προσπαθούν μέσα από το βιβλίο να κατακτήσουν τη γλώσσα.

Ας είναι καλοτάξιδο!

Βιογραφικό:

Ο Γιώργος Μαυρίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1989 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με αντικείμενο Media and Communication Studies: Culture, Collaborative Media and Creative Industries από το Malmö University της Σουηδίας. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, την επικοινωνία και το marketing από το 2010. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια