Συγγραφέας: Αντώνης Καρτσάκης
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 168
Εκδόσεις: Εστία
Το βιβλίο αυτό είναι μια πρωτότυπη,
πράγματι, δημιουργία: είναι λογοτεχνία, καθώς αποτελείται από σύντομες
αφηγήσεις που κορυφώνονται σε πηγαίους Κρητικούς δεκαπεντασύλλαβους. Είναι όμως
και μια πανδαισία των αισθήσεων, με τις αυθεντικές συνταγές που προτείνει. Όλα
αυτά περιέχονται στο βιβλίο του Αντώνη Καρτσάκη.
Τυλιγμένα με αγάπη,
Ντολμαδάκια
Ρύζι , αλατοπίπερο,
κύμινο, μια πατάτα,
κρεμμύδια, κολοκύθια δυο
, μια ώριμη ντομάτα,
δυόσμο, ολίγο μαϊντανό
και λάδι ένα φλιτζάνι
ανακατεύει , λέει μου, τη
βοηθά κι ο Γιάννης,
καμπόσα αμπελόφυλλα
στρώνει στην κατσαρόλα
και αραδιάζει σε ρολά τα
ντολμαδάκια όλα.
Προσθέτει λάδι, κύμινο, αλάτι
και νεράκι
κι όλες αυτές τις ευωδιές
σκεπάζει με πιατάκι.
Αυτά μου είπ΄ η αδελφή. Δε
μου΄ πε όμως κάτι:
ότι στα αμπελόφυλλα
τυλίγει την αγάπη!
«Ένα παιχνίδι. Ναι , ένα
παιχνίδι. Αλλά για ποιον σκοπό; Μήπως γιατί μου αρέσει η ενασχόληση με το
φαγητό και γιατί θεωρούσα πάντα δείγμα αγάπης και σεβασμού να δέχομαι στην
κουζίνα μου εκείνους που αγαπώ; Γιατί θέλω να τιμήσω τις προσφορές της φύσης;
Με τις οποίες παιδιόθεν ευεργετήθηκα. Να διακοινώσω, ερασιτέχνης της μαγειρικής
τέχνης εγώ, συνταγές απλές που αγάπησα.
Τουλάχιστον, είπα, να
είναι ένα παιχνίδι γραφής. Στο οποίο να συνδυάσω τις δυο μου αγάπες, την ποίηση
και τη μαγειρική. Την αγάπη μου στο καλό φαγητό με την απλότητας του κρητικού
δεκαπεντασύλλαβου και με αγαπημένα μου διαβάσματα. Να βάλω την ποίηση στην
κουζίνα και την κουζίνα στην ποίηση.
Αλλά η μαγειρική δεν
είναι παιχνίδι είναι αγάπη. Αγάπη γι΄ αυτό που παρασκευάζει κανείς και γι΄αυτόν
που θα γευτεί το παρασκεύασμα. Είναι «αγάπη, τέχνη και τεχνική». Μια τέχνη
ηδονική, μια τέχνη που τρώγεται, που κάνει χρήσιμη τη γνώση. Που νοστιμίζει την
ποίηση, παρέχοντας ωραίες συμβουλές ευζωίας. Και που απαιτεί, εκτός από την
αγάπη, φαντασία και ελευθερία.
Ακριβώς ότι απαιτεί η
τέχνη. Με ένα βασικό περιορισμό: το
ωραίο εδώ οφείλει να είναι όχι μόνο ωραίο στην όψη αλλά, κυρίως , νόστιμο. Το
νόστιμο ικανοποιεί το σώμα και την ψυχή. Πηγαίνουμε στο τραπέζι, όπως
πηγαίνουμε στο θέατρο. Και συχνά με συνδαιτημόνες. Ευχαριστιόμαστε να τρώμε με
παρέα. Άρα δεν πεινάμε μόνο για το φαγητό.
Μα τι χρειάζεται, επιτέλους,
ο άνθρωπος; Ένα πιάτο καλό φαΐ κι ένα
ποτήρι κρασί. Άντε κι ένα καλό βιβλίο. Σαν πείτε και για τον Έρωτα, έχετε
δίκαιο. Γι΄αυτό η «Νόστιμη ποίηση» αντλεί τη νοστιμιά της από τον Έρωτα».
Αυτά μας τονίζει και μας
συνιστά ο συγγραφέας ΑντώνηςΚαρτσάκης .
Οι συνταγές του είναι μόλις
η αφετηρία για τον αναγνώστη. Ένα μικρό παράθυρο στην έμπνευση. Μπορείτε να
αλλάξετε τις συνταγές του συγγραφέα. Αλλά δώστε περισσότερη φύση, λιγότερη
χημεία, όχι στα εξεζητημένα και τα πολύπλοκα! Ναι στην απλότητα, στην τόλμη,
ναι στη δημιουργική ανησυχία! Ναι στην παράδοση αλλά και στη νεοτερικότητα! Ναι
στην ελληνικότητα αλλά και στον διεθνισμό. Ναι στην ουσία, όχι στη μόδα και
στον εντυπωσιασμό. Ναι στο ενστικτώδες, όχι στο εγκεφαλικό. Ναι στο ριζότο με
λάδι τρούφας, ναι και στον τραχανά. Κυρίως: ναι στη φύση, στην οργανική σύνδεση
με τη φύση. Καλλιεργήστε λαχανικά.
Το θέμα δεν είναι να
φτάσει κανείς στην τελειότητα, αλλά να διασκεδάσει κατά τη διαδρομή. Ναβρεις
τρόπο με ένα ωραίο φαγητό να συμφιλιώσεις εχθρούς και να ανάβεις το πάθος σε
κουρασμένες ψυχές. Γιατί οι συνταγές του συγγραφέα φιλοδοξούν να προσφέρουν
δώρο στις αισθήσεις και στην ψυχή.
Να θυμάστε: η μαγειρική είναι υπόθεση της αγάπης, πως κάθε
φαγητό είναι μια πράξη αγάπης. Πως ο απώτερος σκοπός της μαγειρικής είναι η
φιλότητα. Η παρέα. Το συμφιλείν και το συνυπάρχειν…
«Από μικρή της άρεσε μες
στην κουζίνα μόνη
τις ώρες να σκοτώνει μες
τη μαγειρική
και πέφτανε τα δάκρυα
θυμώντας της ζωή της
και δίναν στο φαΐ της μια
γεύση μαγική» .Δ.Αποστολάκης
Μια συνταγή
Κοτόπουλο σκεπαστό στο
φούρνο
2 φιλέτα κοτόπουλου
,πράσα ,κρεμμύδια, καρότο, σκόρδο, μανιτάρια ψιλοκομμένα, 1ποτήρι λευκό κρασί
,ζυμάρι μαλακό ,αλεύρι ,1 αυγό .
Ροδίζω τα φιλέτα στο
τηγάνι , προσθέτω όλα τα λαχανικά και σβήνω με το κρασί. Αλείφω τη γάστρα με
αλεύρι , τοποθετώ τα υλικά , πασπαλίζω με αλεύρι και καλύπτω την επιφάνεια με
ζυμάρι σαν παχύρευστο χυλό .Αλείφω με το αυγό και φουρνίζω. Κεκαλυμμένη
ηδονή!!
Περιεχόμενα του
βιβλίου:
0 Σχόλια