Βασίλειος Πασιπουλαρίδης: "Η ποίηση δεν πρέπει να συνδέεται με καμία συνθήκη κρίσης"

 


Ο Βασίλειος Πασιπουλαρίδης είναι λάτρης της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, της κλασικής παιδείας και των Μυστηρίων του Αρχαίου κόσμου. Η επαφή του με την ποίηση άρχισε από τα παιδικά του χρόνια και έγινε η αφετηρία της εξέλιξής του στους δρόμους της εσωτερικής του αναζήτησης. Θεωρεί την ποίηση διαδικασία μυητική και μέσο επαναφοράς της κεκρυμμένης γνώσης που υπάρχει εντός της ψυχής. Με αφορμή τη νέα του ποιητική συλλογή «Φύλλα Βασιλικού» από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές», τον φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες σε μία εκ βαθέων συζήτηση περί ποίησης.

Ας δούμε τι είχε να μας πει...


Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Λίχνο


Αγαπητέ κύριε Πασιπουλαρίδη, ξεκινώντας θα ήθελα να μου πείτε ποια στάθηκε η αφορμή για να αποδυθείτε στην περιπέτεια της συγγραφής και γιατί σας κέρδισε η ποίηση.

Αγαπητέ κ. Λίχνο, θα ήθελα πρώτον να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη ετούτη. Είναι πολύ σημαντικό να δίδεται ο λόγος στους ποιητές.

Επί του ερωτήματος σας, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Γράφω από πολύ μικρός, γιατί αν δεν γράψω, απλά δεν υπάρχω. Η ποίηση κρύβει μέσα της μαγεία τέτοια που εμένα με έλκει εκκωφαντικά. Έχει όλο τον χώρο και τον χρόνο μέσα από τους εύπλαστους συναισθηματικούς της κανόνες να γράψεις όσο μα όσο θες, κρύβοντας όλα τα μηνύματα που επιθυμείς ή ουρλιάζοντας κάποια άλλα και όλα αυτά γράφοντας όσο μα όσο θες, ελεύθερα...

Η ποίηση έχει μια άψογη λυρική μελωδία στην ύπαρξη της, από την ίδια της τη φύση, που όποιος την δει δεν μπορεί να κάνει ύστερα αλλιώς….

Ποιοι ήταν εκείνοι οι ποιητές που συν-χάραξαν το συγγραφικό σας δρόμο; Θαυμάζετε κάποιους ιδιαίτερα;

Όλοι οι ποιητές που έχω συναντήσει στον δρόμο μου μέχρι σήμερα, ήταν όλοι σπουδαίοι και όλοι εν γένει είναι σπουδαίοι, αφού καταθέτουν την ψυχή τους στο χαρτί. Θαυμάζω τον Walt Whitman, τον σπουδαίο Γιάννη Ρίτσο, τον έξοχο Νίκο Καρούζο, τον Σαρλ Μπωντλαίρ, τον Νίκο Καββαδία και πολλούς ακόμη σπουδαίους και μεγάλους ποιητές.. Επίσης, εκτιμώ συγγραφικά τον συγκαιρινό μας ποιητή Χρήστο Γκέζο. Θα πρέπει να μιλάμε και για τους ποιητές των καιρών μας, πρέπει να συμβαίνει αυτό, γιατί όσοι αξίζουν πρέπει να αναγνωρίζονται και ο Χρήστος είναι ένας από αυτούς.  

Αυτοί που έχουν μέχρι τώρα εμπνεύσει καθοριστικά την πορεία μου σίγουρα είναι ο Walt Whitman και ο Γιάννης Ρίτσος. Όμως θα ήθελα να τονίσω πως η ποίηση δεν έχει πρόσωπα, οι ποιητές είναι μόρια του σώματος της, έχουν κοινό αίμα και όλοι τους προσέφεραν και προσφέρουν τα πολύτιμά τους. 

Τι είναι για εσάς εν τέλει η ποίηση και ποια θεωρείτε πως είναι η αποστολή της;

Η ποίηση για εμένα είναι πορεία ζωής, τρόπος ζωής και τόπος μόνιμης διαμονής. Ο σκοπός είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να κατέλθει στα εσώτερα του. Να μελετήσει τα απόκρυφα σημεία του χαρακτήρος του και να κοινωνήσει τα βιώματα του. Είναι ένας δρόμος προς την λύτρωση και την κεκοιμημένη γνώση που κρύβουμε μέσα μας. Ο ποιητής είναι ένα μέσο μεταφοράς της έμπνευσης της μούσας.

Από αυτά που νιώθετε πως γνωρίζετε με βεβαιότητα για τον εαυτό σας, πείτε μας ένα χαρακτηριστικό που θα θέλατε να διατηρήσετε οπωσδήποτε κι ένα που θα προτιμούσατε ν’ αλλάξετε.

Το να γνωρίζω τόσο καλά τον εαυτό μου, ώστε να είμαι βέβαιος για κάτι,  είναι δύσκολο. Αναζητώ κι εγώ στα σκοτάδια μου, το φως που εν υπάρχει εντός μου, το γνωστικό του εαυτού μου. Δεν θα μιλούσα ποτέ για αλλαγή αλλά για βελτίωση. Τίποτα δεν θα διατηρείται και τίποτα δεν αλλάζει αν δεν έλθει η ώρα του.

Είμαι τα βιώματα μου, είμαι τα πάθη μου και τα λάθη μου. Είμαι τα προτερήματα και οι ασυδοσίες μου και είμαι ευτυχισμένος με αυτά. Όταν πάψω να είμαι τότε θα ποιήσω τις αδυναμίες μου  δυνατότητες και τα προτερήματα μου ισχυρότερα. Σε αυτό με βοηθά η ποίηση στον μέγιστο βαθμό, διότι είναι μια μυητική διαδικασία. Με τα μάτια «κλειστά» γράφω. Άλλωστε, οι οφθαλμοί είναι απατηλοί και όλα πηγάζουν από το εσώτερο εγώ των βιωμάτων και το υποσυνείδητο .

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές», με τίτλο «Φύλλα Βασιλικού». Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Σχετικά με την παρούσα έκδοση, θα ήθελα εν πρώτοις να ευχαριστήσω τόσο τις «Συμπαντικές Διαδρομές» για την πίστη τους στο έργο μου και την πλαισίωση του, με αυτό το εξαιρετικό εκδοτικό αποτέλεσμα, όπως και την  συνεργάτιδά μου κυρία Μητσοπούλου, η οποία επιμελήθηκε την συλλογή ποίημα ποίημα εν τω γενέσθαι σε πλήρη αρμονία και ενσυναίσθηση της αισθητικής, του ύφους και των μηνυμάτων που εύχομαι να μεταφέρω 

Είναι ένα βιβλίο γεμάτο συναίσθημα, γεμάτο συμβολισμούς και αποσυμβολισμούς.

Αυτό το βιβλίο είναι η απαρχή μιας ποιητικής τριλογίας που άρχεται με τον βασιλικό που είναι ολόφρεσκος σαν τον απόλυτο έρωτα της ζωής μου. Είναι ένα βιβλίο που φυλάγει στους κόλπους του ποιήματα - βιώματα και καθιερώνει τον τρόπο γραφής μου ως ποιητή. Μια δημιουργία μαχητική, σε μια περίοδο της ζωής μου πολύ ενδιαφέρουσα και είναι ο προθάλαμος όσων έρχονται.

Τα «Φύλλα» είναι μια συλλογή ποιημάτων γεμάτη έρωτα στην πραγματική του υπόσταση, την μυητική.  Γεμάτα από δύσκολα μονοπάτια και κοινωνικές φλόγες.  

Πρόκειται για μια ομολογουμένως πολυσέλιδη ποιητική συλλογή, που φιλοξενεί, ωστόσο, κάποια έργα και άλλων δημιουργών. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Ναι, είναι μια πολυσέλιδη ποιητική συλλογή, δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς. Θεωρώ πως το βιβλίο πρέπει να είναι έτσι. Να έχει υλικό που να μοιάζει πως ποτέ δεν τελειώνει. Οι περισσότεροι από εμάς, λόγο των καιρών, δεν έχουμε χρόνο να διαβάζουμε πολύ και συχνά. Στο βιβλίο πρέπει να ανατρέχει ο αναγνώστης και να ξεφυλλίζει. Να γεμίζουν τα χέρια του, τα μάτια και ύστερα η ψυχή του, το οποίο είναι και ο στόχος.

Εδώ είναι η στιγμή να ευχαριστήσω ξανά την κα. Μητσοπούλου, γιατί εκτός από την σπουδαία επιμέλεια που έκανε στο υλικό μου  με πολύ υπομονή, προσέφερε τα παραμύθια της τα οποία συνομίλησαν και συνομιλούν δημιουργικά με τα ποιήματα μου. Γεννήθηκαν στον ίδιο χρόνο και στο ρευστό της ποιητικής μας κοινωνίας και με δικές μου νύξεις μεταφυσικές, τα οποία ευγενώς διέθεσε να συνυπάρξουν με τα ποιήματα στα «Φύλλα Βασιλικού» μαζί και το τραγούδι της  «The moon fallen bride».

Ευγενώς για την παρούσα έκδοση παραχώρησαν έργα τους οι τρεις εξαιρετικές καλλιτέχνιδες εικαστικοί Αδαμαντία Κιτάντζη, εικονογράφος παραμυθιών και συγγραφέας, τρυφέρεψε τα παραμύθια μας και τους έδωσε με την εικόνα φωνή, η καταξιωμένη ζωγράφος Βασιλική Κοσκινιώτου με τους αντίστοιχους πίνακες της στις τρεις ενότητες του βιβλίου, προτείνει κάθε φορά τον μίτο για την βαθύτερη εσώτερη διερεύνηση και η μαγική Μαρία Σαλουβαρδου με το υπέροχο  ομώνυμο γλυπτό της, ζωντανεύει μοναδικά την δική μας αυτοκράτειρα. Όλες τους προσέφεραν στο βιβλίο την μαγεία της τέχνης τους, στόλισαν τις σελίδες του και φώτισαν τα ποιήματά μου ακόμη περισσότερο. Η ιδέα αυτή προήλθε από την ανάγκη του να φέρουμε στη ζωή ένα βιβλίο γεμάτο ποίηση, χρώμα και δημιουργία.  Με την ενέργειά τους κέντησαν μονάκριβα στολίδια στο βιβλίο τα οποία τα είχε απόλυτη ανάγκη. Τις ευχαριστώ θερμά και τις τρεις.

Η προηγούμενή σας ποιητική συλλογή με τίτλο «7 ΩΝ 13» διακρίνεται μεταξύ άλλων από έντονη εσωτερικότητα και μυστικισμό. Να περιμένει ο αναγνώστης κάτι ανάλογο και στα «Φύλλα Βασιλικού»;

Η πρώτη ποιητική μου συλλογή ήταν πιο «ωμή» ποιητικά. Ένα υλικό από όταν ήμουν παιδί. Γεμάτη μυστικισμό και εσωτερικότητα στην μορφή της απόλυτης εσωτερικής κατάθεσης. Είναι ένα βιβλίο το οποίο θα το χαρακτήριζα ως παιδεία θανάτου σε έναν βαθμό, αφού αποσκοπεί στο να προσφέρει τέτοια παιδεία.

Ναι! Σαφώς και ο αναγνώστης πρέπει να περιμένει κάτι ανάλογο! Είναι χαρακτηριστικά που είναι στοιχεία των βιωμάτων μου, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό που μεταστοιχειώθηκε  είναι ο τρόπος που τα καταθέτω. Πλέον όλα γίνονται πιο μυσταγωγικά, όμως δεν θα άλλαζα ούτε γράμμα από τις λέξεις της πρώτης ποιητικής μου συλλογής, που εάν ενδιαφέρεται κάποιος να προσεγγίσει αυτό που είμαι ποιητικά , θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει από το «7 ΩΝ 13». Άλλωστε η ποίηση είναι αλχημεία.

Η πλούσια ποιητική παραγωγή των ημερών μας και ο κοινωνικός αναβρασμός που εκδηλώνεται στην Ελληνική Πολιτεία μπορούν να θέσουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας «Ποίησης της Κρίσης», ικανή να ασχοληθεί με τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας;

Η ποίηση δεν πρέπει να συνδέεται με καμία συνθήκη κρίσης. Η ποίηση, ως κομμάτι της ολότητας της παιδείας, είναι ένα όπλο για να πολεμά ο αναγνώστης κάθε μορφή κρίσης. Η κρίση είναι μια ακόμη εσωτερική κατάσταση. Τίποτα παραπάνω. Θα πρέπει με την παιδεία μας να είμαστε έτοιμοι να ζούμε στο παρόν, να αξιοποιούμε τα δύσκολα και να φτάσουμε στον θάνατο γεμάτοι από ζωή!

Η ποίηση, μας ενδυναμώνει εσωτερικά, ώστε να ανταπεξέλθουμε στην κάθε εποχή και εκεί σήμερα είναι το πρόβλημα. Οι άνθρωποι πρέπει να δυναμώσουν εσωτερικά, να εναρμονιστούν ξανά με τον φυσικό νόμο, όπως τον όρισαν οι Γνωστικοί φιλόσοφοι. Τέτοια στοιχεία υπάρχουν στην ποίηση, όπως και στα «Φύλλα Βασιλικού».  Η ποίηση ασχολείται με τα φλέγονται ζητήματα κάθε εποχής. Είναι η κάθε εποχή και θα είναι πάντα μπροστά από την εποχή της.

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον τρόπο που αποτυπώνετε τις σκέψεις σας στο χαρτί; Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει προγραμματισμένα και μεθοδικά ή αυθόρμητα;

Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο στο πεδίο αυτό, όσον αφορά εμένα. Γράφω ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπου κι αν βρίσκομαι. Η ιδέα ξεπηδά, αρπάζει το συναίσθημα και γεννά, με  φίλτρο τον εσωτερισμό και τον ηγεμόνα νου! Όταν γράφω στο σπίτι, τότε αλλάζει ο τρόπος. Λιβανίζω, σβήνω τα φώτα, ανάβω το κερί μου, βάζω μουσική και όλα κυλούν δίχως να γνωρίζω ούτε κι εγώ το πώς. Έτσι ζω, έτσι αναπνέω.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε ως αναγνώστης στους συγκαιρινούς σας ποιητές ή κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε ως ποιητής με τους αναγνώστες σας;

Στους συγκαιρινούς μου ποιητές θα ήθελα να τους πω να μην σταματήσουν να γράφουν ποτέ! Στους αναγνώστες, να ξεκινήσουν να γράφουν ότι τους εκφράζει, ας το τολμήσουν! 

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο δημιουργό που πασχίζει να πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα  στο χώρο της ποίησης;

Είμαι ένας νέος δημιουργός. Είμαι ένας δημιουργός που πρώτα και πάνω απ’ όλα γράφω για εμένα , γιατί χωρίς αυτό δεν ζω. Θα του πρότεινα πρώτα απ’ όλα να βρει έναν εκδοτικό οίκο όπως οι «Συμπαντικές Διαδρομές» για να συνεργαστεί! Επίσης να μην τον πτοεί τίποτα και κανένας. Η «απόρριψη» είναι κομμάτι της ποίησης και αφορμή.  Να φτιάξει με προσοχή και κόπο τους ανθρώπους που τον πιστεύουν ειλικρινά και θα είναι ευτυχισμένος που δημιουργεί πραγματικά. Αυτή είναι η αθανασία στη γη αυτή. Δεν πρέπει να έχει ως αυτοσκοπό την φήμη και τα χρήματα από την συγγραφή.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον; Έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Αυτή την στιγμή μελετώ τα «Φύλλα Βασιλικού» ως αναγνώστης. Γράφω και γεμίζω το φλασκί μου με ποιήματα και πορεύομαι. Έχω μπόλικο υλικό το οποίο επιμελούμαι μαζί με την κα. Μητσοπούλου, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για το παρακάτω βήμα. Αυτή την στιγμή επικεντρώνομαι στα «Φύλλα Βασιλικού».

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση της ποιητικής σας συλλογής στο εγγύς μέλλον, διαδικτυακή ίσως;

Ήδη έχουμε κάνει μια διαδικτυακή παρουσίαση της ποιητικής συλλογής. Αναμένουμε την πορεία των μέτρων για τον Covid, ώστε να παρουσιάσουμε στο φυσικό του πεδίο το βιβλίο, όπως του αξίζει.

Πού μπορεί να βρει κανείς το βιβλίο σας;

Σας  παραθέτω απευθείας από τις «Συμπαντικές Διαδρομές» τα σημεία που μπορεί κάποιος να αγοράσει το βιβλίο :

Προτεινόμενο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο:

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές

https://www.universepaths.com/bivliopoleio

Κεντρικά σημεία διανομής των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.

Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ

Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ

Τηλέφωνο: 2103802542 / Φαξ:2103813619

Λευκωσία:

1. Parga,

Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740

2. Parga,

Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011

3. Parga,

Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914

Λάρνακα: Parga,

Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090

Πάφος: Parga,

Αθηνών 8, τηλ. 26811130

universe-pathways.blogspot.com

www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/

universepaths@yahoo.com

Χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για να προβάλετε το έργο σας; Αν ναι, πού μπορεί κανείς να σας εντοπίσει;

Λόγω των καιρών το διαδίκτυο είναι ένα μέσο για να επικοινωνήσουμε με τους συνοδοιπόρους μας. Σας παραθέτω το link παρακάτω.

https://www.facebook.com/Pasipoetry

Kύριε Πασιπουλαρίδη, σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση που κάναμε και σας ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στην προσωπική και συγγραφική σας πορεία.

Σας ευχαριστώ θερμά τόσο εσάς προσωπικά όσο και τις Τexnes Οnline για το βήμα και τις πολύ όμορφες και ορθά τοποθετημένες ερωτήσεις. Αντεύχομαι ευημερία, πρόοδο, ευδαιμονία και υγεία, μέσα από την καρδιά μου.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι. 


Βιογραφικό:

Ο Βασίλειος Πασιπουλαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1987 και είναι πατέρας δύο τέκνων. Σπούδασε Ηλεκτρολογία στα ΤΕΙ Χαλκίδας & στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Έχει δίπλωμα ανωτέρας στο πιάνο και ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο.
Βασική του αρχή η πίστη στην ελευθερία και στην ισότητα.
Η επαφή του με την ποίηση άρχισε από τα παιδικά του χρόνια και έγινε η αφετηρία της εξέλιξής του στους δρόμους της εσωτερικής του αναζήτησης. Θεωρεί την ποίηση διαδικασία μυητική και μέσο επαναφοράς της κεκρυμμένης γνώσης που υπάρχει εντός της ψυχής.
Λάτρης της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, της κλασσικής παιδείας και των Μυστηρίων του Αρχαίου κόσμου, πιστεύει ότι είναι αυτό που λείπει από τον σημερινό άνθρωπο και τη σύγχρονη κοινωνία.

Έχει εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «7 ΩΝ 13» από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια