Βιβλιοκριτική για τη συλλογή διηγημάτων "το Όνομα και η Μορφή" της Ελένης Μουσαμά | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 




Συγγραφέας: Ελένη Μουσαμά
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 98
Εκδόσεις: Φίλντισι


Τα διηγήματα μικρής φόρμας είναι ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος και αρκετά απαιτητικό, καθώς προϋποθέτει πειθαρχία και μέτρημα. Οι λέξεις στο σύνολό τους είναι περιορισμένες, πράγμα που σημαίνει ότι η ιστορία τους οφείλει να αναπτυχθεί και να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Η συγγραφέας Ελένη Μουσαμά στο βιβλίο της που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Φίλντισι», με τίτλο «το Όνομα και η Μορφή», φιλοξενεί 38 διηγήματα αυτής της συγκεκριμένης φόρμας, εμπνευσμένα όλα από τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν το σύνολο των ανθρώπων και για το λόγο αυτό αγγίζουν επιτυχώς τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο του αναγνώστη.

Στις μόλις 98 σελίδες του μας παρουσιάζει μια ποικιλία θεμάτων που τις περισσότερες φορές περιβάλλονται από μια αισθητή μελαγχολία, μια αναπόφευκτη απογοήτευση και έναν ευδιάκριτο προβληματισμό. Όπως παραδέχεται και η ίδια η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της, το ύφος των ιστοριών της είναι ρεαλιστικό, παρόλο που δεν απουσιάζει το μεταφυσικό στοιχείο, το οποίο, όμως, φαίνεται πως σε αρκετά σημεία κρίνεται απαραίτητο για να γίνει ο λόγος της περισσότερο παραστατικός, πιο ζωντανός και οπωσδήποτε πιο πειστικός.

Σε αρκετά σημεία η συγγραφέας προσθέτει επίσης και το αστυνομικό μυστήριο ως μια αξιοσημείωτη και ελκυστική πινελιά, η οποία διεγείρει εμφανώς το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Το καυστικό της χιούμορ, αλλά και η καταγγελτική της διάθεση κρίνονται απαραίτητα, προκειμένου οι ιστορίες της να προβάλουν στο τέλος τους τα σωστά νοήματα, εκείνα που η ίδια κρίνει απαραίτητα εξ αρχής, ώστε να γίνουν αντιληπτά και να τεθούν υπό συζήτηση και επεξεργασία. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι, φυσικά, εκείνα που σχετίζονται με την αδικία, την εκμετάλλευση, την αρρώστια, τη στέρηση, τη μοίρα, την απόγνωση και την πίστη.

Απλή και κατανοητή γραφή, γεμάτη εικόνες και χρώματα, ενίοτε αινιγματική και υπαινικτική, αλλά, οπωσδήποτε, καθαρή, περιεκτική και μεστή, που αξίζει να διαβαστεί.



Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Διηγήματα μικρής φόρμας,
ρεαλιστικού ύφους,
με μικρές δόσεις μαγείας,
μεταφυσικού στοιχείου,
αστυνομικού μυστηρίου
και μαύρου χιούμορ,
που εστιάζουν στις ρωγμές της καθημερινής ρουτίνας.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Ελένη Μουσαμά:

Η Ελένη Μουσαμά γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Σπούδασε στο Παρίσι ψυχολογία και τουριστικά. Εργάστηκε στον τουρισμό για χρόνια, αλλά την τράβηξε η αγάπη της για τη λογοτεχνία.
Παρακολούθησε σεμινάρια μετάφρασης στο ΕΚΕΜΕΛ και συγγραφής στο ΕΚΕΒΙ, (Ανδρέας Μήτσου, Ελένη Σβορώνου), όπως επίσης και στη Book Press (Έλενα Μαρούτσου).
Το 2009 εξέδωσε το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο Η Γαλάζια Μαργαρίτα (εκδόσεις Gema).
Το 2012 κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων μικρής φόρμας Το κοινό μυστικό (εκδόσεις Φαρφουλάς).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια