Έλσα Καραγιάννη: "Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου"

 


Η Έλσα Καραγιάννη είναι μια ανερχόμενη νέα τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια, που – μεταξύ άλλων – ονειρεύεται να γράψει μουσική για τον κινηματογράφο. Το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, που τιτλοφορείται «Σύννεφα», έχει μόλις κυκλοφορήσει και με αφορμή αυτό, την φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες για να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις και τις εντυπώσεις της.

Ας δούμε, όμως, τι έχει να μας πει η ίδια...

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Λίχνο

 

Θα ξεκινήσουμε λίγο κοινότοπα, όπως συνηθίζεται άλλωστε. Πείτε μας πότε και πώς ασχοληθήκατε με τη μουσική; 

Ξεκίνησα να μαθαίνω κλασικό πιάνο σε ηλικία 5 ετών. Ο πειραματισμός με την σύνθεση ήρθε λίγο αργότερα σε ηλικία 8 ετών, όταν επιχείρησα να γράψω το πρώτο μου τραγούδι. Αποφοίτησα από το μουσικό γυμνάσιο της Παλλήνης και αργότερα από το μουσικό λύκειο Ιλίου.

Τα πρώτα μου ολοκληρωμένα τραγούδια τα έγραψα στην εφηβεία μου. Ήταν περισσότερο σαν μια καταγραφή των συναισθημάτων μου και της καθημερινότητας μου, σαν ημερολόγιο. Αν και η μουσική υπήρχε πάντα στην ζωή μου, μετά τα τριάντα αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά μ’ αυτήν, ύστερα από αρκετή παρότρυνση των φίλων μου.

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική; Πόσο σημαντική είναι για τη ζωή σας, ειδικά στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε στις μέρες μας;

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά είναι πια σαν μέρος του σώματος μου, σαν χέρι, σαν πόδι. Δε μπορώ να φανταστώ πια να κάνω οτιδήποτε άλλο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα κοινωνικά στερεότυπα που μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία. Ίσως επειδή ήταν μια ενήλικη απόφαση.  Η καραντίνα και η πανδημία είναι προκλήσεις για όλους μας, μιας και αποτελούν πρωτόγνωρες  καταστάσεις. Προσωπικά χαλάρωσα τους γρήγορους ρυθμούς μου και μπήκα σε μια πιο εσωτερική περίοδο. Γνώρισα τον εαυτό μου καλύτερα, δημιούργησα, είδα τη ζωή αλλιώς, έμαθα να είμαι πιο ταπεινή, να μην αγχώνομαι για πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω, να ζω λίγο περισσότερο την στιγμή. Συναναστράφηκα συναδέλφους μέσω social, ανταλλάξαμε ιδέες, προβληματισμούς, σκέψεις και άγχη, επηρεαστήκαμε εκατέρωθεν από τους μουσικούς μας κόσμους και γράψαμε πολλή μουσική. Η τέχνη πάντα αποτελεί διαφυγή και ελπίδα σε τόσο δύσκολους καιρούς. Κι εμείς, οι καλλιτέχνες έχουμε ακριβώς αυτό τον  ρόλο, να προάγουμε την ελπίδα, να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, πιο φωτεινό για να μπορούμε όλοι να συνεχίζουμε σε αυτό το παράδοξο που λέγεται ζωή.

Ασχολείστε παράλληλα και με τη στιχουργική. Αυτό προέκυψε ως φυσική απόρροια της ενασχόλησής σας με το τραγούδι ή αποτελεί μια ξεχωριστή σας αγάπη;

Όταν ήμουν έφηβη, 15,16, έγραφα ποιήματα, μάλλον έπαιξε ρόλο. Οι λέξεις εξάλλου έχουν ρυθμό και μελωδία από μόνες τους. Αν και γράφω μουσική και στίχο ταυτόχρονα, τελευταία επειδή οι ώρες ύπνου ήταν άστατες, πολλές φορές έγραφα πρώτα τους στίχους, σαν ποίημα και αργότερα έγραφα την μουσική. Μου αρέσει να εκφράζομαι με τις λέξεις, ίσως γι’ αυτό γράφω και στη μητρική μου γλώσσα.

Θα δανειστώ ένα απόσπασμα από την ταινία music and lyrics

"Η μελωδία είναι σαν να βλέπεις κάποιον για πρώτη φορά, η έλξη, αλλά όταν αρχίζεις να τον γνωρίζεις, αυτό είναι η στίχοι, ποιος είναι πραγματικά".

Τι σημαίνει για έναν νέο μουσικό, η κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου;

Πολλή δουλειά που επιτέλους την βλέπεις ολοκληρωμένη και είσαι έτοιμος πια να την δείξεις στον κόσμο.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι στο δίσκο σας, που έχει ξεχωριστή σημασία για εσάς;

Όλα τα τραγούδια που γράφω είναι ιστορίες που έχω ζήσει. Γράφω πάντα για όσα  ξέρω και όσα νιώθω. Ο «λαβύρινθος» παρολ’ αυτά θα είναι πάντα ένα από το πιο σημαντικά μου τραγούδια, γιατί μιλάει για αλλαγή και ωρίμανση μετά από μια δύσκολη κατάσταση. Είναι η απόφαση να βγεις από κάτι που σε φθείρει. Μια δουλειά, μια σχέση, ένας λανθασμένος τρόπος ζωής. Μπαίνουμε και βγαίνουνε συνέχεια από λαβύρινθους. Κι αυτό που περνάμε τώρα είναι ένας λαβύρινθος. Και ένας λαβύρινθος έχει αδιέξοδα και τοίχους, αλλά έχει και έξοδο.

Το άλμπουμ σας λέγεται «Σύννεφα». Μιλήστε μας για το μουσικό του ύφος και το στιχουργικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται.

Τα «Σύννεφα» είναι ένας παραλληλισμός των ανθρώπινων σχέσεων. Φέρνουν βροχή ή ουράνια τόξα. Δέκα τραγούδια που περιγράφουν τις ανθρώπινες σχέσεις,  που είναι τόσο περίπλοκες σαν λαβύρινθοι, παίζουν παιχνίδια σε σκακιέρες, διαλύονται σαν σύννεφα ή δυναμώνουν σαν καταιγίδες …

Θα έλεγα ότι είναι ένα εναλλακτικό art pop άλμπουμ. Δημιουργεί μουσικές εικόνες, λόγω και της αδυναμίας που έχω στον κινηματογράφο, έχει πολλά κινηματογραφικά στοιχεία. Είμαι υπέρμαχος της μελωδικής γραμμής, οπότε οι μελωδικές γραμμές  ήταν ένα σημαντικό στοιχείο των τραγουδιών και οι στίχοι ήθελα να είναι απλοί και κατανοητοί, αν και υπάρχουν πολλές μεταφορές και συμβολισμοί.

Περιγράψτε την εμπειρία σας από την συνεργασία με τους ανθρώπους, που συντέλεσαν στην δημιουργία του δίσκου σας.

Ο Νίκος Αγγλούπας είναι ο συνδημιουργός του άλμπουμ. Δημιουργήσαμε τα «Σύννεφα»  μαζί. Ήταν και ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα, όταν δεν πίστευα καν εγώ ότι μπορώ να το κάνω. Έβαλε πολύ από τον εαυτό του στον τελικό ήχο του άλμπουμ, επιμελήθηκε ο ίδιος την ενορχήστρωση, την μίξη, έπαιξε μουσικά όργανα κι έγραψε μουσικές γέφυρες, ολοκλήρωσε τις μουσικές μου σκέψεις. Είναι το άλλο μισό του άλμπουμ. Ο σκηνοθέτης του. Και μου άρεσε που ήταν τόσο κοντά. Η συνδημιουργία είναι μια τόσο βαθιά μορφή επικοινωνίας και φέρνει μόνο εξέλιξη. Ο Νίκος δεν ήταν απλά παραγωγός, ήταν φίλος και μέντορας, έμαθα τόσα πολλά δίπλα του, είναι από τους ανθρώπους που με διαμόρφωσαν μουσικά, όπως η πρώτη μου δασκάλα στο πιάνο. Θα του χρωστάω πάντα την μουσικό που έχω γίνει σήμερα.

Θεωρείτε πως η προώθηση του δίσκου σας από μία γνωστή δισκογραφική εταιρεία όπως είναι η Final Touch παίζει σημαντικό ρόλο; Τον σημαντικότερο ίσως για έναν νέο καλλιτέχνη όπως είστε εσείς;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που ο Μίλτος Καρατζάς με εμπιστεύθηκε να με συμπεριλάβει στην μουσική του οικογένεια. Σίγουρα μια γνωστή δισκογραφική εταιρεία είναι σημαντική βοήθεια στην προώθηση ενός νέου καλλιτέχνη. Αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει. Το διαδίκτυο είναι επίσης σημαντικό κι ένας νέος καλλιτέχνης πρέπει να έχει παρουσία στα social media. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Προσωπικά, εμένα μου αρέσει να εκφράζω τις ιδέες μου μέσω social, ο κόσμος με γνωρίζει ουσιαστικά και με κάνει να νιώθω πιο άνετα με το κοινό μου. Σαν να είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Έχει μια άγρια ομορφιά αυτή η ελευθερία έκφρασης που σου δίνεται μέσω του διαδικτύου.

Το άλμπουμ σας κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή ή μόνο σε ψηφιακή;

Μόνο σε ψηφιακή, προς το παρόν τουλάχιστον.

Πού να ανατρέξει ο ακροατής για να ακούσει τα νέα σας τραγούδια;

Στο Spotify, Apple music, deezer, YouTube. Και μπορεί να με ακολουθήσει στο Instagram https://www.instagram.com/elsa_karagianni/

Υπάρχουν καλλιτέχνες του χώρου, από τους οποίους έχετε επηρεαστεί σημαντικά στα μέχρι τώρα μουσικά σας βήματα;

Οι Beatles, Nora Jones, Cole Porter, Nina Simon,  Jewel,Dido, No doubt. Γενικά η pop μουσική των 90 s, οι Νάμα, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Αρλέτα, η Λένα Πλάτωνος κα.

Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Μια μουσική συνεργασία είναι σαν έρωτας, πρέπει να σου κάνει κλικ. Θα ήθελα να συνεργαστώ με συναδέλφους που θα είχαμε να πούμε κάτι διαφορετικό, καινοτόμο, φρέσκο και ειλικρινές. Όταν αυτό συμβεί θα είσαστε οι πρώτοι που θα το ανακοινώσω.

Ετοιμάζετε κάποια live στο προσεχές μέλλον; Το καλοκαίρι ίσως;

Ετοιμάζω πολλά πράγματα και έχω να μοιραστώ πολλά πράγματα. Ελπίζω η κατάσταση να βελτιωθεί και να καταφέρω να τα δείξω και να τα επικοινωνήσω με τον κόσμο.

Πώς θα θέλατε να εξελιχθεί η μουσική σας πορεία και ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Θα ήθελα να μπορώ να συνεχίσω να δημιουργώ ολοκληρωμένες μουσικές δουλειές, φρέσκες και αυθεντικές και να τις μοιράζομαι. Ήδη κάνω συζητήσεις για να μπω στο στούντιο για το δεύτερο μου άλμπουμ. Τα τραγούδια υπάρχουν, μένει να τα ακούσουμε μαζί με τον Νίκο, να διαλέξουμε και να βρούμε το επόμενο μας project.

Μια ευχή σας που θα θέλατε οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί;

Να είμαι ευτυχισμένη και σε αρμονία με τον εαυτό μου και το περιβάλλον, να είμαι δημιουργική, υγιής και να περιβάλλομαι από αγάπη.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση! Καλοτάξιδα τα «Σύννεφά» σας και να αγαπηθούν.

Σας ευχαριστώ εγώ πολύ για την φιλοξενία και την δυνατότητα που μου δίνεται μέσα από τις όμορφες ερωτήσεις σας να με γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα.

Βιογραφικό:

Η Έλσα Καραγιάννη παίζει κλασικό πιάνο από πέντε χρονών. Φοίτησε στο Πρότυπο Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης και το απολυτήριο της το πήρε από το Πρότυπο Μουσικό Λύκειο Ιλίου. Φοίτησε στο Αττικό Ωδείο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα θεωρητικά (Θεωρία της µουσικής, Αρµονία, Dictée, Ιστορία της µουσικής, Μουσική Δωµατίου, Σολφέζ, Πρακτικό Διδασκαλίας, Prima Vista). Παίζει τρία µουσικά όργανα, πιάνο, βιολί και ταµπουρά.
Η καλλιτεχνική της δράση και εµπειρία έχει ως εξής:
• Συµµετοχή στη σχολική κλασσική ορχήστρα του Μουσικού Λυκείου Ιλίου –Βιολί – Πρώτο Βραβείο Περιφερειακών Μουσικών Αγώνων Αττικής 2000.
 • Συµµετοχή σε µουσικό φεστιβάλ µε θέµα το περιβάλλον (Σύνθεση, πιάνο, ερμηνεία, Ιούνιος 2013)
• Μουσική επιμέλεια σε ξενοδοχείο στην Αίγινα (Μάρτης 2014- Σεπτέβρης 2014)

Ξεκίνησε να γράφει το πρώτο της τραγούδι σε ηλικία οκτώ χρονών. Ολοκλήρωσε το πρώτο της προσωπικό album, µε τίτλο «Σύννεφα», το οποίο και ερμηνεύει σε µμουσική δική της και του Νίκου Αγγλούπα (Ottomo) και σε στίχους δικούς της. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια