Ανθολογία Πασχαλινού Διηγήματος | Νέα έκδοση (+CD)


Το Πάσχα μέσα από κλασικά διηγήματα-διαμάντια των μεγαλύτερων Ελλήνων συγγραφέων. 

Έργα των Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Καρκαβίτσα, Λαπαθιώτη, Θεοτόκη, Λασκαράτου, Νιρβάνα, Παπαντωνίου αποδίδονται στην νεοελληνική γλώσσα, σχολιάζονται από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Δημήτρη Φιλελέ και παρουσιάζονται σε μία σπάνια ανθολογία, με σεβασμό στο ύφος του πρωτογενούς υλικού. Η έκδοση προλογίζεται από τον φιλόλογο και συγγραφέα Χρ. Ρώμα. 

Στόχος μας ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους νεώτερους αναγνώστες και την λογοτεχνική μας κληρονομιά, μέσα από την προσέγγιση αξιακών πεζογραφημάτων, που, στην εποχή του εύπεπτου «παγκοσμιοποιημένου» λόγου προτείνουν και ιδεολογικό προσανατολισμό πέρα από την αναγνωστική απόλαυση!

Με εικόνες ρεαλιστικές, χαρακτήρες υπαρκτούς και διαλόγους ζωηρούς, τα έργα αυτά θεμελιώνουν την παλαιότερη γραπτή μας παράδοση, συγκινούν το αναγνωστικό κοινό και θέτουν τη βάση, που πάνω της δομείται η μεταγενέστερη λογοτεχνική δημιουργία.

Διακρίνονται για τη διαχρονική θεματολογία, τη δυναμική εκφορά λόγου, την αριστοτεχνική πλοκή, την πληθώρα κοινωνιολογικών και ψυχογραφικών αναφορών, λαογραφικών στοιχείων και λεκτικών ιδιωματισμών, που δίνουν το στίγμα των ανθρώπινων σχέσεων και το μέτρο της εξέλιξης στον τόπο και τον χρόνο.

Παράλληλα με τους νεώτερους,  απευθυνόμαστε και στους αναγνώστες της ώριμης ηλικίας, με νοσταλγική, και όχι μόνο, διάθεση.


Ο επιμελητής της έκδοσης

Ο Δημήτρης Φιλελές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και Παιδαγωγικά. Εργάστηκε ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολείται με την ποίηση, την πεζογραφία, την αρθρογραφία και τη φωτογραφία.

Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορούν οι προσωπικές ποιητικές του συλλογές Μυθ… ιστόρημα, Θρ…ίαμβοι και απώλειες και Αντι… σώματα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ελεύθερα τα βιβλία του Παιδική Θεατρική Σκηνή, Ο Καραγκιόζης δήμαρχος, Της γλώσσας τα καμώματα. Ποιήματα και πεζά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα συλλογικά έργα: Ανθολογία σύγχρονης ερωτικής ποίησης, τόμος Βʹ (Κύμα), Χρώματα ψυχής, Συνομιλώντας με τον Κ. Π. Καβάφη και Συνομιλώντας με τον Arthur Rimbaud (Όστρια), Τα ποιήματα του 2017 (Κοινωνία των δεκάτων), Ποιητικά Ημερολόγια 2019 και 2020 (Ιωλκός), Ποιητικές Συμπλεύσεις 3 – Ρευστά Όρια (Εντύποις), Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2020 και 2021.

Οι κύκλοι ποιημάτων Του Κωνσταντή: Η ιστορία μιας υπόσχεσης, μιας κατάρας και μιας επιστροφής και Θρύλοι της Άλωσης της Πόλης καθώς και άλλα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από διάφορους μουσικούς.

Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Από τη Real Press κυκλοφόρησε το φωτογραφικό του λεύκωμα 60 Μορφές στο φως.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες πανελλαδικής και τοπικής κυκλοφορίας. Συνεργάζεται με το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό e-musa.gr.

Επιπλέον, με τον συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, η Ανθολογία συντείνει στην άρση του αποκλεισμού των ατόμων που αδυνατούν να προσεγγίσουν την έντυπη μορφή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια