Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Μια νύχτα του Αυγούστου" της Βικτόρια Χίσλοπ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Βικτόρια Χίσλοπ
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 280
Εκδόσεις: Ψυχογιός

                                                                             Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Το μυθιστόρημα αυτό είναι συνέχεια του πρώτου μυθιστορήματος της Βικτόρια Χίσλοπ, «Το Nησί», το οποίο κυκλοφόρησε το 2007.

«Το Νησί» είναι το βιβλίο που ασχολήθηκε με τη ζωή των λεπρών ασθενών της Σπιναλόγκα.

Προς το τέλος του «Νησιού» συμβαίνει ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Συγκεκριμένα, συμβαίνει στις 25 Αυγούστου 1957, όταν έχει βρεθεί η θεραπεία για τη λέπρα και οι ασθενείς μπορούν επιτέλους να φύγουν από τη Σπιναλόγκα. Έπειτα από πολλά χρόνια απομόνωσης σε εκείνο το μικρό νησί, εκατοντάδες άνθρωποι παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.

Εκείνο το βράδυ γίνεται ένα μεγάλο γλέντι για την περίσταση, στην Πλάκα το χωριό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Σπιναλόγκα. Οι υγιείς ανακατεύονται με τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί τρώνε, χορεύουν και γιορτάζουν αυτή τη σπουδαία στιγμή απελευθέρωσης από τον φόβο και την αρρώστια. Όταν η γιορτή βρίσκεται στην κορύφωσή της,  τον αέρα σκίζει ο ήχος δύο πυροβολισμών.

Μια γυναίκα έχει δολοφονηθεί. Είναι η Άννα Βανδουλάκη , η αδελφή της Μαρίας, κεντρικής πρωταγωνίστριας του νέου μυθιστορήματος, η οποία έχει μόλις επιστρέψει από το νησί, επιτέλους θεραπευμένη και ερωτευμένη με τον γιατρό Νίκο Κυρίτση. Εκείνη τη νύχτα του Αυγούστου η χαρά μετατρέπεται σε τραγωδία και μέσα σε μια στιγμή οι ζωές των πρωταγωνιστών του Νησιού ανατρέπονται ολοσχερώς.

Για τους τρεις άντρες που αγαπούν την Άννα τίποτα δε θα είναι ξανά όπως πριν. Για τον Αντρέα,  τον σύζυγό της και δολοφόνο της.Τον Αντρέα τον συλλαμβάνουν, τον δικάζουν και τον κλείνουν στις φυλακές του Νεαπόλεως, του Αγίου Νικολάου, όπου και θα πεθάνει φυλακισμένος και μισότρελος. Για τον Μανόλη, τον εραστή της, που πιστεύει πως εκείνος στάθηκε η αιτία για τον φόνο της. Ο Μανόλης φεύγει για τον Πειραιά και αργότερα για την Αυστραλία και δεν ξαναεπιστρέφει στην Πλάκα. Και για τον Αντώνη, που αγαπούσε την Άννα απ΄ όταν ήταν μικρά παιδιά. Ο Αντώνης είναι ο μόνος που θα συνεχίσει να ζει στην Πλάκα, θα μείνει ανύπαντρος και θα θυμάται για πάντα την Άννα. Στο Νησί η νύχτα της 25 Αυγούστου σηματοδοτεί λίγο πολύ το τέλος της ιστορίας καθενός από αυτούς τους άντρες.

Για την Μαρία ο θάνατος της Άννας είναι καταστροφή. Νωρίτερα την ίδια μέρα έχει απελευθερωθεί από τη «φυλακή» του νησιού και λίγες στιγμές πριν από το φονικό έχει δεχτεί πρόταση γάμου από τον άντρα που αγαπάει, τον γιατρό Νίκο Κυρίτση.  Μέσα σε λίγες ώρες η ζωή της έχει μεταμορφωθεί τόσο απρόσμενα προς το καλύτερο, αλλά ελάχιστες ώρες μετά αλλάζει ξανά αιφνίδια προς το χειρότερο.

Επειδή κανένας δεν θα επισκεφτεί στις φυλακές τον Αντρέα (ούτε οι γονείς του για την προσβολή και το στίγμα του δολοφόνου), η Μαρία είναι η μόνη που μια φορά τον μήνα τον επισκέπτεται και του φέρνει τα νέα για την μικρή του κόρη, την Σοφία, την οποία μεγαλώνει πια η Μαρία με τον Νίκο. Η Μαρία θα είναι αυτή που επισκέπτεται τον δολοφόνο της αδελφής της. Η Μαρία θα είναι αυτή που θα γίνει η μάνα της Σοφίας. Η Μαρία θα είναι αυτή που θα ξανασυνδέσει τον Ανδρέα με τον πατέρα του, Αλέξανδρο Βανδουλάκη…

Ένα σπαρακτικό, αληθινό, συγκινητικό, βαθύ βιβλίο.

Ένα βιβλίο υποβλητικό, δοσμένο με τρόπο απρόβλεπτο, απέριττο και ποιητικό.

Διαβάστε το.

 ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε Το Νησί το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010. Η Βικτόρια αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της Το Νήμα μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019. Η Βικτόρια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια