Παναγιώτα Χριστοπούλου – Ζαλώνη: Οπτασίες φυγής απ’ την πραγματικότητα | Νέα έκδοση


"Οπτασίες φυγής απ’ την πραγματικότητα"

Εκδόσεις Αποστακτήριο
Είδος: Ποίηση
Συγγραφέας: Παναγιώτα Χριστοπούλου – Ζαλώνη
Σελίδες: 100
ISBN: 978-618-85368-0-7
Έτος Έκδοσης: 2021
Τιμή: 10,00 ευρώ

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε…

Η ποίηση της Παναγιώτας Χριστοπούλου – Ζαλώνη είναι σαν τη θάλασσα. Άλλοτε ήρεμη κι άλλοτε φουρτουνιασμένη. Άλλοτε ζεστή κι άλλοτε παγωμένη. Είναι το χρέος της σ’ αυτόν τον παράξενο κόσμο να χτίσει έναν τοίχο προστασίας απέναντι σε ό,τι κακό ή ματαιόδοξο απειλεί την αγάπη, την καλοσύνη, την ευγένεια, την αλληλεγγύη. Είναι η αποστολή της να προασπίσει τις ανθρώπινες αξίες, που κουβαλάει πάντοτε στις πλάτες της, και νιώθει πως απειλούνται. Ο άσβεστος πόθος της να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου αλλά και όσα η έννοια «Τέχνη» πρεσβεύει για τον άνθρωπο. Αέρηδες που χαϊδεύουν το πρόσωπο, θάλασσες που αλμυρίζουν τη γεύση, αρώματα που σκανδαλίζουν τις αισθήσεις, εικόνες της μνήμης αλλά και οπτασίες της φαντασίας… Στοιχεία που συνδέονται σε έναν κοινό στόχο.
Να επιτευχθεί η φυγή από την πραγματικότητα, έστω και πρόσκαιρα, έστω και για δευτερόλεπτα. Να μετριαστεί αυτή η πίκρα που όλοι κουβαλάμε στα χείλη μας για τη λάθος ρότα που τραβάει ο κόσμος μας. Κι όμως, η αισιοδοξία διεκδικεί ισότιμα τον ρόλο της μέσα στα ποιήματά της. Η πίστη για ένα καλύτερο αύριο και η προσμονή για την επικράτηση της αγάπης έναντι των άσχημων συμπεριφορών, της αυτοκαταστροφής και της μοχθηρίας.
Πότε με έναν άπλετο λυρισμό και πότε με μια ανάλαφρη σκωπτική χροιά, ωθεί τις λέξεις της να συμπαρασύρουν τον αναγνώστη σε μια πορεία σαν καρδιογράφημα… Πότε με οξείς προβληματισμούς και πότε με αισιόδοξες εξάρσεις. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν με συνέπεια το κάλεσμα των στίχων της:

Προφητικά χαραγμένη η συνάντησή μας.
Ίσως μαζί να θερίσουμε μαγεία
και να δοξάσουμε την αγάπη.
Εκεί ψηλά στην ακτή του φεγγαριού
που θ’ απαγγείλουμε τα ποιήματά μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της Παναγιώτας Χριστοπούλου-Ζαλώνη, της Εταιρείας Ελλήνων
Λογοτεχνών
Laureate Women of Letters (UPLI-USA)
Award “ALI ASLANI (University “Ismail Qemal” Vlora)


Γεννήθηκε το 1942 στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας (Βόρεια Εύβοια). Σπούδασε οικονομικές επιστήμες πριν μισό αιώνα. Σήμερα ασχολείται ενεργά με την Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό. Έχει δημοσιοποιήσει έργο της, σε 83 βιβλία, 81 ανθολογίες Ελληνικές και διεθνείς. Μεταφράστηκε, εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στη Σερβία, η ποιητική της συλλογή «Χρυσαλλίδες», στα πλαίσια του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης του Smederevo, όπου συμμετείχε ως Ελληνική εκπροσώπηση. Ακολούθησε στην ίδια χώρα η μετάφραση, έκδοση και παρουσίαση στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Βελιγραδίου δεύτερου έργου της με τίτλο: «Στο μήκος της Αγάπης» από τον ίδιο μεταφραστή, Dragan Dragojlović (πρώην υπουργό της Γιουγκοσλαβίας) μεγάλο ποιητή της σημερινής Σερβίας, στα πλαίσια του ετήσιου Φεστιβάλ ποίησης της χώρας του. Πέντε βιβλία της επίσης μεταφράστηκαν στη γειτονική μας Αλβανία, εκδόθηκαν στα Τίρανα και παρουσιάστηκαν στην Αυλώνα, στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο, στην Πρεμετή στα πλαίσια βαλκανικών
και διεθνών συναντήσεων. Μεταφρασμένο έργο της σε 13 γλώσσες δημοσιεύεται σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά τού εξωτερικού (Σερβίας, Ιταλίας, Κίνας, Ινδίας, Κορέας, Αλβανίας, Ρουμανίας, Αυστραλίας, Η.Π.Α., κλπ.). Ως πρόεδρος του λογοτεχνικού σωματείου «’Ξάστερον» και ως διευθύντρια του λογοτεχνικού περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ δραστηριοποιείται στον χώρο του Πολιτισμού και των Γραμμάτων (εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, φεστιβάλ, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια). Επιλογικά ασχολείται με την μελέτη του ελληνικού στίχου, την εξέλιξή του, κατά τη διάρκεια των αιώνων. Από τις εκδόσεις «ΒΕΡΓΙΝΑ» έχει εκδοθεί βιβλίο του φιλολόγου Χρήστου Σκιαδαρέση επιτομή στο έργο της. Ομοίως πρόσφατα και από την εξαίρετη κριτικό φιλόλογο Λίτσα Δημητροπούλου. Είναι εκλεγμένη από τη
Γενική Συνέλευση της Ε.Ε.Λ. στην Επιτροπή Κρίσεως Νέων Μελών της.

Ζητήστε το από κάθε βιβλιοπωλείο!
Σελίδα του βιβλίου:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια