Γιάννης Σκαρής: "Σκοπός μου να δώσω το δικό μου στίγμα στο χώρο της μουσικής"

 


Αγαπά με πάθος τη μουσική και την υπηρετεί από μικρό παιδί. Έχει αμέτρητες συνεργασίες στο ενεργητικό του, προσωπικές δουλειές, συμμετοχές, αλλά και πάμπολα σχέδια για το μέλλον. Μιλάμε για τον συνθέτη Γιάννη Σκαρή που με αφορμή τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Στους μαγεμένους χρόνους» που κυκλοφορεί από την εταιρεία «Καθρέφτης ήχων αληθινών» έχουμε τη χαρά σήμερα να φιλοξενούμε στις Τέχνες σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Θα ήθελα να πάρω το νήμα της μουσικής σου ζωής από την αρχή, ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεών σου και να σου ζητήσω να μοιραστείς μαζί μας τις θύμησες από τα πρώτα σου χρόνια στον κόσμο της μουσικής. Πώς ξεκινά αυτή η ενασχόληση;

Μυρωδιές από τα λουλούδια που ανθίζουν στον κήπο, το τζάκι αναμμένο στο σπίτι, όμορφες οικογενειακές γιορτινές στιγμές, Χριστούγεννα βλέπεις. Ένα εορταστικό πρόγραμμα στην τηλεόραση ήταν η αφορμή να ζητήσω από τον πατέρα μου να πιάσω κι εγώ αυτό το μουσικό όργανο που έβλεπα στο γυαλί. Δώδεκα ετών και το αγάπησα το μπουζούκι. Αυτές είναι μερικές από τις όμορφες αναμνήσεις που κατοικούν μέσα μου και ενίοτε γίνονται τραγούδια, όπως για παράδειγμα το «Ένας Κήπος με Λουλούδια».

Το μουσικό όργανο που αποφάσισες να βάλεις στη ζωή σου, ως αυτό που αγαπάς περισσότερο, ήταν, λοιπόν, το μπουζούκι. Τι σε γοήτευσε σ' αυτόν τον έγχορδο φίλο;

Μου άρεσε ο τρόπος που εκφράζεσαι μέσα από το ξεχωριστό ηχόχρωμά του, το οποίο σε οδηγεί από την Ανατολή μέχρι τη Δύση. Ανάλογα πού θέλεις να πας. Για να μπορέσεις να το υπηρετήσεις το μουσικό αυτό όργανο και να γίνεις φίλος του, πρέπει να του δώσεις την ψυχή σου, δεν αρκεί να μάθεις απλά την τεχνική του.

Κι εφόσον το ταξίδι στον κόσμο της μουσικής ξεκινά για τα καλά για σένα, το 2009 ιδρύεις το συγκρότημα «Ασμάτων Εραστές». Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα γι' αυτό.

Ήταν το φθινόπωρο του 2009 όταν στα πλαίσια έναρξης της νέας σεζόν τότε, συζητούσαμε τις λεπτομέρειες και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε καλλιτεχνικά για το έτος εκείνο. Τότε μας ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσικού σχήματος, το οποίο ρεπερτοριακά θα κινούνταν στο καλό ελληνικό τραγούδι, με αναφορές στο χθες και το σήμερα. Ήταν η αρχή μιας όμορφης διαδρομής με πολλές στάσεις και συνοδοιπόρους τότε τη Μαρία Σκαρή, τον κιθαρίστα Νίκο Ρογκάκο και τον πιανίστα Λάμπρο Κατσούλη. Θυμάμαι την πρώτη στάση που περάσαμε όλη εκείνη τη σεζόν, το Art Gallery στη Βούλα. Ένας χώρος τέχνης και πολιτισμού.

Μέσα στα χρόνια βλέπουμε να έρχεται μια πληθώρα συνεργασιών και σπουδαίων μουσικών εγχειρημάτων. Με μια σύντομη ανασκόπηση θα ήθελες να μας μιλήσεις γι' αυτές και να μας συστήσεις λίγο περισσότερο τα καλλιτεχνικά και επαγγελματικά σου βήματα;

Αφετηρία μου ως επαγγελματίας μουσικός ήταν το έτος 2003. Ξεκίνησα της πορεία μου και συνεργάστηκα με αξιόλογους συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα. Στέκια τέχνης, συναυλίες, μουσικές σκηνές, βραδινά κέντρα διασκέδασης, στούντιο ηχογράφησης, ήταν το οικείο περιβάλλον μου για πολλά χρόνια. Το έτος 2013 με βρίσκει να γράφω και να οργανώνω την κυκλοφορία της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς ως συνθέτης και στιχουργός, με ερμηνευτές τη Μαρία Σκαρή και το Θανάση Παπαβασιλείου και τίτλο «Εκτός εποχής» . Από μικρός είχα το μικρόβιο να γράφω τραγούδια και στην πορεία είχα την ανάγκη και σκοπό μου να δώσω το δικό μου στίγμα στο χώρο της μουσικής. Έτσι κατάφερα να κάνω αρκετές συνεργασίες και σταδιακά από τότε μέχρι σήμερα, να έχουμε στα χέρια μας ένα έργο περίπου πενήντα τραγουδιών που έχουν εκδοθεί. «Στου Ονείρου τον Ανθό» με τη Διαμάντη Δαγιάση, «Έλα Ξανά» με την ποιήτρια Στέλλα Πετρίδου, «Ψυχές Γενναίες» με το Γεράσιμο Ανδρεάτο, «Στους Μαγεμένους Χρόνους» με συμμετοχές καταξιωμένων ερμηνευτών, είναι μερικές από τις σημαντικές στιγμές για μένα, στις οποίες θα βρείτε τραγούδια μου.

Ένα χρόνο πριν συνεργάζεσαι δισκογραφικά με την ποιήτρια και στιχουργό Στέλλα Πετρίδου, με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής και μουσικής συλλογής της με τίτλο «Έλα Ξανά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν», όπου μελοποιείς τρία ποιήματα, μεταξύ αυτών και το ομώνυμο του album. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η συνεργασία μου με τη Στέλλα Πετρίδου ξεκινάει μέσα στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε και συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του lockdown το 2020. Παρακολουθώντας το έργο της κατάλαβα από την αρχή το ταλέντο της και το χάρισμα που έχει στην ποίηση αλλά και στη στιχουργική. Άλλο πράγμα ο στίχος και άλλο η ποίηση. Η Στέλλα όμως τα συνδυάζει και τα δυο. Άμεσο αποτέλεσμα της συνεργασίας μας ήταν το «Έλα Ξανά», το οποίο έμελλε να γίνει το ομώνυμο του album της, καθώς και τρία ακόμη μελοποιημένα ποιήματα.

Και φτάνουμε στο 2021, όπου κυκλοφορεί από την εταιρεία «Καθρέφτης ήχων αληθινών» η νέα προσωπική σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Στους Μαγεμένους Χρόνους». Μια ομολογουμένως εξαιρετική δουλειά. Θα ήθελα, όμως, να μάθω από σένα περισσότερα γι' αυτή.

Είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή για μένα. Κρύβει μέσα της πολλά στοιχεία της δημιουργικής μου ταυτότητας και του τρόπου που αντιμετωπίζω τα πράγματα. Είναι σίγουρα μια κατάθεση ψυχής. Είχα τη χαρά οι δημιουργίες μου να συναντήσουν τις φωνές εξαιρετικών ερμηνευτών όπως των Γεράσιμου Ανδρεάτου, Νίκου Ανδρουλάκη, Διαμάντης Δαγιάση, Λάμπρου Καρελά, Τάκη Κωνσταντακόπουλου, Σοφίας Παπάζογλου, Μαρίας Σκαρή, Μαρίας Σουλτάτου, Ασπασίας Στρατηγού. Συνοδοιπόροι μου υπήρξαν οι εξαίρετοι στιχουργοί Κώστας Λάζαρης, Στέλλα Πετρίδου, Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, Μαρίνα Ξένου-Κασσιανού, Πέτρος Ζήκος, Σταυρούλα Βαλάρη. Τους ευχαριστώ όλους για τις όμορφες στιγμές της δημιουργίας.

Χωρίς να θέλω να παραγκωνίσω κανέναν από τους συμμετέχοντες αυτού του δίσκου, αλλά  ούτε να επηρεάσω τους αναγνώστες της συζήτησης σε κάτι θα ήθελα ωστόσο να σε ρωτήσω εάν ξεχωρίζεις ή αγαπάς κάποιο από τα τραγούδια αυτού του δίσκου λίγο περισσότερο κι αν ναι γιατί;

Δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο τραγούδι μου. Όλα τα αγαπάω ξεχωριστά γι' αυτό τον ιδιαίτερο λόγο που γράφτηκε το καθένα. Το κάθε ένα από αυτά κρύβει πολλά για μένα. 

Σε αυτό το  album  υπογράφεις  τη μουσική στο σύνολο των τραγουδιών και τους στίχους στα έξι από αυτά. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι για σένα να δημιουργηθεί ένα τραγούδι εξ ολοκλήρου από τα δικά σου χέρια;

Συνήθως τα τραγούδια μου έρχονται απροσκάλεστα. Σαν επισκέπτες από το άγνωστο, σε ανύποπτο χρόνο. Η τεχνική, η θεωρία και οι φόρμες κυλούν στις φλέβες μου, αλλά η ψυχή μου είναι αυτή που προστάζει και βάζει τα συστατικά στα τραγούδια μου.

Κατά την προσωπική σου άποψη, τι θα πρέπει να περιέχει ένα τραγούδι, ένας στίχος για την ακρίβεια για να θελήσεις να ασχοληθείς μαζί του; Και κατ' επέκταση τι θα πρέπει να έχει ένας συνεργάτης σου ώστε να δημιουργηθεί μια καλή συνεργασία;

Ο στίχος που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μου συνήθως συνδυάζει στοιχεία όπως φρεσκάδα, κρυφά νοήματα, αλληγορικά και άλλα στοιχεία, ταυτόχρονα όμως θέλω να είναι άμεσος, να τον καταλαβαίνει ο ακροατής. Επειδή γράφω και ο ίδιος στίχους, σε πολλά από τα τραγούδια μου είμαι σίγουρα πολύ επιλεκτικός.

Γιάννη, πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθείς τον λυρισμό ή την μελωδικότητα που κρύβουν οι στίχοι εις βάθος και να τα βγάλεις στην επιφάνεια;

Αυτό το στοιχείο που περιγράφεις πιστεύω πως είναι έμφυτο ταλέντο για έναν δημιουργό, είναι θέμα αντίληψης και δεν είναι κάτι που μπορείς απλά να διδαχθείς και να πετύχει. Το επιτηδευμένο αποτέλεσμα το καταλαβαίνει ο ακροατής.

Εάν σου ζητούσε κάποιος να δώσεις έναν επιθετικό προσδιορισμό στην μουσική σου, ποιος θα ήταν αυτός;

Θα χαρακτήριζα τη μουσική μου σύγχρονη λαϊκή, με βαθιές ρίζες στο παλιό, και χαμόγελο στο μέλλον.

Υπάρχουν άνθρωποι του χώρου με τους οποίους ονειρεύεσαι να συνεργαστείς σε ένα τραγούδι, είτε σε ό,τι αφορά την σύνθεση είτε και την στιχουργική ακόμη;

Σκοπός μου είναι τα τραγούδια μου να βρουν τη φωνή τους και να αγαπηθούν από τον κόσμο. Επενδύω σε σταθερές αξίες του παρελθόντος, αλλά και στο νέο αίμα που είναι αυτό που θα συνεχίσει το έργο των παλαιών με αξιώσεις.

Υπάρχουν καλλιτέχνες από τους οποίους έχεις πάρει ερεθίσματα ώστε να εξελίξεις και την δική σου δουλειά; Έχεις, ενδεχομένως, πρότυπα και ινδάλματα;

Σίγουρα όλοι οι νεότεροι έχουμε μάθει και έχουμε πάρει ερεθίσματα από τους μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος. Αδυναμία είχα και έχω σε αρκετούς μεγάλους όπως το Ζαμπέτα, τον Τσιτσάνη, τον Πλέσσα και άλλους. Σκοπός είναι να βρεις το δικό σου δρόμο και να δώσεις τη δική σου πρόταση. 

Φτάνοντας προς το τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω γενικότερα πώς αντιμετωπίζει ο Γιάννης μια τέχνη που φιμώνεται από τις συγκυρίες και αν αυτό μπορεί να γίνει λόγος που θα σε κάνει να τα παρατήσεις.

Αισιοδοξία. Αυτή είναι η λέξη που θα χαρακτήριζε τον τρόπο που αντιμετωπίζω ό,τι συμβαίνει γύρω από την τέχνη μας, καθώς και ό,τι συμβαίνει γενικότερα. Είναι μια στάση ζωής. Αυτός είναι ο τρόπος μου, να μη σταματάω πουθενά.

Πώς θα ήθελες να σε βρει το μέλλον; Σου αρκούν όσα έχεις ή πασχίζεις για κάτι παραπάνω;

Πιστεύω ότι η ζωή μου έχει φερθεί πολύ καλά μέχρι σήμερα. Κάθε βήμα σε οδηγεί σε άλλη στροφή. Εγώ σίγουρα θα την ακολουθήσω.

Τι να περιμένουμε να δούμε από σένα στο προσεχές διάστημα; Σταματάς ποτέ να δημιουργείς;

Η δημιουργία για μένα είναι τρόπος ζωής. Συνεχίζω κι όπου με βγάλει. Σίγουρα ανυπομονώ να περάσει η δύσκολη συγκυρία που περνάμε και να μας βρει ο χρόνος και πάλι αγκαλιά με τους αγαπημένους μας.

Πού μπορεί κάποιος να σε βρει;

Ο τρόπος επικοινωνίας με τους μουσικούς μου φίλους είναι μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook https://www.facebook.com/john.ska.58/

Πού μπορεί κάποιος να βρει τα τραγούδια σου;

Τραγούδια μου θα βρείτε στην εταιρεία Καθρέφτης Ήχων Αληθινών

https://www.youtube.com/watch?v=D2eswPL9Zi4&list=PLjQivgpQS_QrQxaXVMSefz7xjfD2pSG4K

Στα συνεργαζόμενα δισκοπωλεία και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες

https://orcd.co/magemenouschronous 

Επίσης στη σελίδα μας στο Youtube:                                        https://www.youtube.com/channel/UCTwfhMZ6ett-B-PvY4ZlSEQ/featured 

Σε ευχαριστούμε θερμά και σου ευχόμαστε να πορεύεσαι με υγεία και επιτυχία, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική!

Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι υγεία, χαρά και αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Γιάννης Σκαρής με καταγωγή από την Τήνο, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Η ενασχόλησή του με τη μουσική και το μπουζούκι ξεκίνησε στην ηλικία των δώδεκα ετών, σπουδάζοντας στο Απολλώνιο ωδείο με καθηγητή το Νικόλαο Παπαποστόλου. Δάσκαλοί του στο μπουζούκι στα χρόνια της μαθητείας του, υπήρξαν επίσης ο Αντώνης Αντωνίου και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Σπούδασε Πληροφορική στην Αθήνα και διετέλεσε τραπεζικό στέλεχος επί σειρά ετών, διαγράφοντας σημαντική σταδιοδρομία, η οποία αδιαμφισβήτητα διαμόρφωσε την μετέπειτα πορεία του. Ωστόσο, ήταν αναπόφευκτο να τον κερδίσει η σύνθεση και ο ευρύτερος χώρος της μουσικής, όπου δραστηριοποιείται ως ακούραστος εργάτης.

Συμμετείχε για χρόνια σε μουσικά συγκροτήματα και το 2003 ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή παίζοντας μπουζούκι σε μουσικές σκηνές, συναυλιακούς χώρους και βραδινά κέντρα στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία. Το 2009 ιδρύει το συγκρότημα “Ασμάτων Εραστές”, με το οποίο εμφανίζεται σε ποικίλα στέκια τέχνης στην Αθήνα.

Επί σειρά ετών συμμετείχε με το μπουζούκι του ως σολίστ, στην κερκυραϊκή χορωδία και την χορωδία της Τζιάς, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάγκου Χαρτοφύλακα, με εμφανίσεις σε όλη την επικράτεια.

Υπήρξε μέλος της έντεχνης – λαϊκής ορχήστρας του πολιτιστικού κέντρου εργαζομένων του ΟΤΕ και συμμετείχε σε σημαντικά αφιερώματα Ελλήνων καλλιτεχνών και δημιουργών όπως Μίμη Πλέσσα, Μάριου Τόκα, Στέλιου Καζαντζίδη, Γιώργου Ζαμπέτα, Χρήστου Νικολόπουλου κ.α, συνοδεύοντας καταξιωμένους ερμηνευτές όπως την Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Κωνσταντίνα, Πέγκυ Ζήνα, Στάθη Αγγελόπουλο, Σοφία Βόσσου, Ηλία Κλωναρίδη, Νάντια Καραγιάννη, Λάμπρο Καρελά, κ.α.

Δισκογραφικά συστήνεται στο κοινό το 2014 κυκλοφορώντας από τη “Zefxis Music” την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά ως δημιουργός, με τίτλο “Εκτός εποχής” και ερμηνευτές το Θανάση Παπαβασιλείου και τη Μαρία Σκαρή.

Το 2019 κυκλοφορεί από την εταιρεία «Καθρέφτης ήχων αληθινών» η δισκογραφική συλλογή νούμερο 3 του Τάκη Κωνσταντακόπουλου, όπου εμπεριέχεται το τραγούδι ”Ήλιε μου” σε στίχους και μουσική του Γιάννη Σκαρή.

Το ίδιο έτος οι εκδόσεις “Μετρονόμος” κυκλοφορούν το δίσκο “Στου ονείρου τον ανθό” της νέας ερμηνεύτριας Διαμάντης Δαγιάση, που περιέχει δέκα ολοκαίνουργια τραγούδια σε στίχους και μουσική δικά του.

Συνεχίζοντας τη δημιουργική του παρουσία, το 2020 συνεργάζεται δισκογραφικά με την ποιήτρια και στιχουργό Στέλλα Πετρίδου, με αφορμή την κυκλοφορία της συλλογής της με τίτλο “Έλα Ξανά”, όπου μελοποιεί τρία ποιήματα, μεταξύ αυτών και το ομώνυμο του album.

Το ίδιο διάστημα, συνεργάζεται με τον καταξιωμένο ερμηνευτή Γεράσιμο Ανδρεάτο, στα πλαίσια της κυκλοφορίας απο την “Reload – General Music” του προσωπικού δίσκου του ερμηνευτή, με τίτλο “Ψυχές Γενναίες”, όπου υπογράφει τη μουσική και τους στίχους στο τραγούδι “Για τους Ανέμους”.

Το 2021 κυκλοφορεί από την εταιρεία “Καθρέφτης ήχων αληθινών” η νέα προσωπική του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Στους Μαγεμένους Χρόνους”. Τα 12 ολοκαίνουρια τραγούδια ερμηνεύουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νίκος Ανδρουλάκης, Μαρία Σουλτάτου, Σοφία Παπάζογλου, Ασπασία Στρατηγού, Διαμάντη Δαγιάση, Λάμπρος Καρελάς, Μαρία Σκαρή και Τάκης Κωνσταντακόπουλος. Στο album ο Γιάννης Σκαρής υπογράφει τη μουσική στο σύνολο των τραγουδιών και τους στίχους στα έξι από αυτά. Στα υπόλοιπα έξι τραγούδια συνεργάζεται με τους στιχουργούς Κώστα Λάζαρη, Στέλλα Πετρίδου, Μαρίνα Ξένου-Κασσιανού, Πέτρο Ζήκο, Δημήτρη Σχοινοπλοκάκη και Σταυρούλα Βαλάρη.

Ως μουσικός και ενορχηστρωτής έχει δώσει την παρουσία του σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές συναδέλφων του, βάζοντας τον προσωπικό του ήχο και την ψυχή του, με αγάπη και πίστη για τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια