Βιβλιοκριτική για τη νουβέλα "Εκείνος για Εκείνον" του Αινεία Πετάνη | Γράφει ο Αντώνης Ευθυμίου

 


Συγγραφέας: Αινείας Πετάνης
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 120
Εκδόσεις: Οσελότος

                                                       Γράφει ο Αντώνης Ευθυμίου

Ο Αινείας Πετάνης είναι ένας αυτόκλητος ωτακουστής της ουρανομήκους σιωπής μας, εκείνης της αντάρας που ρημάζει μες στα σφαλιστά μας χείλη, γιατί συμβιβαστήκαμε με τη μικροθυμία μας. Με την ευήκοο ψυχή του αφουγκράζεται τους ανθρώπινους κραδασμούς και με το ηδονόχαρο βλέμμα του περιεργάζεται τη θωριά του θεριού της καθημερινότητας. Θεωρεί εαυτόν βουβό παρατηρητή των ανθρώπων και των ισχυρών αντιθέσεων που τους ορίζουν. Από τον εξώστη του στοχασμού του ατενίζει τη φευγαλέα έκρηξη των εσώτερων ηφαιστείων μας κι οραματίζεται χωρίς ντροπή την εντροπία των ονείρων.

Αινείας Πετάνης, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αινεία Πετάνη

Στο παλκοσένικο της ζωής ο Αινείας γεννήθηκε ταπεινός θεατής ενός ανοίκειου ρεπερτορίου. Κατόπιν εξελίχθηκε σε ανυπότακτο καταγραφέα καταφρονημένων στιγμών και σε δεινό συνομιλητή διαφευγόντων ίσκιων. Κι όταν απίθωσε το κατάστιχο των εμπειριών στο κατώφλι της συνειδητότητάς του, από καταγραφέας προήχθη σε συγγραφέα. Τράβηξε ο ίδιος την αυλαία και χρίστηκε πρωταγωνιστής του δικού του μονοδράματος. Κάπως έτσι επωάστηκε το πρώτο συγγραφικό του πόνημα, η νουβέλα «Εκείνος για Εκείνον».

Η νουβέλα «Εκείνος για Εκείνον», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αινεία Πετάνη

Στις 110 σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας οικοδομεί με περισσή ακρίβεια το πολυδαίδαλο σκηνικό της ιστορίας του. Χρησιμοποιεί το πρώτο πρόσωπο ως μια απεύθυνση στον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και για να γεφυρώσει την απόσταση με τον αναγνώστη. Ο λόγος του είναι άμεσος, μεστός και απλός, αλλά ουδέποτε απλοϊκός. Οι χαρακτήρες φέρουν χαρακτηριστικά καθημερινών ανθρώπων, με αδυναμίες κι ελαττώματα. Ακόμη και τα ονόματά τους είναι συνηθισμένα: Κώστας, Σταμάτης, Ειρήνη, Νικόλας.

Αινείας Πετάνης, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αινεία Πετάνη

Όλα, εκτός από ένα, εκείνο της πρωταγωνίστριας, της Λυδίας. Το όνομά της παραπέμπει στη «λυδία λίθο», που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για να εξακριβώσουν τον βαθμό γνησιότητας του χρυσού και του αργύρου. Ο συγγραφέας κατ’ αντιστοιχία χρησιμοποιεί τη Λυδία για να δοκιμάσει την αντοχή του κεντρικού χαρακτήρα, του Κώστα.


Η νουβέλα «Εκείνος για Εκείνον», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αινεία Πετάνη

Το θέμα που διατρέχει και τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου είναι η αίσθηση της απώλειας. Οι ήρωες χάνουν τη δουλειά τους, αγαπημένα τους πρόσωπα, την ψυχραιμία τους, την εμπιστοσύνη τους, ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο συγγραφέας μέσα από δοκιμασίες που θέτει στους χαρακτήρες του, πασχίζει να ιχνηλατήσει τις οριακές γραμμές της ματαιότητας. Γίνεται αυθαίρετος διαιτητής στη διελκυστίνδα ανάμεσα στον πόνο και τον χρόνο. Φυσικά, γνωρίζει καλά πως στη μήτρα της ζωής εκκολάπτεται ο θάνατος κι ότι στις στάχτες του θανάτου φυτρώνει ξανά η ζωή.


Αινείας Πετάνης, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αινεία Πετάνη

Οι διάλογοι του έργου είναι τόσο ζωντανοί και γλαφυροί, που θαρρείς ότι διαδραματίζονται μπροστά σου, σα θεατρική παράσταση. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί επιδέξια τους ήρωές του με τα ίδια τους τα λόγια. Εξάλλου, όπως λέει και μια αρχαία παροιμία: «Ξίφος τιτρώσκει σώμα, τον δε νουν λόγος». Οι λέξεις γίνονται καρφιά και η απουσία τους προκαλούν θλίψη. Ο Αινείας, βέβαια, δε μεταχειρίζεται γλωσσικά φτιασίδια, ούτε περιττούς εντυπωσιασμούς. Προτιμάει τα υψηλά νοήματα και τις υπόκωφες δονήσεις που προκαλούν οι καταστάσεις και τα γεγονότα. Είναι θιασώτης της δωρικότητας και της αληθοφάνειας.


Αινείας Πετάνης, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αινεία Πετάνη

Η νουβέλα «Εκείνος για Εκείνον» δεν είναι μόνο μια ανθρώπινη ιστορία, αλλά κι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για τη φθαρτότητα και την πολυεδρικότητα στη ζωή μας. Ο συγγραφέας τραντάζει συθέμελα το μυαλό και την ψυχή του αναγνώστη με τα διάφορα ερωτήματα που θέτει για τον έρωτα, τη διαβίωση, τον θάνατο, την ευτυχία και την αλήθεια. Η πένα του μετατρέπεται σε πύρινη λάβα που καψαλίζει τις προεξοχές της κενοδοξίας μας.


Η νουβέλα «Εκείνος για Εκείνον», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αινεία Πετάνη

Μέσα από το βιβλίο του μας καλεί να μυρίσουμε τις ανθόσχημες πληγές μας και να γευτούμε τα γλυκόπιοτα φαρμάκια μας. Να ανακαλύψουμε, δηλαδή, τον εαυτό μας, ψηλαφώντας όλες τις δυσμορφίες του βίου μας. Μόνον έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή: «Είναι ωραίο να εξελίσσεσαι σαν άνθρωπος και αυτή την εξέλιξη πάνω από όλους να την καταλαβαίνεις εσύ ο ίδιος». Αυτό είναι και το σημαντικότερο επίτευγμα του βιβλίου. Ο αναγνώστης δε μένει ίδιος αφού το διαβάσει. Κάτι καινούργιο ζυμώνεται εντός του. Ένας μικρός κεραυνός ξεπροβάλλει στον ανέφελο ορίζοντά του.

Αινείας Πετάνης, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Γιάννη Τζούμαρη

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Αινείας Πετάνης μεγάλωσε στη Θήβα κι έχει ζήσει στην Αθήνα και την Κύπρο. Απ’ τα πρώτα του παιδικά χρόνια ήταν ανήσυχο πνεύμα, με έντονη την ανάγκη να ψάχνει και να ενημερώνεται για τα πάντα. Έτσι, άρχισε να γράφει και μεγαλώνοντας του άρεσε να εκφράζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αγαπάει τα ταξίδια, τις ταινίες, τον αθλητισμό και γενικότερα τη ζωή. Επίσης, κάθε Σάββατο στις 22:00 παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Σινέ-άρτ» στο Joy Radio, ενώ κάθε Παρασκευή στις 20:00 παρουσιάζει μαζί με τη Βάσω Κανιώτη την εκπομπή «Οι Ετερώνυμοι».

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις Εκδόσεις Οσελότος:

https://www.ocelotos.gr/el/βιβλιοπωλειο-οσελοτου-men-gr.html#!/Εκείνος-για-εκείνον/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια