Βιβλιοκριτική για το παραμύθι "Ο Σωτήρης και οι Τσούχτρες" της Ευτυχίας Πατσιαλού | Γράφει η Ιωάννα Κανελλοπούλου

 


Συγγραφέας: Ευτυχίας Πατσιαλού
Έτος έκδοσης: 2019


                                                       Γράφει η Ιωάννα Κανελλοπούλου


Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ, είναι ένα θεατρικό παραμύθι με ποίηση, διπλά βραβευμένο για τα μηνύματα που περνάει μέσα από τις σελίδες του. Μία περιβαλλοντική και διασκεδαστική περιπέτεια για παιδιά από 4 έως 12 ετών, χωρίς να αποκλείει την ανάγνωση του κι από μεγαλύτερες ηλικίες, που σίγουρα δε περνάει απαρατήρητη.

Μέσα απ’ τις σελίδες του, τα παιδία θα μάθουν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις θάλασσες να καθαρίσουν από τις τσούχτρες, πού οφείλεται το  έντονο φαινόμενο αύξησης των τσουχτρών, τι πρώτες βοήθειες μπορούμε να προσφέρουμε σε κάποιον που τον τσίμπησε τσούχτρα. Επίσης θα μάθουν για το ποιοι θαλάσσιοι οργανισμοί τρέφονται αποκλειστικά με τσούχτρες, ποια θαλάσσια ζώα κινδυνεύουν περισσότερο από τα πλαστικά που κατακλύζουν τις θάλασσες και τις παραλίες και τέλος τι προβλήματα προκύπτουν από το υπερβολικό ψάρεμα των ψαράδων.

Η ιστορία γράφτηκε την Άνοιξη του 2018,  με αφορμή ένα φαινόμενο που μας προβλημάτισε έντονα το καλοκαίρι του του 2017. Πλήθος μεδουσών κατέκλυσε τις θάλασσες της χώρας μας, με αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πολλοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι «γεύτηκαν» το τσίμπημα της τσούχτρας, μαζί με όλα τα συμπτώματά του. Το βιβλίο αυτό λοιπόν, με τον έξυπνο τρόπο που είναι γραμμένο, ευφυείς και συνάμα χιουμοριστικοί διάλογοι, σε συνδυασμό με έμμετρο λόγο, περνάει σε μικρούς αλλά και σε  ενήλικες αναγνώστες, πολλά περιβαλλοντικά μηνύματα.

Η συγγραφέας Ευτυχία Πατσιαλού με εκπαιδευτικό αλλά και διασκεδαστικό τρόπο μαζί, θεωρώ πως πετυχαίνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κάθε αναγνώστη που θα κρατήσει το βιβλίο στα χέρια του. Λόγω του ότι το συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο είναι θεατρικό παραμύθι, δημιουργεί  πολλές εικόνες στα παιδιά, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του ή της αφήγησής του από κάποιον ενήλικα στα μικρότερα παιδιά. Η εξαιρετική εικονογράφηση του μοναδικού στο είδος του, Νικόλα Στεφαδούρου, δένει υπέροχα με το κείμενο και κεντρίζει διπλά το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη. Επίσης, λόγω της εικονογράφησης αυτής, ένα παιδάκι που δεν  γνωρίζει ακόμη να διαβάσει το κείμενο, μπορεί άνετα να «διαβάσει» τις εικόνες, οι οποίες «μιλάνε» από μόνες τους.

Τέλος, το εκπαιδευτικό τραγούδι «Η θάλασσα δίνει ζωή» , το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο  και  με ένα σκανάρισμα μπορείτε να μεταβείτε στο YouTube και να το ακούσετε, περνάει επίσης περιβαλλοντικά μηνύματα στα παιδιά, μια έξυπνη κίνηση που σίγουρα προσθέτει στα Συν του βιβλίου.

 

Οπισοφύλλο:

Ο Σωτήρης είναι ένα αγόρι 10 ετών,  το οποίο ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Θα πάει με τη μαμά του,   στη  Ναύπακτο, όπου μένει  η γιαγιά του η Μαρίκα, μαζί με τον παπαγάλο της, τον Ριρίκο.  Όμως… στη Ναύπακτο, άσχημα νέα τους περιμένουν: η θάλασσα έχει γεμίσει με τσούχτρες και ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει μπάνιο! Η Τσούχτρα η Κατίνα, τι ρόλο παίζει στην ιστορία μας όμως; Την ίδια ώρα που όλοι είναι απασχολημένοι με τις τσούχτρες,  στο βυθό της θάλασσας, τα ψάρια, αλλά και όλοι οι θαλάσσιοι οργανισμοί, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα: οι ψαράδες παραμονεύουν και νερά έχουν γεμίσει με πλαστικές σακούλες! Ποιος ευθύνεται για τη μόλυνση των θαλασσών και πώς μπορούμε να σώσουμε τα γαλάζια νερά μας; Μπορούν άραγε οι πρωταγωνιστές μας να βρουν τη λύση στα προβλήματά τους και να περάσουν τελικά, ένα όμορφο καλοκαίρι;

 


Βιογραφικό:

 Η Ευτυχία Πατσιαλού γεννήθηκε το 1974 στο Αγρίνιο, μεγάλωσε στην Κέρκυρα και από το 1987 ζει  στο Αγρίνιο, όπου και δημιούργησε οικογένεια, καθώς είναι  μητέρα τριών παιδιών. Είναι βρεφονηπιαγωγός  και από τον Οκτώβριο του 2020 συνεχίζει τις σπουδές της στο ΔΙΕΚ Αγρινίου,  ως Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων. Ασχολείται με τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, παράλληλα με τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες. Λόγω της αγάπης της για το παιδί, γράφει  από μικρή ηλικία διάφορες ιστορίες και παραμύθια για παιδιά. Την πρώτη της επαγγελματική προσπάθεια συγγραφής, την έκανε τον Απρίλιο του 2018, με το θεατρικό της έργο «Ο Νικόλας Και Οι Τσούχτρες», το οποίο παίχτηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς,  από την Ομάδα Κουκλοθεάτρου του Δήμου Αγρινίου, σε ολόκληρο τον Νομό Αιτ/νίας. Το έργο διασκευάστηκε από την ίδια σε παραμύθι με ποίηση   και με τον νέο του τίτλο  «Ο Σωτήρης Και Οι Τσούχτρες», τον Ιούνιο του 2019, κατέκτησε  το 2ο βραβείο στον 9ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του ΕΠΟΚ. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, το έργο έγινε παιδικό βιβλίο. Στον ίδιο Διαγωνισμό του ΕΠΟΚ,  ένα ακόμη έργο της κατέκτησε  το 3ο βραβείο ως θεατρικό έργο, με τον τίτλο  «Ο Άγιος Βασίλης Αρρώστησε». Τον Νοέμβριο του 2019,  εκδόθηκε  και αυτό το παραμύθι σε  παιδικό  βιβλίο. Τον περασμένο Φεβρουάριο και τα δύο αυτά βιβλία  βραβεύτηκαν με Αριστεία, στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό  «Βιβλίο της χρονιάς 2020 - 2021»,  του ΕΠΟΚ. Το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, με τίτλο: 8 Μικρές Ιστορίες (Η Δίκη Της Φάρμας), σε συνεργασία με τη λογοτεχνική  ιστοσελίδα 121 words, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019 και ήταν ένα έμμετρο  Πασχαλινό παραμύθι, στο λογοτεχνικό είδος της μικρομυθοπλασίας. Με την ιδιότητα της στιχουργού, από τον Δεκέμβριο του 2018 και μέσα σε ένα χρόνο, με συνθέτη τον Νίκο Μανδαράκη, μελοποίησε έξι τραγούδια , τα οποία μπορείτε να τα ακούσετε στο κανάλι της Eftyxia Patsialou  στο YouTube. Το παιδικό τραγούδι «Η Θάλασσα Δίνει Ζωή», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Ο Σωτήρης Και Οι Τσούχτρες», υπάρχει στο YouTube επίσης. Έχει βραβευτεί με χρυσούς διαδικτυακούς δίσκους για δύο από τα τραγούδια της:

 1. «Πάνω Στο Στήθος Σου»

 2.«Αυτό Που Ζω Μαζί Σου».

Στίχοι βέβαια, καθώς και ποιήματα, υπάρχουν γραμμένα άπειρα! Είναι χορεύτρια παραδοσιακών χορών,  καθώς και δρομέας, εδώ και πολλά χρόνια. Ασχολείται με το θέατρο, το κουκλοθέατρο και τον κινηματογράφο, έχοντας κάνει σεμινάρια πάνω σε αυτά, καθώς παίζει η ίδια,  αλλά   γράφει για όλα τα είδη, επίσης. Θεατρικά έργα για ενήλικες, θεατρικούς όπως  και κινηματογραφικούς μονόλογους. Η μεγάλη αγάπη της όμως,  είναι τα έργα για παιδιά. Θεατρικές σκηνές του Αγρινίου  έχουν παίξει αρκετά παιδικά θεατρικά  έργα της συγγραφέως. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του ΕΠΟΚ, καθώς και του Φιλολογικού Ομίλου Αγρινίου «Κώστας Χατζόπουλος». Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού, Καλλιτεχνικού και Χειροτεχνικού Συλλόγου «Εν – Τέχνη»,  Αγρινίου. Τον Ιούνιο του 2020 συμμετείχε με μικρό ρόλο στην ταινία «Βρες τα φτερά σου», του σκηνοθέτη Γιώργου Λουριδά, η οποία γυρίστηκε στο Αγρίνιο. Συμμετέχει συνεχώς σε λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς και την  Πρωτοχρονιά του τρέχοντος έτους  βραβεύτηκε με Αριστείο,  στον 1ο Χριστουγεννιάτικο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του ΕΠΟΚ, με το παραμύθι της:  «Τα Χριστούγεννα Του Χάρη». Το παραμύθι συμπεριλαμβάνεται στον 6ο τόμο της Κυπριακής Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς. Στις 21 Μαρτίου, στην Παγκόσμια Ημέρα ποίησης, κατέκτησε το 2ο Βραβείο στην κατηγορία «Παιδικό Παραμύθι» από τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα, για το παραμύθι της: «Το Λευκό Κοράκι». Στις 5 Απριλίου 2021, της απονεμήθηκε Β Έπαινος για το Παιδικό Παραμύθι της «Ο Πιγκουίνος και η Πολική Αρκούδα», στον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αγίας Παρασκευής «Αλέκος Κοντόπουλος». Μέσα σε τέσσερις μήνες, κατέκτησε πέντε λογοτεχνικές διακρίσεις.Όλα της τα βιβλία μέχρι στιγμής είναι αυτοέκδοση, όμως, σύντομα θα συνεργαστεί με μεγάλο εκδοτικό οίκο με το έμμετρο παραμύθι της «Οι Νότες Χάθηκαν». Ένα επίκαιρο παραμύθι για παιδιά σε ποιητική μορφή, σε συνδυασμό με βιβλίο δραστηριοτήτων. Της αρέσει να κάνει συνεχώς διαφορετικά πράγματα γύρω από τους τομείς που την ενδιαφέρουν: Συγγραφή – Στίχος – Θέατρο – Παιδί.

 

Βαθμολογία: 10/10

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια