Μενέλαος Τζαβέλλας: "Η ιστορία της Κάντω έχει να πει πολλά στον κόσμο ακόμα και 200 χρόνια μετά"



Η αληθινή ιστορία της Κάντως Τζαβέλλα από την ιστορική οικογένεια των Τζαβελλαίων της Ηλείας θα ξεκινήσει τον Ιούλιο την καλοκαιρινή της περιοδεία με έναν μεγάλο θίασο πρωταγωνιστών. Η μεγάλη παραγωγή που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα “Κάντω Τζαβέλλα – Δραγώι στα χρόνια της επανάστασης” του Θανάση Σταυρόπουλου ξεκινά κι εμείς έχουμε την χαρά να συνομιλούμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης και απόγονο της οικογένειας των Τζαβελλαίων κύριο Μενέλαο Τζαβέλλα γι' αυτό το ιδιαίτερο θεατρικό εγχείρημα.
Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Πώς αισθάνεστε, καταρχήν, με μια τόση βαριά κληρονομιά στο επίθετο Τζαβέλλα;

TΖΑΒΕΛΛΑΣ... Ένα επίθετο με πολύ μεγάλη ιστορία.
Πάντα ένιωθα επάνω μου μια μεγάλη κληρονομία όπου έπρεπε να την κρατήσω ζωντανή δεν είναι τι επίθετο κουβαλάς από τους προγονούς σου, αλλά τι θα κάνεις εσύ για να έχεις αυτήν την φλόγα μέσα σου που θα σε ακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής σου και πως θα τιμάς κάθε μέρα αυτό το μεγάλο όνομα.

Τι χαρακτηριστικά οφείλει να έχει ένας πετυχημένος θεατρικός σκηνοθέτης, ώστε να αντέξει αφενός τη πίεση στο σανίδι και αφετέρου τη καθιέρωσή του μέσα στο χρόνο;

Ένας Θεατρικός πετυχημένος σκηνοθέτης...

Αυτή η λέξη σημαίνει πολλά πράγματα. Εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές και σε διάφορες καταστάσεις.

Ο καθένας επιθυμεί επιτυχία με τη μία ή την άλλη μορφή. Μερικοί απλώς ονειρεύονται για αυτό, ενώ άλλοι κάνουν κάτι για να το επιτύχουν. Στην πραγματικότητα, έχει πολλούς ορισμούς. Δεν υπάρχει μόνο ένας ορισμός επιτυχίας, καθώς αυτός ο όρος καλύπτει πολλά θέματα. Ένας σκηνοθέτης αυτό που πρέπει να κάνει ώστε να αντέξει αφενός τη πίεση στο σανίδι και αφετέρου τη καθιέρωσή του μέσα στο χρόνο είναι να ακούει να έχει σεβασμό στους ηθοποιούς του να έχει μια φλόγα αγάπης για αυτό που κάνει.


Πότε πρώτο ακούσατε την ιστορία της προ προ γιαγιάς σας, Κάντω Τζαβέλλα; Και πότε σας γεννήθηκε η ιδέα να την ξεδιπλώσετε στο σανίδι;

Από μικρό παιδί στο χωρίο μου Δραγώι που είναι στον Νομό Ηλείας άκουγα την ιστορία της προ προ γιαγιάς μου Κάντω. Αλλά πριν 5 χρόνια όταν ήμουν στο χωριό άκουσα ξανά την ιστορία της και τότε είπα πως θέλω να κάνω αυτή την μοναδική ιστορία παράσταση και έτσι μαζί με το συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλος φτιάξαμε την ιστορία και ο Θανάσης ένα μοναδικό θεατρικό κείμενο. Η ιστορία της Κάντω έχει τόσα να πει στον κόσμο λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα αυτά τα 200 χρονιά που έχουν περάσει από τότε που η Κάντω είδε το φως της ημέρας.

Θεωρείτε πως οι άνθρωποι 200 χρόνια μετά την επανάσταση, είναι ικανοί να δώσουν τη ζωή τους για ιδέες, όπως είναι η πατρίδα, η θρησκεία, η αγάπη;

Ζούμε σε εποχές με σκοτάδι 200 χρονιά. Μετά την έναρξη από την επανάσταση δεν έχει αλλάξει κάτι στην χώρα μας, δεν υπάρχουν άνθρωποι να δώσουν την ζωή τους για ιδέες, έχουν την ανάγκη να δώσουν στις τσέπες τους αγάπη σε βάρος του ελληνικού λαού. Το να αγαπάς και να τιμάς την πατρίδα σου το 2021 είναι ντροπή κατά τα λεγόμενα της ψευτοκουλτούρας που ζούμε. Πια Θρησκεία δεν υπάρχει. Ούτε Θεός γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι για να αναζητήσουν μια ανάσταση ψυχής.. Το μόνο που έχει ακόμα ο Έλληνας είναι η αγάπη και ότι σε κάθε δυσκολία είναι κοντά ο ένας με τον άλλον. Να και κάτι που υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα μας... Η αιωνία αγάπη!!


Η σκηνοθεσία ενός τέτοιου έργου – και εννοώ βιογραφικού παραδείγματος – θεωρείτε πως είναι δυσκολότερο στη προσέγγισή του ή όχι;

Είναι η τρίτη βιογραφία που κάνω στο θέατρο. Πριν δυο χρονιά είχα κάνει την ζωή της μεγάλης μας Σοφίας Βέμπο και όπως και η ζωή της Κάντω Τζαβάλλα, αλλά και η ζωή της Μαντώς Μαυρογένους, για εμένα ήταν πάρα πολύ εύκολο στην προσέγγιση τους. Εύκολο γιατί ψάχνω πέρα από τον μύθο της ηρωίδας και ξέρω τι κάνει, που είναι και αυτό με βοηθάει στην προσέγγιση του βιογραφικού έργου που κάνω... Είναι πολύ εύκολο όταν ξέρεις την ηρωίδα σου να γίνεις κομμάτι της και αυτό το κάνει πιο εύκολο στην αναζήτηση του έργου αλλά και του ρόλου.

Η Κάντω Τζαβέλλα αποτελεί για τον Μενέλαο Τζαβέλλα διαχρονικό πρότυπο γυναίκας;

Μπορεί να μην είναι σύγχρονη, μα είναι πάντα διαχρονική. Η Κάντω Τζαβέλλα είναι ένα διαχρονικό πρότυπο, είναι μια ηρωίδα που με της πράξεις της και τον λόγο της αντιστάθηκε στους Τούρκους. Είναι μια γυναίκα με τσαγανό και εκρηκτικό ταμπεραμέντο θα έλεγα έτσι απλά, μια γυναίκα που μέσα στους αιώνες ακόμα φωνάζει για τα δικαιώματα της, ακόμα φωνάζει για την ζωη! Ακόμα φωνάζει ΜΗ, ΣΤΑΜΑΤΑ. Ακόμα η γυναίκα μετά από 200 χρόνια αναζητά τον σεβασμό που οφείλουμε να έχουμε απέναντί της, τον σεβασμό που οφείλουμε στην Ελληνίδα γυναίκα ηρωίδα.


Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτή τη περίοδο ή όλη σας η προσοχή είναι στην ετοιμασία της παράστασης;

Ναι, μαζί με την Κάντω κάνω πρόβες για το έργο του Γεωργίου Κοζυράκη ΜΑΝΤΩ Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, όπου θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στην Μύκονο και θα δούμε άγνωστες ιστορίες από την ζωή αυτής της μεγάλης μορφής του 1821.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια