Κατερίνα Κόρου: Η μουσική δεν έχει σύνορα. Ενώνει τους λαούς, τον κόσμο όλο"


Στα πλαίσια της μεγάλης θεατρικής παράστασης “Κάντω Τζαβέλλα” έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Κατερίνα Κόρου.

 Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Θεωρείτε πως η βαριά μουσική οικογενειακή σας κληρονομιά, σας έκανε να ακολουθήσετε και εσείς αυτό το μονοπάτι;

Σίγουρα ναι. Ακολουθώντας από πολύ μικρή τον πατέρα μου, όσο μου το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις, αλλά και έχοντας δάσκαλο Βυζαντινής μουσικής τον ιεροψάλτη παππού μου Νίκο Κόρο, θεωρώ πως αυτό ήταν μονόδρομος. Το να ακολουθήσω δηλαδή το μουσικό μονοπάτι μου ήρθε εντελώς φυσικά γιατί ουσιαστικά μεγάλωσα μέσα σε αυτό.

Μιλήστε μας λίγο για τα συναισθήματα που σας γεννιούνται μέσα από την παράσταση.

Φως, αναγέννηση, δημιουργία,  χαρά, προσμονή, δημιουργική κούραση, εμπνευσμένες στιγμές, συγκίνηση, επαφή και επικοινωνία ξανά με τον κόσμο. 

Η μουσική είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε ένα έργο. Μιλήστε μας λίγο για τη βαρύτητα που έχει δοθεί σε αυτό το παραδοσιακό έργο στο ρόλο της μουσικής, τα χρόνια της επανάστασης. 

Στην συγκεκριμένη παράσταση,  στην Κάντω Τζαβέλλα του Θανάση Σταυρόπουλου, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα,  η ίδια η μουσική έχει πρωταρχικό ρόλο στην παράσταση είτε ως καταλύτης είτε ως προάγγελος γεγονότων που αφορούν την δραματουργική εξέλιξη της παράστασης.  Δε μπορώ να φανταστώ πως μια παράσταση που έχει αναφορές σε  ιστορικά γεγονότα του τόπου μας και μιλάει για χωριά της Ηλείας, μπορεί να είναι ολοκληρωμένη χωρίς την παραδοσιακή μουσική που είναι οι ρίζες μας, το Α και το Ω μας. 

Εφάπτονται οι δρόμοι του ρεμπέτικου και του παραδοσιακού τραγουδιού, τελικά;

Σαφώς και εφάπτονται. Όλα είναι παιδιά της μουσικής, έχουν κοινές βάσεις και ακούσματα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους  δημιουργούς,  που γράφουν νέα τραγούδια με βάση την παραδοσιακή μουσική. Ετοιμάζω καινούργιο δίσκο τον Οκτώβριο με έμφαση στην παραδοσιακή μουσική. 

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, θεωρείτε πως θα κάνατε την ίδια μουσική επιλογή για το υπόλοιπο της διαδρομής σας;

Ναι, θα έκανα ακριβώς τα ίδια πράγματα,  τα ίδια ταξίδια, τις ίδιες επιλογές, τα ίδια λάθη και τα ίδια σωστά. 

Πόσο σημαντική στιγμή θα είναι για εσάς η ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών σε μια τόσο ιδιαίτερη παράσταση;

Πολύ σημαντική και όταν έρθετε να δείτε την παράσταση θα το εισπράξετε κι εσείς όλο αυτό το συναίσθημα που δημιουργείται από τη μουσική, το τραγούδι και τον θεατή. 

Η μουσική έχει σύνορα τελικά ή απλά είναι ένα μότο που έχει μείνει με το πέρας των χρόνων;

Η μουσική δεν έχει σύνορα. Μπορεί να μην καταλαβαίνεις τη γλώσσα, καταλαβαίνεις τη μουσική όμως και ταξιδεύεις, έχεις μόνιμη συντροφιά και στα όμορφα αλλά και στα άσχημα. Ενώνει τους λαούς, ενώνει τον κόσμο όλο.

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το αν θα περιμένουμε κάτι καινούργιο από σας στο εγγύς μέλλον.

Όπως σας προανέφερα ετοιμάζω καινούργιο δίσκο, αυτό δουλεύω τώρα παράλληλα με την παράσταση που συμμετέχω. 

Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία! 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Κατερίνα Κόρου γεννήθηκε στην Αθήνα, από την Ασημίνα Κόρου και τον Γιώργο Κόρο, τον γνωστό λαϊκό και παραδοσιακό βιολιστή, γιο του Νίκου Κόρου, ιεροψάλτη και δασκάλου Βυζαντινής μουσικής. 

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα έκανε σπουδές ξένης γλώσσας και σπουδές στο πιάνο. Την ίδια εποχή ασχολείται με την σύνθεση, μπαίνει δημιουργικά στο χώρο του τραγουδιού και γίνεται γνωστή κάνοντας επιτυχίες. 

Οι δισκογραφικές δουλειές της Κατερίνας Κόρου είναι αρκετές, με σταθμούς στην καλλιτεχνική της πορεία τον 1ο της δίσκο με τη ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ, το "ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΦΙΛΑΚΙ", τα "ΚΑΡΕΛΙΑ" του Χρήστου Νικολόπουλου και της Τασούλας Θωμαΐδου και τελευταία το "ΡΑΓΙΣΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ". 

Πολλοί τραγουδιστές έχουν πει τραγούδια της Κατερίνας Κόρου, μερικοί από αυτούς είναι: Π.ΤΕΡΖΗΣ Λ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ Τ.ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΖ.ΒΑΝΟΥ Χ.ΛΑΜΠΡΑΚΗ Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ Γ.ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ κ.α. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια