Άγγελος Μπάκας: "Είναι επικίνδυνο να είσαι διάσημος αλλά κανένας να μην γνωρίζει τα έργα σου"


Ο Άγγελος Μπάκας έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο με ευρεία θεματολογία. Έχει γράψει τα βιβλία: «Μυστικοί παράμυθοι», «Το όπλο του Νεφεληγερέτη», «Ο Σιωπηλός Μπού», «Ο χορός του Σίβα», «Now and Zen – Διδάγματα ενός απρόθυμου δασκάλου», «Το σεξ της ζωής και του θανάτου», καθώς και το εικονογραφημένο «Βίβλος βιβλιόφιλων». Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Έρωτες της ζωής και του θανάτου» (το οποίο είναι μια αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του «Το σεξ της ζωής και του θανάτου») από τις εκδόσεις «Ελκυστής» τον φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Ας δούμε τι είχε να μας πει...

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Λίχνο


Αγαπητέ κ. Μπάκα, αρχικά πείτε μας πως μπήκε στη ζωή σας η συγγραφή; Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να πιάσετε στο χέρι μολύβι και χαρτί;

Τα χρόνια 55-65 που ήμουν παιδί ήταν χρόνια στερημένα για όλα τα παιδιά φτωχών οικογενειών. Αν θέλαμε παιχνίδια, τα φτιάχναμε μόνοι μας. Αν θέλαμε να διασκεδάσουμε, τρέχαμε στα ρέματα. Είχαμε μόνο το ραδιόφωνο για οποιαδήποτε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Είχαμε όμως βιβλία∙ Ουγκό, Ντίκενς, Λόντον, Στίβενσον, Κλασικά Εικονογραφημένα, πολλά λιγοσέλιδα παραμύθια σε φτηνές εκδόσεις που δανειζόμασταν από τη Βιβλιοθήκη, Μάσκα και Μυστήριο, που έπρεπε να κρύβω γιατί η μάνα μου ήταν αυστηρή με αυτά που διάβαζα. Νιώθω ακόμα μέσα μου τη γοητεία που τα βιβλία ασκούσαν επάνω μου και την παιδική επιθυμία να κάνω αυτό που έκαναν όλοι οι συγγραφείς: να φτιάξω ιστορίες.

Το τελευταίο σας πόνημα, «Έρωτες της ζωής και του θανάτου», αποτελεί μια αναθεωρημένη έκδοση ενός παλαιότερου βιβλίου σας που εκδόθηκε το 1995. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πόσο διαφορετικό είναι από την αρχική του μορφή;

Αυτό ήταν το πρώτο βιβλίο που τελείωσα και το οποίο εξαντλήθηκε γρήγορα όταν εκδόθηκε. Θεωρώ ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Έχουν γίνει πολλές μικροτυπογραφικές διορθώσεις και έχουν αφαιρεθεί κάνα-δυο παράγραφοι.


Τι πρόκειται να συναντήσει κάποιος που θα το επιλέξει ως ανάγνωσμα;

Όλες οι ιστορίες το βιβλίου ακολουθούν τον ήρωα στην προσπάθεια να διαχειριστεί τη σεξουαλικότητά του από τη γέννα μέχρι τον «θάνατο», με μια απόσταση τεσσάρων χρόνων μεταξύ τους. Πρόκειται για μια αρσενική αφήγηση. Οι άντρες θα δείξουν κατανόηση και ίσως το διασκεδάσουν. Οι γυναίκες πιθανόν να ενοχληθούν και ίσως το μισήσουν. Είμαστε όλοι δέσμιοι των αντιλήψεών μας.

Οι ήρωες του βιβλίου σας βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους ή είναι ολοκληρωτικά αποκυήματα της φαντασίας σας;

Πρώτον, ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό, δεν γράφω βιογραφίες. Δεύτερον, δεν υπάρχουν «ολοκληρωτικά» αποκυήματα της φαντασίας μας. Όλα προέρχονται από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Χρησιμοποιώ πολύ υλικό από την πραγματικότητα που όταν αναμειχθεί με το υλικό της ιστορίας έχει πλέον την ίδια σχέση που έχει το αλεύρι με το ψωμί.


Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον τρόπο που αποτυπώνετε τις σκέψεις σας στο χαρτί; Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει προγραμματισμένα και μεθοδικά ή προκύπτει αυθόρμητα;

Πράγματι, προτιμώ να ξεκινάω τις ιστορίες σε τετράδια, αραχτός με καμιά μπύρα. Αλλά ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος. Αν είσαι συγγραφέας, γράφεις. Όταν αρχίσεις να γράφεις δεν σταματάς παρά μόνο από εξάντληση. Ο χρόνος δεν είναι πια δικός σου. Ανήκεις στους χαρακτήρες που περιγράφεις. Δεν χρειάζομαι καμία άλλη μέθοδο, μόνο χρόνο. Τον οποίο έχω και με ευχαρίστηση διαθέτω.

Υπάρχουν γενικότερα κάποιοι από τους ήρωές σας που σας στοιχειώνουν; Που έμειναν μαζί σας για καιρό και με τους οποίους συνδιαλέγεστε νοερά.

Μόνο αυτοί που βρίσκονται στις ιστορίες που δεν έχουν ακόμη τελειώσει την πορεία τους. Έχω δύο ημιτελή βιβλία που δεν μπορώ να διώξω από το μυαλό μου και που με ωθούν να τα συνεχίσω. Είναι όμως καλοκαίρι. Θα πρέπει να παραμείνουν στο μυαλό μου για λίγους μήνες ακόμη πριν συνεχίσουν τη ζωή τους στο χαρτί.
Όταν έχει τελειώσει και έχει εκδοθεί ένα βιβλίο μου, σπάνια το επισκέπτομαι ξανά. Όλη μου η προσπάθεια είναι να αδειάσω από το υλικό που μαζεύτηκε, γιατί πρέπει να πάω παρακάτω. Είμαι συνήθως δύο ιστορίες μπροστά. Η ερώτηση θα μπορούσε να απαντηθεί καλύτερα από κάποιον αναγνώστη του βιβλίου.


Τέχνη πάνω απ' όλα σημαίνει συγκίνηση, έλεγε ο Μπερξόν. Εσάς, τι σας συγκινεί ως αναγνώστη και τι είδους συγκινήσεις προσπαθείτε να μεταδώσετε ως συγγραφέας;

Μιας και αναφέρατε τον Μπερξόν θα σας πω ότι βρίσκεται κρυμμένος πίσω από τους Έρωτες της Ζωής και του Θανάτου. Το βιβλίο είναι ένα σχόλιο στη Ζωτική Ορμή, που ο Μπερξόν χωρίζει σε νόηση, που οδηγεί στην επιστημονική γνώση, και σε ένστικτο, που οδηγεί στην ενορατική γνώση. Στους Έρωτες κυριαρχεί το δεύτερο. Όσον αφορά την συγκίνηση, δηλαδή τη δημιουργία συναισθημάτων, αυτά είτε προκύπτουν από την εξιστόρηση είτε όχι. Πρέπει να είναι προσεκτικός με τα συναισθήματα ο συγγραφέας.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο δημιουργό που πασχίζει να πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της λογοτεχνίας;

Να αναρωτηθεί αν έχει διαβάσει αρκετά. Αν όχι, να ξεκινήσει πρόντο.

Έχετε κάποια αξίωση από τους ομότεχνούς σας, για τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσουν σήμερα; Ποια είναι, πιστεύετε, η μεγαλύτερη πλάνη που θα πρέπει να αποφύγει ένας λογοτέχνης;

Δεν έχω καμία αξίωση από κανέναν. Είναι επικίνδυνο να είσαι διάσημος αλλά κανένας να μην γνωρίζει τα έργα σου.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον; Έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Θα κυκλοφορήσει η δεύτερη έκδοση (με νέο εξώφυλλο) του βιβλίου Αγαπητέ Θεέ, τι στο Διάολο;!... (μία σάτιρα βιβλικών διαστάσεων) που υπογράφω ως Άμοιρος Ακροβατίδης. Με την ίδια υπογραφή θα κυκλοφορήσει η δεύτερη περιπέτεια του Τζακ Ντέιντζερ ( η πρώτη έχει τίτλο Που-Σου-Κού στη Σαλονίκη και έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Ελκυστής) που είναι το ένα ημιτελές έργο που έχει προτεραιότητα, και ένα ακόμα μισογραμμένο (τίτλος εργασίας Απλή Μαγεία). Μετά βλέπουμε.

Να περιμένουμε μία βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματός σας στο προσεχές μέλλον;

Ιού επιτρέποντος, ναι.

Κύριε Μπάκα, σας ευχαριστούμε για αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ευχόμαστε αστείρευτη δημιουργικότητα και κάθε επιτυχία στο νέο σας βιβλίο!

Ευχαριστώ κι εγώ!


Βιογραφικό:

Ο Άγγελος Μπάκας έχει γράψει τα βιβλία Μυστικοί Παράμυθοι (εξαντλημένο), Ο Σιωπηλός Μπου, Ο Χορός του ΣίβαNow and Zen - Διδάγματα ενός Απρόθυμου Δασκάλου (και στα Αγγλικά), Το Όπλο του Νεφεληγερέτη, καθώς και το εικονογραφημένο Βίβλος Βιβλιοφίλων (με τις λεζάντες και στα Αγγλικά). Το βιβλίο Έρωτες της Ζωής και του Θανάτου είναι αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου Το Σεξ της Ζωής και του Θανάτου που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1995 σε χίλια αντίτυπα και εξαντλήθηκε μέσα σε δύο χρόνια. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια