Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Το σανατόριο" της Σάρα Πιρς | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Σάρα Πιρς
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 448
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Λε Σομέ - Ξενοδοχείο 5 αστέρων στο ελβετικό θέρετρο του Κραν-Μοντανά . Υψόμετρο 2.200 μέτρα. Είναι δημιούργημα του Ελβετού μεγαλοξενοδόχου Λουκά Καρόν και της συζύγου του Σεσίλ Καρόν. Ήταν ένα από τα παλιότερα σανατόρια της περιοχής και τώρα θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο πολυτελείας, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Αυτό το κτίριο, το παρελθόν του, έχει κάτι που σου μπαίνει στο κεφάλι…

Όσο περισσότερο κοιτάζεις το κτίριο τόσο περισσότερο νιώθεις μια ένταση.

Μια ανωμαλία.

Η παγερή αίσθηση του ιδρύματος πλάι πλάι με την ομορφιά του φυσικού τοπίου: τις χιονοσκέπαστες  κορυφές, το δάσος με τα κάτασπρα έλατα. Αυτό ήταν ένα μέρος όπου οι άνθρωποι είχαν παλέψει με μια τρομερή αρρώστια, όπου άνθρωποι είχαν πεθάνει.

Ετούτο το μέρος, προσπαθεί να σε εξαπατήσει.

Να συγκαλύψει ό,τι πραγματικά κρύβεται από κάτω...

Ο Ντανιέλ Λεμέτρ ήταν επικεφαλής της ομάδας αρχιτεκτόνων που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Εξαφανίστηκε στο τελικό στάδιο εργασιών. Ένα βράδυ δεν επέστρεψε στο σπίτι του. Λες κι άνοιξε η γη και τον κατάπιε…

Η βρετανίδα  Έλιν Γουόρνερ, αρχιφύλακας του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών, λαμβάνει μια πρόσκληση από τον αδελφό της Άιζακ, να γιορτάσουν τον πρόσφατο αρραβώνα του σε αυτό το ελβετικό θέρετρο. Πηγαίνει να συναντήσει τον αδελφότης και την αρραβωνιαστικιά του Λορ, που εργάζεται στο Λε Σομέ, μαζί με τον φίλο της Γουίλ.

Η Έλιν και ο Άιζακ έχουν χάσει πριν χρόνια τον οκτάχρονο αδελφό τους, τον Σαμ. Πνίγηκε μπροστά στα μάτια τους. Μετά τον θάνατο του Σαμ τα δύο αδέλφια είχαν απομακρυνθεί. Το παρελθόν της οικογένειας της  είχε γίνει τροχοπέδη. Η Έλιν δεν μπορεί να διαχειριστεί το πένθος για τον Σαμ. 

Η Έλιν σαρώνει με το βλέμμα της τις αίθουσες του ξενοδοχείου . «Αυτό το μέρος έχει κάτι παράξενο»  λέει στον Γουίλ . «Κάτι τρομακτικό» . «Τρομακτικό; » Ο Γουίλ χαμογελάει. «Απλώς δεν σου αρέσει , επειδή είναι διαφορετικό απ΄ ό,τι έχεις συνηθίσει».

Η καθαρίστρια Αντέλ προσπαθεί να αποφύγει κάτι τρομερό. Μια μορφή στέκεται εμπρός της. Μια μορφή χωρίς πρόσωπο. Ο λόγος που η μορφή δεν έχει πρόσωπο είναι επειδή φοράει μια αντιασφυξιογόνο μάσκα. Η Αντέλ δεν μπορεί πια να ξεφύγει. Μια αιχμηρή μεταλλική μύτη μιας βελόνας διαπερνά τον υποδόριο ιστό και εισχωρεί στον δεξιό της μηρό. Νιώθει ένα αμβλύ πόνο. Προσπαθεί να κλοτσήσει, να ουρλιάξει. Ανοίγει τα μάτια, αλλά δεν μπορεί να δει τίποτα. Σκοτάδι την τυλίγει. Ένας αδιαπέραστος ζόφος που καταπίνει τα πάντα.

Μέσα στο χιόνι ανακαλύπτεται ένα κομμάτι μετάλλου. Ένα βραχιόλι χάλκινο. Στο κάτω μέρος υπάρχουν πέντε μικροσκοπικοί αριθμοί. Βρίσκουν και κάποια λείψανα. Ένα πτώμα. Είναι του αρχιτέκτονα Ντανιέλ Λεμέτρ. 

Η Λορ εξαφανίζεται. Ψάχνουν να την βρουν. Κάτι κακό της συνέβη. Κάτι δεν πάει καλά. Η εξαφάνιση της Λορ συνέβη την ίδια στιγμή με την ανακάλυψη του πτώματος του Ντάνιελ. Η σύμπτωση αυτών των δύο γεγονότων … μοιάζει με οιωνό.

Εν τω μεταξύ μια πρωτοφανής θύελλα πλησιάζει στις Άλπεις και ειδικά στην περιοχή Κραν-Μοντανά. Υπάρχει κίνδυνος χιονοστιβάδας κοντά στο ξενοδοχείο. Αρχίζει μια τρομακτική χιονοθύελλα. Επειδή οι Αρχές δεν μπορούν να πλησιάζουν στο ξενοδοχείο, ο δρόμος έχει κλείσει από μία χιονοστιβάδα και τα αστυνομικά ελικόπτερα λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας δεν μπορούν να πετάξουν, εξουσιοδοτούν την Έλιν Γουόρνερ να διενεργήσει έρευνες.

Είναι μόνοι τους .

Βρέθηκε στην πισίνα του ξενοδοχείου νεκρή η Αντέλ. Στο πρόσωπό της έχει μια μαύρη αντιασφυξιογόνα μάσκα. Δεμένοι οι καρποί των χεριών. Κάποια από τα δάχτυλα του χεριού της γυναίκας λείπουν. Επίσης είχαν δέσει ένα αμμόσακο στην Αντέλ, για να μην μπορεί να βγει στην επιφάνεια. Κάποιος τη σκότωσε. Αυτό είναι φόνος.  Είναι έγκλημα προμελετημένο. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο δράστης προσπαθεί να πει κάτι…

Κοιτάζοντας το πτώμα η Έλιν νιώθει να την κατακλύζει τρόμος.

Αυτό που έχει συμβεί εδώ είναι αδιανόητο, παράλογο, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί .

Η Έλιν ξέρει ότι έχει τις ρίζες του σε κάτι σκοτεινό, τόσο σκοτεινό, ώστε μπορεί σχεδόν να το αγγίξει …

Συνέβη το ίδιο και στην Λορ; Υπάρχει ένας σίριαλ κίλερ; Θα μπορέσει να δώσει λύση η Έλιν Γουόρνερ;

Με τις εξαιρετικές περιγραφές της, η Σάρα Πιρς σε κάνει να νιώθεις τον αέρα να σε μαστιγώνει, να ακούς το χιόνι να σπάει κάτω από τα πόδια σου, να ανατριχιάζεις καθώς το κρύο σε περονιάζει, να αφουγκράζεσαι την απόκοσμη σιωπή του παγωμένου βουνού και, παράλληλα, να αισθάνεσαι έναν κόμπο στο στομάχι καθώς ακολουθείς την Έλιν, την πρωταγωνίστρια, στους ερημικούς και δαιδαλώδους διαδρόμους του ξενοδοχείου.

Ρεαλιστικοί χαρακτήρες, ολοζώντανη περιγραφή του παγωμένου τοπίου και ένας ανατριχιαστικός επίλογος.

Ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ένα απόκοσμο0, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα.

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα.

Η ΣΑΡΑ ΠΙΡΣ μεγάλωσε στο Ντέβον του Ηνωμένου Βασιλείου. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία. Έζησε αρκετά χρόνια στην Ελβετία, όπου περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της εξερευνώντας τα βουνά, ενώ ακόμη έχει ένα σπίτι στη μικρή πόλη του Κραν-Μοντανά στις Ελβετικές Άλπεις, σκηνικό που αποτέλεσε την αρχική έμπνευση για να γράψει το ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ, το πρώτο της μυθιστόρημα. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και έχουν προκριθεί στη βραχεία λίστα των υποψηφιοτήτων για πολλά βραβεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια