Παρουσίαση βιβλίου: “ΔΑΣΥΤΟΝΟ ΑΓΟΣ” της Βασιλικής Πανταζή στη Λευκάδα


Στο Κηποθέατρο “Άγγελος Σικελιανός” την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 και ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “΄ΔΑΣΥΤΟΝΟ ΑΓΟΣ” της Βασιλικής Πανταζή.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο πασίγνωστος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος (πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ), ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η κα Ευγενία Ασημακοπούλου Τσαλμπαρά, εκδότρια (εκδόσεις Βεργίνα) και φιλόλογος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Κωνσταντίνος Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, λογοτέχνης και εικαστικός, η κα Παρασκευή Κοψιδά Βρεττού, ποιήτρια και Δρ. φιλολογίας καθώς και η ίδια η ποιήτρια.

Ποιήματα από το βιβλίο θα απαγγείλει η αρχιτέκτων και μουσικός Πάττυ Καλού ενώ την ευθύνη για την μουσική επένδυση της βραδιάς έχουν οι καθηγητές μουσικής κα Μαρία Γιαννικοπούλου και κος Κώστας Τσίντζας.

Μια προσωπική εξομολόγηση για την «τυραννία της ποίησης» είναι το Δασύτονο Άγος, αδιάλειπτη, εναγώνια «ανάβαση στο όρος Βεντού», για ν’ αγναντέψει από απόσταση το τοπίο της ποίησης και να αναμετρηθεί «η ταπεινότητά της» μαζί του: «Ανεβαίνω κουβαλώντας τόνους υλικό / και μόλις φτάνω στην κορφή / ή θα λείπει ο Σταυρός ή θα τον φοβάμαι» (Η κρίση). Επίμονη στον μοναχικό της αγώνα, αμετακίνητα δοσμένη στην «εξουσία των λέξεων», πειθήνια στην «αδιάλλακτη πένα» –ένα παιχνίδι ψυχικής βασάνου, για να δει να διανοίγεται ως «τέλος» της διαδρομής το ηρωικό μανιφέστο της, απεύθυνση επικής βούλησης σε κάθε ποιητή: «Τολμήστε ποιητές / να ηχήσουν τα μελάνια σας / να σπάσουν τις σιωπές… Με ό,τι αθώο έμεινε / να χτίσουμε αλήθειες» (Τολμήστε)!

Από το προλογικό σημείωμα της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Ποιήτριας

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Επικοινωνία: 2645026635

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια