Χριστίνα Αλεξίου: "Θέλω να γράφω μόνο όταν έχω πραγματική έμπνευση και όχι κατά παραγγελία"


Σημερινή μας καλεσμένη στις Τέχνες η συγγραφέας που μαγεύει παιδιά και μεγάλους με τα βιβλία της, η Χριστίνα Αλεξίου.

Πάμε να την γνωρίσουμε καλύτερα...

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κανελλοπούλου



Πότε άρχισε να σου τραβάει την προσοχή η συγγραφή;


Από όταν διακρίθηκε το 2014, η ιστορία μου «Στα στενά του Βαρουσίου» σε ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό των εκδόσεων iwrite.gr και των πρότυπων εκδόσεων Πηγή.

Γεννήθηκες και μένεις στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Μίλα μας λίγο για τα μέρη σου.

Μου αρέσει πολύ η πόλη στην οποία είχα πραγματικά την ευλογία να γεννηθώ και να ζω πλέον μόνιμα. Είναι μια όμορφη πόλη με αρχαίες καταβολές (αρχαία Τρίκκη), η γενέτειρα του Ασκληπιού και πολλών αγίων της Ορθοδόξου εκκλησίας. Επίσης η γενέτειρα καλλιτεχνών όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Δημήτρης Μητροπάνος, αθλητών, ανθρώπων των γραμμάτων και συγγραφέων όπως η κυρία Μαρούλα Κλιάφα. Μια πόλη κυριολεκτικά βουτηγμένη στις αποχρώσεις του πράσινου, που τη διασχίζει ο ποταμός Ληθαίος (παραπόταμος του Πηνειού).

Σπουδές, μητέρα, σύζυγος και τώρα συγγραφέας… Εύκολη η διαχείριση του χρόνου;

Η δια βίου μάθηση είναι πλέον αναγκαίο γεγονός στη ζωή μας και πολύ θετικό θα έλεγα. Οπότε πάντα προσπαθώ να εξελίσσω τις γνώσεις μου παράλληλα με τη μητρότητα, τη συζυγία και φυσικά την αγαπημένη μου απασχόληση, τη συγγραφή!Ο χρόνος σίγουρα περιορισμένος αλλά ευτυχώς ξημέρωνει πάντα μια νέα μέρα για να συνεχίσεις, εκεί που σταμάτησες την προηγούμενη. Χρειάζεται απλά μια σωστή διαχείριση του χρόνου και χωρίς άγχος.

Έχεις συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και έχεις βραβευθεί για τα έργα σου.Μίλα μας για τα βραβεία που έλαβες.

Μέχρι στιγμής έχω λάβει δύο διακρίσεις η πρώτη το 2014, όπως προανέφερα, όπου η ιστορία μου «Στα στενά του Βαρουσίου» συμπεριελήφθει στον συλλογικό τόμο με τίτλο: «Ιστορίες της πόλης μας, Τρίκαλα» και κυκλοφορεί από τις εκδ. iwrite.gr και τις πρότυπες εκδόσεις Πηγή. Η δεύτερη έγινε φέτος όπυ διακρίθηκε παίρνοντας δεύτερο βραβείο ένα παιδικό μου παραμύθι με τίτλο: «Οι πρωτεξαδέλφες», στο σχετικό, λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Ηλιαχτίδα».

Τι σε ώθησε στο να δημιουργήσεις ένα παιδικό μυθιστόρημα.

Οι όμορφες, παιδικές μου αναμνήσεις από τις καλοκαιρινές διακοπές στο ορεινό χωριό της μητέρας μου, αποτελεσαν αφορμή, στην ηλικία των 15 ετών, να εμπνευστώ την βασική πλοκή του «Λέων και Δανάη». Επείτα το ξαναέπιασα στα χέρια μου στην ηλικία των 30 για να το διορθώσω, εμπλουτίσω και να αρχίσει το ταξίδι του. Αρχικά για εύρεση φιλόξενης, εκδοτικής στέγης και έπειτα στις βιβλιοθήκες των παιδιών!


Πόσο καιρό σου πήρε να το ολοκληρώσεις; 

Μόνο δεκαπέντε χρόνια! Χα χα χα.

Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική, ποιος/α την επιμελήθηκε;

Θα συμφωνήσω μαζί σας. Διότι αν και πιο κλασική είναι ιδανική για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα καθώς είναι παραστατική των τοποθεσιών, προσώπων και αντικειμένων (λαογραφικά αντικείμενα), που είναι όλα πραγματικά! Μόνο η πλοκή και τα ζωάκια είναι αποκύημα της φαντασίας μου! Ανήκει στον ταλαντούχο Λεωνίδα Καλλιάρα που ο ίδιος είναι συγγραφέας και εικονογράφος κόμικ.

Τα παιδικά σου χρόνια είναι μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος;

Ακριβώς! Αναμνήσεις που ήθελα να μοιραστώ με τα παιδιά της σύγχρονης γενιάς. Ένα παράθυρο στο παρελθόν, στην πιο παραδοσιακή ζωή στο χωριό όπως τη βίωσα προσωπικά και στην Ελλάδα μας και τους ανθρώπους της επαρχίας.


Δύο παιδάκια, δύο αγόρια… Χαζομαμά η Χριστίνα;

Όπως κάθε μαμά, το ίδιο και εγώ. Όμως θαυμάζω το θαύμα της ζωής μυστικά διότι δεν θέλω να τους δημιουργώ την εντύπωση ότι είναι κάτι διαφορετικό. Όπως όλα τα παιδιά του κόσμου, έτσι και τα δικά μου! Το μόνο που προσδοκώ από εκείνα είναι να είναι ευτυχισμένα και να κάνουν και τους συνανθρώπους τους χαρούμενους.

Πώς αντέδρασε ο κύκλος σου, όταν έμαθαν πως η Χριστίνα θα ασχοληθεί με την συγγραφή;

Οι πολύ δικοί μου άνθρωποι το θεώρησαν αναμενόμενο. Οι παραέξω που δεν γνώριζαν τις ενασχολήσεις μου και τις αγάπες μου εκπλήχτηκαν άλλοι θετικά και άλλοι «ένιωσα» ότι τους κέντρισε λίγο το αγκαθάκι της ζήλιας.

Είσαι ικανοποιημένη με την πορεία του βιβλίου;

Ναι είμαι ικανοποιημένη, διότι ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας και ανάμεσα σε πλήθος άλλων επιλογών ο κόσμος επιλέγει μια θέση στη βιβλιοθήκη του για το βιβλίο μου. Το πιο ευτυχές όμως είναι ότι έχω κερδίσει μια θέση στις καρδιές των παιδιών. Η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι όταν σε σταματάνε γονείς και παιδιά στον δρόμο και σου λένε ότι το βιβλίο σου το διαβάσαμε ήδη τρεις φορές.

Πώς νιώθεις που πλέον θεωρείσαι συγγραφέας και πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες έχουν το δικό σου δημιούργημα στα σπίτια τους; 

Χαρούμενη. Αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για να παράγω μόνο καλά έργα για τα παιδιά!

Αυτή την περίοδο πώς σε πετυχαίνω συγγραφικά;

Ετοιμάζεται η νέα μου έκδοση δύο παραμυθιών αφιερωμένα στη μαγεία των Χριστουγέννων!Θα κυκλοφορήσουν, πρώτα ο θεός, τα φετινά Χριστούγεννα.

Η Χριστίνα με τρεις λέξεις; 

Δύσκολα μου βάζεις…. Με θεωρώ φιλότιμη, με χιούμορ και πεισματάρα. Ίσως τα βασικότερα χαρακτηριστικά μου.

Αγαπημένος προορισμός, χρώμα, φαγητό, χόμπι;

Κάπου να συνδυάζει βουνό με θάλασσα, αποχρώσεις του μπλε, μουσακάς και συγγραφή!


Τι σε εμπνέει;

Η καθημερινότητα, η φύση ή σύγχρονη επικαιρότητα, τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας.

Η Χριστίνα πώς βλέπει το μέλλον και το προσδοκά;

Αισιόδοξα! Είναι η άμυνα μου!

Θα συνεχίσει να ασχολείται με το παιδικό μυθιστόρημα ή θα περάσει στην συγγραφή και μυθιστορημάτων για εμάς τα μεγαλύτερα παιδιά;

Σας αγαπάω και εσάς, για την ώρα γράφω σύντομα διηγήματα και ποιήματα για ενήλικες. Για κάτι πιο μεγάλο θα δείξει το μέλλον… θέλω να γράφω μόνο όταν έχω πραγματική έμπνευση και όχι κατά παραγγελία.

Κάπου ανάμεσα στην καραντίνα κυκλοφόρησε «Ο Λέων & Δανάη», είχες άγχος για την πορεία του βιβλίου λόγω καραντίνας;

Ναι το θεώρησα κακή τύχη. Όμως ίσως να μου βγήκε και σε καλό. Ο κόσμος μέσα στο σπίτι κατέφυγε στην παρήγορη συντροφιά του βιβλίου!

Η καραντίνα σε επηρέασε θετικά ή αρνητικά; 

Ουδέν κακόν αμιγές καλού…σε κάτι ωφέλησε και αυτή. Περισσότερο μου δίδαξε την πιο ήρεμη ζωή χωρίς τους ξέφρενους ρυθμούς, την αξία της οικογένειας και επίσης είδα σε ποιους πραγματικά έλειψα!

Πιστεύεις πως τα παιδικά μυθιστορήματα, λείπουν απ’ τις νέες γενιές;

Ναι κυκλοφορούν πολλά παραμύθια και όλο και λιγότερα παιδικά μυθιστορήματα για παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών (δημοτικού- γυμνασίου).

Τι μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο σε μια τρυφερή ηλικία;

Πνευματικό λίπασμα. Όμορφα πρότυπα, γέλιο, σωστή χρήση της γλώσσας, αφορμή για φανταστικά ταξίδια!


Γιατί επέλεξες τις γάτες για ήρωες του βιβλίου και όχι κάποια άλλα ζώα… Π.Χ σκύλοι;

Η έμπνευση για το βιβλίο μου Λέων και Δανάη, ήρθε ένα καλοκαιρινό μεσημέρι, όταν χάζευα το παιχίδι δύο γατιών στην αυλή των παπούδων μου… μέσα στην πλοκή του βιβλίου εμφανίζονται και άλλα ζωάκια, ζώα οικόσιτα και του ελληνικού δάσους. Ένα βασικό ρόλο έχουν και οι σκύλοι και μάλιστα σε ένα κόντρα ρόλο: ως φίλοι, σύμμαχοι και πρότυπα γενναιότητας και ήθους για τις δύο γάτες μας!

Η σχέση της Χριστίνας με τα ζώα; 

Αγαπητική σχέση σίγουρα. Δεν είχα ποτέ κάποιο τετράποδο φίλο όμως έχω υπάρξει φίλη με ένα αξιαγάπητο χαμστεράκι όταν ήμουν φοιτήτρια, τον «Γλύκα» και ενός καναρινιού! Όμως μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια ανάμεσα στη φύση και τα χαριτωμένα ζώα της! Σκύλοι, γατούλες, κότες, πάπιες, γαλοπούλες, χήνες, γορουνάκια, κατσικάκια, πρόβατα μέχρι και γαϊδουράκι είχαμε! Υπέροχες αναμνήσεις για ένα παιδί!

Μια ευχή για το μέλλον;

Χαμογελαστοί, ισορροπημένοι άνθρωποι με καλή καρδιά και όρεξη για προσφορά και δημιουργία να πληθαίνουν όλο και περισσότερο δίνοντας φως στο ζοφερό σκοτάδι. Να πραγματοποιούνται τα όνειρα των παιδιών και των νέων! Να επικρατεί η αγάπη στις διαπροσωπικές σχέσεις και απέναντι στη φύση!

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, για την όμορφη συνέντευξη. Καλά και ευχάριστα συγγραφικά ταξίδια.

Δική μου η ευχαρίστηση! Ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε να μιλήσω για το λογοτεχνικό μου έργο και για εμένα. Διότι είναι καλό ο κόσμος να γνωρίζει και τον άνθρωπο πίσω από ένα συγγραφικό πόνημα! Καλή, δημιουργική συνέχεια και για εσάς και την υπέροχη ομάδα σας!


Βιογραφικό:

Η Χριστίνα Αλεξίου είναι γεννημένη στις 23 Οκτώβρη του 1984, στα Τρίκαλα, των οποίων είναι πλέον μόνιμη κάτοικος. Είναι έγγαμη, μητέρα δύο μικρών αγοριών.
Έλαβε το πτυχίο της στις οικονομικές επιστήμες από το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2008 με τον χαρακτηρισμό «Λίαν καλώς». Μιλά αγγλικά και ιταλικά και έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα τα χρόνια πριν γίνει μητέρα. Πλέον είναι περισσότερο αφοσιωμένη στην ανατροφή των παιδιών της και έτσι είχε τον χρόνο να ολοκληρώσει το λογοτεχνικό της έργο, «Λέων και Δανάη, περιπέτεια στο βουνό», που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2020, από τις Εκδόσεις Σιδέρης.
Ακόμη, το διήγημά της με τίτλο: «Στα στενά του Βαρουσίου» διακρίθηκε σε διαγωνισμό συγγραφής και εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2014, μαζί με άλλα, από τις εκδόσεις iwrite.gr σε συνεργασία με τις πρότυπες εκδόσεις Πηγή, στον συλλογικό τόμο: «Ιστορίες της πόλης μας, Τρίκαλα».
Τέλος αναφέρει ότι έχει γράψει αρκετά, σύντομα διηγήματα για ενήλικες και παιδιά, που δημοσιεύτηκαν, λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό, στις διαδικτυακές ιστοσελίδες 52weekswritingchallenge.gr της συγγραφέας Μαρίας Καλύβας και στην Παυσίλυπον, της καθηγήτριας, θεολόγου εν ενεργεία, Σέβης Κωνσταντινίδου, που ασχολείται και η ίδια με την συγγραφή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια