Είδαμε την παράσταση "Αμαλία" με τις Καλλιόπη Ευαγγελίδου και Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο θέατρο Χυτήριο


Γράφει η Βάσω Κανιώτη

Ο Σεπτέμβρης μπήκε δυναμικά με τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και μας χάρισε μία από της κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν. Στο θέατρο “Χυτήριο”, είχαμε τη χαρά να παραβρεθούμε στη πρεμιέρα της παράστασης “Αμαλία”, σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι.

Μια γυναίκα σταθμός στη πορεία του Ελληνικού Έθνους, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, με τρόπο αριστοτεχνικό. Η πρώτη βασίλισσα της χώρας, έρχεται στην Αθήνα στο πλευρό του Όθωνα. Η Ελλάδα, ως ελεύθερο κράτος, υποδέχεται την Αμαλία τον Φεβρουάριο του 1937.


Μέσα από τα μάτια και τα λόγια της ηρωιδας, η Ελλάδα μας παρουσιάζεται με έναν διαφορετικό τρόπο. Έναν ιδιαίτερο και γοητευτικό τρόπο, θα λέγαμε. Ένα ταξίδι σε δύο κέντρα (Ναύπλιο - Αθήνα) το 1830. Ο περήφανος ελληνικός λαός, οι Φαναριώτες, οι Μεγάλες Δυνάμεις – που από τότε πίεζαν για την απόκτηση της εξουσίας -, οι θυσίες των Ελλήνων και οι προσπάθειές τους για ανεξαρτησία και Σύνταγμα και η ελπίδα, είναι στοιχεία που καθ’ όλη τη παράσταση “χρωμάτισαν” τις σκέψεις και τις αναμνήσεις μας.

Το έργο βασίστηκε σε ιστορικές πηγές, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό, κυρίως από τις επιστολές και τα ημερολόγια της Αμαλίας, αλλά και ιστορικά κείμενα, και δραματοποιήθηκε με έναν ιδιότυπο και γλαφυρό τρόπο. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος όχι με έναν θεατρικό μονόλογο, αλλά με ένα κείμενο εμπλουτισμένο με διαλόγους αφοπλιστικούς, καθώς η βασίλισσα ενσαρκώνεται από δύο ηθοποιούς πάνω στη σκηνή, οι οποίες μοιάζουν να συνομιλούν με τον καθρέφτη. Μια μεταφορά στο παρελθόν και το παρόν της βασίλισσας – μια σκηνοθετική πινελιά που πραγματικά ήταν ευφυέστατη -, έκανε τη παράσταση δραματική και ιστορικό “σταθμό”.


Πρωταγωνίστριες οι μοναδικές Καλλιόπη Ευαγγελίδου και Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, στους ρόλους της δίπολης παρουσίας της Αμαλίας στη σκηνή, που μας χάρισαν μια ερμηνεία που θα τη θυμόμαστε για χρόνια.

Μια επετειακή παράσταση, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η δυναμική και το σθένος της Αμαλίας, θα πρέπει να αποτελούν πυξίδα για κάθε γυναίκα – και όχι μόνο – στη νεότερη ιστορία αυτού του Έθνους.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τη Βασίλισσα Αμαλία ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Καλλιόπη Ευαγγελίδου και

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

Τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική σύλληψη υπογράφει ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολλάρι.

Ιστορική έρευνα: Δρ Άντα Διάλλα

Κείμενο παράστασης- Μαρία Κυριάκη

Δραματουργική επεξεργασία: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Ένκε Φεζολλάρι,Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Σύμβουλος δραματουργίας : Ναταλί Μηνιώτη

Επιμέλεια σκηνικού χώρου / κοστούμιαΓιώργος Λυντζέρης
 

Φωτογραφίες -Τρέιλερ :  Ξένια Τσιλοχρήστου

Φωτισμοί : Μιχάλης Κουβόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη : Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια