Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Μακροβίπερα" του Τάκη Νταλάκου | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Τάκης Νταλάκος
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 456
Εκδόσεις: Βακχικόν


Οικονομικά εγκλήματα και απάτες, απληστία, αληθινά εγκλήματα, μυστηριώδη γρίφοι, φαντάσματα του παρελθόντος που στοιχειώνουν το παρόν και το μέλλον. Όλα αυτά συνθέτουν την ατμόσφαιρα του βιβλίου «Μακροβίπερα».

Ο Μάνος Πετρίδης, που εργαζόταν σαν κρουπιέρης, είχε κάνει ασφαλιστήριο συνταξιοδοτικό συμβόλαιο, για ένα πρόγραμμα, που αποδεικνύεται απάτη. Όταν άρχισε να ζητάει να εξαργυρώσει το συμβόλαιό του  από την ασφαλιστική εταιρεία, βρέθηκε δολοφονημένος. Η Μιλίνκα Πόποβιτς, η φίλη του Πετρίδη, δεν έδειχνε καθόλου θλιμμένη ούτε για τον Πετρίδη ούτε για την ματαίωση του γάμου της.

Η ελληνική ασφαλιστική εταιρεία συνεργαζόταν με μια αμερικάνικη εταιρεία, που είχε έδρα στο Σικάγο. Και σε αυτή ανακαλύφτηκαν ψεύτικα και πλαστά συνταξιοδοτικά προγράμματα Over the Hill. Άρα υπήρχαν υπάλληλοί της και στο Σικάγο και στην Αθήνα, που ήταν μπλεγμένοι στην υπόθεση.

Ο Νικόλαος Τρέντος (Νίκι Τρέντο) δούλευε στο Σικάγο. Υπεξαίρεσε από την εταιρεία που δούλευε τρία εκατομμύρια ευρώ και επέστρεψε στην Ελλάδα. Ήθελε ένα άτομο εμπιστοσύνης να πάει στο Σικάγο και να κάνει μια συμφωνία με το πρώην  αφεντικό του, να μην τολμήσει να τον αναζητήσει, να μην τον κυνηγήσουνε, για τα χρήματα, γιατί είχε στα χέρια του, πολλά ύποπτα στοιχεία του πρώην αφεντικού του με κρατικούς παράγοντες και με δημοτικούς συμβούλους. Την υπόθεση ανέλαβε ο Χάρης Λουκάς.

Όμως και ο Νικόλαος Τρέντος βρίσκεται νεκρός από αλλεργικό σοκ, από δύο δαγκώματα οχιάς στο δεξί του χέρι. Του επιτέθηκε στο σπίτι του την ώρα που έπαιζε κιθάρα. Πρόλαβε ο Τρέντος να σκοτώσει το φίδι με την αγαπημένη του κιθάρα Les Paul. Το ερπετό ήταν μεσαίου μεγέθους,  είχε κεραμιδί χρώμα και το όνομα του φιδιού ήταν «Μακροβίπερα Σβαϊστέρι».

Τρεις φίλοι: ο Νικόλαος Τρέντος, ο Γιώργος Καρράς και η Καίτη Ρουσσέτου είχαν πολύ καλή σχέση με τον ντέτεκτιβ-ερευνητή Χάρη Λουκά και περνούσαν πολλά καλοκαίρια μαζί στη Μήλο. 

Ο Χάρης Λουκάς ζητάει βοήθεια να εξιχνιάσει τις δύο αυτές υποθέσεις από τον αστυνόμο Πέτρο Ανδρέου.

 Επίσης ο Χάρης Λουκάς θα ταξιδέψει στο Σικάγο, για αυτές τις δύο διαφορετικές υποθέσεις.

Θα εξιχνιαστούν οι δύο υποθέσεις; Θα τα καταφέρει ο Χάρης Λουκάς; Μήπως την οχιά την έβαλε κάποιος εσκεμμένα στο σπίτι του Τρέντο;

Ο Τάκης Νταλάκος χτίζει λιθαράκι το λιθαράκι τον κεντρικό χαρακτήρα -ήρωα ,φροντίζοντας να κατανείμει ωραία και τους άλλους δευτερεύοντες ρόλους .

Με έναν λόγο ακριβείας , μεγάλης περιγραφικής δύναμης και συγχρόνως μεστό και πυκνό, και μια αφήγηση πλούσια σε πραγματολογικά στοιχεία, που ρέει ορμητικά αλλά και οργανωμένα μέσα στην κοίτη της, ο Νταλάκος στοιχειοθετεί, κεφάλαιο το κεφάλαιο, μια ποιητική της έλλειψης , του ίχνους και του θραύσματος, που αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια οριστικής ερμηνείας και αφήνει χώρο στην παιγνιώδη υπονόμευση, την αμφισημία και τον υπαινιγμό.

Μια καθηλωτική ιστορία.

Ένα πραγματικά συναρπαστικό, ευφυές,  αστυνομικό μυθιστόρημα, που διακρίνεται από απλότητα και καθαρότητα.

Διαβάστε το.

Ο Τάκης Νταλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζεί μέχρι σήμερα, με παρενθέσεις τα μικρά ή μεγάλα ταξίδια του στο εξωτερικό. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε πολιτιστικά έντυπα. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα Τρίλημμα (2019).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια