"Οι φάρσες" στο Θέατρο Φούρνος

 


Από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9:15 μ.μ.

στο Θέατρο Φούρνος

Στη σκηνή, δύο γυναίκες περιτριγυρισμένες από τηλεφωνικές συσκευές. Κάνουν ασταμάτητα φάρσες, με ευρηματικότητα και πάθος. Αποδέκτες των τηλεφωνημάτων τους
δεκάδες άνδρες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με δύο εισβολείς  που απαιτούν συμμόρφωση. Ο λόγος τους αφοπλιστικά κωμικός και νοηματικά παράδοξος.

Η φάρσα, ως ένας μηχανισμός γελοιοποίησης των ισχυρών, όχι μόνο προσφέρει στις ηθοποιούς την δυνατότητα να δώσουν ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα για τη φύση των σχέσεων εξουσίας στην κοινωνία, αλλά μετατρέπει τη φάρσα σε μία άκρως πολιτική πράξη. Μία ατομική,  γνώριμη και αναπάντεχα διασκεδαστική πολιτική πράξη.

Στην παράσταση οι θεατές μέσα από το καθημερινό ή το παράλογο, το αναμενόμενο ή το απρόοπτο, αναμφίβολα αναγνωρίζουν οικείες καταστάσεις και συναισθήματα και συμμετέχουν σε φάρσες που ίσως ποτέ δεν τόλμησαν να κάνουν.

Κείμενα: Μαρία Γουλή

Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη

Σκηνικά: Κωστής Δάβαρης

Επιμέλεια κίνησης/Χορογραφία: Κατερίνα Γεβετζή

Μουσική επιμέλεια: Όλγα Ποζέλη

 

Ηχητική επεξεργασία: Studio 19/Κώστας Μπώκος

Παίζουν:

Γόνη Λούκα

Όλγα Ποζέλη

Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Βοηθοί Σκηνοθέτη:

Μαίρη Μαρινοπούλου

Μάριος Σουγιουτζόγλου 

Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Μαθιουδάκης

Trailer: Αναστάσης Παπαγγελής

Επικοινωνία: Τζίνα Φουντουλάκη

Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

www.noitigrammi.gr


Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, για την θεατρική περίοδο 2019-20. 

Η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ανήκει στο δίκτυο ATHENS CULTURE NET.  


Λίγα λόγια για την ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 

H Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1999 από την Όλγα Ποζέλη. Εναρκτήρια παράσταση της ομάδας ήταν «Η μεγάλη της ευκαιρία» του Alan Bennett και το «Ένα κήρυγμα» του David Mamet, στον Τεχνοχώρο Υπό Σκιάν. Έκτοτε έχει παρουσιάσει με επιτυχία πολλές παραγωγές devised theatre και ιδιαίτερες perfomace στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2010 ταξιδεύει συνεχώς με παραστάσεις της σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού έχοντας αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις (Νέα Υόρκη, Βιετνάμ, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ουκρανία, Ιράν). Στην Ελλάδα ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, ενώ έχει δώσει το παρόν και στα Θεατρικά Βραβεία του περιοδικού «Αθηνόραμα». Η ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ  επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2001, ενώ σε δύο παραγωγές της είχε τη στήριξη του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου.

 

INFO

Πρεμιέρα: 25 Σεπτεμβρίου

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9:15 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό & γκρουπ 6 ατόμων), 5 ευρώ (άνεργοι & ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) 

Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα ΤΚ 11472 

Εισιτήρια: Viva.gr


Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 

Στην ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ  προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε ιδέες και συναισθήματα με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Παίρνουμε ρίσκα, πειραματιζόμαστε και συνδυάζουμε λόγο, κίνηση και μουσική πιστεύοντας ότι η σύγκλιση των τεχνών είναι ο νέος δρόμος. Στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε καινούργιους κώδικες χρησιμοποιούμε την τεχνική του devised αλλά και θεατρικά κείμενα που μας εμπνέουν.

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαστε πιο εντατικά με παραστάσεις που ανήκουν στο είδος του «θεάτρου της επινόησης» (devised theatre), επιχειρώντας να διατυπώσουμε την προσωπική μας θεατρική γλώσσα και να αναπτύξουμε μια δική μας μεθοδολογία, που συνίσταται περισσότερο στη δημιουργία εικόνων παρά λέξεων. Απομακρυνόμαστε από τις φόρμες του παραδοσιακού θεάτρου, γιατί πιστεύουμε ότι ο σαφής και αγεφύρωτος διαχωρισμός μεταξύ θεατή και ηθοποιού εμποδίζει και τους δύο να αισθανθούν ότι ανήκουν σε μία κοινότητα και να βιώσουν από κοινού την ίδια θεατρική εμπειρία. Δεν θέλουμε τον ηθοποιό στη σκηνή και τον θεατή στην πλατεία βυθισμένο στον κόσμο της μυθοπλασίας και της θεατρικής ψευδαίσθησης.

Στην ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ  θέλουμε ο θεατής να μην χάνει την αίσθηση του παρόντα χρόνου και τόπου. Ο ηθοποιός στην σκηνή μπορεί μεν να υποδύεται έναν χαρακτήρα ή και πολλούς, δεν παύει όμως ποτέ να παραμένει ηθοποιός. Ο δε θεατής, παράλληλα με την συναισθηματική του συμμετοχή στα δρώμενα, διατηρεί πλήρη συνείδηση της δικής του ενεργής παρουσίας ως αποδέκτη του θεατρικού γεγονότος.

Η δουλειά μας έχει να κάνει με τη σύλληψη και τη μορφοποίηση μιας ιδέας. Έχει να κάνει με την επινόηση και τη δημιουργία ενός έργου συνόλου. Έχει να κάνει με τη φαντασία, τη διαίσθηση, τον αυθορμητισμό, το ρίσκο και πάνω απ’ όλα με την ομαδική δέσμευση στη δημιουργία μιας παράστασης. Έχει να κάνει με τον πειραματισμό με καινούργιες ιδέες, φόρμες, δομές και την ίδια τη φύση της παραστατικής τέχνης.

H Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ιδρύθηκε το 1999 από την Όλγα Ποζέλη. Εναρκτήρια παράσταση της ομάδας ήταν Η μεγάλη της ευκαιρία του Alan Bennett και το Ένα κήρυγμα του David Mamet, στον Τεχνοχώρο Υπό Σκιάν.

Ακολούθησε το  Dο you love me?, μια παράσταση devised theatre βασισμένη στη ζωή και τα κείμενα του ψυχίατρου R. D. Laing, αρχικά στον Άδειο Χώρο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (Ιούνιος 2001) και κατόπιν στο Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2001), στο Δημοτικό Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ της Θεσσαλονίκης (Φεβρουάριος 2002) και στο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου της Τρίπολης (Ιούλιος 2002). Το Do you love me? ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ». Για το Do You Love Me? η Όλγα Ποζέλη ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Το Μάρτιο του 2003 η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ανέβασε στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ το έργο του Steven Berkoff Kβετς. Το Κβετς ήταν υποψήφιο για έξι βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», μεταξύ των οποίων και αυτά της καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας.

Τον Απρίλιο του 2004, η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ανέβασε στο θέατρο ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ το έργο Το πουλί της ηδονής, μια παράσταση devised εμπνευσμένη από το διήγημα του βραβευμένου Αυστραλού συγγραφέα Peter Carey, Exotic Pleasures.

Τον Μάϊο του 2007, η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ανέβασε στο θέατρο ΑΡΓΩ Studio την παράσταση devised Όλα όσα έχω ξεχάσει μπορούν να γεμίσουν ένα σπίτι;, εμπνευσμένη από μια εικαστική εγκατάσταση των Peter Fischli & David Weiss και τον Δεκέμβρη του 2008 το επίσης devised Ποτέ μην πας απ' τις σκάλες, με αφορμή διηγήματα του Haruki Murakami. Ακολούθησε το Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του, μια peformance εμπνευσμένη από την εικαστική εγκατάσταση του Ilya Kabakov με τίτλο 10 Albums, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ (2010-2011).

Το 2012-13 η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ασχολείται για πρώτη φορά με το μονόδραμα, ανεβάζοντας τη δίγλωσση παράσταση (ελληνικά & αγγλικά) Όταν το κόκκινο Toyota ξέφυγε απ’ τον δρόμο και βυθίστηκε στα μαύρα νερά | When the red Toyota went off the road and sank in black water, βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία. Η παράσταση ταξίδεψε σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ μονοδράματοςFundamental Monodrama Festival (Luxembourg, 27/6-7/7/2012), Global Forum of the Arts – To the Stars (Varna, Bulgaria, 1-7/8/2012), Between the Seas Festival of Mediterranean Performing Arts (New York, USA, 20-26/8/2012), Aspindys International Festival of Monoperformances (Visaginas, Lithuania, 10-13/10/2012), Thespis International Monodrama Festival (Kiel, Germany, 9-16/9/2012) και International Festival of Monoperformances Vidlunnja(Kiev, Ukraine, 12-17/7/2013), όπου απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας (Festival Directors’ Award). Τέλος, ανέβηκε και στην Αθήνα, στο Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ μεταξύ Δεκεμβρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013.

Τον Ιούνιο του 2014 και σε συμπαραγωγή με το Fundamental Monodrama Festival του Λουξεμβούργου η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ παρουσίασε τη δεύτερη δίγλωσση παραγωγή της, την διαδραστική performance/εγκατάσταση I remember | Θυμάμαι, εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Joe Brainard, η οποία παρουσιάστηκε επίσης στο Face to Face Festival, που διοργάνωσε το Lost Theatre στο Λονδίνο (13/7/2014), καθώς και στα 49α ΔΗΜΗΤΡΙΑ της Θεσσαλονίκης (4-5/10/2014).

Τον Ιούνιο του 2014 και σε συμπαραγωγή με το Fundamental Monodrama Festival του Λουξεμβούργου η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ παρουσίασε τη δεύτερη δίγλωσση παραγωγή της, την διαδραστική performance/εγκατάσταση I remember|Θυμάμαι, εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Joe Brainard, η οποία παρουσιάστηκε επίσης στο Face to Face Festival, που διοργάνωσε το Lost Theatre στο Λονδίνο (13/7/2014), τα 49α ΔΗΜΗΤΡΙΑ της Θεσσαλονίκης (4-5/10/2014) καθώς και στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Ανόι (Hanoi, Vietnam, 12-19/11/2016), όπου απέσπασε το Βραβείο Πρωτοποριακής Παράστασης (Award for Experimental Innovation).

Τον Δεκέμβριο του 2016 η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ παρουσίασε την παράσταση devised H Γυναίκα/Το Ρούχο, στο θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ. Μια παράσταση για την πολυσήμαντη και συχνά δυσερμήνευτη σχέση της γυναίκας με το ρούχο.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ παρουσίασε την performance Karaoke Night. Μια performance για όλα αυτά που φέρνουν μαζί τους τα τραγούδια: Μνήμες, εικόνες και λόγια…

Τον Φεβρουάριο του 2019 η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ παρουσίασε την περιπατητική παράσταση EX LIBRIS, σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία της Αττικής. Μια παράσταση που στόχο είχε να μας ξαναγνωρίζει τις ιστορίες που αφηγούνται τα βιβλία: ιστορίες που δίνουν νόημα στην πολυπλοκότητα και τη χαοτική πλευρά της ζωής.

Τις παραστάσεις της ΝΟΗΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ σκηνοθετεί η Όλγα Ποζέλη και σκηνογραφεί ο Κωστής Δάβαρης.

Η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ παραστάσεις της έχουν ανέβει με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. 

 

Για αναλυτικό ιστορικό της ΝΟΗΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, παρακαλώ συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα μας: 

noitigrammi.gr 

Η ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ανήκει στο δίκτυο ATHENS CULTURE NET.

 

Καλλιτεχνική διευθύντρια της ΝΟΗΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ:

Όλγα Ποζέλη

olga.pozeli@gmail.com

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

693 6456846

2106544242 


Όλγα Ποζέλη 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α. Π. Θ. και θέατρο στην Δραματική Σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο (ΜΑ) στο Royal Hollowayand Bedford New College του Λονδίνου, με υποτροφίες του Βρετανικού Συμβουλίου και της Ακαδημίας Αθηνών. 
  
Για την Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, σκηνοθέτησε τα έργα : Η μεγάλη της ευκαιρία του Α. Bennett, Ένα κήρυγμα του D. Mamet, Do you love me?, μια παράσταση βασισμένη στη ζωή και τα έργα του διάσημου αντιψυχιάτρου R. D. Laing, Κβετς του Steven Berkoff, Πουλί της Ηδονής, μία παράσταση devised theatre βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Peter Carey, Όλα όσα έχω ξεχάσει μπορούν να γεμίσουν ένα σπίτι;, devised, βασισμένη στην εικαστική εγκατάσταση των Peter Fischli & David Weiss με τίτλο Questions, Ποτέ μην πας απ΄τις σκάλες, και πάλι devised με θέμα τις συμπτώσεις, Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του, peformance εμπνευσμένη από την εικαστική εγκατάσταση του Ilya Kabakov με τίτλο10 Albums, Όταν το κόκκινο Toyota ξέφυγε απ' τον δρόμο και βυθίστηκε στα μαύρα νερά/When the red Toyota went off the road and sank in black water, δίγλωσσο μονόδραμα βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, I remember/Θυμάμαι, διαδραστική performance/εγκατάσταση -επίσης δίγλωσση- εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Joe Brainard, Η  Γυναίκα/Το Ρούχο, performance, Karaoke Night, μουσική performance, Ex Libris, μια περιπατητική παράσταση σε βιβλιοθήκες, με θέμα την λογοτεχνία και τα βιβλία.

Για το Do you love me? ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το Do you love me? ήταν επίσης υποψήφιο για δύο βραβεία του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ». Το Κβετς ήταν υποψήφιο για έξι βραβεία του περιοδικού«ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», μεταξύ των οποίων και αυτά της καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας. Τον Ιούλιο του 2012 απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο International Festival of Monoperformances Vidlunnja (Festival Directors’ Award) με την παράσταση Όταν το κόκκινο Toyota ξέφυγε απ' τον δρόμο και βυθίστηκε στα μαύρα νερά/When the red Toyota went off the road and sank in black water.

Στο Φεστιβάλ Μπέκετ στο  θέατρο Σφενδόνη σκηνοθέτησε το μονόπρακτο Θέατρο. Στο Θεάτρο Επί Κολωνώ σκηνοθέτησε 4 μονόπρακτα του David Ives με γενικό τίτλο 8 Παραλλαγές στον Θάνατο του Τρότσκι.

Για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σκηνοθέτησε τον Μάγο του Οζ και τους Όρνιθες σε διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου.

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ελεύθερου, στην μεγάλου μήκους ταινία Έναστρος Θόλος του Κ. Αριστόπουλου και στις τηλεοπτικές σειρές: Στον Αργαλειό του Φεγγαριού (Κ. Ζώης) και Αττίκ (σκην. Κ. Αριστόπουλος).

Από το 2008 διατελεί Γραμματέας του International Monodrama Forum του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ), ενώ παράλληλα συνεργάζεται ως Καλλιτεχνική Σύβουλος στο Fujairah International Monodrama Festival (UAE). Από το 2004 έως το 2011 δίδαξε Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας και από το 2013 διδάσκει θέατρο στην Σχολή Μωραΐτη και είναι υπεύθυνη του ευρωπαϊκού προγράμματος PEEP Theatre Project στο Λύκειο της Σχολής. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια