Βάλια Μπαμπέτσα: "Η έμπνευση είναι κάτι που γεννιέται σε μια στιγμή και σε πιάνει σχεδόν απροετοίμαστο"

 

Έχω πίστη στους αιώνια ρομαντικούς που αγαπούν πραγματικά τα βιβλία και τους συγγραφείς και δεν θα αφήσουν αυτό να συμβεί. Το βιβλίο οφείλει απέναντι στον πολιτισμό μας να παραμείνει στην έντυπη μορφή του."

Με αφορμή την αγάπη της για τη συγγραφή και την ποίηση, αλλά και του νέου της μυθιστορήματος που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες, η συγγραφέας Βάλια Μπαμπέτσα φιλοξενείται σήμερα στις Τέχνες σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κανελλοπούλου

Πότε άρχισε να κυλά στο αίμα σου το μικρόβιο της συγγραφής;

Ξεκίνησα να γράφω κάποια ποιήματα από τα δεκατρία μου χρόνια. Έπειτα άρχισα να γράφω και  κάποια διηγήματα , ώσπου πολύ σύντομα έγραψα και το πρώτο μου μυθιστόρημα. Ξεκίνησαν οι καλλιτεχνικές μου ανησυχίες σχεδόν από παιδική ηλικία.

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Βέροια. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν  όμορφα αλλά όχι και τόσο ξένοιαστα από την εφηβεία κι έπειτα λόγω της αρρώστιας του  πατέρα μου. Ήταν ένα ζήτημα που μου στέρησε από νωρίς την ξενοιασιά και με ωρίμασε πρόωρα. Ωστόσο οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι δυνατές. Δεν θα τις άλλαζα!

Φιλολογία, Δημοσιογραφία και τώρα Νομική. Μίλησε μας για τις σπουδές σου;

Η  φιλολογία ήταν  η πρώτη σχολή που φοίτησα . Τα τελευταία έξι χρόνια μάλιστα ασχολούμαι εντατικά με τη διδασκαλία. Η ενασχόληση με τα παιδιά είναι δυνατή εμπειρία και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα. Συμβάλλεις επί της ουσίας στην διαμόρφωση των προσωπικοτήτων  των παιδιών κι αυτό φέρει μια μεγάλη ευθύνη. Η Νομική είναι ένα άλλο κεφάλαιο της  ζωής μου που υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα  ανοίξω με κάθε  ψυχικό κόστος, γιατί να επιτύχω στις εξετάσεις, ενώ παράλληλα  δούλευα,  μόχθησα αρκετά. Είμαι περήφανη γι' αυτό, διότι δεν τα παράτησα ποτέ. Δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου. Επίσης μέσα μου αισθανόμουν κι ένα χρέος απέναντι  στο όνομα που έφεραν οι γονείς μου στο χώρο της δικηγορίας και  ήθελα για χάρη του πατέρα μου , που δεν βρίσκεται στη ζωή να το επιτύχω. Νομίζω όμως ότι είναι κι ένα επάγγελμα που μου ταιριάζει και θα το ακολουθήσω.

Ποιητικές συλλογές με διακρίσεις. Θέλεις να μας πεις δυο λόγια;

Η ποίηση είναι ένα μονοπάτι δύσβατο, τραχύ ! Γυμνώνεις την ψυχή σου, αναζητάς το φως στα σκοτάδια! Η ποίηση καλώς η κακώς έχει μικρό και μυημένο κοινό! Ασχολήθηκα με αυτήν στα νεανικά μου χρόνια και το απόλαυσα. Όμως για μένα η ποίηση είναι κάτι ιδιαίτερο και σημαντικό, γι αυτό γράφω μονάχα στις πιο μεγάλες στιγμές της ζωής μου.

Τι σε εμπνέει σαν Βάλια;

Τίποτα συγκεκριμένο… Θα ήταν πολύ τετριμμένο να  σου πω ότι με εμπνέει η θάλασσα, το φεγγάρι… Η έμπνευση είναι κάτι που γεννιέται σε μια στιγμή και σε πιάνει σχεδόν απροετοίμαστο.

Πώς βλέπεις την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού;

Η αλήθεια είναι πως έχω λάβει απεριόριστη αγάπη και τεράστια ανταπόκριση. Αισθάνομαι τυχερή και ευλογημένη. Είναι σημαντικό οι λέξεις που χρησιμοποιήσεις για να συνθέσεις το πάζλ της ιστορίας σου να αγγίζει τόσο βαθειά τους ανθρώπους. Είναι σπουδαίο το συναίσθημα!

"Είναι η αγάπη...", ένα μελοποιημένο ποίημα σου. Πώς ένιωσες όταν το είδες ολοκληρωμένο;

Μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια  γιατί πολλά όμορφα πράγματα συνέβησαν στη ζωή μου πριν κλείσω τα 22 μου χρόνια. Όλα αυτά είναι φοβερές εμπειρίες για έναν τόσο νέο άνθρωπο. Είναι μια επιβράβευση κιόλας που δίνει ώθηση για να συνεχίσεις. Γιατί ας μην γελιόμαστε, ο χώρος της τέχνης φέρει και μεγάλη απόρριψη!

Αν τα ποιήματα είναι Αγάπη, τα μυθιστορήματα για την πένα της Βάλιας τι είναι;

Ένα σπουδαίο ταξίδι της ψυχής!

Χάρισέ μας ένα ποίημα σου.

Θα σου χαρίσω μερικούς στίχους από ένα αγαπημένο μου ποίημα , το «Θυμάσαι;» από την ποιητική μου συλλογή «Μονοπάτια Λήθης « , Εκδόσεις «Πηγή».

«Θυμάσαι πόσο σ αγαπούσα;

Σαν άγνωστος διαβάτης που ζητά προορισμό

Θυμάσαι;

Τότε… που  γονάτιζα και σου αράδιαζα όλες τις ανεμοδαρμένες σκέψεις μου

Κι εσύ λευκή όπως το άνθος στην αγνής σου αθωότητας

Θυμάσαι;

Έσκυβες πλάι μου ,πάντα στην ίδια εμβρυακή στάση μ εμένα

 και τον κόσμο αλλάζαμε!

Τον φτιάχναμε πρωτόπλαστο…»

Στην κατηγορία (Αξέχαστος ήρωας των puplic 2019), το μυθιστόρημά σου ήταν μέσα στην δεκάδα. Μίλησέ μας για το έργο σου και για αυτόν τον ήρωα.

Μεγάλη τιμή να είσαι πρωτοεμφανιζόμενος  συγγραφέας στο τομέα του μυθιστορήματος να βρίσκεσαι στη δεκάδα των βραβείων ανάμεσα σε τρανταχτά ονόματα της συγγραφής. Τι να πρωτοπώ για την Αρετή μου;  Είναι το μαγικό μου αερικό, που μέσα στα μαύρα της ρούχα κουβάλησε όλο το φως της γης! Η Αρετή είναι η αδερφή ψυχή μου. Πήρε από τις πλάτες μου όλες τις θλίψεις , από τα  μάτια μου όλα τα δάκρυα και τα κουβάλησε για να μου δείξει το δρόμο  της λύτρωσης . Το «Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι» είναι ένα βιβλίο βαθιά συγκινητικό . Μιλάει για τη ζωή δυο αδερφών, κουβαλάει τον πόνο της απώλειας  τους και  δείχνει ότι στη ζωή ότι κι αν μας συμβεί δεν πρέπει ποτέ να τα παρατήσουμε.

Πώς πιστεύεις πως θα είναι τα βιβλία σε είκοσι χρόνια από τώρα. Θα χαθεί η έντυπη μορφή, κατά τη γνώμη σου;

Έχω πίστη στους αιώνια ρομαντικούς που αγαπούν πραγματικά τα βιβλία και τους συγγραφείς και δεν θα αφήσουν αυτό να συμβεί. Το έχω πει ξανά. Το βιβλίο οφείλει απέναντι στον πολιτισμό μας να παραμείνει στην έντυπη μορφή του.

Είσαι υπέρ της ηλεκτρονικής ανάγνωσης ενός βιβλίου;

Όχι ιδιαίτερα Ωστόσο, είναι επιλογή του καθενός αυτό.

Ευχάριστα και δυσάρεστα του χώρου; Τι θεωρείς ότι πρέπει να διορθωθεί στις εκδόσεις και γενικότερα στον κόσμο του βιβλίου;

Δεν συγκρίνεται με τίποτα η επαφή με τους αναγνώστες και η  αγάπη τους απέναντι στα βιβλία σου. Όσον αφορά τις εκδόσεις , θεωρώ πως ένα τέτοιο τιμόνι θα πρέπει να το αναλαμβάνουν μονάχα άνθρωποι που αγαπούν ειλικρινά  το βιβλίο, κι αυτό θα αποτυπώνεται και στην συμπεριφορά τους απέναντι στον δημιουργό. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλα εμπόριο  και δεν θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό του χρήματος.

Υπάρχει χώρος για νέους συγγραφείς ;

Θεωρώ πως ναι , υπάρχει! Οι εποχές βέβαια και οι συνθήκες δεν ευνοούν ιδιαίτερα δεδομένου ότι δεν ζούμε πια στις χρυσές εποχές . Το βιβλίο περνάει κρίση, όπως περνάνε κρίση και οι αξίες μας. 

Η οικογένεια τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;  Θα δηλώνεις γυναίκα καριέρας κι αν ναι, έχει πλεονεκτήματα και μειονέκτημα αυτός ο ρόλος;

Θα ήθελα πολύ να αποκτήσω οικογένεια κάποια στιγμή στο μέλλον.  Αγαπώ πολύ τα παιδιά. Αγαπώ εξίσου όμως και την καριέρα.  Μου αρέσει να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω. Θέλω μ αυτό που ασχολούμαι , να το κάνω τέλεια. Η καριέρα θεωρώ  και η δουλειά είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ψυχικής ισορροπίας ενός ατόμου. Ωστόσο ο δρόμος της επιτυχίας δεν είναι  τόσο απλός. Χρειάζεται μόχθο, χρόνο και θυσίες. Οπότε σίγουρα θυσιάζεις κάποια πράγματα !

Αυτή τη περίοδο πως σε πετυχαίνω συγγραφικά;

Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει το νέο μου βιβλίο από της Εκδόσεις Υδροπλάνο. Νοιώθω τεράστια χαρά γι' αυτό και  ανυπομονησία!

Μια ευχή για το μέλλον;

Υγεία σε όλο τον κόσμο και επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς φόβο και περιορισμούς που δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατική χώρα σαν την Ελλάδα.

Σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα. Καλή συνέχεια στην συγγραφική σου πορεία και όχι μόνο.

Βιογραφικό:



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια