Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Το τέλος του Καλοκαιριού" του Άντερς ντε λα Μοτ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Άντερς ντε λα Μοτ
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 440
Εκδόσεις: Κέδρος


(Υποψήφιο για το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας )

Καλοκαίρι 1983.

Η Οικογένεια Νίλσον (Έμπε, Μαγκνταλένα, Βερόνικα, Ματίας και Μπίλι) ζει στο αγρόκτημα Μπακαγκόρντεν, στο χωριό Ρεφτινιέ, στο Στόνε της Σουηδίας.

Μια βραδιά ο πεντάχρονος Μπίλι εξαφανίζεται. Βρέθηκε ένα μπλε και άσπρο μικρό παπούτσι μέσα σε μια φυτεία καλαμποκιού κοντά στο αγρόκτημά τους. Το αγόρι χάθηκε μέσα στα καλαμπόκια. Όλοι κάτοικοι του χωριού με σκυλιά και επικεφαλής τον αστυνόμο Μόνσον ψάξανε όλο το αγρόκτημα και την φυτεία καλαμποκιού, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ το αγόρι.

Όλοι πιστεύουν και υποπτεύονται ότι ο Τόμι Ρουτ απήγαγε τον πεντάχρονο Μπίλι, για να εκβιάσει για λεφτά τον Θείο Χάραλντ  Άρονσον, αδελφό της Μαγκνταλένα Νίλσον, που είχε εταιρεία μεταφορών, μηχανοστάσιο, δασικές και αγροτικές καλλιέργειες, ακίνητα και ανεμογεννήτριες.  Ο θείος Χάραλντ είχε πολλές αντιπάθειες στο χωριό, λόγω των ανεμογεννητριών που είχε.

Κάτι πήγε λάθος και ο Μπίλι πέθανε.

Ο Τόμι Ρουτ είχε καταδικαστεί παλιότερα για βιαιοπραγία, κλοπές, καβγάδες, βανδαλισμούς, παράνομη οδήγηση και έπινε αρκετά. Ο Ρουτ προφυλακίστηκε για μια εβδομάδα, αλλά αφού δεν αποδείχτηκε τίποτε εις βάρος του, ελευθερώθηκε. Ο Ρουτ αν και είχε οικογένεια, έφυγε από τη χώρα. Μπάρκαρε και δεν ξαναγύρισε ποτέ στο χωριό.

Ο αστυνόμος Κρίστερ Μόνσον έκανε τα αδύνατα δυνατά να βρει το εξαφανισμένο παιδί. Η εξαφάνιση του Μπίλι, από την πλευρά της αστυνομίας σαν υπόθεση κλείνει, αφού δεν βρέθηκε κάποιος ένοχος.

 Η οικογένεια Νίλσον δεν αντέχει την εξαφάνιση του μικρού παιδιού, που συνέβει εκείνο το καταραμένο καλοκαίρι. Να χάσει κανείς ένα παιδί είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια. Η οικογένεια Νίλσον είχε καταστραφεί. Ο Έμπε είναι ένα κινούμενο φάντασμα και η Μαγκνταλένα είχε κλειδωθεί στο υπνοδωμάτιό της. Δεν έχει σηκωθεί από το κρεβάτι από τότε που ο Μπίλι χάθηκε…

Η Μαγκνταλένα παλιότερα είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική…

Η Μαγκνταλένα δεν θα αντέξει τον χαμό του Μπίλι και θα αυτοκτονήσει, γεμίζοντας τις τσέπες του παλτού της  πέτρες και θα πέσει στην παγωμένη  λίμνη.

Ο Έμπε Νίλσον τώρα ασχολείται στον κήπο του, μόνο με τις τριανταφυλλιές του. Όμορφα Ροζ και λευκά τριαντάφυλλα και μια ωραία ποικιλία τριανταφυλλιές που λέγονται Μαγκνταλένα…

Ο Ματίας Νίλσον γίνεται αστυνομικός στο Ρεφτινιέ και πολλές φορές θα ψάξει τον φάκελο, που είχε φτιάξει η αστυνομία το 1983, για τον εξαφανισμένο αδελφό του  Μπίλι. Τα βρήκε όλα εντάξει, οπότε δεν ξανασχολήθηκε με αυτό το συμβάν. Μόνο που ανακαινεί, μετά από είκοσι χρόνια, ξανά το θέμα η αδελφή του η Βερόνικα. Η Βερόνικα επιδόθηκε μετά από είκοσι χρόνια  σε ένα ανούσιο κυνήγι φαντασμάτων. Πιστεύει ότι η αλήθεια πρέπει να είναι κάπου εκεί έξω στο χωριό.

Ο Ίσακ Βελίν, ένας άντρας με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια,  συμμετέχει σε μια ομάδα θεραπείας της διαχείρισης πένθους, που διευθύνει η εκπαιδευμένη θεραπεύτρια Βερόνικα Λιντ, έτσι λέγεται τώρα η Βερόνικα Νίλσον, στη Στοκχόλμη. Ο Ίσακ αναφέρει στις συνεδριάσεις, ότι τον βασανίζει κάποιο θέμα εδώ και είκοσι χρόνια. Αναμνήσεις από τότε που ήταν μικρός. Θυμάται  ένα πεντάχρονο αγόρι που εξαφανίστηκε, ένα κήπο με ένα σπιτάκι και μια φτέρη με μεγάλη κουφάλα. Η Βερόνικα παγώνει με αυτά που ακούει και βλέπει ότι ο Ίσακ θα έμοιαζε με τον Μπίλι αν σήμερα ζούσε. Η ομοιότητα είναι φανερή.

Τι συμβαίνει;

Μήπως ο Ίσακ είναι ο ίδιος ο Μπίλι;

 Η Βερόνικα επιστρέφει στο πατρικό της να ψάξει μήπως βρει κάποια νέα στοιχεία.

Κι αν ο Τόμι Ρουτ δεν σκότωσε τον Μπίλι;

Τι συνέβη εκείνη τη νύχτα;

Ο Μπίλι δεν θα γυρίσει ποτέ πίσω…

Τέσσερις άνθρωποι ζούνε στη σκιά του καλοκαιριού του 1983…      

Το παρελθόν δεν γυρίζει ποτέ πίσω. Μετά από είκοσι χρόνια ο Έμπε, ο Ματίας, η Βερόνικα και ο Θείος Χάραλντ, πρέπει να ατενίζουν το μέλλον.

Κάπου στο βάθος του κήπου, αλυχτάει μια αλεπού. Ένα παραπονεμένο,  μοναχικό αλύχτησμα, που ακούγεται σχεδόν σαν κλάμα…

Πέντε λέξεις ταλαντεύονται μέσα στη Βερόνικα:

Καλό

Mου

Κοριτσάκι.

Εσύ

Δεν

Μπορούσες

Να

Το

Ξέρεις….

Ένα κορίτσι που επιμένει, μετά από είκοσι χρόνια, να βρει τον χαμένο της αδελφό…

Μια γυναίκα που αγαπούσε ένα άντρα…

Θλίψη και αγάπη.

Μίσος και αγάπη.

Πόνος και προδοσία.

Εφιάλτες και φαντάσματα…

Εκδίκηση και Ερινύες...

Βιολογικοί γονείς και υιοθετημένα παιδιά…

Τριανταφυλλιές που μοιάζουν να κλαίνε…

Ο Βόρειος άνεμος σε αυτά τα μέρη σημαίνει: το τέλος του καλοκαιριού…

Ένα καλοκαίρι που δεν τελείωσε ποτέ…

Οικογενειακά μυστικά που δεν θέλουν να τελειώσουν  ποτέ…

 

Πλούσιο, καλά οργανωμένο μυθιστόρημα, που καθηλώνει τον αναγνώστη λόγω της πλοκής του, αλλά και λόγω της μαεστρίας του συγγραφέως στον χειρισμό των στοιχείων που σκορπίζει κάθε τόσο. Ιδανική αναγνωστική απόλαυση για όλες τις εποχές του χρόνου.

Μια ανατριχιαστική ιστορία με ανατρεπτικό τέλος.

Ένα αριστούργημα της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

Ο Άντερς ντε λα Μοτ είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Σουηδούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1971 και ήταν αξιωματικός της σουηδικής αστυνομίας για οκτώ χρόνια. Εργάστηκε για επτά χρόνια ως διευθυντής ασφαλείας εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στο γράψιμο. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. «Το τέλος του Καλοκαιριού» μεταφράστηκε σε 13 γλώσσες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια