Αινείας Πετάνης : "Είναι ωραίο ταξίδι η συγγραφή όταν δεν την προγραμματίζεις"



Σήμερα στις Τέχνες φιλοξενούμε τον συγγραφέα Αινεία Πετάνη, με αφορμή το μυθιστόρημά του, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Οσελότος» και φέρει τον τίτλο «Στο μονοπάτι του λιονταριού».

Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κανελλοπούλου



Πώς ξεκίνησε η αγάπη για την συγγραφή;

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να αποτυπώνω σκέψεις στο χαρτί. Η συγγραφή όμως ξεκίνησε τελείως απροσδόκητα. Πήρα ένα χαρτί, ένα στυλό και ξεκίνησα να γράφω ό, τι σκαφτόμουν εκείνη τη στιγμή. Είναι ωραίο ταξίδι η συγγραφή, όταν δεν την προγραμματίζεις. Όταν δε την βάζεις σε «κουτιά».


Μας συστήθηκες μέσα απ’ το πρώτο συγγραφικό σου έργο «Εκείνος για εκείνον». Μίλησέ μας γι' αυτό το βιβλίο.

Το «Εκείνος για Εκείνον» αποτελεί μια αυτοβιογραφική νουβέλα με στοιχεία ψυχιατρικού και αστυνομικού μυθιστορήματος. Ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και στο ιδεατό. Στη ζωή και την έννοια της απώλειας. Μια νουβέλα που έρχεται να μας τονίσει την σπουδαιότητα του σεβασμού σε κάθε άνθρωπο.

Θήβα, Αθήνα ή Κύπρος το μέρος που έχει μείνει χαραγμένο στη ζωή σου;

Είμαι της άποψης πως κάθε μέρος, κάθε στιγμή, κάθε άνθρωπος μπορεί να σου δώσει και από κάτι. Η Θήβα μου έδωσε όλα μου τα χρόνια, από τη γέννησή, μέχρι την ενηλικίωσή μου. Η Κύπρος με αποτέλεσε ένα σχολείο – κυρίως επαγγελματικό – και την Αθήνα τη θεωρώ μια πόλη που θα πρέπει να ζήσει σε εκείνη κάθε άνθρωπος, έστω και για μία μέρα, διότι κάθε μέρα μέσα της, είναι και ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα.


«Στο μονοπάτι του λιονταριού», το νέο σου βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και ρίχνει το βάρος του σε θέματα ρατσισμού, μίλησέ μας για αυτό το βιβλίο.

Το «Στο μονοπάτι του λιονταριού» πραγματεύεται την έννοια της διαφορετικότητας στη κοινωνία και πως ο μη σεβασμός της, μας οδηγεί στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία. Θίγεται ο ταξικός ρατσισμός, ο φυλετικός, ο θρησκευτικός, ο οπαδικός κ.α με αποτέλεσμα στο τέλος να αιωρείται στην ατμόσφαιρα αν πραγματικά το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» είναι τελικά η καλύτερη λύση. Αν τελικά το λιοντάρι» θα μπορεί να είναι το ίδιο δυνατό και ηγετικό σε κάθε μονοπάτι.

Ο ρατσισμός είναι ένα θέμα που μας απασχολεί αιώνες, θα εξαλειφθεί ποτέ;

Δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα εξαλειφθεί ποτέ διότι πολύ απλά δεν θα υπήρχε ποτέ η εξάλειψη της διαφορετικότητας στη κοινωνία. Όπως δε μπορεί να υπάρξει ζούγκλα δίχως λιοντάρι, έτσι και η κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει δίχως το διαφορετικό. Έτσι λοιπόν ίσως και να «βολεύει» μερικούς να υφίσταται ο ρατσισμός. Ίσως τελικά να μην είναι απλά ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά μια πολύ καλά μεθοδευμένη τακτική για το «άγημα» ορισμένων.

Πόσο καιρό σου πήρε να ολοκληρώσεις αυτό το έργο, έκανες έρευνα πριν πιάσεις τη θεματολογία του;

Η συγγραφή του δεύτερου έργου μου πήρε περίπου 4-5 μήνες. Ναι υπήρχε έρευνα ορισμένων εννοιών, χωρών, ιστορικών και πολιτικών λεπτομερειών - άλλωστε μου αρέσει να μελετάω ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα -, ώστε να μπορέσω να συρράψω το παζλ του μυθιστορήματος με κατάλληλα κομμάτια.


Επόμενο συγγραφικό εγχείρημα είναι στα σκαριά;

Υπάρχει ναι, αν και είναι αρκετά νωρίς να μιλάμε γι’ αυτό ακόμα. Θα αρκεστώ να πω πως θα είναι ένα έργο ωδή στην αγάπη και τον έρωτα.

Τρεις λέξεις που σε χαρακτηρίζουν;

Επίμονος, υπομονετικός και ρομαντικός.

Από που αντλείς έμπνευση και πόσο δύσκολο ή εύκολο σου είναι αν την αποτυπώσεις στο χαρτί;

Έμπνευση αντλώ από τους ανθρώπους. Από τις συμπεριφορές τους, τις κινήσεις τους, τα λεγόμενά τους. Μου αρέσει να τους παρατηρώ ακόμα και όταν εκείνοι νοιώθουν πως μου είναι αδιάφοροι.

Μια ευχή για το μέλλον;

Εύχομαι να προσπαθούμε όλοι μας λίγο παραπάνω να καλυτερέψουμε αυτό το κόσμο. Περισσότεροι αυτοκριτική και λιγότερη κριτική προς τους συνανθρώπους μας.

Σε ευχαριστώ πολύ. Καλή συγγραφική πορεία.

Κι εγώ ευχαριστώ θερμά.


Βιογραφικό: Ο Αινείας Πετάνης μεγάλωσε στη Θήβα και έχει ζήσει στην Αθήνα και την Κύπρο. Απ’ τα πρώτα του παιδικά χρόνια ήταν ανήσυχο πνεύμα, με έντονη την ανάγκη να ψάχνει και να ενημερώνεται για τα πάντα. Έτσι, άρχισε να γράφει και μεγαλώνοντας του άρεσε να εκφράζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας, αγαπάει τα ταξίδια, τις ταινίες, τον αθλητισμό και γενικότερα την ζωή.

Το «Εκείνος για Εκείνον» είναι αποτέλεσμα περισυλλογής πολλών μηνών και η συγγραφή του ήρθε σε μία περίοδο της ζωής του αρκετά αναπάντεχη. Αποτελεί ένα είδος αυτοβιογραφίας με έμφαση στη ζωή, τον έρωτα και την ψυχιατρική.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το νέο του βιβλίο με τίτλο « Στο μονοπάτι του λιονταριού», απ’ τις εκδόσεις Οσελότος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια