Αγαπά τον λόγο κι έλκεται από αυτόν σε όλες του τις εκφάνσεις. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μην ασχοληθεί μαζί του συγγράφοντας κι η ίδια βιβλία τα οποία προδίδουν και τη δεύτερη μεγάλη της αγάπη, που είναι το θέατρο κι η υποκριτική. Αναφερόμαστε στη συγγραφέα Ξένια Πολίτη, την οποία σήμερα φιλοξενούμε στις Τέχνες, με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου της βιβλίου, που φέρει τον τίτλο "e-ερωμένη του Σέρφερ", και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Άπαρσις".
Ας δούμε τι έχει να μας πει...
Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου
Κυρία Πολίτη, για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που καθόρισε τη λογοτεχνική σας πορεία;
Μπορώ να σας πω πως από έφηβη θαύμαζα το προσωπικό ύφος κάποιων ποιητών, την οικονομία και την πυκνότητα των νοημάτων της γραφής τους, σε μία σελίδα. Η απήχηση, ήταν καθοριστική. Ή στους θεατρικούς συγγραφείς, θαύμαζα το πως μπορούν να χτίσουν έναν ολόκληρο κόσμο να του δώσουν πνοή κι εκείνος να ζήσει μέσ' από την προσωπική ματιά τους στα πράγματα. Πίστευα πως ήταν απίστευτα δύσκολο. Και όντως είναι, αλλά για το ερώτημα σας, μάλλον δεν υπήρξε ερέθισμα αλλά μια φυσική και οργανική ανάγκη.
Ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα, δοκίμιο ή θεατρικό; Προς τα πού κλίνετε περισσότερο;
Αν και μ' ελκύει ο «δαίδαλος» της γραφής σε κάθε έκφανση, εξαρτάται τί αρμόζει στο θέμα για το οποίο θέλω κάθε φορά να γράψω, οπότε και... επιστρατεύονται τ' ανάλογα μέσα. Νομίζω πως κλίνω προς την ποίηση, τον θεατρικό λόγο και το δοκίμιο, περισσότερο.
Δέχεστε επιρροές από άλλους αγαπημένους συγγραφείς στα έργα σας ή δεν το θεωρείτε απαραίτητο;
Οι αγαπημένοι σου δημιουργοί σε ακολουθούν αναπόδραστα. Ακόμα και σ' ένα έντονα προσωπικό ύφος όπως το δικό μου, εμφωλεύουν. Σου βάζουν τον πήχη ψηλά και συχνά τον ρίχνεις, πέφτεις, αγωνιάς, κρυφογελούν, ανασηκώνεσαι, τέτοια, καταλαβαίνετε, εξ ου και ο «δαίδαλος» που λέγαμε, άλλωστε παραδείγματα τέτοιων δημιουργών, βρίσκονται ατάκτως ειρημένα και στο παρόν ανάγνωσμα.
Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;
Το οτιδήποτε μπορεί να αφορά στον άνθρωπο και τις διαστάσεις του. Όλα τα επίπεδα της ελευθερίας με αφορούν επίσης πολύ.
Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων συγγραφέων και πιο συγκεκριμένα των νέων;
Νομίζω πως διαβάζει ευκολότερα σε σχέση με παλαιότερα, Έλληνες συγγραφείς. Υπάρχει μια πολυφωνία σε αυτό χωρίς φυσικά να είναι κακή, απλώς δυσκολεύεται να διακρίνει έναν καλό συγγραφέα. Στο θέατρο για παράδειγμα που με απασχολεί επίσης, τα ελληνικά θεατρικά έργα νέων δημιουργών, παρουσιάζονται σπανιότερα, οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες δείχνουν πιο φειδωλοί στο να τ' ανεβάσουν, ενώ στους εκδοτικούς οίκους, υπάρχει πληθώρα από προτάσεις.
Και πάμε τώρα στο βιβλίο σας "e-ερωμένη του Σέρφερ", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Άπαρσις". Εμφανής η επίδραση του θεατρικού λόγου στη δομή της ιστορίας σας. Ένας πρωτότυπος διάλογος που εκτυλίσσεται μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα λογοτεχνική επιστολογραφία. Δύο άγνωστοι που αποφασίζουν να επικοινωνήσουν μέσα από διάφορες εφαρμογές του διαδικτύου και, εν τέλει, να αναπτύξουν μεταξύ τους έναν ιδιόρρυθμο, ωστόσο μεγάλο και δυνατό δεκαετή έρωτα. Μιλήστε μας περισσότερο γι’ αυτό το ταξίδι τους στο χρόνο.
Το ταξίδι τους στον χρόνο καταρχήν, μου έδωσε την ευκαιρία να δείξω πως η λογοτεχνία μπορεί να περάσει στην καθημερινότητα από τα κλασικά μοτίβα σε όλες τις μέχρι σήμερα γνωστές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε από τότε που κέρδισαν στη ζωή μας, τα κινητά και τα λάπτοπ. Να σημειώσω πως αυτή η σχέση τους συμβαίνει, βιώνεται δια ζώσης, παρόλο που η αλληλογραφία τους γίνεται εμμονική. Επίσης χρειάζεται όλος αυτός ο χρόνος για να μπορέσουν να κριθούν, να εξαπατηθούν από τον έρωτα, χρειάζεται να υποφέρουν, να συνειδητοποιήσουν, ν' αλλάξουν, να περιπλανηθούν, δηλαδή, ο Σέρφερ όπως καταλαβαίνουμε, είναι ένας «πλανημένος» περιπλανητής, ο πλάνης!
Θα εντοπίσει ο αναγνώστης στους ήρωές σας στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;
Καταρχάς, στο βιβλίο δεν συναντούμε ως συνήθως ήρωες, παρά μόνο με την εμφάνιση, των ''προφίλ''... Ένα προφίλ όπως λέω, δεν είναι ο ήρωας, δεν είναι ο άνθρωπος, ο χαρακτήρας ή ο ρόλος, έτσι ώστε να κινηθείς με τις παραδοσιακές, αφηγηματικές ή διαλεκτικές φόρμες... Μπορούν να είναι όλα αυτά μαζί, όπως και τίποτα από αυτά. Ένα προφίλ χωράει τα πάντα, αποκαλύπτει πολλά και μπορεί να κρύβει ακόμα περισσότερα κατά το «δικό του» δοκούν. Ανεξαρτήτως όμως των παραπάνω, θα εντοπίσει σίγουρα πολλά στοιχεία μου σ' αυτά τα προφίλ.
Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας μέσω του βιβλίου σας, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στη διαπαιδαγώγηση του αναγνώστη ή σε κάτι άλλο;
Σε αυτά ακριβώς που λέτε, ''e-ερωμένη του Σέρφερ'', είναι ένα ανάγνωσμα ψυχαγωγίας και 'άσκησης' στην ερωτική επιθυμία, ένα μικρό ερωτικό μανιφέστο. Επιπλέον, στόχευσα σε μια αλληλογραφία σύγχρονη, αιματώδη και τόσο άμεση που αν και λογοτεχνική, να μην φαίνεται όσο το δυνατόν, σαν λογοτεχνικό μύθευμα. Το εάν το κατάφερα, μένει να το δούμε.
Χρησιμοποιείτε πλούσιο λεξιλόγιο στο βιβλίο σας, που πραγματικά εντυπωσιάζει τον αναγνώστη. Θεωρείτε πως στις μέρες μας ο Έλληνας χρήστης του διαδικτύου ενδιαφέρεται για την άψογη χρήση της γλώσσας στα κείμενά του ή έχει θέσει το ζήτημα αυτό σε δεύτερη μοίρα;
Θα έπρεπε να ενδιαφέρεται με τον ίδιο τρόπο που γράφει στο χαρτί, και κακώς εάν δεν το κάνει. Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα η χρήση της γλώσσας, και το πώς μαθαίνουμε (ή αν μαθαίνουμε) ελληνικά στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο ή πώς τα ξεχνάμε στο διαδίκτυο, όταν γράφουμε πρόχειρα ή ακόμα και άθλια. Στο βιβλίο πάντως, «απεικονίζονται» και τέτοια θέματα...
Λένε πως το διαδίκτυο έχει φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους ως προς το θέμα της επικοινωνίας. Ωστόσο, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις εκείνων που ισχυρίζονται ότι το διαδίκτυο εξασθένισε θεαματικά τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ παράλληλα ενίσχυσε το αίσθημα της μοναξιάς και της αποξένωσης. Εσείς ποια γνώμη υποστηρίζετε;
Τις αντίθετες απόψεις συχνά τις βρίσκω συνθετικές. Κοιτάξτε, νομίζω πως το διαδίκτυο, είναι απλώς ένα μέσο και ως μέσο δεν είναι καλό ή κακό, εξαρτάται από τη χρήση που του κάνεις. Προσφέρει όντως μια δυνατότητα πολύπλευρης επικοινωνίας αλλά οι δια-προσωπικές σχέσεις, οι Σχέσεις εν γένει, είναι κάτι άλλο ζωτικότερο, κάτι που χρειάζεται καλλιέργεια, συναισθηματική επένδυση, βάθος, αυθεντικότητα κι όχι Προσομοιώσεις σχέσεων λόγω αδυναμίας, μοναξιάς ή εγκατάλειψης.
Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;
Στο παρόν βιβλίο, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας στη γραφή, στο είδος και στον σχεδιασμό του, είναι αλήθεια ότι δυσκολεύτηκα να βρω ή να με βρει το «σπίτι» που λέτε κι εσείς, οπότε, ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις «Άπαρσις» και τον Γιώργο Ευσταθίου που το «ετόλμησαν» να μας στεγάσουν. Ναι, είναι πολύ σημαντική η διαδικασία της προώθησης ενός βιβλίου για την οποία ένας καλός εκδοτικός οίκος θα πρέπει διαρκώς να φροντίζει. Ο συγγραφέας πάνω σε αυτό έχει ένα όριο, και πολύ καλώς, πιστεύω.
Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές μέλλον;
Δεδομένων των αλλεπάλληλων μέτρων, σκεφτόμαστε εκτός απροόπτου, να προγραμματίσουμε μια ακόμα παρουσίαση προς το τέλος της Άνοιξης.
Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;
Στα κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών, στις εκδόσεις «'Απαρσις», στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και σε πολλά επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της περιφέρειας.
Μια ευχή σας για το μέλλον;
Η επιστροφή στην ανθρωποκεντρικότητα μ' ένα αξιακό σύστημα, που προάγει το ανθρώπινο γένος, διότι ζούμε δυστυχώς, μαύρες μέρες.
Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.
Ευχαρίστως:
from:
Colette
Subject:
DAYDREAMING
1 συνημμένο Μέσα στο φως
O ήλιος άρχισε να
γίνεται από σήμερα ανελέητος.
Σε είδα
φανταχτερό όνειρο γεμάτο χρώματα
γεμάτο παλλόμενες αισθήσεις
όλα πιασμένα, σφιχτοδεμένα σε κυκλικό χορό της
κοιλιάς η μέρα.
Αυτές οι Μαινάδες
των αχτίδων ήταν Απολλώνιες
ζούσαν όχι στον Κιθαιρώνα αλλά στους
θαλασσινούς αλμυρούς βράχους
ο βοριάς σφύριζε και αυτές
τραγουδούσαν
Κάθε εφιάλτης
είχε εξανεμιστεί πέρα μακριά τραγουδούσαν για σένα
στο φως
from: Fontenelle
Subject: DAYDREAMING
1 συνημμένο Μέσα στο φως
ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Ν' ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΑ ΠΟΔΙΑ
ΣΟΥ ΝΑ ΜΠΩ ΜΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ...
[...]
Κυρία Πολίτη, σας ευχαριστώ θερμά για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.
Κυρία Πετρίδου, κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά που μου δώσατε την αφορμή μέσω των ...''Τεχνών on line'' γι' αυτήν την ωραία συζήτηση, να είστε καλά!
Η Ξένια Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μεταξύ άλλων, υποκριτική και θέατρο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έλκεται από τον Λόγο σε όλες του τις εκφάνσεις. Τα δύο πρώτα της θεατρικά έργα «Τέρμα» κι «Εφιάλτης η ελπίδα», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Βακχικόν». Διατηρεί τον ιστότοπο:
Ξένια Πολίτη https://xpoliti.wixsite.com/xeniapoliti/blog όπου εργασίες της δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ άρθρα της, ποιήματα, κ.τ.λ. δημοσιεύονται κάθε μήνα, σε λογοτεχνικά και πολιτικά sites όπως και σε περιοδικά.
0 Σχόλια