Όλγα Δημοσθένους: "Η ποίηση ήταν και είναι πάντα στο υψηλόν βάθρον"


Γράφει από μικρό παιδί, ωστόσο μόλις λίγους μήνες πριν κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Στεντόρειοι Ψιθυρισμοί» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέφαλος». Αναφερόμαστε στην ποιήτρια Όλγα Δημοσθένους που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες.
Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κανελλοπούλου


Ποια είναι η Όλγα και από πού μας έρχεται;

Η Όλγα είναι ένα απλό αγροτόπαιδο που γεννήθηκε ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι σε ένα όμορφο πεδινό χωριό στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, στο Προάστιο Καρδίτσας κι εκεί ζει ως τώρα. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγός στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων. Τη σήμερον ημέρα ασχολείται με τα χωράφια της ως νέα αγρότισσα. Σε αυτή τη συνέντευξη, όμως, έρχεται κουβαλώντας μαζί της έναν αλλιώτικο κόσμο… ποιητικό!

Από ποια ηλικία άρχισες να γράφεις ποιήματα;

Η πρώτη μου απόπειρα για.. «συγγραφή» μετράει χρόνια πίσω˙ στα χρόνια του δημοτικού σχολείου άρχισε να διαφαίνεται μια ροπή προς τη λογοτεχνία, αλλά στο γυμνάσιο και στο λύκειο ξεκαθάρισε το τοπίο γράφοντας στίχους και ποιήματα που τα χάριζα στους φίλους μου και στους συμμαθητές μου. Ως φοιτήτρια πλέον εκφραζόμουν μέσα από την ποίηση. Και έτσι συνεχίζω να πορεύομαι.

Μια εικόνα απ΄ την παιδική σου ηλικία που έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη σου;

Δεν είναι μόνο μία… η παιδική μου ηλικία ήταν γεμάτη χρώματα κι αρώματα, γεμάτη γέλια, τραγούδια κι αγάπη! Και πολύ παιχνίδι και πολύ διάβασμα! Θυμάμαι, όμως, πολύ έντονα τον παππού μου και μένα κάτω από τον παχύ ίσκιο της πανύψηλης μουριάς που είχαμε μπροστά από το σπίτι μας ˙ εκεί μου έλεγε παραμύθια, βιωματικές ιστορίες από τον πόλεμο και μου μάθαινε «γράμματα», όπως έλεγε, για να με βρουν οι γονείς μου διαβασμένη, σαν γυρνούσαν κατάκοποι από τα χωράφια.

Το επάγγελμα της παιδαγωγού το εξασκείς;

Δεν έχω εργαστεί ως νηπιαγωγός, αν και η επαφή και η επικοινωνία μου με τα παιδιά έχει επιτευχθεί και με άλλους τρόπους. Ωστόσο, οι γνώσεις των σπουδών μου αποτελούν δυνατό εφόδιο στη ζωή μου.

Πότε έλαβες το 1ο σου βραβείο και πώς ένιωσες;

Η πρώτη αναγνώριση της ποιητικής μου προσπάθειας ήταν η τιμητική διάκριση που έλαβα για τη συμμετοχή μου στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Νέας Κίνησης Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης το 1996. Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή! Η στιγμή της απονομής της διάκρισης με ενθουσίασε και μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά, αν και δεν είχα αντιληφθεί τη σημαντικότητά της… μικρή γαρ!


«Στεντόρειοι Ψιθυρισμοί», δυο λόγια για αυτή σου τη συλλογή;

Οι «Στεντόρειοι Ψιθυρισμοί» είναι η πρώτη μου εκδοτική προσπάθεια. Είναι μια προσωπική ποιητική συλλογή, η οποία κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες από τις εκδόσεις Κέφαλος. Είναι μια ποιητική συλλογή που έχει λάβει το βραβείο «Αισχύλος» στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης Κ.Π.Καβάφης το 2018 και απαρτίζεται από τριάντα ποιήματα…είκοσι έξι συν τέσσερις ψιθύρους που στεντορείως καλούν τους αναγνώστες να βυθιστούν απνευστί στο λόγο τους και να ανακαλύψουν τα μύχια της ψυχής τους μέσα από δύσκολα μονοπάτια βαθιάς σκέψης και διάχυτων συναισθημάτων.


Χάρισέ μας ένα ποίημά σου.

Ένα ποίημα από την ποιητική μου συλλογή «ΣΤΕΝΤΟΡΕΙΟΙ ΨΙΘΥΡΙΣΜΟΙ» με τον τίτλο:

ΑΝΑΒΑΘΜΟΙ

Με την ταχύτητα του Δάμυσου στη φτέρνα την Αχίλλειο
οι πενθούσες, οι επτά του γηραιότερου των Θρακογιγάντων κόρες,
τόλμησαν τους αναβαθμούς της Ποιήσεως ν΄ αγγίξουνε.
Τι τόλμη!
Ατελεύτητος η προσπάθεια το πρώτο το σκαλοπάτι
να διαβείς…

Τι σε εμπνέει και πόσο συχνά γράφεις;

Η έμπνευση είναι φευγαλέο θείο δώρο! Δεν έχει ωράριο, δεν έχει συχνότητα…δεν καταδέχεται παραγγελίες και χρονικά όρια…σε καλεί όποτε κι όπως εκείνη προστάζει. Αν σταθώ και την αφουγκραστώ και την προλάβω στο διάβα της(;)… έχει καλώς! Θα αδράξω την πνοή της κι αρκεί μια μόνο λέξη, η σιωπή, ένα βλέμμα, ένα μειδίαμα, ένα θρόισμα φύλλων, ενός κύματος ο παφλασμός, μια ανάμνηση, μια απουσία, ο έρωτας, ο θάνατος…όλα είναι εν δυνάμει έμπνευση!

Όλα γίνονται αστραπή και σχίζουν ψυχή, νου, χαρτί…άγνωστο πώς!

Αγαπημένη/ος Έλληνας ή ξένος ποιήτρια/ής;

Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλοί αγαπημένοι ποιητές και που επηρέασαν τη γραφή μου και που με συγκλόνισαν με την πένα τους. Ο Καβάφης με την ιδιότυπη γλώσσα του και την ανυπέρβλητη ποιητική του ευστροφία με συνεπαίρνει ακόμα.

Πώς νιώθεις κάθε φορά που διακρίνεται η γραφή σου;

Δε θα κρύψω πως με χαροποιούν αφάνταστα οι εκάστοτε διακρίσεις και βραβεύσεις της ποιητικής μου γραφής. Είναι για μένα μεγάλη ηθική ικανοποίηση και ψυχική ανάταση. Συνάμα νιώθω και ευθύνη, σαν συνειδητοποιώ το χρέος να υπερβώ τον εαυτό μου και να «γεννήσω» ανώτερα της προτεραίας συγγραφικά πονήματα.

Αγαπημένος προορισμός και moto;

Τα ταξίδια είναι ένα όνειρο ζωής που πραγματώνεται μέσα από τα ποιητικά μονοπάτια προς το παρόν…έχω αγαπημένους τόπους που κατά καιρούς έχω επισκεφτεί, όμως…ο πιο αγαπημένος μου προορισμός είναι αυτός που ακόμα με προσμένει.

Δε συνηθίζω να έχω στη ζωή μου εμβληματικά αποφθέγματα ˙
Αν χρειάζεται να ανασύρω κάποιο, θα ήταν οι στίχοι του Γεωργίου Δροσίνη:
«Ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο,
μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν΄ ανεβαίνω.»

Ο όρος οικογένεια στη ζωή σου τι ρόλο παίζει;

Η οικογένεια αποτελεί, αναμφισβήτητα, πανανθρώπινο κοινωνικό θεσμό και το θεμέλιο λίθο και το σημαντικότερο(!) και της δικής μου ζωής.


Η Όλγα με τρεις λέξεις;

Με τρεις λέξεις;
Δύσκολο να αυτοπροσδιοριστώ… θα πω:
Αενάως και φιλοτίμως αεικίνητη !

Τι πιστεύεις ότι λείπει απ΄ το χώρο της συγγραφής στις μέρες μας;

Ο σύγχρονος συγγραφικός χώρος βρίθει αξιόλογων ομοτέχνων-καταξιωμένων ή μη- που ο καθείς εναποθέτει το δικό του λιθαράκι στο λογοτεχνικό οίκο. Είμαι πολύ νέα στο χώρο αυτό, για να τον κρίνω ή να τον σχολιάσω. Θα σας πω τι δε θα ήθελα να λείπει ˙ δε θα ήθελα να λείπει το προβάδισμα σε νέους συγγραφείς, η αλήθεια που μόνο οι έντονες βιωματικές καταστάσεις προκαλούν, η απόλυτη γνώση του λόγου που ελάχιστοι κατέχουν, η συναίσθηση της ευθύνης των δημιουργών, η αυστηρή και αντικειμενική κριτική των έργων τους-στοιχεία που προσωπικά τα έχω ανταμώσει… είμαι τυχερή;

Είναι η ποίηση παρεξηγημένη, θεωρείς ότι μειονεκτεί σε σχέση με την πεζογραφία;

Δε θεωρώ κανένα λογοτεχνικό είδος παρεξηγημένο, αφού το καθένα κατέχει επάξια τη θέση του. Η ποίηση ήταν και είναι πάντα στο υψηλόν βάθρον! Εάν υπάρχει κάτι στο οποίο μειονεκτεί σε σχέση με την πεζογραφία, είναι ίσως ότι δύσκολα προσεγγίζεται από το αναγνωστικό κοινό και γίνεται δυσπώλητη.

Αυτή την περίοδο πώς σε συναντώ συγγραφικά;

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο κύκλος του πρώτου μου βιβλίου, υπάρχουν δυο έτοιμες και βραβευμένες παγκοσμίως ποιητικές συλλογές, μια ποιητική συλλογή με παιδικά ποιήματα, μια τρίτη ποιητική συλλογή που είναι στα σπάργανα και μια συλλογή διηγημάτων που βρίσκεται εν τω μέσω… και φυσικά πολλές ιδέες, συλλογισμοί και φαντασία! Έμπνευση να υπάρχει!

Μια ευχή για το μέλλον;

Είθε να έχουμε δυο εκ των πολυτιμότερων αγαθών, υγεία κι ελευθερία ˙να ανταμώσουμε ξανά τη χαμένη μας ανθρωπιά και να πράττουμε μόνο το καλό.

Σε ευχαριστώ πολύ. Καλή συγγραφική συνέχεια.

Κι εγώ σε ευχαριστώ, αγαπητή Ιωάννα, για τη φιλοξενία και την τιμή. Εύχομαι σε σένα τα βέλτιστα και σε όλο τον κόσμο υγεία, καλές γιορτές κι η Γέννηση του Κυρίου να γεμίσει τις καρδιές μας με αγάπη.


Βιογραφικό:  

Η Όλγα Δημοσθένους Καλύβα γεννήθηκε και ζει στο Προάστιο Καρδίτσας. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Έχει λάβει τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή της στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Νέας Κίνησης Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης ( Νε.Κί.Λ.Θ.) το 1996. Έχει βραβευτεί στον 13ο Διαγωνισμό Ποίησης Βόλου σε τρία έργα της με το 2ο βραβείο και στον 14ο Διαγωνισμό Ποίησης Βόλου με το 1ο βραβείο και το 2ο βραβείο. Το ποίημά της με τον τίτλο: «ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ» έχει μελοποιηθεί από τον κ. Γ. Φουντούλη και κυκλοφορεί από τις 10/07/2020.
Της έχουν απονεμηθεί το βραβείο «ΑΙΣΧΥΛΟΣ» για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κ. Π. Καβάφης 2018 με την ποιητική συλλογή: «Στεντόρειοι Ψιθυρισμοί» και το βραβείο «ΣΑΠΦΩ» για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κ. Π. Καβάφης 2019 με την ποιητική συλλογή: «Κρινανθώνος Ενστάλαξις».
Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις στον ελεύθερο κι έμμετρο στίχο και τιμητικούς επαίνους σε ποίηση χαϊκού και σε μουσικό στίχο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Κέφαλος και τα ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται στο συλλεκτικό τόμο του διαγωνισμού.
Έχει συμπεριληφθεί ποίημά της στην ποιητική συλλογή με τα 150 βραβευμένα ποιήματα του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης των εκδόσεων Κοράλλι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια