Νεοφύτα Ευαγγέλου: "Η ικανότητα γραφής είναι μια δεξιότητα που από μόνη της δεν μπορεί να προεξοφλήσει ένα καλό βιβλίο"


Στην περίοδο της πλήρους ωριμότητας 
αποφάσισε να ασχοληθεί με το κρυφό πάθος της, τη συγγραφή. Το πρώτο της μυθιστόρημα είναι γεγονός και, πλέον, κυκλοφορεί στα περισσότερα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Κάνουμε λόγο για τη συγγραφέα Νεοφύτα Ευαγγέλου, την οποία φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες με αφορμή το βιβλίο της με τίτλο «Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές».
Ας δούμε τι έχει να μας πει...
Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Ευαγγέλου, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Θα συνέστηνα τον εαυτό μου στο αναγνωστικό κοινό σαν άτομο μαχητικό, συνειδητοποιημένο και ευαισθητοποιημένο στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Τα πιεστικά κοινωνικά ζητήματα που μας περιτριγυρίζουν σε συνδυασμό με την πανδημία ήταν ο πρώτος λόγος. Η ανάγκη μου να υπηρετήσω τη λογοτεχνία που αγαπώ, ήταν ο δεύτερος.

Θεωρείτε ότι η συγγραφή απελευθερώνει τον εσωτερικό κόσμο του συγγραφέα; Εσείς νιώσατε αυτού του είδους την απελευθέρωση όταν ολοκληρώσατε το πρώτο σας συγγραφικό έργο;

Ναι το πιστεύω, σίγουρα αισθάνθηκα απελευθέρωση και προπαντός ικανοποίηση που κατάφερα να το ολοκληρώσω και να εκφραστώ.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Το κάθε τι, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, από το πιο αληθινό μέχρι το πιο ψεύτικο, από το πιο κοινότυπο μέχρι το πιο αλλόκοτο.

Ποια πιστεύετε πως είναι η συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής του συγγραφέα, η φαντασία του ή η σκληρή δουλειά του;

Η ικανότητα γραφής είναι μια απαραίτητη δεξιότητα που από μόνη της δεν μπορεί να προεξοφλήσει ένα καλό βιβλίο, η κεντρική ιδέα και η θεματολογία επικυριαρχούν. Επομένως αν μιλούμε για μυθιστόρημα θα έλεγα ναι πρωτίστως η φαντασία για μια καλή θεματολογία σε συνδυασμό με δουλειά.


Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε μία ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, η θεματολογία του ή οι δευτερεύοντες χαρακτήρες;

Σίγουρα οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών έχουν καταλυτικό ρόλο μέσα στην Ιστορία, επομένως η σωστή σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι ουσιώδης ώστε να υποστηριχθεί η θεματολογία. Ο συνδυασμός τους είναι σημαντικός για μια πετυχημένη ιστορία. Φοβούμαι πως δεν μπορώ να τα διαχωρίσω.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Θα έλεγα πως ναι, ξένους και Έλληνες. Πιθανόν δεν αποκλείω τις επιρροές, αν και πιστεύω στο προσωπικό ύφος του καθενός. Η συγγραφή εκτός από τέχνη είναι και τεχνική εκτιμώ ότι οι συγγραφείς που αγαπάμε περισσότερο μας βοηθούν, στην τεχνική παρά στη τέχνη της συγγραφής.

Ξεκινήσατε επίσημα τη λογοτεχνική σας πορεία κυκλοφορώντας το πρώτο σας μυθιστόρημα σε ώριμη ηλικία. Γιατί τώρα;

Γιατί συνηθίζω με ό,τι ασχολούμαι να δίνομαι εξολοκλήρου και να αφοσιώνομαι σε αυτό, η αλήθεια είναι ότι πριν την συνταξιοδότηση μου δεν είχα τέτοια ευχέρεια, κατέθετα την ενέργεια, τον χρόνο και την αφοσίωση μου στην εργασία μου που επίσης ήταν ένα κοινωνικό λειτούργημα.


Πρόσφατα, λοιπόν, κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο, το μυθιστόρημά σας με τίτλο «Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας», από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία, που στόχο έχει να αναδείξει το πραγματικό νόημα της αληθινής αγάπης και την επιρροή που ασκεί αυτή στις ζωές των ανθρώπων. Τελικά, έχει τη δύναμη να σταθεί αντάξια των προσδοκιών τους; Παραμένει αλώβητη, παρά τις δυσκολίες και τα όποια εμπόδια συναντά;

Ναι , η αληθινή αγάπη, προσπερνά τα εγωιστικά συναισθήματα και έχει αυτήν τη δύναμη, μπορεί να ξεπεράσει το κάθε εμπόδιο και την κάθε δυσκολία.

Πείτε μας λίγα περισσότερα πράγματα για την υπόθεση της ιστορίας σας.

Η Ιστορία αφορά ένα μυστικό ειδύλλιο δυο ανθρώπων παντρεμένων με παιδιά. Οι οικογένειες τους συνδέονται με ένα πλέγμα σχέσεων, φιλίας, συγγένειας και επαγγελματικής συνεργασίας. Η πρωταγωνίστρια εγκλωβίζεται σε αυτό το πλέγμα και διστάζει να κάνει το μεγάλο βήμα. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να εμφανιστούν απρόοπτα εμπόδια στο ειδύλλιο. Καθώς η πλοκή εξελίσσεται, το έργο παράλληλα με το ειδύλλιο προσεγγίζει πολλά κοινωνικά ζητήματα: Τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, την τοξικότητα στις σχέσεις, τις συνέπειες του διαζυγίου, την ψυχολογική βία, τα θέματα αυτοεικόνας των νέων και την εκμετάλλευση που τυγχάνουν. Γενικά μιλώντας το έργο προβάλλει τα προβλήματα και τις αγωνίες του σύγχρονου Ανθρώπου.

Στα τελευταία κεφάλαια η πανδημία κόβει βόλτες στην καθημερινότητα των ηρώων. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής νοσεί και καταλήγει στη μονάδα αυξημένης φροντίδας έτοιμος να διασωληνωθεί. Ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν χάνει την πίστη του, ελπίζει για το καλύτερο.

Ποιο το ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη ιστορία;

Θα μιλούσα για συνδυασμό ερεθισμάτων, που είναι οι εμπειρίες και η φαντασία η οποία επικυριαρχεί και σαν ερέθισμα. Δεδομένου ότι οι ήρωες είναι φανταστικοί, οι εμπειρίες απλά με βοήθησαν να κατεβάσω τους χαρακτήρες της μυθοπλασίας από τα μεγάλα της ύψη κάπως πιο χαμηλά, προσπαθώντας να τους συγκροτήσω αληθοφανείς.

Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας μέσω του βιβλίου σας, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στη διαπαιδαγώγηση του αναγνώστη ή σε κάτι άλλο;

Πάλι θα μιλήσω για συνδυασμό, το βιβλίο αποσκοπεί και στα τρία που αναφέρεστε αλλά εγώ θα πρόσθετα ότι αποσκοπεί επίσης να προβάλλει το όμορφο Μεσογειακό φυσικό περιβάλλον και όπως ήδη είπα, προσπαθεί παράλληλα να υπηρετήσει την τέχνη του λόγου χρησιμοποιώντας τα διάφορα σχήματα του. Το βιβλίο διανθίζεται με τα λόγια των σοφών της Αρχαιότητας για τον έρωτα, την φιλία, την ανθρωπιά. Περιλαμβάνει στροφές από κορυφαία ποιήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από διαχρονικά ερωτικά τραγούδια.

Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου σας στο οποίο καθρεφτίζονται στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Οι ήρωες μου είναι φανταστικοί και δεν ανταποκρίνονται σε υπαρκτά πρόσωπα, θα έλεγα όχι ακόμη και στη περίπτωση που τύχει να εντοπισθούν ομοιότητες.

Η κρίση αναμφίβολα έχει επηρεάσει σημαντικά την τέχνη και φυσικά τη λογοτεχνία. Μπορεί σήμερα ένας συγγραφέας να βιοποριστεί από τα έργα του;

Υποθέτω πως τα πράγματα είναι δύσκολα σήμερα και πιο ειδικά στο χώρο της τέχνης. Μάλλον κλίνω προς το αρνητικό.

Μιλήστε μας για το πρώτο σας εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές»; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την περαιτέρω προώθηση ενός βιβλίου;

Μέχρι στιγμής, ναι είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον εκδότη μου, νιώθω ότι ο εκδότης με τις γνώσεις, την εμπειρία του και τις δεξιότητες του, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προώθηση του βιβλίου.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Μπορεί να βρει το βιβλίο τόσο σε φυσικά όσο και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αρχής γενομένης το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Συμπαντικών Διαδρομών, τα βιβλιοπωλεία Πάργα στην Κύπρο, ηλεκτρονικά και φυσικά. Από το skroutz.gr, βιβλιοπωλείο Λαβύρινθος, τα βιβλιοπωλεία Αnagnostis, books2u.gr, jasper, captains book και ιριδίου best prices.gr, books in-greek, Anagnostisbooks, BookLeader. Πρωτοπορία, Αριστοτέλους, Ζαφειρίου και γενικά σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να ξεπεράσουμε την πανδημία σύντομα να επιστρέψουμε σε ένα ασφαλή κόσμο και να έχουμε υγεία.

Κυρία Ευαγγέλου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.


Βιογραφικό:

Η Νεοφύτα Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1955 και έζησε μέχρι το τέλος της εφηβείας της στη γενέτειρα της, τη Λεμεσό. Είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα της Βιολογίας.
Το 2009 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση. Εργάστηκε για ένα σύντομο διάστημα στην Αθήνα και συνέχισε στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, στην Κύπρο, μέχρι το 2020, όπου αφυπηρέτησε, ως Διευθύντρια Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.
Μόλις αφυπηρέτησε αποφάσισε να ασχοληθεί με το κρυφό πάθος της, που είναι η συγγραφή.
Το παρόν έργο αποτελεί το πρώτο της συγγραφικό βήμα. Νιώθει τυχερή που αρχίζει να γράφει στην περίοδο της πλήρους ωριμότητας.
Είναι παντρεμένη από το 1987 και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο απόκτημα στη ζωή της αποτελούν οι δύο κόρες της καθώς και η μικρή της εγγονούλα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια