Ελένη Γεωργούση: "Ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό τρόπο γραφής"


Σήμερα στις Τέχνες έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μία νέα συγγραφέα, η οποία αρκετά πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με έναν αρκετά ελκυστικό τίτλο και ένα ακόμα πιο ελκυστικό εξώφυλλο. Πρόκειται για την Ελένη Γεωργούση και το βιβλίο της με τίτλο «Ένας ανεκτίμητος θησαυρός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής».
Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Γεωργούση, το 2021 υπήρξε για εσάς καθοριστικό για τη συγγραφική σας πορεία, καθώς θεωρείστε και επίσημα πλέον συγγραφέας; Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

Πράγματι το 2021 για εμένα στάθηκε πολύ δημιουργικό. Με την συγγραφή ασχολούμαι αρκετά χρόνια, το 2021 όμως ολοκλήρωσα το πρώτο μου έργο και με την ψυχολογική ενθάρρυνση και υποστήριξη του συντρόφου μου αποφάσισα να κάνω την προσπάθεια να δω το όνειρο μου να παίρνει μορφή.

Θεωρείτε ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός των ανθρώπων κατά την τελευταία διετία έδωσε μια ώθηση παραπάνω στους δημιουργούς ώστε να παράξουν έργο; Συνέβη κάτι ανάλογο και στη δική σας περίπτωση;

Σίγουρα βοήθησε πολύ τους ανθρώπους που ασχολούνται με την δημιουργική εργασία, παρόλα αυτά εμένα δεν με επηρέασε σε ιδιαίτερο βαθμό αυτό. Πάντα ήμουν αυτό που λέμε ‘σπιτόγατα’.

Έχετε παραδεχτεί πως αγαπάτε πολύ το βιβλίο και δεν το αποχωρίζεστε από τις καθημερινές σας συνήθειες. Σπάνιο φαινόμενο για τους νέους της εποχής μας που αρέσκονται να σερφάρουν αδιάκοπα στο διαδίκτυο. Εσάς πώς και δεν σας επηρέασε αυτή η αρρωστημένη ομολογουμένως τάση της εποχής;

Σαν γόνος αυτής της εποχής υπήρξαν και για εμένα μέρες που κρατούσα το κινητό μου στα χέρια μου για ώρες . Αυτές τις στιγμές ‘άκουγα την βιβλιοθήκη μου να με μαλώνει’ και έτρεχα και πάλι κοντά της.

Είναι, τελικά, οι άνθρωποι των βιβλίων πιο ελεύθεροι άνθρωποι; Πιο πλούσιοι συναισθηματικά και πιο πολυταξιδεμένοι σε νοητικό και γνωστικό επίπεδο;

Αυτό δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Όλοι όσοι αγαπάνε κάτι με πάθος και το έχουν στην καθημερινότητα τους είναι ελεύθεροι, έχουν πολλά και δυνατά αισθήματα και ίσως ταξιδεύουν με έναν τρόπο διαφορετικό από τον δικό μας.

Έχετε δεχθεί επιρροές ως νέα συγγραφέας από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Από όσο γνωρίζω δεν έχω δεχτεί επιρροές. Ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό τρόπο γραφής.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Έμπνευση για εμένα μπορούν να αποτελέσουν τα πάντα. Η κάθε λεπτομέρεια της ημέρας. Ακόμα και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μέσα στο λεωφορείο κάνει την σκέψη μου να τρέχει πίσω στα χρόνια της νιότης τους.


Το πρώτο σας μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής» και φέρει τον τίτλο «Ένας ανεκτίμητος θησαυρός». Πρόκειται για μια περιπετειώδη ιστορία, που στόχο έχει να φωτίσει τις χαμένες αξίες των ανθρώπων και να αναδείξει τη μεγαλύτερη εξ αυτών, την αξία της οικογένειας. Πείτε μας λίγα περισσότερα λόγια για την υπόθεσή της.

Το βιβλίο όπως πολύ σωστά είπατε είναι μία περιπέτεια. Πράγματι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του βιβλίου δείχνει την δύναμη και την αγάπη της οικογένειας, με όλα τα εμπόδια και όλες τις θυσίες που απαιτούνται. Παρόλα αυτά προσπάθησα και εύχομαι να κατάφερα να δείξω στο κάθε αναγνώστη πως τα χρήματα και τα κοσμικά πλούτη δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν τον εσωτερικό μας θησαυρό.

Το βιβλίο σας είναι αφιερωμένο στα ανθρώπινα όνειρα, ως απόδειξη πως όντως πραγματοποιούνται. Να υποθέσουμε πως η ιστορία σας έχει ευχάριστη κατάληξη; Ο αναγνώστης θα νιώσει αγαλλίαση στο τέλος της ανάγνωσης;

Έχει ευχάριστη κατάληξη, το ευτυχισμένο τέλος. Ή μήπως δεν είναι το τέλος;

Όπως και να έχει, το αφιέρωμα δεν σχετίζεται με την ιστορία αλλά με το βιβλίο σαν βιβλίο. Ήταν και είναι το όνειρο της ζωής μου να γράφω και να μοιράζομαι ιστορίες, και το όνειρο μου πραγματοποιείται καθημερινά, όσο εγώ προσπαθώ για αυτό ανελλιπώς.

Πρέπει να πιστεύει ο άνθρωπος στις δυνάμεις του; Μπορεί να υπερπηδήσει κάθε εμπόδιο όταν το θελήσει και με ποιον τρόπο;

Ένας άνθρωπος πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση, όμως επιβάλλεται να είναι και ταπεινός. Το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο. Απαιτείται η σκληρή δουλειά και η αισιοδοξία. Μόνο αυτά είναι στο χέρι μας και τίποτα άλλο.

Συμπερασματικά, το μήνυμα του βιβλίου σας με δυο λόγια ποιο είναι;

Το μήνυμα αυτής της όμορφης περιπέτειας είναι κυρίως η αγάπη και η σωστή κρίση. Να ταξιδεύει κανείς με θάρρος στη ζωή, να προσπαθεί να αποφύγει τους πειρασμούς και τους αντιπερισπασμούς.

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για το μυθιστόρημά σας;

Επέλεξα αυτόν τον τίτλο για το πρώτο μου έργο, διότι βασίζεται στον εσωτερικό μας θησαυρό ο οποίος σίγουρα είναι ανεκτίμητος.

Θα εντοπίσει ο αναγνώστης στους ήρωες σας στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Σίγουρα κάποια στοιχεία των ηρώων υπάρχουν και στον χαρακτήρα μου. Στο κάτω κάτω από την ψυχή μου γεννήθηκε αυτό το βιβλίο.


Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Θα μπορούσε να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό. Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν νοητικά πολύ πιο γρήγορα. Φυσικά αν κάποιος γονιός έχει τις αμφιβολίες του δεν έχει παρά να το διαβάσει πρώτα ο ίδιος και να κρίνει ανάλογα.

Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και με τον οίκο που συνεργάζομαι αλλά και με τα άτομα μέσα σε αυτό το σπίτι.

Σίγουρα έχει σημασία το πόσο θα ‘τρέξει’ για την προώθηση ένας οίκος, πιστεύω όμως πως ότι κι αν γίνει, ένα καλό βιβλίο δεν θα χάσει τον δρόμο του.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Συγγραφικά σχέδια κάνω, όμως είναι πολύ νωρίς για να τα αποκαλύψω.

Είναι συναρπαστικό μικρόβιο η συγγραφή τελικά; Τι έχετε αποκομίσει από τη μέχρι τώρα συγγραφική σας πορεία;

Η λέξη ‘συναρπαστικό’ είναι πολύ λίγη για να το περιγράψει. Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο και ξεκούραστο όσο κάποιοι πιστεύουν. Όταν όμως βλέπεις την ιστορία που κάποτε ήταν διάσπαρτα κομμάτια στο μυαλό σου, ξαφνικά να βγάζουν νόημα και να ολοκληρώνεται τόσο όμορφα, τίποτα δεν μπορεί να το αντικαταστήσει.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Εύχομαι μόνο υγεία, αγάπη και αρμονία. Όλα τα άλλα έρχονται.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Το βιβλίο μου μπορούν να το βρουν στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα πατώντας ‘εκδόσεις Ελκυστής’ και φυσικά σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας .(Αν θέλετε μπορείτε να μας το διαβάσετε και να μας στείλετε το απόσπασμα σε μορφή mp3 για να το αναρτήσουμε παράλληλα και στο κανάλι μας στο youtube)

Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο ‘Ένας ανεκτίμητος θησαυρός’ από το κεφάλαιο ‘Η κραυγή μιας ψυχής έσπασε την σιωπή.’

* Ο αδερφός της, πρώτος από όλους, έφτασε κοντά της σε έξαλλη κατάσταση. Άρπαξε το χαρτί από τα χέρια της και το διάβασε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Τόσο που σκόνταφτε η μία λέξη πάνω στην άλλη. Στο πλοίο επικρατούσε σιγή. Για λίγα δευτερόλεπτα ήταν όλα νεκρά. Όπως λίγο πριν από μια μεγάλη έκρηξη, που όλη η πλάση σωπαίνει. Έτσι λοιπόν συνέβη κι εκείνο το βράδυ. Ολάκερο το πλοίο είχε βουτήξει στη σιωπή κι αμέσως μετά ένας σπαραγμός ακούστηκε σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Σαν να προσπαθούσε η κραυγή του να πάρει εκδίκηση. Έμεινε εκεί να φωνάζει και να κλαίει αμέτρητες ώρες. Η Σμαράγδα προσπάθησε να τον πλησιάσει, όμως ο Ηλίας δεν την άφησε. Ήταν κάτι που έπρεπε να περάσει μόνος του.*

Κυρία Γεωργούση, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Υγεία και ηρεμία σας εύχομαι.


Βιογραφικό:

Η Ελένη Γεωργούση γεννήθηκε το 1999 στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Στην εφηβική της ηλικία ξεκίνησε να διαβάζει μυθιστορήματα και να ασχολείται με τη συγγραφή. Έχει δοκιμάσει αρκετών ειδών εργασίες, ποτέ όμως δεν έβγαλε την ανάγνωση από την καθημερινότητά της. Έχει ζήσει σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όμως πλέον ζει μόνιμα στη Νάουσα Ημαθίας μαζί με τον σύντροφό της.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια