Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Συμπτώματα καραντίνας και άλλα διηγήματα" του Περικλή Σφυρίδη | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Περικλής Σφυρίδης
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 100
Εκδόσεις: Εστία


Τέσσερα διηγήματα από τον ακάματο ιατρό-συγγραφέα  Περικλή Σφυρίδη.

Το ερέθισμα να γράψει ο ογδονταοκτάχρονος συγγραφέας για την πανδημία του κορονοϊού, ήταν όταν κάποιοι ανόητοι άρχισαν να λοιδορούν στα μέσα μαζικής δικτύωσης τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα θέματα που καταπιάνεται είναι: τα κόκκαλα της γυναίκας του συγγραφέα που δεν μπορέσαν να μεταφερθούν στο αγαπημένο της νησί ,την Σίφνο, τους απατεώνες που ξεγελάνε τους γέρους και τις γριές, το όνειρο που είδε ο Περικλής Σφυρίδης στο οποίο η γυναίκα του ζητούσε το πράσινο κολιέ της και τέλος τα συμπτώματα της καραντίνας λόγω του κορονοϊού: οι αλλαγές στις κοινωνικές συμπεριφορές, οι καβγάδες, οι εκνευρισμοί, οι κρίσεις πανικού και κατάθλιψης, οι ψυχικές αντοχές του καθενός και το φανέρωμα της πίσω μεριάς του εαυτού μας.

Προσήλωση του καταξιωμένου και δημοφιλή  συγγραφέα στο καθημερινό και το επουσιώδες.

Μια οξυδερκή ματιά στην κοινωνία μας την εποχή της καραντίνας και την υπαρξιακή και ηθική κρίση.

Διαυγή και ευφυή ειρωνική γλώσσα.

Διαβάστε το θα σας ενθουσιάσει. 

Ο Περικλής Σφυρίδης γεννήθηκε το 1933 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου "Ανατόλια", της τάξης του 1952. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καρδιολόγος έως το 1994. Διατέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1975 μέχρι το 1981. Στα γράμματα εμφανίστηκε με ποιητική συλλογή το 1974 και συνεργάστηκε στενά με το περιοδικό "Διαγώνιος". Από το 1985 έως το 1990 κυκλοφόρησε την ετήσια έκδοση με ανέκδοτα κείμενα πεζογράφων της Θεσσαλονίκης "Παραφυάδα". Από το 1987 έως το 1996 ήταν σύμβουλος έκδοσης (υπεύθυνος ύλης) του περιοδικού "Το τραμ". Το 1996 διοργάνωσε το συνέδριο "Παραμυθία Θεσσαλονίκης" για την πεζογραφία της πόλης από το 1912 μέχρι το 1995 και επιμελήθηκε τα πρακτικά του συνεδρίου (1997). Στο διήγημα του "Το μυστικό" βασίζεται η ταινία του Τάσου Ψαρά "Η άλλη όψη" (1991), το σενάριο της οποίας έγραψε ο ίδιος μαζί με το σκηνοθέτη. Άλλα δύο διηγήματά του έγιναν τηλεταινίες από την ελληνική τηλεόραση (ΕΡΤ): "Καρτέλα ασθενούς" και "Το μπλέξιμο". Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, δέκα συλλογές διηγημάτων, δύο μυθιστορήματα και ένα αυτοσχόλιο πνευματικής πορείας. Κυκλοφόρησε μελέτες για λογοτέχνες, ζωγράφους και τρεις ανθολογίες για τους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης, μία εκ των οποίων μεταφράστηκε στα γερμανικά και άλλη στα αγγλικά. Συνεργάστηκε με τα περισσότερα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Για το πεζογραφικό του έργο έχουν δημοσιευθεί πολλά κριτικά κείμενα και αυτοτελείς μελέτες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια