Λεωνίδας Γαλάνης: "Οι αναγνώστες είναι γενναιόδωροι με τα βιβλία που τους αρέσουν"


Το μυστικό, που ήταν κρυμμένο σε ένα εγχειρίδιο ρητορικής, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί! Το βιβλίο του συγγραφέα Λεωνίδα Γαλάνη με τίτλο «ΉΘΟΣ, ΠΑΘΟΣ, ΛΟΓΟΣ, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ - Πώς ένας απλός στρατιώτης επηρέασε τη ζωή 10.000 ανθρώπων» αυτό το σκοπό έχει. Κι εμείς κρατώντας το στα χέρια μας, φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες τον δημιουργό του με σκοπό να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου
 

Κύριε Γαλάνη, για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που σας οδήγησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Η απόφαση ήταν αυθόρμητη. Ως εκπαιδευτής σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και διδάσκοντας το «Ήθος Πάθος Λόγος», είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να συντάξω ένα εγχειρίδιο για τους μαθητές μου. Όταν, όμως, θυμήθηκα την ιστορία του απλού στρατιώτη που επηρέασε τη ζωή δέκα χιλιάδων ανθρώπων, τότε ήταν η στιγμή που αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να γίνει αυτό το «μυστικό» ευρύτερα γνωστό.

Γιατί τώρα; Θεωρήσατε τις συνθήκες κατάλληλες για να κάνετε αυτό το βήμα;

Δεν ασχολήθηκα με τις συνθήκες, είναι η αλήθεια. Εφόσον ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ κάτι, κάθισα και το έγραψα. Οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ ιδανικές. Αλλά θα είναι πάντα οι κατάλληλες, όταν η αγάπη σου για κάτι σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου.

Φοβηθήκατε μπρος στη σκέψη της κακής κριτικής; Πρέπει ένας συγγραφέας να τη λαμβάνει υπόψιν του πριν ή κατά τη διάρκεια της συγγραφής, ή ακόμα και μετά την ολοκλήρωση και δημοσίευση του έργου του;

Πιθανόν να μην είμαι ο ειδικός για να συμβουλεύσω κατάλληλα άλλους συγγραφείς. Πάντως δεν με απασχόλησε η κριτική. Με απασχόλησε, όμως, πολύ το να φανεί χρήσιμο αυτό που έγραψα σε άλλους ανθρώπους. Και ζήτησα τη βοήθεια αγαπημένων φίλων που εκτιμώ, ώστε να βγει το αποτέλεσμα έτσι όπως θα το ήθελα. Πρώτα από όλους με βοήθησε η αδερφή μου, Νατάσσα Γαλάνη, παροτρύνοντάς με να ολοκληρώσω τη συγγραφή αλλά και με τις αυστηρές διορθώσεις της, και ακολούθησαν πολλοί φίλοι, όπως ο Γιάννης Ιωάννου, ο Γιώργος Ψωμιάδης και ο Σπήλιος Αριστοτελίδης, που στις συζητήσεις μας μου άνοιξαν δρόμους και με τις συμβουλές τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο περιεχόμενο του βιβλίου.

Θεωρείτε ότι υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου;

Αν μπορεί να φανεί χρήσιμη η εμπειρία μου, ευχαρίστως να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου πρακτική: Ενδελεχής έρευνα από τις πηγές, αμέτρητες σημειώσεις στο κινητό, στον υπολογιστή και σε όποια επιφάνεια μπορεί να γράψει ένα στυλό, αγάπη για εκείνον που θα το πιάσει στα χέρια του να το διαβάσει και, οπωσδήποτε, "επίκληση στη μούσα".

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των νέων συγγραφέων και των συγγραφέων γενικότερα; Εσάς προσωπικά σας επηρέασε η σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα προτού πάρετε την απόφαση να εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο;

Την πραγματικότητα τώρα τη μαθαίνω, μετά την έκδοση του βιβλίου. Αν και, υποθέτω, δεν θα με επηρέαζε καθόλου το να τη γνώριζα και νωρίτερα. Οι δυσκολίες είναι πολλές, είναι σχεδόν αδύνατο να μπει ένα βιβλίο κάποιου νέου στον χώρο συγγραφέα στα μικρά βιβλιοπωλεία που παλεύουν για την επιβίωσή τους με αντίπαλο τις νέες μορφές ψυχαγωγίας, είτε πρόκειται για την τηλεόραση, για το κινητό τηλέφωνο ή για οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν εκατοντάδες τίτλοι, και δεν είναι εύκολο ένα μικρό σημείο να διαβάσει και να επιλέξει. Εμπιστεύεται, όπως είναι λογικό, τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, για να "γλιτώσει" την επίπονη διαδικασία της επιλογής και να μειώσει το ρίσκο του να μείνει κάποιο βιβλίο αδιάθετο στα ράφια του. Τα μεγάλα βιβλιοπωλεία έχουν ανθρώπους που ασχολούνται περισσότερο με την ανάγνωση των βιβλίων, πράγμα που με εξέπληξε θετικά. Το κοινό αντίστοιχα θα εμπιστευτεί τους τίτλους που θα διαφημιστούν κατάλληλα. Επομένως ένας συγγραφέας θα πρέπει ή να κάνει σωστή επιλογή εκδοτικού οίκου ή να δοκιμάσει μόνος του να απευθυνθεί στο κοινό με όποιον τρόπο νομίζει ότι θα τα καταφέρει. Πάντως διαπίστωσα ότι οι αναγνώστες είναι γενναιόδωροι με τα βιβλία που τους αρέσουν, ανεξάρτητα αν προέρχονται από έναν νέο στον χώρο συγγραφέα όπως εγώ, και τα μοιράζονται, τα διαφημίζουν ή τα δωρίζουν αμέσως στους γύρω τους.

Παρόλες τις δυσκολίες, τολμήσατε και προχωρήσατε στην έκδοση του βιβλίου σας. Θεωρείτε πως είναι χρέος του κάθε συγγραφέα να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώσει;

Υποθέτω ότι είναι δικαίωμα του καθενός να συμπεριφερθεί στο έργο του όπως νομίζει. Να το εκδώσει, δηλαδή, ή να το κρατήσει για τον εαυτό του. Οπωσδήποτε, όμως, θα ήθελα να παροτρύνω τον οποιοδήποτε έχει γράψει ή σκέφτεται να μοιραστεί κάτι, να το κάνει χωρίς ενδοιασμό. Η χαρά που θα πάρει μόλις δει το δημιούργημά του να παίρνει "σάρκα και οστά" είναι απερίγραπτη. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά, όταν κάποιος αναγνώστης σου πει ότι αυτό που έγραψες του άρεσε, ή του φάνηκε χρήσιμο, ή άγγιξε με οποιοδήποτε τρόπο θετικά τη ζωή του. Έστω και ένας να είναι αυτός, αξίζει όλο τον κόπο, το οικονομικό κόστος, τον χρόνο που θα διατεθεί και τα ξενύχτια.


Το πρώτο σας βιβλίο, λοιπόν, φέρει τον τίτλο «ΉΘΟΣ, ΠΑΘΟΣ, ΛΟΓΟΣ, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ - Πώς ένας απλός στρατιώτης επηρέασε τη ζωή 10.000 ανθρώπων». Πρόκειται στην ουσία για ένα δοκίμιο που επικεντρώνεται, όπως κι ο ίδιος αναφέρετε στην αρχή του βιβλίου σας, «στις «τρεις αρχές τις οποίες εφήρμοσε ο Ξενοφώντας, ίσως από ένστικτο, ίσως από ευφυΐα, πριν καν μας τις συστήσει ο Αριστοτέλης, και καθόρισε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Το βιβλίο δείχνει τον δρόμο προς την επιτυχία και την ευδαιμονία βασισμένο στην αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά και μέσα από σύγχρονες πρακτικές. Αναφέρονται σε αυτό δοκιμασμένες τακτικές που θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και φέρνει σε επαφή τον σύγχρονο άνθρωπο με τη σοφία του αρχαίου κόσμου.

Στόχος σας ολοκληρώνοντας τη συγγραφή του βιβλίου σας είναι ο αναγνώστης, διαβάζοντάς το, να γνωρίσει αυτή την αρχαία γνώση που του αποκαλύφθηκε, καθώς μέσω αυτής θα καταφέρει, όπως ισχυρίζεστε, να αναδείξει τις δυνατότητές του στο μέγιστο, με στόχο να είναι ευτυχισμένος, επιτυχημένος σε ό,τι κάνει και χρήσιμος στους γύρω του. Θεωρείτε εκ του αποτελέσματος ότι τελικά τον έχετε πετύχει αυτό το στόχο;

Ναι, ο στόχος αυτός επετεύχθη από την στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος, ο οποίος δεν γνώριζε το τρίπτυχο του Αριστοτέλη, πήρε το βιβλίο στα χέρια του. Το Ήθος-Πάθος-Λόγος είναι ένα μυστικό που το γνώριζαν οι "μυημένοι" στο σύγχρονο marketing, στις πολιτικές επιστήμες κ.α και τώρα ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί στον κάθε ένα από εμάς με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Τόσο άμεσα μάλιστα που έχω εκπλαγεί με τα μηνύματα που ήδη μου στέλνουν αναγνώστες για το πώς το βιβλίο τους βοήθησε στη δική τους ζωή.

Ποιο είναι με δυο λόγια το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη μέσα από το βιβλίο σας αυτό;

Η ελπίδα. Η ελπίδα είναι το μήνυμα ότι μπορεί ο καθένας μας να ομορφύνει τη ζωή τη δική του και των γύρω του.

Απαιτείται η γνώση της ιστορίας του παρελθόντος για την ανάγνωση και κατανόηση του κειμένου;

Δεν απαιτείται απολύτως καμία γνώση πέρα από την κατανόηση απλών ελληνικών. Ακόμη και άνθρωποι αλλοδαποί, με βασικές γνώσεις ελληνικών κατάφεραν να το διαβάσουν και να το απολαύσουν, καθώς οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί δύσκολο απλοποιείται. Ακόμη και τα αρχαία ελληνικά, όπου αναφέρονται, μεταφράζονται άμεσα για να γίνουν κατανοητά.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Στόχος, κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, ήταν να μπορεί αυτό να γίνει εύκολα κατανοητό από ένα παιδί. Γιατί με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να είναι ευχάριστο και στους ενήλικες. Προς το παρόν γνωρίζω ότι το έχουν διαβάσει παιδιά 12 ετών! Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί την αξία που έχει το τρίπτυχο για τον μεγαλύτερο σε ηλικία ή τον επαγγελματία. Ο καθένας θα πάρει από το βιβλίο ό,τι είναι έτοιμος να πάρει. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να το δωρίσει ο παππούς στα εγγόνια του και τα εγγόνια στον παππού. Και που θα φανεί χρήσιμο σε όποιον δεν έχει ανοίξει ποτέ του βιβλίο μετά τα σχολικά χρόνια αλλά και σε όσους έχουν πολλά πτυχία κρεμασμένα στον τοίχο τους.

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές μέλλον;

Θα είναι χαρά μου να μοιραστώ από κοντά τι ιδέες του βιβλίου με το κοινό και έχω ήδη προσκλήσεις γι' αυτό. Πρώτα ο Θεός, θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι.


Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Μπορεί να το προμηθευτεί κανείς άμεσα σε όλα τα ιντερνετικά καταστήματα και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, όπως ο Ιανός, η Πρωτοπορία, ο Μαλλιάρης και το Public. Σε κάποια μικρότερα βιβλιοπωλεία έχει ήδη τοποθετηθεί αλλά σε γενικές γραμμές, στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μπορεί να το αποκτήσει κάποιος κατόπιν παραγγελίας.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να ξεπεράσουμε γρήγορα και με ασφάλεια τις καταστάσεις που μας απασχολούν, να αρχίσουμε να εκτιμούμε όσα θεωρούσαμε δεδομένα και να μην διστάζουμε να αναζητήσουμε όσα ονειρευόμαστε.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

Θα σας παραθέσω το οπισθόφυλλο, καθώς μεταφέρει το ύφος του βιβλίου. Περισσότερα αποσπάσματα μπορεί να διαβάσει και να ακούσει κανείς στη σελίδα του βιβλίου στο Facebook, ethospathoslogosthebook.
"Από την αρχαιότητα μέχρι το διάστημα. Από τον Σοπενάουερ μέχρι τον Μπρους Λι. Από τη μουσική βιομηχανία μέχρι την άγρια ζούγκλα. Από τον Μέγα Αλέξανδρο... μέχρι τον Μπάμπη. Το μυστικό που ήταν κρυμμένο σε ένα εγχειρίδιο ρητορικής, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί"!

Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Κυρία Πετρίδου, ευχαριστώ εγώ, που μου δίνετε την ευκαιρία, μέσα από τη συζήτησή μας και το www.texnesonline.gr, να γίνει ευρύτερα γνωστό το τρίπτυχο "Ήθος-Πάθος-Λόγος".


Βιογραφικό
Ο Λεωνίδας Γαλάνης έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων ως εκπαιδευτής management, πωλήσεων και marketing. Διατέλεσε στέλεχος σε πολλές εταιρείες και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως Sales Supervisor σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Διαθέτει Δίπλωμα στη Διοίκηση Πωλήσεων και Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το βιβλίο αυτό το έγραψε με στόχο να κάνει γνωστό το αρχαίο μυστικό, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και εύκολα από τον καθένα για την κατάκτηση της επιτυχίας και της ευδαιμονίας. Στον ελεύθερό του χρόνο θα τον βρείτε να χορεύει σε ρυθμούς swing.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια